Goedkoop verbouwen: eigen materialen kopen

Wanneer je met een aannemer in zee gaat is de kans groot dat deze je aanbiedt de materialen in te kopen. Maar koop je de materialen zelf, dan kun je goedkoop verbouwen en een flink deel van je budget besparen. Toch is dit niet altijd even makkelijk als dat je misschien zou denken. Om ervoor te zorgen dat je straks een doordachte keuze kunt maken, hebben we de voor- en nadelen van je eigen materialen kopen voor je bij elkaar gezet:

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

 Zelf de materialen voor je verbouwing kopen komt met zowel voordelen, als nadelen.

 

De voordelen:

 1. Je kunt duurzaam verbouwen door materialen te hergebruiken;
 2. Je kunt geld besparen door acties in de gaten te houden of oude materialen een tweede leven te geven;
 3. Specifieke materialen behouden hun emotionele waarde door ze opnieuw in te zetten tijdens je verbouwing;
 4. Je hebt de touwtjes in eigen hand en kunt je visie perfect tot leven brengen.

 

De nadelen:

 1. Het is tijdrovend. Het kost je veel tijd om de juiste aanbieders te vinden, acties te vergelijken en specifieke materialen te laten leveren;
 2. Je betaalt meer belasting dan een geregistreerde aannemer mogelijk zou doen (alleen wanneer jouw project binnen specifieke voorwaarden valt);
 3. Je hebt minder kennis dan je bouwbegeleider of aannemer, en zult hierdoor meer moeite moeten doen om de juiste materialen te vinden. 
 4. De arbeidskosten kunnen hoger uitkomen. Wanneer je kosten bespaart door zelf je materialen in te kopen, neem je het risico dat de kosten om jouw materialen te verwerken, hoger uitvallen in vergelijking met de materialen waar je bouwprofessional graag mee werkt..

Wanneer je met een aannemer in zee gaat is de kans groot dat deze je aanbiedt de materialen in te kopen. Maar koop je de materialen zelf, dan kun je goedkoop verbouwen en hier een flink deel van je budget op besparen. Toch is dit niet altijd even makkelijk als dat je misschien zou denken. Om ervoor te zorgen dat je straks een doordachte keuze kunt maken, hebben we de voor- en nadelen van je eigen materialen kopen voor je bij elkaar gezet:

Goedkoop verbouwen: de voordelen van je eigen materialen kopen voor een uitbouw

Door materialen tijdens je verbouwing te hergebruiken, bespaar je op de kosten en verbouw je duurzamer: de afvalstoffen en uitstoot die bij de creatie van nieuwe producten vrijkomen worden in dit geval bespaard.

Ook zeker niet onbelangrijk is de hoeveelheid budget die je kunt besparen met het hergebruik van materialen – maar ook door slim te winkelen. Houd de acties van (online) aanbieders in de gaten, koop in bulk en zoek ook zeker naar (oude) materialen op online marktplaatsen.

Let op: Controleer altijd of de aanbieding compleet is, of alle onderdelen aanwezig zijn en of de materialen over het hele aanbiedingspakket gelijk zijn. Vergeet ook niet dat je het risico loopt dat dezelfde materialen op een later moment niet meer beschikbaar zijn. Niet handig wanneer blijkt dat je toch meer tegels nodig hebt voor de badkamer – waardoor je ze misschien niet meer kan nabestellen, of als dat wel lukt, de nieuwe partij tegels net een kleurverschil heeft t.o.v. je eerste bestelling.

Soms hebben bepaalde producten of materialen emotionele waarde. Een oude trap, oude luiken… Je kunt deze materialen inzetten om je woning meer karakter en verhaal te geven. En dat stukje verhaal en historie, is uiteindelijk weer goed voor de verkoop. Veel woningkopers kopen nu eenmaal op emotie.

Jij hebt waarschijnlijk precies voor ogen hoe je wilt dat bepaalde onderdelen van je uitbouw eruit komen te zien. Wanneer je zelf op zoek gaat naar de juiste materialen, kun je jouw visie perfect leven inblazen. Sterker nog: de hoeveelheid verschillende materialen kan je inspiratie geven voor andere aspecten van de verbouwing.

Goedkoop verbouwen: de nadelen van je eigen materialen kopen voor een uitbouw

Op jacht gaan naar je eigen materialen neemt natuurlijk meer tijd in beslag dan wanneer je dit de aannemer voor je laat doen.

Wanneer een geregistreerde aannemer of bouwbegeleider materialen inkoopt, hoeft deze daar (wanneer je project binnen de voorwaarden valt)  maar 6 procent belasting over te betalen. Koop jij je materialen daarentegen zelf in, dan betaal je een tarief van 21 procent. Daarnaast kan het zijn dat je aannemer of bouwbegeleider een korting krijgt van de toeleverancier, die jij persoonlijk mis zou lopen.

Tip: je zou een middenweg kunnen vinden en zelf je materialen zoeken, maar deze vervolgens door je aannemer of bouwbegeleider aan laten schaffen. Spreek dit voor aanschaf goed door: het kan zijn dat jouw aannemer of bouwbegeleider een provisie over de aangekochte materialen moet rekenen om het risico van beschadiging te dekken. 

Hoewel je wellicht een duidelijk idee hebt van wat je wilt, heb je waarschijnlijk niet dezelfde hoeveelheid kennis wat materialen betreft als dat je aannemer of bouwbegeleider heeft. Je zou ook hier een samenwerking aan kunnen gaan en je vooraf goed laten informeren zodat je zeker weet dat je de juiste materialen inkoopt.

Tip: Laat je ideeën altijd beoordelen door degene die het uiteindelijk moet verwerken, en laat deze ook de aantallen bepalen.

Wanneer je kosten bespaard door gebruikte materialen in te kopen, neem je het risico dat de kosten weer hoger oplopen bij het verwerken van de materialen. Koop je bijvoorbeeld een tweedehands deur, dan kunnen mogelijke reparaties ervoor zorgen dat het plaatsen van de deur meer tijd in beslag neemt: en de arbeidskosten dus verhoogd.

Heb je de energie, zin en tijd om zelf op onderzoek uit te gaan? Dan kan het zelf kopen van je materialen het goedkoop verbouwen mogelijk maken, je veel voordelen opleveren en ervoor zorgen dat je de touwtjes in eigen handen houdt. Wil je daarentegen liever geen risico nemen en alles snel geregeld hebben? Laat het dan aan je aannemer of bouwbegeleider over. 

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Andre Kars

André Kars

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Het ideale bouwproces...

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over offertes?
Check deze artikelen:

Voorbeeld planning bouw woning uit de praktijk

Voorbeeld planning bouw woning uit de praktijk

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een goede voorbereiding en een duidelijke, overzichtelijk en vooral realistische planning zijn essentieel. Dikke kans dat je de VerbouwApp inmiddels gedownload hebt en zelf al aan een basisplanning begonnen bent. Maar hoe ziet zo’n planning er nu eigenlijk uit? We gebruiken een voorbeeld planning bouw woning uit de praktijk.

Offertes vergelijken verbouwing: 4 tips

Offertes vergelijken verbouwing: 4 tips

Je hebt niet één, maar twee offertes aangevraagd en hebt ze ineens allebei voor je neus. Niet alleen zitten er veel verschillen in, maar het blijkt ook ineens ontzettend lastig om ze daadwerkelijk te begrijpen. Wat nu? Hoe kun je de offertes vergelijken?

De aanvraag van de offerte bij je aannemer: dit heb je nodig

De aanvraag van de offerte bij je aannemer: dit heb je nodig

Dus het is eindelijk zo ver: je hebt je plannen klaar en staat op het punt om een offerte aan te vragen bij je aannemer. Maar hoe pak je dit aan en nog belangrijker: wat heb je nodig? We zetten het voor je op een rijtje – een goed voorbereid mens telt voor twee!