Logo Paars

Je huis verbouwen:

stappenplan

Het ideale bouwproces...

Hoe pak je dat goed aan?

Van het bepalen van je wensen t/m een succesvolle oplevering – wij nemen je in elke fase online bij de hand met dit stappenplan!

In het kort:

  1. Inleiding: Iedere keuze is van invloed op je eindresultaat. We vertellen je hoe je weet dat jouw aannemer je niet voor de gek houdt? En wij helpen je stevig in je schoenen te staan. Lees hoe!
  2. Stap 1: Wensen bepalen. Heb je al een idee wat je wil, of juist helemaal niet? We leggen je uit waarom een juiste voorbereiding van je wensen gedoe achteraf voorkomt en cruciaal is voor een optimaal eindresultaat!
  3. Stap 2: Budget bepalen. Wat is realistisch? Waar kun je rekening mee houden en wat zijn je opties? Ontdek het! 
  4. Stap 3: Offertes. Je hebt een plan en je weet je budget, nu is het de vraag hoe je het project van de grond gaat krijgen! 
  5. Stap 4: Verbouwen. Ein-de-lijk ga je verbouwen of komen de vakmensen over de vloer! Je bent nog niet klaar! We vertellen je de tips om je verbouwing soepel te laten verlopen.
  6. Stap 5: Oplevering. Aan de hand van je wensen en de afspaken die je vooraf hebt gemaakt kun je makkelijker opleveren. Toch zijn er nog wel wat tips die we je kunnen meegeven. Lees ze allemaal!
  7. Stap 6: Wonen. Yes! Je woning is af. Maar is het ook al woonklaar? En wanneer is wat toe aan onderhoud? Je leest hier alle informatie en tips van onze experts.
  8. Aan de slag! Houd grip op je verbouwing, zorg dat je niet over je verbouwbudget komt, of ga snel aan de slag met een checklist, lees de tips!

Je huis verbouwen:

Ons stappenplan

Iedere keuze is van invloed op je eindresultaat

Een verbouwing is namelijk niet niks. Het begint al met de belangrijke keuzes in de beginfase zoals het bepalen van de uiteindelijke interieurindeling, het vinden van de juiste architect (of was het een bouwkundigtekenaar?) en het zoeken naar manieren om op je verbouwing te besparen en de waarde van je woning te vermeerderen. De keuzes die je tijdens deze fase maakt, zijn van gigantische invloed het uiteindelijke bouwproces- en dan hebben we het nog niet over het vinden van de juiste aannemer gehad…

Hoe weet je dat jouw aannemer je niet voor de gek houdt?

Want voordat je het weet heb je jouw wensen in kaart gebracht en een architect tekeningen laten maken, en moet je (misschien) op zoek naar een aannemer. SUPER ENG! Hoe weet je of je een aannemer kunt vertrouwen, hoe werkt die offerteaanvraag eigenlijk en hoe komt jouw aannemer bij die gigantisch hoge bedragen? Zodra je met professionele vakmensen in gesprek gaat merk je al vrij snel dat je toch minder weet dan je misschien wel had gedacht.

Wij helpen je stevig in je schoenen te staan

Het team van Hart voor je Huis komt allemaal uit de huizen/bouwsector, en geloof ons: we hebben allerlei gekke, wilde, verdrietige en geweldige situaties voorbij zien komen. Wij geloven dan ook oprecht dat de juiste informatie en begrip voor de situatie wonderen doet. Hoe meer jij weet over het werk van een aannemer, de termen in een offerte en alles wat bij een verbouwing komt kijken (van bouwkundige inspectie tot de oplevering), hoe meer zelfvertrouwen je hebt.

Wij geven jouw de informatie die je nodig hebt om je ‘mannetje’ te staan en het eindresultaat van je verbouwing in eigen hand te hebben.

Stap 1: Wensen bepalen

Een goede voorbereiding

is het halve werk...

Hoe beter jij jezelf voorbereid op je verbouwing, hoe minder verrassingen je gedurende het project te wachten zullen staan. Een geïnformeerd mens telt voor twee!

 

Wist je dat het meeste werk al voor het daadwerkelijke contact met een aannemer gedaan wordt? Zo zou het in ieder geval wel moeten zijn. Hoe meer keuzes jij vooraf al (doordacht) maakt, hoe meer grip jij uiteindelijk houdt op je verbouwing.

Het maken van je eigen keuzes is ontzettend belangrijk

Wanneer jij na veel onderzoek 100% zeker weet dat jij een massief eiken keukenblad wilt én hier de juiste onderbouwing voor hebt, is er geen aannemer die je hierin van gedachten kan laten veranderen. Toch?

En zo geldt het voor alle keuzes die je voor je verbouwing moet maken. Er zijn ontzettend veel dingen waar je goed over na moet denken, en hoe meer keuzes je vooraf maakt, hoe soepeler het uiteindelijke proces (met of zonder aannemer) zal verlopen. Wanneer jij jouw onderzoek doet, zul je minder snel verrast worden met onbekende termen: wat is de EPC-berekening bijvoorbeeld ook alweer? Een langdurige procedures en belangrijke keuzes die ineens wel erg snel gemaakt moeten worden.

Kom van die bank af en ga er op uit!

Dus… ga erop uit! Bezoek showrooms en laat je inspireren, bespreek zaken als de mogelijke interieurindeling met specialisten, lees je in over de mogelijkheden, ga op zoek naar goedkope alternatieven en laat je voorzien van alle verbouwtips die je maar kunt vinden. Hoe meer jij in deze fase leert, hoe beter jij vakmensen zoals een aannemer van weerwoord kunt voorzien en, nog belangrijker, op positieve manier kunt ondersteunen in de uitvoering van hun project.

Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat zeggen ze niet voor niets. Laat Hart voor je Huis je helpen om vol zelfvertrouwen in de startblokken van je verbouwing te gaan staan.

Laatste berichten:

Zelf je tuin ontwerpen

Zelf je tuin ontwerpen

Jouw tuin, een plek waar je heerlijk tot rust kan komen! De tuin een verlengstuk van je woning zijn of het gebied waar de kinderen en of je huisdieren heerlijk kunnen uitleven. Een tuin ontwerpen kun je zelf! Ontdek hoe!

Een kluswoning kopen: zo pak je het goed aan

Een kluswoning kopen: zo pak je het goed aan

Een kluswoning kopen: dat vraagt om overzicht, inzicht en behapbare stappen. Of in andere woorden: een oersterk verbouwplan.

Je interieur wensen bepalen

Je interieur wensen bepalen

Voor iedereen die gaat verbouwen: Interieur in a box. Zo ontdek je de mogelijkheden die jouw woning biedt en kun je met dit plan concreet gaan verbouwen. Bereid je goed voor zodat je later geen spijt krijgt van het eindresultaat.…

Wil je meer lezen over het bepalen
van je wensen voor jouw verbouwing?

Wil je meer lezen over
het bepalen van je wensen
voor jouw verbouwing?

Stap 2: Budget bepalen

Bespaar duizenden euro's

op je verbouwing

Wist je dat het gros van de verbouwingen in Nederland duurder uitvalt dan gedacht? Niet gek ook: we weten eigenlijk zo weinig van het verbouwen af, dat we vaak voor verrassingen komen te staan.

 

Weten waar je aan toe bent zonder je zorgen te maken over het financiële plaatje haalt ontzettend veel stress weg. Wanneer je een duidelijk budget voor ogen hebt weet je wat realistisch is, wordt het maken van de juiste keuzes makkelijker en wordt een verbouwing minder snel stressvol!

Het budget van je verbouwing bepalen

Het begint allemaal met het bepalen van een realistisch budget, het vinden van manieren om je verbouwing te financieren en het ontdekken van slimme manieren om je budget te bewaken. Wanneer jij een ruwe inschatting kunt maken van de mogelijke kosten van je verbouwing, kun jij met genoeg zelfvertrouwen het gesprek met je aannemer en eventuele vakmensen aan. 

Valkuilen voorkomen

Tijd om die wilde dromen op papier te zetten, en te kijken wat het allemaal kan en mag kosten. Tijd om te overwegen, te schrappen, naar de toekomst te kijken en belangrijke keuzes te maken. Laat jezelf overweldigen door tientallen tips om het budget van je verbouwing te berekenen, en bereid je voor om mogelijke valkuilen te voorkomen.

Hoe meer je weet, hoe minder stress je uiteindelijk tijdens je verbouwing zult ervaren!

Laatste berichten:

Je eerste woning kopen: hier moet je aan denken

Je eerste woning kopen: hier moet je aan denken

Een huis kopen brengt nogal wat denkwerk met zich mee. We maken het je makkelijk en vertellen je precies waar je op moet letten.

Een bouwdepot voor je verbouwing: alle ins- en outs

Een bouwdepot voor je verbouwing: alle ins- en outs

Het bouwdepot: een veelgebruikte manier om een verbouwing of verduurzaming te financieren zonder hier jaren voor hoeven te sparen. Maar wat is een bouwdepot precies, hoe werkt het, wat voor bedrag kun je verwachten en welke regeltjes zitten eraan verbonden?

Een hypotheek afsluiten: álles wat je wilt weten

Een hypotheek afsluiten: álles wat je wilt weten

Wist je dat een hypotheekaanvraag gemiddeld 3 maanden (!) in beslag neemt? Met deze stappen en tips bereid je jezelf goed voor en versoepel je het proces.

Wil je meer lezen over het bepalen
van je budget voor jouw verbouwing?

Wil je meer lezen over
het bepalen van je budget
voor jouw verbouwing?

Stap 3: Offertes

Word een pro

in het lezen van offertes

Dus het is eindelijk zo ver: je hebt je plannen klaar en staat op het punt om een offerte aan te vragen bij je aannemer. Maar hoe pak je dit aan en nog belangrijker: wat heb je nodig? We zetten het voor je op een rijtje – een goed voorbereid mens telt voor twee!

 

Als er een fase belangrijk is om jezelf van voldoende informatie te voorzien, is het wel de offerte fase. Deze fase bepaalt natuurlijk hoe jouw budget mogelijk besteed gaat worden en, of alles financieel wel verloopt zoals jij dat graag zou zien. Ontzettend belangrijk om jezelf goed te informeren, en precies (of in ieder geval ongeveer) te weten hoe alles in elkaar steekt.

Hoe bereid je jezelf voor op de offerte aanvraag?

Zo begin je met de juiste voorbereiding en informatievoorziening om een goede offerte toegestuurd te krijgen. Vervolgens is het, om te weten of een offerte transparant en eerlijk opgesteld is, belangrijk om te weten wat de termen in het overzicht betekenen. Zo weet jij precies waar die aannemer het over heeft, sta je je mannetje, en kun je er waar mogelijk direct de gemiddelde prijzen bij zoeken.

Maar het is niet alleen belangrijk om te weten wat er in een offerte staat: het is ook belangrijk te weten hoe een aannemer tot de offerte gekomen is! Dit alles en meer voorziet jou van de informatie die jij nodig hebt om stevig in je schoenen te staan!

Laatste berichten:

7 dingen die je nodig hebt voor de offerte aanvraag bij de aannemer

7 dingen die je nodig hebt voor de offerte aanvraag bij de aannemer

Dus het is eindelijk zo ver: je hebt je plannen klaar en staat op het punt om een offerte aan te vragen bij je aannemer. Maar hoe pak je dit aan en nog belangrijker: wat heb je nodig? We zetten…

Welke stappen neemt een aannemer wanneer jij de offerte aangevraagd hebt?

Welke stappen neemt een aannemer wanneer jij de offerte aangevraagd hebt?

Een aannemer heeft een aantal weken nodig om een offerte voor je opstellen. Maar wat doet hij in die tijd? We nemen een kijkje achter de schermen.

De bouwkundige inspectie: waar moet je op letten?

De bouwkundige inspectie: waar moet je op letten?

Je hebt een aannemer gevonden en het moment van de eerste afspraak is eindelijk daar. Tijdens dit eerste gesprek, moet de aannemer natuurlijk de kans hebben om de locatie van je toekomstige uitbouw te zien. Op basis van wat hij…

Wil je meer lezen over het begrijpen
van je offertes voor jouw verbouwing?

Wil je meer lezen over het begrijpen van je offertes voor jouw verbouwing?

Stap 4: Verbouwen

De verbouwing is van start:

wat nu?...

Eindelijk is het grote moment dan daar: je verbouwing kan starten. Je hebt de juiste aannemer gevonden, de vergunningen zijn geregeld en je kan van start. Maar, wat nu? Op de bank zitten en door het Netflix aanbod scrollen?

 

Wanneer de verbouwing dan ein-de-lijk van start gaat valt er vast een last van je schouders. Maar dit betekent nog niet dat jouw werk er op zit. Heb je bijvoorbeeld al met de buren gesproken? En wanneer heb je het eerste bouwoverleg ingepland?

Waarom je altijd een vinger aan de pols moet houden

Hoewel je aannemer en vakmensen een hoop werk uit handen nemen tijdens de verbouwing, is het wel ontzettend belangrijk om een vinger aan de pols te houden. Door in contact te blijven met je aannemer weet je wat er op de bouw gaande is. Maar door regelmatig op de bouwplaats te gaan kijken, kun je mogelijke foutjes direct corrigeren en zelfs eventuele wijzigingen op tijd bespreken.

Het is natuurlijk ook voor vakmensen een stuk makkelijker om vragen direct beantwoord te krijgen door iemand op locatie, dan om iedere keer weer mailtjes te moeten sturen.

Friet en frikandellen doen wonderen!

Doe dus ook tijdens de verbouwing je best om alles onder controle te houden. Zo vergroot je de kans op de gewenste eindresultaten gigantisch. Op die manier kun je op tijd over de afbouwplanning meedenken, en zie je ook precies wat er je tijdens de afbouwfase nog staat te wachten.

En laten we eerlijk zijn, af en toe met koffie en friet bij de vakmensen langs heeft nog nooit iemand kwaad gedaan!

Laatste berichten:

Het budget van je verbouwing bewaken: zo doe je dat

Het budget van je verbouwing bewaken: zo doe je dat

Wist je dat 70% (!) van de verbouwingen duurder uitpakt dan verwacht? Je zal dan ook niet de eerste zijn die met slapeloze nachten, stress en zorgen worstelt. Hoe zorg je er nu voor dat je inzicht houdt op de financiering van je verbouwing, en dat je niet zomaar over het budget van je verbouwing heen schiet? We geven je een aantal praktische tips.

Je huis verbouwen: wat zijn de regels?

Je huis verbouwen: wat zijn de regels?

Verbouwen betekent niet alleen dealen met financiële instellingen, aannemers en vakmensen: het betekent dat je ook te maken krijgt met verschillende instanties en regelgeving. Maar hoe ga je hier nu het beste mee om?

Wat zijn burenrechten en waarom moet je er rekening mee houden bij een uitbouw?

Wat zijn burenrechten en waarom moet je er rekening mee…

Heb je een feestje en verwacht je veel herrie? Dan breng je de buren op de hoogte. Toch? Het is dé manier om problemen en gezanik te voorkomen, en te kunnen genieten van wat jij op de planning hebt staan. Waarom zou je het met het bouwen van een uitbouw anders doen?

Wil je meer lezen over het verbouwproces
voor jouw verbouwing?

Wil je meer lezen over
het verbouwproces voor
jouw verbouwing?

Stap 5: Oplevering

Zo controleeer je de oplevering met

heldere blik en beide voeten op aarde

YES! Het is zo ver! Je mag dan eindelijk naar de resultaten van een (waarschijnlijk lang) bouwproces gaan kijken. Dikke kans dat je he-le-maal in de zevende hemel bent. En juist dat brengt risico’s met zich mee…

 

Wanneer een lange verbouwing eindelijk afgerond is kan het lastig zijn om met een onafhankelijke blik naar het eindresultaat te kijken. Waarschijnlijk lijkt alles er fantastisch uit te zien en zul je de aannemer zonder al teveel nadenken de laatste termijn betalen. Maar wat als de resultaten even later toch tegen blijken te vallen?

De oplevering

Nu dat de afbouwfase is afgerond, is het moment eindelijk daar: je loopt samen met de uitvoerders en verantwoordelijken langs alles dat wordt opgeleverd. Een spannend, maar vooral belangrijk moment. Geef jij je akkoord, dan wordt het project gesloten.

 

Ben je akkoord? Dan zet je een handtekening onder het opleveringsrapport en betaal je het nog openstaande bedrag aan de aannemer. Ben je nog niet akkoord? Dan wordt er een herstellijst gemaakt en gaat de aannemer verder aan de slag. Je hoeft het nog te betalen bedrag pas over te maken als alles akkoord is.

Met je volle verstand de oplevering controleren

Maar het controleren van een oplevering is geen makkelijke taak. Zeker niet als ‘leek’. Hoe voorkom je verborgen gebreken na oplevering, wat kun je doen als er na een aantal maanden toch zaken niet lijken te kloppen en wat voor opleverniveaus zijn er überhaupt eigenlijk? We geven je alle informatie die je nodig hebt zodat jij ook ná de verbouwing zonder stress van het eindresultaat kunt genieten.

Laatste berichten:

De oplevering controleren: 6 tips

De oplevering controleren: 6 tips

Het controleren van de oplevering is geen makkelijke taak: zeker niet als “leek”. We geven je dan ook graag een aantal essentiële tips die verborgen gebreken na oplevering mogelijk kunnen voorkomen.

Oplevering huis na verbouwing: welke niveaus zijn er?

Oplevering huis na verbouwing: welke niveaus zijn er?

Hoe wil jij je uitbouw opgeleverd hebben? Wil je er direct in kunnen trekken zonder ergens naar om te hoeven kijken, of wil je zelf nog even de handen uit de mouwen steken om het helemaal naar eigen wens af…

Gebreken na oplevering: wat doe je?

Gebreken na oplevering: wat doe je?

Wanneer een lange verbouwing eindelijk afgerond is kan het lastig zijn om met een onafhankelijke blik naar het eindresultaat te kijken. Dikke kans dat alles er fantastisch uit lijkt te zien en je de aannemer zonder problemen de laatste termijn…

Wil je meer lezen over de oplevering
van jouw verbouwing?

Wil je meer lezen over de oplevering van jouw verbouwing?

Stap 6: Wonen!

Extra lang genieten van je verbouwing:

zo doe je dat

Oh jongens toch, alle stress van het vinden van een aannemer en het leven in puin is allang verdwenen naar een grijs verleden. Je geniet heerlijk van het avondzonnetje met een glas wijn op je nieuwe terras, of zakt onderuit met Netflix op je giga-hoekbank in je nieuwe uitbouw.

 

Lekker is het he, genieten van het eindresultaat? En welverdiend gokken we zo. Hoewel je zou hopen dat het hele verbouwproces inmiddels afgerond is, hoeft dit toch niet altijd het geval te zijn. Er zijn nog een paar kleine dingetjes waar je toch even op wilt letten!

Verborgen gebreken na oplevering

Ook al heb je de oplevering helemaal perfect gecontroleerd, het kan altijd zo zijn dat er toch kleine verborgen gebreken zichtbaar worden. Een dakgoot waarvan je tijdens de herfst pas bemerkt dat hij toch lekt, of een schuifdeur die na een paar weken toch wat blijkt te tochten.

Ja jongens, het is ook ná de verbouwing nog even opletten geblazen. Gelukkig is er overal een oplossing voor en hoef je bij de eerste lek niet direct al scheldend aan de telefoon te hangen. Zolang jij weet wat je rechten zijn (en daar helpen wij je natuurlijk graag bij), komt alles prima in orde.

Je nieuwe woning langer mooi houden

Bemerk je geen verborgen gebreken na oplevering? Mooi! Zet dan ook alles in het werk om deze in de toekomst te voorkomen en extra lang van je verbouwing te kunnen genieten. Wat kun je doen om je nieuwe uitbouw zo goed mogelijk te onderhouden? Hoe zorg je ervoor dat alles lang mooi blijft? We geven je ook op dit onderwerp een aantal super handige (al zeggen we het zelf) tips.

Laatste berichten:

Onderhoudsarm wonen: zo doe je het + 15 tips!

Onderhoudsarm wonen: zo doe je het + 15 tips!

Verduurzamen: subsidies aanvragen, hoe doe je dat? Waar kan ik geld voor krijgen van welke instantie en hoe vraag ik BTW terug voor zonnepanelen? Dit lees je allemaal in dit artikel!

Garantie op je verbouwing: zo zit dat

Garantie op je verbouwing: zo zit dat

Bemerk je gebreken na oplevering, of vraag je jezelf gewoon af hoe het eigenlijk met de garantie op je verbouwing zit? We leggen het voor je onder de loep.

Onderhoud aan je woning na de verbouwing: 5 handige tips

Onderhoud aan je woning na de verbouwing: 5 handige tips

Wat kun je doen om je nieuwe uitbouw zo goed mogelijk te onderhouden? Hoe zorg je ervoor dat alles lang mooi blijft? We geven je een aantal super handige (al zeggen we het zelf) tips.

Wil je meer lezen over het wonen
na jouw verbouwing?

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

We fluisteren je de juiste info in

zodat jouw verbouwing in 1 x goed wordt opgeleverd

5.000+ woningeigenaren gingen je al voor!

Wil je meer lezen over het wonen na jouw verbouwing?

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

verbouwapp-desktop-mobile
Download onze VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

10.382 woningbezitters, aannemers & vakmensen gingen je al voor!

Group 4@3x
Check hoe goed jij bent voorbereid op je verbouwing.

En doe de scan!