Logo Paars

Je woning verduurzamen:

stappenplan

Hoe pak je dat goed aan?

Of je nu een nieuwe, of oudere woning hebt: je kunt bijna niet meer om verduurzamen heen. Sterker nog, het wordt je steeds makkelijker gemaakt met subsidies. En wij hebben een stappenplan voor je!

Verduurzamen stappenplan

In het kort:

 1. Waarom verduurzamen? Bespaar, verlaag je CO2 footprint én verhoog je wooncomfort.
 2. Dit kun vaak al verduurzamen in je woning zonder het stappenplan. Bekijk de verduurzamingsmaatregelen die je bijna altijd kan uitvoeren. Soms vandaag al!
 3. Stappenplan verduurzamen: Wat is de juiste en logische manier van verduurzamen? We leggen het je uit in een stappenplan, inclusief de verduurzamingsmaatregelen die bij elke stap kunnen komen kijken: Isoleren, ventileren, verwarmen en energie opwekken en toevoer.
 4. Stap 1: Ontdek wat je al hebt. Voordat je op zoek gaat naar manieren om te verduurzamen, is het fijn om te weten waar jouw woning wat verduurzaming kan gebruiken! Je kunt met behulp van een aantal handige tools & tips al vrij snel ontdekken hoe duurzaam jouw woning nu is.
 5. Stap 2: Isoleren van je woning
 6. Stap 3: Ventileren
 7. Stap 4: Warmte afgifte aanpassen
 8. Stap 5: Energie opwekken en toevoer
 9. Stap 6: Dit wil je ook weten als je gaat verduurzamen:
  Kosten en slimme opties: Het verduurzamen van je woning levert je flink wat op, maar is natuurlijk niet gratis. Sterker nog: de kans is groot dat je hart in je keel schiet wanneer je sommige bedragen ziet. Maar dit betekent niet dat het onmogelijk is! Lees alle tips voor een goede voorbereiding.
  Stijging van je woningwaarde: Wist je dat op huizenwebsites zoals Funda 49% vaker op energielabel wordt gefilterd? Dit betekent dat je jouw woning niet alleen sneller zou kunnen verkopen met een beter energielabel, maar het verhoogt de marktwaarde nog eens ook!
  Subsidies die je met verduurzamen kan aanvragen.
 10. Aan de slag! Start met verduurzamen, we hebben checklists per bouwjaar of check vakmensen die je kunnen helpen.

Waarom verduurzamen? 

Verduurzamen haalt je maandelijkse lasten flink omlaag, vergroot je wooncomfort en verlaagt de CO2 footprint van je woning. Misschien heb je al kleine maatregelen genomen om energie te besparen, maar verduurzamen is toch waar de grote besparing optreed. Daar bovenop verhoog je direct de waarde van je woning omdat deze interessanter wordt voor kopers – nu en in de toekomst. Het is dan ook niet voor niets dat de overheid je van alle subsidies en informatie voorziet die je nodig hebt om je woning zo duurzaam mogelijk te maken! 

 

Maar welke mogelijkheden zijn er, welke verduurzamingsslag is van waarde voor jouw woning, wat levert het je op en zijn er nog handige tips? Je leest het hier!

zonnepanelen besparen en verduurzamen woning stappenplan

Bron: Milieu Centraal

Verduurzamen met de kracht van de natuur

Zonder het stappenplan te volgen kun je bijna altijd deze drie maatregelen toepassen bij je woning. 

 

1. Zonnepanelen
De beschikbare ruimte en de ligging van het dak zijn wel belangrijk. In 9 van de 10 gevallen kun je zonder omgevingsvergunning zonnepanelen laten plaatsen. Heb je nog een oude meterkast met draaischijf (Ferraris) meter? Dan heb je geen nieuwe meter nodig voor zonnepanelen. Houd er ook rekening mee dat als je 24 zonnepanelen of meer wilt plaatsen dat je altijd een 3-fasen omvormer nodig hebt, waar ook een aangepaste 3-fase aansluiting op het energienet voor nodig is waarvoor je extra geld per maand betaalt aan je netwerkleverancier. Ontdek alles over de verschillende soorten zonnepanelen.

2. Wateropvang
Natuurlijk heb je wel een regenpijp nodig waar je een opvang regenton aan kan installeren. Kom meer te weten over verschillende soorten wateropvang en hoeveel ruimte je daarvoor nodig hebt.

3. Zonneboiler
Dit is mogelijk als je CV een Gaskeur-NZ label heeft. Je kunt de zonneboiler ook aansluiten op een indirect gestookte boiler. Verdiep in de mogelijkheden voor een zonneboiler.

Verduurzaam
je woning

Kickstart de verduurzaming van je woning met de kant-en-klare checklists in de VerbouwApp! Inclusief stappenplan, indicatie van de kosten en tips van professionals. Start nu!

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding

Stappenplan
Woning verduurzamen

Heb je een oudere woning en zit je met de handen in het haar omdat eigenlijk álles wel duurzamer kan? No worries, je kunt het verduurzamen van je woning stapsgewijs aanpakken. Waarom? Omdat de elke stap effect heeft bij het doorvoeren van de volgende verduurzamingsstap.

"Ik wil een warmtepomp."
Met deze vraag komen mensen naar onze winkel. Ze begrijpen vaak niet dat hun radiatoren dan van 70ºC naar 35ºC warmte gaan. Dit is helemaal niet comfortabel: dan heb je het gewoon koud! Daarom is het goed om bij het begin te beginnen. Pak je woning in, zorg voor een gezond klimaat, kijk naar je comfort en hoe je energie genereert, omzet opslaat en afgeeft.

Stap 1: Jouw situatie

Onderzoek wat je al hebt: moet ik mijn huis verduurzamen?

Voordat je op zoek gaat naar manieren om te verduurzamen, is het fijn om te weten waar jouw woning wat verduurzaming kan gebruiken! Je kunt met behulp van de huisscan of de isolatie zelfscan op Milieu Centraal vrij snel ontdekken hoe het er met de duurzaamheid van je woning voor staat. 

Of wat dacht je van de website van mijn.overheid.nl? Hier ontdek je in een paar minuten (onder het kopje Wonen, en dan bij Mijn Kadestrale Gegevens) wat het energielabel van je woning is. Kun je het niet vinden? Controleer dan documenten zoals het taxatierapport of bouwkundigrapport. Hier zou dit als het goed is in moeten zijn aangegeven.

zonneboiler milieu centraal hart voor je huis stappenplan

Bron: Milieu Centraal

Stap 2: Isoleren

De eerste stap levert je direct het meeste op: het isoleren van je woning. Wanneer je woning goed geïsoleerd is, blijft warmte makkelijker binnen (of buiten – wel zo fijn tijdens een hittegolf). Dit zorgt er natuurlijk voor dat er minder energie nodig is om je huis te verwarmen of af te koelen, en dát brengt de energierekening al snel flink naar beneden.

 

We hebben alle vormen van isolatie, de kosten, de subsidies en handige tips hier voor je verzameld.

Wist je dat… Een slecht geïsoleerde hoekwoning 2.400 m3 meer gas per jaar verbruikt? Als de gasprijs 3 euro per kubieke meter is dan kun je dus €9.300,- per jaar besparen! Weet jij hoeveel energie je woning verliest? Inpakken dus!

stappenplan hart voor je huis woning isoleren

Bron: Woonwijzer winkel

Isoleren: alle opties op een rij

 1. Dakisolatie
  Dakisolatie is één van de meest belangrijke vormen van isolatie. Warme lucht stijgt op: en je wilt natuurlijk niet dat alle warmte in huis via het dak direct verloren gaat. Dakisolatie zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft, maar óók dat de hitte buiten blijft! Hoe dakisolatie precies werkt, welke mogelijkheden er zijn en wat het kost, lees je hier.
 2. Muurisolatie
  Muurisolatie is misschien wel één van de minst gecompliceerde manieren om je woning van extra isolatie te voorzien. Het levert je een besparing van gemiddeld 260 euro per jaar op, of in het geval van een vrijstaande woning zelfs tot 1.000 euro per jaar! Genoeg reden om de investering te maken, toch? Maar wat doet
  muurisolatie, hoeveel kost het, hoe pak je deze klus aan en wat levert het exact op? We vertellen je er alles over in dit artikel.
 3. Vloerisolatie
  Vloerisolatie is een mooie manier om je wooncomfort direct te vergroten. Lekker warme voeten en een warmer huis. Wist je dat vloerisolatie zo’n 10 tot 15% meer warmte vasthoudt dan niet-geïsoleerde vloeren? Je ontdekt hier welke soorten vloerisolatie er zijn, welke mogelijkheden je hebt, hoeveel subsidies er beschikbaar zijn en hoe je vloerinstallatie zelf kunt installeren.
 4. Kozijn en glas isolatie
  Minder kans op vocht, slijtage en schimmel, én een verlaagde energierekening. Je kozijnen vervangen en dubbel glas of zelfs triple glas bestellen levert je zeker voordelen op. Maar wat isoleert beter, welke kozijnen isoleren het beste, wat kost het en wat levert het je op? Je leest hier alles over het vervangen van kozijnen, de kosten en de soorten glas!
 5. Na-isoleren
  Het is beter om een middelmatigere isolatie te verwijderen en vervangen dan te na-isoleren, maar als het niet anders kan, is na-isoleren een optie. Vergeet niet je leidingen te isoleren. 

Stap 3: Ventileren

Verse lucht is gezond

Is je woning goed geïsoleerd? Mooi! Dan is het nu tijd om de ventilatie een upgrade te geven. Verse lucht in je woning is belangrijk. Een slechte luchtkwaliteit in huis kan voor allerlei gezondheidsklachten zorgen, en dat willen we natuurlijk voorkomen. Goede ventilatie is essentieel om gezond én comfortabel te kunnen wonen.


Maar hoe pak je dit aan? Je leest hier álles wat er te leren valt over het ventileren van je woning, de mogelijkheden, de subsidies en een aantal handige tips.

Verwarmen en ventileren

Wanneer je woning goed geïsoleerd is, is het tijd om naar de verwarming en ventilatie van je woning te kijken. Deze zorgen voor optimaal wooncomfort en nóg lagere lasten.
 

 

verduurzamen woning stappenplan verwarmen aanpassen

Ventileren: alle opties op een rij

 1. Natuurlijke ventilatie
  Niet de meest fancy manier maar in sommige gevallen de enige optie: een raam of ventilatierooster openen voor frisse lucht en de afvoer van vochtige lucht.
 2. Mechanische ventilatie

  “Mechanische ventilatie zit meestal in de badkamer, wc, keuken en woonkamer. Lucht afzuigen betekent ook luchttoevoer. Dit systeem heb je ook vraaggestuurd, wat minder energie nodig heeft om te draaien. Naast de Mechanische Ventilatiebox in je woning kun je ook overwegen om in het toilet een recirculatie box te installeren waarvan je eens in het jaar het filter vervangt. De kosten voor een volledig ventilatiesysteem lopen uiteen tussen de € 2.500 en € 6.000 – mede afhankelijk of er ook nog ventilatieleidingen moeten worden aangelegd. Het vervangen van de MV-box kan al vanaf €250. Op mechanische ventilatie is geen subsideregeling van toepassing.

 3. Balansventilatie
  De lucht die wordt binnengehaald wordt eerst opgewarmd door de lucht die naar buiten wordt geventileerd. Hierdoor heb je minder koude lucht binnen die je niet hoeft op te warmen naar de kamertemperatuur, dit zorgt voor een energiebesparing. Dit wordt meestal toegepast bij goed geïsoleerde woningen en nieuwbouwwoningen. Het aanleggen van een centraal balansventilatiesysteem met daarbij de ventilatiebox en het plaatsen van kanalen kost tussen de €4.000 en €9.000. Dat is inclusief warmteterugwinning en CO2 sturing. De kosten zitten vooral in het plaatsen van het buizensysteem. Subsidie informatie: CO2-gestuurde systemen en systemen met warmteterugwinning (warmterecuperatie) komen hiervoor in aanmerking.
 4. Ventilatie per ruimte

  “Als je geen buizen voor luchtbehandeling en ventilatie wil: overweeg om per ruimte een ventilatiebox te plaatsen die de lucht ververst, eventueel in combinatie met een airco die ook kan verwarmen. De kosten per unit bedragen ongeveer €500. Nieuwsgierig naar meer informatie over het ventileren van je woning? Lees het op Hart voor je Huis.

  Investering: € 1.700 per unit/woonruimte
  Hypotheek p/mnd: Als je 5 units neemt, bijvoorbeeld in de woonkamer, twee slaapkamers, keuken en studiekamer. Dan kost deze investering €8.500. Dan nemen je maandlasten €37,50 bruto toe obv 3,75% hypotheekrente.”

 
 Meer weten over wat ventileren voor je woning doet, welke mogelijkheden er zijn en hoeveel dit mag kosten, lees je hier.

Stap 4: Verwarmen

Verschillende manieren van warmte-afgifte en temperatuur

Ter voorbereiding van een warmtepomp heb je verwarming nodig die comfortabel aanvoelt bij een lagere temperatuur. Waarom? Een warmtepomp werkt met een lagere temperatuur, die stookt tussen de 35ºC en 55ºC. In tegenstelling tot een als een CV ketel die tussen de 60ºC en 80ºC verwarmt.  

 

Als je woning goed is geïsoleerd en geventileerd is die hoge temperatuur van verwarmen ook vaak niet nodig. Er bestaan natuurlijk verschillende verwarmingssystemen en deze zetten we voor jou op een rij. Welke warmte afgifte is het meest voordelig en efficiënt voor jouw woning? Hoe efficiënter je verwarmd, hoe lager de kosten!

 

Van vloer- en muurverwarming tot infraroodpanelen, hier ontdek alles over de verschillende mogelijkheden van verwarming. ontdek welk verwarmingssysteem het beste bij jouw woning past en welke subsidies hiervoor te krijgen zijn.

 

Lees ook de bespaartips die je kan doorvoeren met een klein budget, of zelfs zonder investering! Lees het artikel over de 10 bespaartips.

Verwarmen & warmte afgifte: alle opties op een rij

Energieleveranciers leveren graag stroom aan jou, daar betaal je ook flink voor! Ben je opzoek om zelf energie op te wekken? Dit kan duurzaam en zo bespaar je ook nog eens!  Jouw energie wordt omgezet in warmte, deze warmte kan van verschillende bronnen komen:

 

 

 

 

energie opwekken stappenplan verduurzamen
 1. Lagetemparatuurverwarming

  Oude radiatoren hebben een warm water van 70 tot 85 graden nodig voordat ze goed warmte afgeven. Wil je jouw woning klaarstomen voor een warmtepomp? Vervang dan je radiatoren voor ltv-radiatoren oftewel lagetemperatuurverwarming. Deze radiatoren worden al warm bij een temperatuur van 35 (tot 55) graden. Geschikt voor een warmtepomp dus! 

 2. Vloerverwarming
  “Check of je dit in elke ruimte wil – dat is meestal helemaal niet nodig. De begane grond is een goed advies, de overige verdiepingen / ruimtes zijn niet noodzakelijk – die kun je door bijverwarming warm krijgen door bijv. elektrische vloerverwarming, elektrische radiatoren of infraroodpanelen te plaatsen.

  Vloerverwarming werkt op lagere temperaturen van het water dat er door stroomt, waardoor vloerverwarming prima te combineren is met een (hybride) warmtepomp die lagere temperaturen afgeeft dan een standaard cv-installatie. Besef dat als je een paar minuten doucht, de badkamer al warm is zonder dat je dat extra stookkosten of tijd kost. Let er op dat de groepsgrootte niet meer dan 90 meter is – als je 1 lus te lang maakt, koelt het water te veel door de lange lengte.

  Het liefst heb je de vloerverwarming onder de cement dekvloer om massa te hebben wat prettigere warmte geeft. Infresen kan wel maar zal minder massa opwarmen waardoor er minder warmte wordt afgegeven. In een inloopdouche heb je in het natte gedeelte geen vloerverwarming nodig. Te snel opdrogend water kan meer kalkvorming betekenen. Het warme water van de douche maakt je vloer daar vanzelf al warm. Cement dekvloer droogt een week per centimeter dikte. Je kunt versnelt drogen als je een cementsamenstelling neemt waardoor dit proces wordt versneld.

  Zet de vloerverwarming pas aan als de cement dekvloer helemaal droog is. Hou het opstartprotocol in acht om de spanning van de vloer te halen. Als de vloer is gedroogd, dan pas kan je de afwerking gaan plaatsen op de vloer om scheurtjes in je afgewerkte vloer te voorkomen. Plaats een randstrook rondom de vloer zodat de vloer kan werken bij warmte/koude verschillen. Als je weinig hoogte hebt in de woning, kun je in je cementdekvloer wapeningsvezel meeverwerken, waardoor je toch massa en stevigheid creëert.

  Geschatte kosten voor voerverwarming bedragen €2.500 op basis van 100m2 inclusief frezen en installatie.

  Investering: € 2.500
  Hypotheek p/mnd: Neem je deze investering van €2.500 mee in je hypotheek, dan nemen je maandlasten €11,25 bruto toe obv 3,75% hypotheekrente.”

 3. Elektrische radiatoren
  Elektrische radiatoren kun je het beste kiezen als bijverwarming. Ook geschikt voor als je een ombouw wil maken zodat de radiator niet zichtbaar is.

  Prijs per stuk is gemiddeld €300.

 4. Infraroodpanelen

  Infraroodpanelen geven een fijne comfortabele warmte. De panelen zijn makkelijk te installeren en er is geen onderhoud vereist. Je kan het eenvoudig aansluiten op het bestaande stroomnet via een stopcontact. Let op: er is gemiddeld een extra groepenkast nodig per 3 infraroodpanelen. Tip: Wil je een ombouw zodat je paneel is weggewerkt? Kies dan voor een elektrische radiator. Infraroodpanelen stralen warmte, de straling kan niet door een paneel heen. Kosten voor een paneel is ongeveer €250 per stuk en is afhankelijk van het formaat en de sterkte.

  Investering: €2.000
  Hypotheek p/mnd: Neem je deze investering van €2.000 zonder subsidie mee in je hypotheek, dan nemen je maandlasten € 9,00 bruto toe obv 3,75% hypotheekrente.

 5. Check je warmteverspreiding
  Krijgen je radiatoren bijvoorbeeld warm water vanaf de Centrale Verwarmings ketel? Maak een inventarisatie wat in jouw woning toegepast is, zodat je kunt kijken waar je kunt gaan verduurzamen.

 6. Water gestuurde radiatoren? Waterzijdig inregelen!
  “De meeste woningen maken hier nog gebruik van, of in oudere woningen worden bijvoorbeeld nog gaskachels gebruikt. Je wilt deze het liefste vervangen, omdat je dan minder van duur, milieuonvriendelijk gas afhankelijk bent.

  Tip: Je kunt de radiatoren af laten stellen, waardoor ze optimaal warmte afgeven, dit heet het waterzijdig inregelen van de verwarming. Dit kan je 10% op je energiekosten schelen.

 7.  
Lees alles over duurzaam verwarmen van je woning.

Stap 5: Energie toevoer

Alles over energie: opwekken, omzetten of opslaan

De laatste stap is een verduurzamingsslag op het gebied van de energie toevoer voor jouw woning. Hoe kom je aan jouw energie; via een een CV ketel, hybride warmtepomp, (biomassa)kachelWek je al eigen energie op met bijvoorbeeld een zonneboiler, zonnepanelen of windturbine? Of laat je alle energie vanuit leveranciers komen? Hoe meer je zelf opwekt, hoe lager de maandelijkse lasten! 


We hebben alle vormen van energie toevoer, opslag en de kosten, de subsidies en handige tips hier voor je verzameld.

warmtepomp energie omzetten woning verduurzamen stappenplan
 1. CV-ketel
  Heb je nog een oude cv-ketel in je woning? Dan is de kans groot dat dit een flinke energieverbruiker is. We hebben alle duurzame cv-ketels, de bijbehorende subsidies én mogelijkheden hier voor je op een rijtje gezet.

 2. Warmtepomp
  Ooit van een warmtepomp gehoord? Deze doet alles wat je cv-ketel doet, maar heeft er een stuk minder energie voor nodig! Maar wil je een hybride, of volledig elektrische waterpomp? En welke subsidies zijn er beschikbaar? Je leest het hier.

   

 3. Biomassaketel

  Wil je van gas over naar hout? Dan is de biomassaketel het antwoord op al je dromen. Deze ketel brandt op houtsnippers- en blokken, en zorgt voor de verwarming van je woning én water! Maar hoe werkt zo’n biomassaketel nu precies, wat kost het, en welke subsidies zijn er? Ontdek het hier.

   

 4. Zonnepanelen
  Je ziet ze op steeds meer Nederlandse daken: de zonnepanelen. Ze zijn voorzien van allerlei subsidies en mogelijkheden, zijn voor een relatief lage investering te installeren en leveren je flink wat besparingen op. Lees in deze artikelen alles wat je wil weten: zonnepanelen en nieuwe subsidieregels voor 2023. Eventueel kun je PVT-zonnepanelen overwegen, die niet alleen voor elektriciteit zorgen maar ook voor het onttrekken van warmte uit de lucht voor je warmtepomp.

 5. Zonneboiler
  Gratis energie, verminderde CO2-uitstoot, lagere kosten en hogere rendementen. Dat kan alleen de zonneboiler zijn. Maar hoe werkt een zonneboiler precies, wat doet het, welke mogelijkheden zijn er, wat bespaart het en vooral: hoeveel kost het? We vertellen je hier alles wat je moet weten!

   

 6. Water hergebruik- en recycling
  Wist je dat je regenwater voor tientallen andere doelen in kunt zetten? Met een simpele, duurzame oplossing als bijvoorbeeld regenwateropvang kun je al tientallen euro’s op je waterrekening besparen. Ontdekt hier alle mogelijkheden tot het hergebruik en de recycling van regenwater.

 7. Energieopslag
  Al de energie die je opwekt met bovenstaande duurzame vervangers, moet natuurlijk ook ergens opgeslagen worden. Welke mogelijkheden zijn er op dit moment om energie op te slaan, en welke prijskaartjes zijn hieraan verbonden? Lees er hier alles over.

 8. Inductie kookplaat
  De meeste woningen maken hier nog gebruik van, of in oudere woningen worden bijvoorbeeld nog gaskachels gebruikt. Je wilt deze het liefste vervangen, omdat je dan minder van duur, milieuonvriendelijk gas afhankelijk bent. Je kunt de radiatoren af laten stellen, waardoor ze optimaal warmte afgeven, dit heet het waterzijdig inregelen van de verwarming. Dit kan je 10% op je energiekosten schelen.

  Gemiddelde investering: € 289. 
  Wist je dat je subsidie hiervoor kan aanvragen als je aangesloten zit bij het warmtenet? Lees hier meer over op de website van de overheid.

Stap 6: Verduurzamen!

Verduurzamingsadvies

Weet je inmiddels waar jouw woning een verduurzamingsslag kan gebruiken, maar wil je persoonlijk advies over de mogelijkheden? Dan kan de Verbetercheck van Milieu Centraal je van een voorstel voorzien.

 

Zit je na de Verbetercheck nog met vragen? Vraag het dan je buren! Dankzij de Slimme Buur kunnen jouw eigen buren je van advies voorzien. Welke vakman hebben zij bijvoorbeeld gebruikt voor de installatie van hun zonnepanelen, en waren ze er blij mee, of kun je beter op zoek naar iemand anders? De ideale manier om de ideale vakman voor jouw klus te vinden!

Energieneutraal wonen / Nul op de meter-woning

Wil je graag dat je woning energieneutraal wordt of dat je Nul op de meter krijgt? We hebben de stappen hiervoor en de verschillen op een rij gezet in dit artikel.

Subsidies vanuit gemeente en overheid

Om te beginnen zijn er namelijk flink wat subsidies. Zowel vanuit de overheid, als vanuit jouw gemeente. 

 

Je kunt de hoogte van de subsidies terugvinden op de website van Milieu Centraal. Wil je specifieker antwoord op je vragen, dan kun je het stappenplan van ISDE volgen om precies te weten hoe hoog de subsidies zijn op jouw toekomstige aanschaffen. Wil je zeker weten dat je subsidie kunt krijgen voordat je iets aanschaft? Met deze rekentool ontdek je direct of je in aanmerking komt voor een subsidie.

 

In sommige gemeenten en provincies kunnen er extra subsidies aangevraagd worden. Kijk voor meer informatie over de subsidieregelingen in jouw gemeente op de website van je gemeente of op de Energiesubsidiewijzer

Verwarmen - stappenplan verduurzamen vloerverwarming - financiën hypotheek

Bron: Milieu Centraal

Financiële tips voor het verduurzamen van je woning ​

Het verduurzamen van je woning levert je flink wat op, maar is natuurlijk niet gratis. Sterker nog: de kans is groot dat je hart in je keel schiet wanneer je sommige bedragen ziet. Maar dit betekent niet dat het onmogelijk is! Wat kun je meefinancieren in je hypotheek of is een verduurzamingslening slim? Daarnaast is er ook subsidie beschikbaar om aan te vragen. Lees hier alle financiële mogelijkheden voor verduurzamen!

Budgetbewaking

Bewaak de verbouwkosten van jouw verduurzamingsproject. Vul het geschatte budget in en de daadwerkelijke uitgave. Zo sta je niet voor verrassingen!

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing

Een lening aanvragen

Krijg je geen, of weinig subsidie, maar wil je toch écht verduurzamen? Dan hoeft dit niet onhaalbaar te zijn. Sterker nog, zelfs met lagere inkomens zijn er mogelijkheden. Wist je bijvoorbeeld dat je met een lager inkomen voor een duurzamer huis mag lenen tegen 0% rente? Je kunt een persoonlijke lening aanvragen bij je bank, of aan de slag gaan met een bouwdepot vanuit waar je álle rekeningen voor je project betaald.


Wil je liever een externe lening? Kijk dan of een lening bij een stichting zoals bijvoorbeeld SVN een optie is! Je leest hier alles over het financieren van een verbouwing of verduurzaming van je woning.

isoleren dak, groen dak ecoklimaat - lening verduurzamen woning

Heb ik een beter energielabel nodig?

Wist je dat op huizenwebsites zoals Funda 49% vaker op energielabel wordt gefilterd? Dit betekent dat je jouw woning niet alleen sneller zou kunnen verkopen met een beter energielabel, maar het verhoogt de marktwaarde nog eens ook! 

De vuistregel is dat de waardeverhoging gemiddeld zo’n 75% tot 100% van de geïnvesteerde kosten is. Wanneer je een woning van 250.000 euro verbetert met dakisolatie en vloerisolatie t.w.v. 4000 euro, zou de woningwaarde met zo’n 1,6% kunnen stijgen. 

energielabel funda label A - je woning verduurzamen

 

 

Voor meer advies over energielabels kun je eens op de website van EP Adviseurs kijken. Zij kunnen je zonder twijfel meer vertellen!

 

Aan de slag!

Start handig met verduurzamen, check de checklist per bouwjaar.

Als je weet welk bouwjaar jouw woning heeft, kun je al een grove inschatting maken van de mogelijke verduurzamingsslagen. In de jaren 50 werd er bijvoorbeeld nauwelijks geïsoleerd en valt er dus veel te verbeteren. Maar ook een nieuwere woning kan mogelijk nog een verduurzamingsslag gebruiken. Voor elk bouwjaar van een woning hebben we een stappenplan om jouw woning te verduurzamen.  

 1. Is je woning gebouwd voor 1930? Dan vertellen we je graag hoe je deze woning kan verduurzamen. Klik hier.
 2. 1930-1945: Zo pak je dit aan. Ontdek het hier.
 3. 1946 – 1964: Kom erachter waar je rekening mee moet houden. Klik hier.
 4. 1965 – 1974: Kom erachter wat je woning al heeft en wat je nog kan toepassen. Klik hier.
 5. 1975 – 1982: Zo kun je handig van start gaan met deze woning, klik hier.
 6. 1983 – 1991: Je woning is best nieuw, maar dit kan je er nog aan verduurzamen. Klik hier.
 7. 1992 – 2005: Ook bij deze woning kun je nog verduurzamen, ontdek het! Klik hier.

Je verduurzamingswerkzaamheden laten uitvoeren

Ben je klaar om een verduurzamingsslag te maken, en wil je weten waar en hoe je de juiste vakman vindt? Dan begin je natuurlijk op de website van de Slimme Buur. Zo weet je direct welke vakman jouw buren voor bepaalde projecten hebben gebruikt, en of ze tevreden waren.

 

Ben je daarentegen op zoek naar maatwerk advies, dan vind je op deze website een overzicht van alle maatwerk adviesbureaus. Of je gebruikt de VerbouwApp natuurlijk om een goede vakman voor je klus te vinden! Wist je dat je in de VerbouwApp direct tarieven in kunt zien? Super handig, zo weet je waar je aan toe bent!

Vakman regelen

Heb je een vakman nodig voor je verduurzamingswerkzaamheden? Boek deze dan via de VerbouwApp! Zo gefikt die vakman voor het verduurzamen van je woning! Er staan landelijk vakmensen voor je klaar voor een vaste prijs, dat is pas handig.

vakmensen verbouwen hulp

Wat je ook gaat doen: plan altijd de diverse ingrepen goed in met de diverse partijen die gaan uitvoeren. Probeer zo veel mogelijk bij 1 partij onder te brengen en als dat niet lukt, zorg dat alle betrokken partijen een goede afstemming met elkaar doen zodat jouw verduurzaming in 1 x goed wordt opgeleverd! Meer tips hierover én alle tools om dit voor elkaar te krijgen, vindt je in de VerbouwApp.

Group 4@3x

Ook jouw verduurzamingsproject in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Alle kant-en-klare verduurzaming checklists staan voor je klaar in de VerbouwApp
 • Alle opties voor verduurzamen incl. kosten, terugverdientijd, besparing, subsidies en impact op je hypotheek-maandbedrag als je de ingrepen meefinanciert in je hypotheek
 • Regel vakmensen die de verduurzaming kunnen gaan uitvoeren

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

We fluisteren je de juiste info in

zodat jouw verbouwing in 1 x goed wordt opgeleverd

5.000+ woningeigenaren gingen je al voor!

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

verbouwapp-desktop-mobile
Download onze VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

10.382 woningbezitters, aannemers & vakmensen gingen je al voor!

Group 4@3x