Besparen met verduurzamen: zoveel levert het je op in euro’s!

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Je woning verduurzamen klinkt natuurlijk hartstikke interessant. De waarde van je woning vermeerdert en de maandelijkse lasten gaan omlaag. En dan hebben we het nog niet over de vele subsidies gehad die het verduurzamen tijdens het verbouwen nog aantrekkelijker maken. Maar wat kun je nu écht besparen met verduurzamen? Wat levert het verduurzamen van je woning je op in harde euro’s?

Het ideale bouwproces...

In het kort:

  1. Besparen met verduurzamen. Inzicht in de cijfers. Hoeveel koste het, hoeveel levert het op?
  2. Welke verduurzamingsstap levert het meeste op? Welke impact is het grootst?
  3. Wat kun je nog meer verduurzamen? Bekijk de mogelijkheden en investeringen.
  4. Subsidie. Vraag het aan! We leggen je uit hoe het werkt. 
  5. Ga jij verduurzamen? Onderneem actie!

Besparen met verduurzamen: zoveel levert het je op

Je kunt subsidies gebruiken, eigen geld inleggen of extra geld lenen. Maar wat het je oplevert, hangt helemaal af van waar je investeert, en hoe goed je dit aanpakt. Om je een overzicht te geven van wat je kunt besparen met verduurzamen, hebben we een besparingsschets voor je uitgewerkt op basis van de 6% (tot 106% van de marktwaarde, 9.000 euro) die je extra kunt lenen om je woning te verduurzamen.

Maatregel Eenheid Besparing in euro's Kosten Terugverdiend in... Verhoging van je woningwaarde
HR+++ glas
20 m2
240 euro per jaar
2100 euro
9 jaar
+4% van de woningswaarde
Spouwmuurisolatie
120m2 woonoppervlakte tussen woning
260 euro per jaar
900 euro
3.5 jaar
+4% van de woningwaarde
Vloerisolatie
120 m2
200 euro per jaar
1500 per jaar
7.5 jaar
+4% vande woningwaarde
Zonnepanelen
10 stuks
780 euro per jaar
4500 euro
6 jaar
>745 euro

Let op: is je woning groter dan een gemiddelde eengezinswoning, houd dan rekening met hogere kosten omdat je meer oppervlakte hebt om te isoleren.  (Bron: Woonbewust)

verduurzamen verdien geld

106% marktwaarde lening voor verduurzamen woning

Dat is nog eens een mooie besteding van 9.000 euro, of niet? Wie had ooit gedacht dat je voor 106% van de marktwaarde, HR+++ glas, spouwmuurisolatie, vloerisolatie én zonnepanelen in huis kunt hebben?

 

 

Wist je dat: spouwmuurisolatie in combinatie met zonnepanelen de grootste impact heeft op het gebied van energie besparen?

 

 

Niet alleen verhoogt dit de waarde van je woning, en betalen al deze investeringen zich na een aantal jaar terug: het bespaart je jaarlijks flink wat harde euro’s.

 

Een verhoging van 396 euro op je hypotheek, bespaart je jaarlijks 1480 euro op energiekosten. Niet slecht. Toch? 

Meer manieren om te besparen met verduurzamen

Een mooi begin natuurlijk, en 9.000 euro goed besteed. Maar er zijn nog véél meer manieren om te verduurzamen. Grote, en kleine investeringen. We zetten een aantal mooie mogelijkheden voor je op een rijtje.

1. Groen dak
Wist je dat een groendak voor 8% waardeverhogend is voor je woning? Het houdt je woning in de zomer lekker koel, en in de winter lekker warm. En het ziet er natuurlijk ook gewoon erg mooi uit!

Kosten: tussen de 45-55 euro per m2.

Kickstart woning verduurzamen

Start snel de verduurzaming van je woning met de kant-en-klare checklists in de VerbouwApp! Zo heb je snel een indicatie van de mogelijkheden, kosten, doorlooptijd en mogelijke subsidies.

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding

2. Regenwater opvang
Lopen de waterkosten maandelijks hoog op en wordt je meteen snel wanneer iemand de kraan te lang laat lopen? Vang je eigen regenwater op met een tank, en hergebruik het voor je tuin, de wasmachine of het toilet (het gebruik van regenwater zorgt nog voor minder kalkaanslag ook!).
Kosten: tussen de 500-900 euro.

 

3. Warmtepomp
Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om tot warmte die in de woning gebruikt kan worden. Een mooie energiebesparende vervanging van, of aanvulling op de cv-ketel.
Kosten: tussen de 4000-25000 euro.

 

4. De slimme woning
Handige snufjes zoals bijvoorbeeld de slimme thermostaat en slimme verlichting kunnen je in het dagelijks leven helpen om een flinke verduurzamingsslag te maken. Alle slimme apparatuur is op afstand in- en uit te schakelen en kan via automatische schema’s aan, en uit gaan. Zo houd je het energieverbruik altijd in de hand.

Kosten: tussen de 250-7000 euro 

Subsidie zonnepanelen en energiebesparende maatregelen

Of het nu om subsidie voor zonnepanelen, of subsidie voor isolatie in 2022 gaat. Er zijn genoeg subsidies te verkrijgen. Maar hoe werken de subsidieregelingen eigenlijk, hoe kun je subsidies aanvragen en hoe hoog zijn de subsidies? Je leest alles dat je moet weten terug in dit artikel.

zonnepanelen dit levert verduurzamen op

Ben jij klaar om te verduurzamen?

Wist je dat een hypotheek aanvragen of overzetten gemiddeld 3 maanden duurt? Via jouw Mijn Omgeving in de VerbouwApp kun je eind van dit jaar een checklist invullen voor jouw hypotheekaanvraag. Zo weet je dat je zeker dat je niks vergeet én weet je ook meteen hoe lang iedere stap gemiddeld duurt. Installeer alvast de VerbouwApp en ben als eerste op de hoogte van de checklist. 

 

Zo weet je exact wanneer jij aan de slag kunt met het verduurzamen van je woning!

Aan de slag!

Krijg je al zin om te gaan verduurzamen en te besparen? Ga dan aan de slag en bewaak je verbouwkosten. Vul het verbouwbudget in en houd de kosten bij, zo sta je niet voor verrassingen!

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Heb je geen idee hoe je begint met het verduurzamen van je woning? Vraag je je af wat bij jouw woning mogelijk is? Dan hebben we een stappenplan voor je. Zo ontdek je eerst welke verduurzamingsmaatregelen er al in je woning aanwezig zijn, denk aan spouwmuurisolatie, vloerisolatie of een HR-ketel die geschikt is voor een zonneboiler. Daarnaast ontdek je alles over subsidies en kun je onderzoeken wie er in jouw buurt al heeft verduurzaamd.

VerbouwScan

Hoe goed ben jij voorbereid op je verbouwing? Doe de online verbouw scan en ontvang concrete tips!

verbouw scan tips en stappenplan
Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Het ideale bouwproces...

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *