Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Het bouwdepot: een veelgebruikte manier om een verbouwing of verduurzaming te financieren zonder hier jaren voor hoeven te sparen. Maar wat is een bouwdepot precies, hoe werkt het, wat voor bedrag kun je verwachten en welke regeltjes zitten eraan verbonden?

 

Ga lekker zitten en pak er een kopje koffie bij: we nemen alle ins- en outs van het bouwdepot met je door!

Het ideale bouwproces...

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is simpel gezegd een (kleine) verhoging op je hypotheek die je kunt gebruiken om te verbouwen. Maar er zitten wat haken en ogen aan: je krijgt het geld namelijk niet in eigen hand en het potje is bij de meeste banken, maar beperkt geldig. Bij veel banken kun je deze periode eenmalig met een extra aantal maanden verlengen; maar dan houdt het echt op.  

 

Wanneer je geen persoonlijke lening, maar een bouwdepot gebruikt, krijg je een speciale rekening van je bank van waaruit je de kosten van de verbouwing betaalt. Zie het als een soort potje, gereserveerd voor kosten die uit de verbouwing voortkomen. Maar het gaat hier niet om alle kosten:

Verbouwkosten

Ontdek de richtprijs van verschillende verbouwkosten, in de VerbouwApp. Zo kun je een grove berekening maken van jouw verbouwing!

verbouwkosten indicuatie

Alleen zaken die aan het huis vastzitten (onroerend goed) mogen uit het bouwdepot betaald worden. Vloeren dus bijvoorbeeld wel, maar de rolgordijnen (roerend goed) niet.

Dit betekent dus natuurlijk dat een (wellicht groot) deel van de verbouwing uiteindelijk alsnog uit eigen spaargeld gefinancierd moet worden.

De kosten van een bouwdepot

Het goede nieuws is dat je daarentegen geen extra kosten betaalt bij het openen van een bouwdepot. Bij veel banken is er ook nog sprake van een rentevergoeding die automatisch verrekend wordt met je termijnbedrag.

Zaken die mogelijk wel kosten op (kunnen) leveren zijn de taxateur (hierover later meer) en de standaard kosten van je bank.

Budgetbewaking

Bewaak je verbouwkosten. Vul het verbouwbudget in en houd de kosten bij, zo sta je niet voor verrassingen!

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing

De voorwaarden van een bouwdepot

Zoals we eerder al aangaven: er zitten wat haken en ogen aan dat bouwdepot verbonden. De voorwaarden verschillen per bank, maar je kunt er vanuit gaan dat je deze voorwaarden waarschijnlijk wel tegenkomt:

 

 • Je bouwdepot geldt alleen voor zaken die aan huis vastzitten;
 • Je inkomen moet hoog genoeg zijn om zowel voor de hypotheek als de verbouwing te kunnen lenen;
 • De verbouwing moet je huis verbeteren en de waarde verhogen;
 • Het kan zijn dat je bank bepaalde voorwaarden aan de aannemer die jij aanwijst om je verbouwing te regelen oplegt – dat deze aangesloten is bij een branchevereniging bijvoorbeeld.

Hoe werkt een bouwdepot?

Hoe een bouwdepot exact werkt, verschilt vaak per bank, maar over het algemeen kun je er van uit gaan dat je geregistreerd wordt voor een onlineomgeving, waar je facturen en bonnetjes kunt declareren.

 

Facturen van bijvoorbeeld de aannemer kunnen daarentegen voor betaling gedeclareerd worden, en zullen direct door de bank betaald worden.

Verbouwkosten
Zoekmachine

Maak een ruwe schatting van je verbouwkosten door het op te zoeken in de verbouwzoekmachine!

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing

Dit betekent dus dat je gemaakte kosten die niet op factuur kunnen (de aanschaf van een nieuwe keuken bij IKEA bijvoorbeeld), eerst zelf moet betalen en pas later kunt declareren binnen het bouwdepot.

Hoeveel bouwdepot kun je aanvragen?

En dan natuurlijk een voor velen brandende vraag: hoeveel bouwdepot kun je eigenlijk aanvragen? Helaas kunnen we je hier geen duidelijk antwoord op geven: de hoogte van je bouwdepot wordt namelijk bepaald door de waarde van je woning na de verbouwing. Dit betekent dus dat een taxateur vooraf langs moet komen om in te schatten wat de toekomstige waarde na de verbouwing zal zijn en op basis hiervan de hoogte van je bouwdepot wordt bepaald.

VerbouwScan

Hoe goed ben jij voorbereid op je verbouwing? Doe de online verbouw scan en ontvang concrete tips!

verbouw scan tips en stappenplan

Staat er een uitbouw op de verbouwplanning? Dan zal je bouwdepot waarschijnlijk hoger zijn, dan wanneer het om een nieuwe badkamer of keuken gaat. Een uitbouw zorgt uiteindelijk voor een hogere waardestijging dan een badkamer.

Extra budget aanvragen naast bouwdepot

Wil je de extra kosten voor de inrichting en roerende zaken niet zelf betalen? Dan kun je op zoek naar andere manieren om extra budget te verkrijgen. Kijk eens naar deze mogelijkheden (link naar artikel over verbouwing financieren).

Staat je verbouwing in het teken van verduurzamen? Dan zijn er meer mogelijkheden. Zo kun je:

 • Een 0% lening aanvragen bij je gemeente;
 • Extra budget voor het verduurzamen aan je hypotheek toevoegen – een totaal van 106% van de marktwaarde van je woning bovenop het bouwdepot dus!
 

Wat verduurzamen je ongeveer kost en oplevert, lees je hier 

Bouwdepot: dit mag je ermee doen

En als klapper op de vuurpijl: alles wat je wel en niet met je bouwdepot mag doen in een handig overzicht!

Bron: Hollandwoont.nl

bouwdepot wat mag wel wat mag niet?
Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over het budget bepalen?
Check deze artikelen:

Je eerste woning kopen: hier moet je aan denken

Je eerste woning kopen: hier moet je aan denken

Een huis kopen brengt nogal wat denkwerk met zich mee. We maken het je makkelijk en vertellen je precies waar je op moet letten.

Een bouwdepot voor je verbouwing: alle ins- en outs

Een bouwdepot voor je verbouwing: alle ins- en outs

Het bouwdepot: een veelgebruikte manier om een verbouwing of verduurzaming te financieren zonder hier jaren voor hoeven te sparen. Maar wat is een bouwdepot precies, hoe werkt het, wat voor bedrag kun je verwachten en welke regeltjes zitten eraan verbonden?

Een hypotheek afsluiten: álles wat je wilt weten

Een hypotheek afsluiten: álles wat je wilt weten

Wist je dat een hypotheekaanvraag gemiddeld 3 maanden (!) in beslag neemt? Met deze stappen en tips bereid je jezelf goed voor en versoepel je het proces.