Je budget voor het verbouwen bepalen: zo doe je dat

Josha Prins > 19 mrt

Het bepalen van het budget voor verbouwen is ongelooflijk belangrijk. Wanneer je een duidelijk budget voor ogen hebt weet je wat realistisch is, worden keuzes makkelijker (het moet natuurlijk wel binnen het budget passen) en heb je vooral meer rust. Weten waar je aan toe bent zonder je zorgen te maken over het financiële plaatje haalt ontzettend veel stress weg.

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

Weten waar je aan toe bent zonder je zorgen te maken over het financiële plaatje haalt ontzettend veel stress weg. Wanneer je een duidelijk budget voor het verbouwen voor ogen hebt weet je wat realistisch is, wordt het maken van de juiste keuzes makkelijker en wordt een verbouwing minder snel stressvol. Hoe bepaal je een realistisch budget? We nemen je stap voor stap mee in het proces zodat jij na het lezen direct weet waar je aan toe bent.

 

 1. Leg je project onder het vergrootglas en kijk goed naar alle details. Welke materialen wil je gebruiken, hoe groot bedraagt het oppervlak, op welke manier wil je het afwerken en welke interieurstijl wil je uiteindelijk implementeren? Schrijf alle details uit.

 2. Doe online onderzoek en bekijk mogelijke prijzen voor alle details. Vergelijk verschillende aanbieders en neem het hoge gemiddelde om je uiteindelijke budget te bepalen.

 3. Hoeveel geld kan je uitgeven en hoeveel geld wil je uitgeven? Ben realistisch en eerlijk richting jezelf: breng jezelf niet in financiële stress.

 4. Wil ik in de toekomst hetzelfde als wat ik nu wil? Als je over tien jaar weer gaat verbouwen, wil je dan nog steeds hetzelfde, of zou je dan toch voor vloerverwarming kiezen? Voorkom onnodige kosten en aanpassingen later door nu goed naar de toekomst te kijken.

 5. Ga ik voor budget of luxe opties? Kies je voor een basis keuken, of een keuken met kokendwaterkraan en natuursteen aanrechtblad? Kijk eerlijk naar je echte wensen, en selecteer wat wel en wat niet binnen je budget past.

Je budget voor het verbouwen bepalen: zo doe je dat

Hoe bepaal je een realistisch budget voor het verbouwen?

Maar hoe bepaal je een realistisch budget? We nemen je stap voor stap mee in het proces zodat jij na het lezen direct weet waar je aan toe bent.

 1. Leg je project onder het vergrootglas

Het lijkt een logische vraag, maar alleen weten wat je gaat verbouwen is niet genoeg. Neem je project eens onder de loep. Stel, je gaat met een uitbouw aan de slag: hoe komt je uitbouw eruit te zien? Hoe groot bedraagt het oppervlak? Welke materialen wil je gebruiken, op welke manier wil je het afwerken en welke interieurstijl wil je uiteindelijk implementeren?

Al deze details zijn uiteindelijk van invloed op je budget. Wil je een glazen pui met uitzicht op de tuin, dan heb je een ruimer budget nodig dan wanneer je voor een muur met kozijnen kiest. Onafgewerkte, bakstenen muren zijn geweldig wanneer je voor een industriële interieurstijl gaat, maar voor een modern interieur moeten deze toch afgewerkt worden.

Leg je project dus eens goed onder het vergrootglas en schrijf alle details op.

Vind je dit lastig? Dan hebben we een kant en klare checklist voor je!

Bij een verbouwing ben je vaak meer geld kwijt dan je vooraf kan bedenken. Als je er goed over nadenkt is dit ook niet gek. Je verbouwd niet elke dag en je weet ook niet altijd wat je te wachten staat. Wij begrijpen dat je kennis mist en daarom hebben wij dit voor je op een rij gezet in onze kant en klare checklists. Zo weet je:

 • Stappenplan van werkzaamheden
 • Doorlooptijd van de werkzaamheden
 • Indicatie van de kosten
 • Welke vakman daarvoor nodig is
 • Wat voor invloed dit heeft op je hypotheek als je de verbouwing daarin meeneemt (bouwdepot).

Bekijk alle checklists (verduurzamen, badkamer, keuken, uitbouw, dakopbouw, appartementverbouwing) in de premium versie van de VerbouwApp.

In 1 klik een
kostenindicatie

Start snel je verbouwing met de kant-en-klare checklists in de VerbouwApp! Dit is een stappenplan voor het verduurzamen van je woning, keuken-, badkamer verbouwing, uitbouw, dakopbouw, of appartementsverbouwing.

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding

2. Kijk online naar mogelijke prijzen

Wanneer je alle details van je project uitgewerkt hebt, kun je online op zoek gaan naar mogelijke prijzen. Vergelijk de prijzen van verschillende websites en aanbieders. Neem hier vervolgens een hoog gemiddelde van, en gebruik dit bedrag (voor nu) bij het bepalen van je budget.

Extra tip: je kunt deze bedragen op een later moment aan een aannemer of bouwbegeleider voorleggen. Zij kunnen je aan meer specifieke bedragen helpen zodat je jouw budget kunt finetunen. Hoewel je op basis van online onderzoek veel ruwe schattingen kunt maken, worden hier niet altijd de prijzen van de totaalpakketten zichtbaar gemaakt. Je kunt de prijs van een vloer naar keuze ontdekken, maar een specialist zal je uiteindelijk inzicht moeten geven in de kosten van de afwerking. 

De gemiddelde kosten van een aanbouw liggen in 2020 tussen de €15.000 en €23.000

3. Hoeveel geld willen en kunnen we uitgeven?

Je kunt heel graag een grote, glazen wand met uitzicht op je achtertuin willen, maar wanneer dit qua budget niet binnen je mogelijkheden past, moet je concessies maken (of wat meer sparen en de verbouwing even uitstellen). Het laatste wat je wilt is financiële druk en stress tijdens of zelfs na de verbouwing. Ben dus vooral eerlijk en realistisch: wat heb je echt te besteden zonder het jezelf moeilijk te maken?

Vergeet niet: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden – en er zijn verschillende manieren om te bouwen, met hetzelfde eindresultaat.

4. Kijk naar de toekomst om je budget voor verbouwen te bepalen.

Is wat je nu wilt, ook wat je over tien jaar wilt? Wat als je nu een glazen pui met uitzicht op de achtertuin laat bouwen, maar er over vijf jaar nieuwe flats in de omgeving gebouwd worden die je uitzicht ruïneren? Of wat als je nu voor radiatoren in de uitbouw kiest, maar over vijf jaar toch liever voor vloerverwarming gaat? Het is natuurlijk ontzettend zonde als je later nog onvoorziene kosten hebt door bepaalde wijzigingen en je de uitbouw die nu bijna af is, straks weer helemaal open moet breken om alsnog wensen te laten verwerken. Nu iets meer meenemen in je project is vaak op vele manieren efficiënter.

Budgetbewaking

Bewaak je verbouwkosten. Vul het verbouwbudget in en houd de kosten bij, zo sta je niet voor verrassingen!

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing

Vraag jezelf af: als ik over tien jaar nog een keer verbouw, wat zou ik dan willen? Breng je totale wensenpakket in kaart, en laat op basis daarvan een offerte maken.

5. Een budget toilet, of een toilet met dubbele spoeltechniek?

Wil je het direct goed aanpakken en ga je voor een verbouwing waar alle luxe mogelijkheden geïmplementeerd zijn, of ben je (nu én over tien jaar!) helemaal tevreden met een mooie basis lay-out? 

 

 • Kies je bijvoorbeeld voor een budget toilet in je uitbouw, of kies je voor een luxe toilet met dubbele spoeltechniek, softclose sluiting en vuilwerende afwerking?
 • Kies je voor een basis keuken met basis apparatuur, of een luxe keuken met stoomoven, kokendwaterkraan en een natuursteen aanrechtblad? 
 •  

Kijk eerlijk naar je echte wensen, en selecteer wat wel en wat niet binnen je budget past.

Wanneer je eerlijk bent over je wensen en open richting verschillende mogelijkheden, kun je na het doorlopen van deze stappen een realistisch budget voor het verbouwen bepalen. 

Hulp bij wensen bepalen

Wil je hulp bij het bepalen en uitwerken van jou woonwensen? Zo ben je bewust van elke keuze en heb je een concreet plan om naartoe te bouwen. Bekijk al onze professionals, met hun maak je jouw verbouwing tot een succes!

Hulp bij wensen bepalen verbouwen
Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het ideale bouwproces...

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over het budget bepalen?
Check deze artikelen:

Je eerste woning kopen: hier moet je aan denken

Je eerste woning kopen: hier moet je aan denken

Een huis kopen brengt nogal wat denkwerk met zich mee. We maken het je makkelijk en vertellen je precies waar je op moet letten.

Een bouwdepot voor je verbouwing: alle ins- en outs

Een bouwdepot voor je verbouwing: alle ins- en outs

Het bouwdepot: een veelgebruikte manier om een verbouwing of verduurzaming te financieren zonder hier jaren voor hoeven te sparen. Maar wat is een bouwdepot precies, hoe werkt het, wat voor bedrag kun je verwachten en welke regeltjes zitten eraan verbonden?

Een hypotheek afsluiten: álles wat je wilt weten

Een hypotheek afsluiten: álles wat je wilt weten

Wist je dat een hypotheekaanvraag gemiddeld 3 maanden (!) in beslag neemt? Met deze stappen en tips bereid je jezelf goed voor en versoepel je het proces.