Je budget voor het verbouwen bepalen: zo doe je dat

Het bepalen van het budget voor verbouwen is ongelooflijk belangrijk. Wanneer je een duidelijk budget voor ogen hebt weet je wat realistisch is, worden keuzes makkelijker (het moet natuurlijk wel binnen het budget passen) en heb je vooral meer rust. Weten waar je aan toe bent zonder je zorgen te maken over het financiële plaatje haalt ontzettend veel stress weg.

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

Weten waar je aan toe bent zonder je zorgen te maken over het financiële plaatje haalt ontzettend veel stress weg. Wanneer je een duidelijk budget voor het verbouwen voor ogen hebt weet je wat realistisch is, wordt het maken van de juiste keuzes makkelijker en wordt een verbouwing minder snel stressvol. Hoe bepaal je een realistisch budget? We nemen je stap voor stap mee in het proces zodat jij na het lezen direct weet waar je aan toe bent.

 

 1. Leg je project onder het vergrootglas en kijk goed naar alle details. Welke materialen wil je gebruiken, hoe groot bedraagt het oppervlak, op welke manier wil je het afwerken en welke interieurstijl wil je uiteindelijk implementeren? Schrijf alle details uit.

 2. Doe online onderzoek en bekijk mogelijke prijzen voor alle details. Vergelijk verschillende aanbieders en neem het hoge gemiddelde om je uiteindelijke budget te bepalen.

 3. Hoeveel geld kan je uitgeven en hoeveel geld wil je uitgeven? Ben realistisch en eerlijk richting jezelf: breng jezelf niet in financiële stress.

 4. Wil ik in de toekomst hetzelfde als wat ik nu wil? Als je over tien jaar weer gaat verbouwen, wil je dan nog steeds hetzelfde, of zou je dan toch voor vloerverwarming kiezen? Voorkom onnodige kosten en aanpassingen later door nu goed naar de toekomst te kijken.

 5. Ga ik voor budget of luxe opties? Kies je voor een basis keuken, of een keuken met kokendwaterkraan en natuursteen aanrechtblad? Kijk eerlijk naar je echte wensen, en selecteer wat wel en wat niet binnen je budget past.

Hoe bepaal je een realistisch budget voor het verbouwen?

Maar hoe bepaal je een realistisch budget? We nemen je stap voor stap mee in het proces zodat jij na het lezen direct weet waar je aan toe bent.

 

 1. Leg je project onder het vergrootglas

Het lijkt een logische vraag, maar alleen weten wat je gaat verbouwen is niet genoeg. Neem je project eens onder de loep. Stel, je gaat met een uitbouw aan de slag: hoe komt je uitbouw eruit te zien? Hoe groot bedraagt het oppervlak? Welke materialen wil je gebruiken, op welke manier wil je het afwerken en welke interieurstijl wil je uiteindelijk implementeren?

Al deze details zijn uiteindelijk van invloed op je budget. Wil je een glazen pui met uitzicht op de tuin, dan heb je een ruimer budget nodig dan wanneer je voor een muur met kozijnen kiest. Onafgewerkte, bakstenen muren zijn geweldig wanneer je voor een industriële interieurstijl gaat, maar voor een modern interieur moeten deze toch afgewerkt worden.

Leg je project dus eens goed onder het vergrootglas en schrijf alle details op.

 

2. Kijk online naar mogelijke prijzen

Wanneer je alle details van je project uitgewerkt hebt, kun je online op zoek gaan naar mogelijke prijzen. Vergelijk de prijzen van verschillende websites en aanbieders. Neem hier vervolgens een hoog gemiddelde van, en gebruik dit bedrag (voor nu) bij het bepalen van je budget.

Extra tip: je kunt deze bedragen op een later moment aan een aannemer of bouwbegeleider voorleggen. Zij kunnen je aan meer specifieke bedragen helpen zodat je jouw budget kunt finetunen. Hoewel je op basis van online onderzoek veel ruwe schattingen kunt maken, worden hier niet altijd de prijzen van de totaalpakketten zichtbaar gemaakt. Je kunt de prijs van een vloer naar keuze ontdekken, maar een specialist zal je uiteindelijk inzicht moeten geven in de kosten van de afwerking. 

 

De gemiddelde kosten van een aanbouw liggen in 2020 tussen de €15.000 en €23.000

Vereniging Eigen Huis

 

3. Hoeveel geld willen en kunnen we uitgeven?

Je kunt heel graag een grote, glazen wand met uitzicht op je achtertuin willen, maar wanneer dit qua budget niet binnen je mogelijkheden past, moet je concessies maken (of wat meer sparen en de verbouwing even uitstellen). Het laatste wat je wilt is financiële druk en stress tijdens of zelfs na de verbouwing. Ben dus vooral eerlijk en realistisch: wat heb je echt te besteden zonder het jezelf moeilijk te maken?

Vergeet niet: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden – en er zijn verschillende manieren om te bouwen, met hetzelfde eindresultaat.

 

4. Kijk naar de toekomst om je budget voor verbouwen te bepalen.

Is wat je nu wilt, ook wat je over tien jaar wilt? Wat als je nu een glazen pui met uitzicht op de achtertuin laat bouwen, maar er over vijf jaar nieuwe flats in de omgeving gebouwd worden die je uitzicht ruïneren? Of wat als je nu voor radiatoren in de uitbouw kiest, maar over vijf jaar toch liever voor vloerverwarming gaat? Het is natuurlijk ontzettend zonde als je later nog onvoorziene kosten hebt door bepaalde wijzigingen en je de uitbouw die nu bijna af is, straks weer helemaal open moet breken om alsnog wensen te laten verwerken. Nu iets meer meenemen in je project is vaak op vele manieren efficiënter.


Vraag jezelf af: als ik over tien jaar nog een keer verbouw, wat zou ik dan willen? Breng je totale wensenpakket in kaart, en laat op basis daarvan een offerte maken.

 

5. Een budget toilet, of een toilet met dubbele spoeltechniek?

Wil je het direct goed aanpakken en ga je voor een verbouwing waar alle luxe mogelijkheden geïmplementeerd zijn, of ben je (nu én over tien jaar!) helemaal tevreden met een mooie basis lay-out? 

 

 • Kies je bijvoorbeeld voor een budget toilet in je uitbouw, of kies je voor een luxe toilet met dubbele spoeltechniek, softclose sluiting en vuilwerende afwerking?
 • Kies je voor een basis keuken met basis apparatuur, of een luxe keuken met stoomoven, kokendwaterkraan en een natuursteen aanrechtblad? 

 

Kijk eerlijk naar je echte wensen, en selecteer wat wel en wat niet binnen je budget past.

 

Wanneer je eerlijk bent over je wensen en open richting verschillende mogelijkheden, kun je na het doorlopen van deze stappen een realistisch budget voor het verbouwen bepalen.

 

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Het ideale bouwproces...

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over het budget bepalen?
Check deze artikelen:

7 aspecten die van grote invloed zijn op je verbouwbudget

7 aspecten die van grote invloed zijn op je verbouwbudget

Hoe neem je alle aspecten die van invloed kunnen zijn op het budget van je verbouwing mee in de berekening?

Wat zijn stelposten en wat zijn de risico’s?

Wat zijn stelposten en wat zijn de risico’s?

Waarom pakt een verbouwing vaak duurder uit dan verwacht? Je hebt je budget zo netjes berekend, en toch komen er uiteindelijk onverwacht hoge kosten tevoorschijn. Het antwoord is makkelijker dan je denkt: onverwacht hoge kosten komen vaak voort uit stelposten. Maar wat zijn stelposten eigenlijk, waar moet je op letten en hoe kun je ze voorkomen? We leggen het je snel uit.

Je budget voor het verbouwen bepalen: zo doe je dat

Je budget voor het verbouwen bepalen: zo doe je dat

Weten waar je aan toe bent zonder je zorgen te maken over het financiële plaatje haalt ontzettend veel stress weg. Wanneer je een duidelijk budget voor ogen hebt weet je wat realistisch is, wordt het maken van de juiste keuzes makkelijker en wordt een verbouwing minder snel stressvol. Hoe bepaal je een realistisch budget?