Extra tips: budget voor je verbouwing berekenen

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Een super spannend moment: je hebt genoeg bij elkaar gespaard en bent dan eindelijk klaar om een woning te kopen. Wauw! Een geweldig leuke tijd natuurlijk – maar ook een tijd waar best wat administratieve zaken bij komen kijken. Met op nummer één: de hypotheek. Wist je dat het afsluiten van een hypotheek gemiddeld zo’n drie maanden in beslag neemt?

 

Hoe kun je dit proces zo snel en soepel mogelijk laten verlopen? Hoe kun je jouw hypotheek berekenen, hoe zit het met de hypotheekrente en wil je wel, of geen bouwdepot afsluiten? We nemen je stap voor stap door het proces heen, en na het lezen van dit artikel weet jij precies welke stappen je moet nemen om een hypotheek af te sluiten. 

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

  1. Stap 1: je hypotheek berekenen. Ontdek hoeveel tijd het kost en wat je er voor nodig hebt.
  2. Stap 2: je netwerk inzetten. Verrassend en handig!
  3. Stap 3: in gesprek met de hypotheekadviseur. Zoveel kost het en dit moet je weten.
  4. Stap 4: tijd om de woningmarkt te ontdekken. Misschien heb je dit al gedaan? Lees dan alleen de tips.
  5. Stap 5: de eerste bezichtigingen. Hier kan je op letten.
  6. Stap 6: terug naar de hypotheekadviseur. Ontdek het proces en weet wat je moet regelen van tevoren.
  7. Stap 7: offertes opvragen. Hoe werkt dit?
  8. Stap 8: de daadwerkelijke hypotheek aanvragen. Persoonlijk stappenplan. 
  9. Stap 9: de bevestiging van de hypotheek. Tekenen en aan de slag.
  10. Verbouwen en verduurzamen. Heb je een keuze voor verbouwen of verhuizen en hoe werkt een bouwdepot? 

Stap 1: je hypotheek berekenen

De eerste stap is simpel, maar ook alles bepalend: het berekenen van je hypotheek. Dit kost
je gelukkig niets: je kunt bij verschillende hypotheekverstrekkers op de website terecht. Hier

vul je jouw eigen bruto jaarinkomen en het brutojaarinkomen van je partner in. Als resultaat
krijg je een ruwe schatting van jouw maximale hypotheek en de bruto maandlasten die
hieraan verbonden zouden zijn.

 

Wil je een nauwkeurigere berekening, dan is ook dit vaak mogelijk op de website van de hypotheekverstrekker. Maar dit neemt niet weg dat een persoonlijk gesprek je wellicht nóg meer antwoorden geeft.

 

● Tijdsduur: deze stap kost je gemiddeld 1 tot 2 dagen.

Stap 2: je netwerk inzetten

Je hebt nu gezien hoeveel je bij verschillende banken kunt lenen. Bij de volgende stap is het belangrijk om je netwerk in te schakelen, en wel om twee redenen:

 

  1. Wellicht zijn er mensen binnen jouw netwerk die eerder een hypotheek bij een bepaalde verstrekker hebben afgesloten. Zij kunnen je input geven over de voor- en nadelen van een bepaalde hypotheekverstrekker.
  2. Je hebt gemiddeld 5% eigen inleg nodig om een hypotheek af te kunnen sluiten. Heb je deze 5% al op je spaarrekening staan? Dan kun je meteen door naar stap 2. Kom je daarentegen nog tekort? Dan is het tijd om je netwerk in te schakelen.
 

● Tijdsduur: deze stap kost je gemiddeld een 7 tot 14 dagen.

Stap 3: in gesprek met de hypotheekadviseur

Nu dat je alle feiten op een rijtje hebt, is het tijd om in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. Deze adviseur voorziet je van persoonlijk advies bij het afsluiten van je hypotheek. Samen kijk je welke hypotheek het best past bij jouw situatie, en hoeveel financiële ruimte er exact is. Later in het proces helpt de hypotheekadviseur je bij het afsluiten van de hypotheek en leidt hij je door de bijbehorende documenten en wetgeving heen. Simpel gezegd neemt de hypotheekadviseur je van A tot Z door het hele proces heen. 

 

De eerste afspraak met je hypotheekadviseur is vaak gratis, de rest van de dienst kost gemiddeld zo’n 3000 euro.  Na het gesprek met de hypotheekadviseur komt die droomwoning ineens een heel stuk dichterbij!

 

  • Tijdsduur: deze stap kost je gemiddeld 7 tot 14 dagen. Een hypotheekadviseur heeft vaak een wachttijd van één tot twee weken. 

Stap 4: tijd om de woningmarkt te ontdekken

Nu dat je precies weet waar je mogelijkheden liggen qua budget, is het tijd om op zoek te gaan naar die droomwoning. Vergeet niet dat (bijna) alles mogelijk is: ook voor een beperkt budget. Heb je bijvoorbeeld, maar budget voor een kleine, oude woning, maar wil je graag een ruimtelijk en modern huis? Dan kun je dit op een later moment met een verbouwing realiseren.

 

Mocht je een woning vinden die je later wilt verbouwen, dan kan het wél verstandig zijn om voor de aankoop een vrijblijvend gesprek in te plannen met een architect of planbureau. Zo kun je even checken of jouw dromen ook echt waargemaakt kunnen worden binnen die woning, en wellicht zelfs meteen concrete plannen maken. 

 

 

Tip: besluit je meteen te gaan verbouwen of zijn er wat kleine werkzaamheden nodig aan de woning die je op het oog hebt? Zoek je vakman dan via de VerbouwApp: zo weet je meteen wat mogelijke klusjes je gaan kosten!

 

 

  • Tijdsduur: deze stap kost je gemiddeld 1 tot 31 dagen. Voor sommige mensen duurt het zelfs een aantal maanden. Dit is geheel afhankelijk van je woonwensen, de mogelijkheden binnen je budget en het huidige marktaanbod. Soms moet je wensen bijstellen, en soms moet je creatief nadenken om nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

    De kans is groot dat je budget niet toereikend is voor het aanbod op dit moment. Een dikke teleurstelling natuurlijk, maar soms is er gewoon erg veel geduld nodig wanneer het om de aankoop van een nieuwe woning gaat. Eén ding is zeker: die ideale droomwoning is het wachten en de zoektocht waard!

Stap 5: de eerste bezichtigingen

Ben je een echte geluksvogel en heb je een aantal mooie woningen binnen jouw budget op het oog? Dan is het tijd om bezichtigingen in te gaan plannen. Zo’n bezichtiging is niet niets natuurlijk, en de emoties zullen vast hoog zitten. Het is dan ook altijd verstandig om een neutrale partij mee te nemen om balans te brengen in jouw emoties. Iemand die rationeel en praktisch mee kan kijken en denken, om alles in het juiste perspectief te brengen.

 

Je vindt hier een aantal handige tips wanneer het om het bezichtigen van een woning gaat!

 

  • Tijdsduur: deze stap kost je gemiddeld 7 tot 14 dagen. Er zijn vaak meerdere kopers geïnteresseerd in een woning, wat betekent dat je gewoon je beurt af moet wachten om de woning te kunnen bezichtigen. In het meest gunstige geval kun je dezelfde week al op bezoek, mocht de woning erg populair zijn dan kan het zijn dat je even moet wachten. 

Stap 6: terug naar de hypotheekadviseur

Wat een feest! Je hebt je droomwoning gevonden en bent klaar om een bod te doen. Super spannend! Maar dit betekent natuurlijk wel dat je eerst even een afspraak in moet plannen met je hypotheekadviseur. Het feestje wordt dus nog wel even een weekje, al dan niet twee uitgesteld. 

Zodra het gesprek daar is, vertel je jouw hypotheekadviseur over de concrete plannen. Op welke woning wil je een bod doen? Wil je verbouwen of verduurzamen (zo ja: dan heb je wellicht een bouwdepot (link naar artikel) nodig)? Hoeveel eigen inbreng is er inmiddels?

Hierna is het (weer) even wachten, en vervolgens komt je hypotheekadviseur terug met een voorstel voor je hypotheek.

  • Tijdsduur: ook deze stap kost je gemiddeld 7 tot 14 dagen. Je moet een afspraak inplannen met je (waarschijnlijk drukke) hypotheekadviseur, en deze moet vervolgens zelf ook de tijd hebben om aan het werk te gaan, en je van een hypotheekvoorstel te voorzien. 

Stap 7: offertes opvragen

Nog even geduld: de hypotheek komt steeds dichterbij! Maar voordat het zover is, zal je hypotheekadviseur, na jouw akkoord op zijn hypotheekvoorstel, offertes opvragen bij één of meerdere hypotheekverstrekkers. 

 

  • Tijdsduur: deze stap kost zo’n 3 tot 10 dagen – geheel afhankelijk van de snelheid waarmee de hypotheekverstrekkers de offerte toesturen. 

Stap 8: de daadwerkelijke hypotheek aanvragen

En dan na weken geduld te hebben gehad is het eindelijk zo ver: je maakt opnieuw een afspraak met je hypotheekadviseur, en loopt samen door de offertes heen. Zit er een offerte tussen die aansluit op je wensen en mogelijkheden? Dan begint het papierwerk.


Voor het daadwerkelijke aanvragen van een hypotheek is behoorlijk wat papierwerk nodig. De minimale vereisten wat documentatie betreft zijn:

 

  • Het taxatierapport. Hierin geeft een onafhankelijke taxateur aan wat de huidige marktwaarde van de woning is die je op het oog hebt.
  • Het voorlopig koopcontract of de koopovereenkomst in geval van een nieuwbouwwoning.
  • Een overzicht van de geschatte kosten in geval van een verbouwing of verduurzaming. Dit is alleen van toepassing als je ook een bouwdepot wilt.
  • Een kopie van je paspoort (en dat van je partner als hier sprake van is).
  • Een werkgeversverklaring waarin je dienstverband en salaris bevestigd wordt.
  • Minimaal 3, en soms meer loonstrookjes waarin bovenstaande nogmaals bevestigd wordt.
  • Ben je zelfstandig ondernemer? Dan moet je in plaats van loonstrookjes de jaarcijfers van de laatste drie kalenderjaren indienen.
  • Minimaal 3 maanden, en soms meer, aan recente afschriften van al je bank- en spaarrekeningen. 
  • Indien van toepassing een print-versie van mijnpensioenoverzicht.nl 
  • Een overzicht met al je schulden en bijbehorende omschrijving.
  • Een opgave van eventuele studieschuld. 
 
  • Tijdsduur: deze stap kost je best wat tijd – gemiddeld zo’n 7 tot 31 dagen. Je kan bovenstaande documentatie gedurende het proces verzamelen, maar onderdelen als je bankafschriften en loonstrookjes dienen altijd recent te zijn. Wanneer de hypotheekadviseur alle documentatie heeft, heeft hij natuurlijk tijd nodig om dit te organiseren en in te dienen bij de bank. 

Stap 9: de bevestiging van de hypotheek

Zodra de hypotheekverstrekker al je documentatie ontvangen en beoordeeld heeft, ontvang je een definitieve offerte. Dit is natuurlijk het ideale scenario, maar het komt regelmatig voor dat de hypotheekverstrekker nog aanvullende vragen heeft, of extra documenten nodig heeft. Dit kost je natuurlijk weer extra tijd (en geduld!).

 

  • Tijdsduur: gemiddeld zo’n 7 tot 21 dagen, afhankelijk van de compleetheid van je documentatie en eventuele vragen van de hypotheekverstrekker.

Stap 9: de bevestiging van de hypotheek

Zodra de hypotheekverstrekker al je documentatie ontvangen en beoordeeld heeft, ontvang je een definitieve offerte. Dit is natuurlijk het ideale scenario, maar het komt regelmatig voor dat de hypotheekverstrekker nog aanvullende vragen heeft, of extra documenten nodig heeft. Dit kost je natuurlijk weer extra tijd (en geduld!).

  • Tijdsduur: gemiddeld zo’n 7 tot 21 dagen, afhankelijk van de compleetheid van je documentatie en eventuele vragen van de hypotheekverstrekker.

Stap 10: het tekenen van de hypotheekakte

Heb je je geduld bewaard en eindelijk de officiële offerte voor je hypotheek ontvangen? Dan is het tijd om een afspraak in te plannen bij een notariskantoor. Dit is over het algemeen hetzelfde kantoor als waar je later in dit proces de leveringsakte van je woning tekent. 

 

Het enige wat jij hier hoeft te doen, is het tekenen van de hypotheekakte! Is de akte getekend? Dan ben je officieel trots eigenaar van je eigen woning, en worden eventuele gelden voor de verbouwing of verduurzaming in je bouwdepot geplaatst.

 

  • Tijdsduur: gemiddeld zo’n 3 tot 7 dagen, afhankelijk van de agenda van de notaris.

Proces hypotheek voorbereiden en aanvragen

Een hypotheek vraag je niet elke dag aan, win daarom tijd en inzicht door de checklist in de VerbouwApp te downloaden. Zo regel jij de aankoop van je woning inclusief verbouwbudget soepel!

Kickstart je
hypotheekaanvraag

Start simpel met de 8 to-do's in de kant-en-klare checklist over je hypotheek voorbereiden. Daarna staat er ook een checklist met 18 to-do's voor je klaar over de hypotheek aanvragen. Zodat je snel en efficiënt je financiering kunt gaan regelen!

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding

Verbouwen en verduurzamen

Het mag duidelijk zijn dat een hypotheek aanvragen soms ingewikkelder kan zijn dan gedacht. Maar zoals bij zoveel dingen geldt ook hier: de aanhouder wint!

 

Wil je nu meer weten over je bouwdepot, of mogelijke leningen voor een verbouwing of verduurzaming? Dan kun je hier meer lezen over het bouwdepot, en ontdek je hier alles over mogelijke financieringsvormen naast een bouwdepot. 

Handig om te weten bij je hypotheekaanvraag

Wat wil je verbouwen en hoeveel kost dit? Naast offertes aanvragen bij een bouwbegeleider, vakman of aannemer kun je ook een kostenindicatie in de VerbouwApp inzien. We hebben verschillende overzichten:

  • Verduurzamen (5 bouwjaren)
  • Keuken verbouwen
  • Badkamer verbouwen
  • Uitbouw 
  • Dakopbouw
  • Appartement verbouwen

 

Deze verbouwingen kun je inzien via het premium account in de VerbouwApp. Ga jij ook aan de slag?

In een klik
inzicht in kosten

Start snel je verbouwing met de kant-en-klare checklists in de VerbouwApp! Zo zie je in de checklist een stappenplan inclusief bijkomende kostenindicatie, verwachte looptijd en hoe je dit eventueel financiert binnen je hypotheek.

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding
Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over het budget bepalen?
Check deze artikelen:

Je eerste woning kopen: hier moet je aan denken

Je eerste woning kopen: hier moet je aan denken

Een huis kopen brengt nogal wat denkwerk met zich mee. We maken het je makkelijk en vertellen je precies waar je op moet letten.

Een bouwdepot voor je verbouwing: alle ins- en outs

Een bouwdepot voor je verbouwing: alle ins- en outs

Het bouwdepot: een veelgebruikte manier om een verbouwing of verduurzaming te financieren zonder hier jaren voor hoeven te sparen. Maar wat is een bouwdepot precies, hoe werkt het, wat voor bedrag kun je verwachten en welke regeltjes zitten eraan verbonden?

Een hypotheek afsluiten: álles wat je wilt weten

Een hypotheek afsluiten: álles wat je wilt weten

Wist je dat een hypotheekaanvraag gemiddeld 3 maanden (!) in beslag neemt? Met deze stappen en tips bereid je jezelf goed voor en versoepel je het proces.