Je eerste woning kopen: hier moet je aan denken
Een huis kopen brengt nogal wat denkwerk met zich mee. We maken het je makkelijk en vertellen je precies waar je op moet letten.
Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig?
Een super spannend moment: je hebt genoeg bij elkaar gespaard en bent dan eindelijk klaar om een woning te kopen. Wauw! Een geweldig leuke tijd natuurlijk – maar ook een tijd waar best wat administratieve zaken bij komen kijken. Met op nummer één: de hypotheek. Wist je dat het afsluiten van een hypotheek gemiddeld zo’n drie maanden in beslag neemt?
Hoe kun je dit proces zo snel en soepel mogelijk laten verlopen? Hoe kun je jouw hypotheek berekenen, hoe zit het met de hypotheekrente en wil je wel, of geen bouwdepot afsluiten? We nemen je stap voor stap door het proces heen, en na het lezen van dit artikel weet jij precies welke stappen je moet nemen om een hypotheek af te sluiten.
In het kort:
De eerste stap is simpel, maar ook alles bepalend: het berekenen van je hypotheek. Dit kost
je gelukkig niets: je kunt bij verschillende hypotheekverstrekkers op de website terecht. Hier
vul je jouw eigen bruto jaarinkomen en het brutojaarinkomen van je partner in. Als resultaat
krijg je een ruwe schatting van jouw maximale hypotheek en de bruto maandlasten die
hieraan verbonden zouden zijn.
Wil je een nauwkeurigere berekening, dan is ook dit vaak mogelijk op de website van de hypotheekverstrekker. Maar dit neemt niet weg dat een persoonlijk gesprek je wellicht nóg meer antwoorden geeft.
● Tijdsduur: deze stap kost je gemiddeld 1 tot 2 dagen.
Je hebt nu gezien hoeveel je bij verschillende banken kunt lenen. Bij de volgende stap is het belangrijk om je netwerk in te schakelen, en wel om twee redenen:
● Tijdsduur: deze stap kost je gemiddeld een 7 tot 14 dagen.
Nu dat je alle feiten op een rijtje hebt, is het tijd om in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. Deze adviseur voorziet je van persoonlijk advies bij het afsluiten van je hypotheek. Samen kijk je welke hypotheek het best past bij jouw situatie, en hoeveel financiële ruimte er exact is. Later in het proces helpt de hypotheekadviseur je bij het afsluiten van de hypotheek en leidt hij je door de bijbehorende documenten en wetgeving heen. Simpel gezegd neemt de hypotheekadviseur je van A tot Z door het hele proces heen.
De eerste afspraak met je hypotheekadviseur is vaak gratis, de rest van de dienst kost gemiddeld zo’n 3000 euro. Na het gesprek met de hypotheekadviseur komt die droomwoning ineens een heel stuk dichterbij!
Nu dat je precies weet waar je mogelijkheden liggen qua budget, is het tijd om op zoek te gaan naar die droomwoning. Vergeet niet dat (bijna) alles mogelijk is: ook voor een beperkt budget. Heb je bijvoorbeeld, maar budget voor een kleine, oude woning, maar wil je graag een ruimtelijk en modern huis? Dan kun je dit op een later moment met een verbouwing realiseren.
Mocht je een woning vinden die je later wilt verbouwen, dan kan het wél verstandig zijn om voor de aankoop een vrijblijvend gesprek in te plannen met een architect of planbureau. Zo kun je even checken of jouw dromen ook echt waargemaakt kunnen worden binnen die woning, en wellicht zelfs meteen concrete plannen maken.
Tip: besluit je meteen te gaan verbouwen of zijn er wat kleine werkzaamheden nodig aan de woning die je op het oog hebt? Zoek je vakman dan via de VerbouwApp: zo weet je meteen wat mogelijke klusjes je gaan kosten!
Ben je een echte geluksvogel en heb je een aantal mooie woningen binnen jouw budget op het oog? Dan is het tijd om bezichtigingen in te gaan plannen. Zo’n bezichtiging is niet niets natuurlijk, en de emoties zullen vast hoog zitten. Het is dan ook altijd verstandig om een neutrale partij mee te nemen om balans te brengen in jouw emoties. Iemand die rationeel en praktisch mee kan kijken en denken, om alles in het juiste perspectief te brengen.
Je vindt hier een aantal handige tips wanneer het om het bezichtigen van een woning gaat!
Wat een feest! Je hebt je droomwoning gevonden en bent klaar om een bod te doen. Super spannend! Maar dit betekent natuurlijk wel dat je eerst even een afspraak in moet plannen met je hypotheekadviseur. Het feestje wordt dus nog wel even een weekje, al dan niet twee uitgesteld.
Zodra het gesprek daar is, vertel je jouw hypotheekadviseur over de concrete plannen. Op welke woning wil je een bod doen? Wil je verbouwen of verduurzamen (zo ja: dan heb je wellicht een bouwdepot (link naar artikel) nodig)? Hoeveel eigen inbreng is er inmiddels?
Hierna is het (weer) even wachten, en vervolgens komt je hypotheekadviseur terug met een voorstel voor je hypotheek.
Nog even geduld: de hypotheek komt steeds dichterbij! Maar voordat het zover is, zal je hypotheekadviseur, na jouw akkoord op zijn hypotheekvoorstel, offertes opvragen bij één of meerdere hypotheekverstrekkers.
En dan na weken geduld te hebben gehad is het eindelijk zo ver: je maakt opnieuw een afspraak met je hypotheekadviseur, en loopt samen door de offertes heen. Zit er een offerte tussen die aansluit op je wensen en mogelijkheden? Dan begint het papierwerk.
Voor het daadwerkelijke aanvragen van een hypotheek is behoorlijk wat papierwerk nodig. De minimale vereisten wat documentatie betreft zijn:
Zodra de hypotheekverstrekker al je documentatie ontvangen en beoordeeld heeft, ontvang je een definitieve offerte. Dit is natuurlijk het ideale scenario, maar het komt regelmatig voor dat de hypotheekverstrekker nog aanvullende vragen heeft, of extra documenten nodig heeft. Dit kost je natuurlijk weer extra tijd (en geduld!).
Zodra de hypotheekverstrekker al je documentatie ontvangen en beoordeeld heeft, ontvang je een definitieve offerte. Dit is natuurlijk het ideale scenario, maar het komt regelmatig voor dat de hypotheekverstrekker nog aanvullende vragen heeft, of extra documenten nodig heeft. Dit kost je natuurlijk weer extra tijd (en geduld!).
Heb je je geduld bewaard en eindelijk de officiële offerte voor je hypotheek ontvangen? Dan is het tijd om een afspraak in te plannen bij een notariskantoor. Dit is over het algemeen hetzelfde kantoor als waar je later in dit proces de leveringsakte van je woning tekent.
Het enige wat jij hier hoeft te doen, is het tekenen van de hypotheekakte! Is de akte getekend? Dan ben je officieel trots eigenaar van je eigen woning, en worden eventuele gelden voor de verbouwing of verduurzaming in je bouwdepot geplaatst.
Een hypotheek vraag je niet elke dag aan, win daarom tijd en inzicht door de checklist in de VerbouwApp te downloaden. Zo regel jij de aankoop van je woning inclusief verbouwbudget soepel!
Start simpel met de 8 to-do's in de kant-en-klare checklist over je hypotheek voorbereiden. Daarna staat er ook een checklist met 18 to-do's voor je klaar over de hypotheek aanvragen. Zodat je snel en efficiënt je financiering kunt gaan regelen!
Het mag duidelijk zijn dat een hypotheek aanvragen soms ingewikkelder kan zijn dan gedacht. Maar zoals bij zoveel dingen geldt ook hier: de aanhouder wint!
Wil je nu meer weten over je bouwdepot, of mogelijke leningen voor een verbouwing of verduurzaming? Dan kun je hier meer lezen over het bouwdepot, en ontdek je hier alles over mogelijke financieringsvormen naast een bouwdepot.
Wat wil je verbouwen en hoeveel kost dit? Naast offertes aanvragen bij een bouwbegeleider, vakman of aannemer kun je ook een kostenindicatie in de VerbouwApp inzien. We hebben verschillende overzichten:
Deze verbouwingen kun je inzien via het premium account in de VerbouwApp. Ga jij ook aan de slag?
Start snel je verbouwing met de kant-en-klare checklists in de VerbouwApp! Zo zie je in de checklist een stappenplan inclusief bijkomende kostenindicatie, verwachte looptijd en hoe je dit eventueel financiert binnen je hypotheek.
8.314 woningeigenaren gingen je al voor!
"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"
Op zoek naar meer informatie over het budget bepalen?
Check deze artikelen:
Een huis kopen brengt nogal wat denkwerk met zich mee. We maken het je makkelijk en vertellen je precies waar je op moet letten.
Het bouwdepot: een veelgebruikte manier om een verbouwing of verduurzaming te financieren zonder hier jaren voor hoeven te sparen. Maar wat is een bouwdepot precies, hoe werkt het, wat voor bedrag kun je verwachten en welke regeltjes zitten eraan verbonden?
Wist je dat een hypotheekaanvraag gemiddeld 3 maanden (!) in beslag neemt? Met deze stappen en tips bereid je jezelf goed voor en versoepel je het proces.
Hart voor je Huis
Wij staan je bij tijdens je hele reis naar heerlijk wonen! In elke stap krijg je van ons exact de juiste tips om je verbouwing tot een succes te maken!
Contact
Varrolaan 100, The Tree House
3584 BW Utrecht
E: hallo@hartvoorjehuis.nl
Bereikbaar 7 dagen per week
van 08:30 – 22:00 uur
Onze voorwaarden | Jouw privacy
Copyright © 2023 – Alle rechten voorbehouden
Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,2!
De afgelopen jaren hebben we ons best gedaan om van de VerbouwApp hét platform te maken voor jouw klus of project. We zijn trots op het platform dat we samen met onze klanten hebben gebouwd. Helaas moeten we vaststellen dat we niet langer verder kunnen bouwen aan dit mooie experiment.
Daarom hebben we besloten om de VerbouwApp voorlopig niet meer te ondersteunen. Eén platform voor de planning en uitvoering van klussen en bouwprojecten blijft een goed idee, wellicht komt het ooit tot een vervolg!
Wie weet tot dan,
Het team van de VerbouwApp
Voor vragen over de VerbouwApp en dit bericht, kun je altijd een bericht sturen naar communicatie@dsgdiensten.nl.