Je eerste woning kopen: hier moet je aan denken
Een huis kopen brengt nogal wat denkwerk met zich mee. We maken het je makkelijk en vertellen je precies waar je op moet letten.
Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig?
Het kopen van de eerste woning is niet voor iedereen een instapklaar traject. Met hoge marktprijzen en relatief laag aanbod wordt er steeds vaker een woning gekocht waar nog wat opgeknapt kan en mag worden. Maar voordat het zo ver is, moet de hypotheek geregeld worden. Welke stappen moet je nemen?
In het kort:
Een bouwkundige keuring helpt je de mogelijke gebreken te ontdekken. Scheuren in de muur, lekkend dubbelglas of een honderd jaar oud dak dat aan vervanging toe is. De bouwkundige keuring zorgt ervoor dat je weet wat je koopt, en is bij sommige hypotheekverstrekkers verplicht bij de hypotheekaanvraag.
Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt is een bouwkundige keuring waarschijnlijk niet nodig. Maar koop je een kluswoning, dan is die bouwkundige keuring stiekem best belangrijk. Deze woningen zijn vaak ouder, of hebben weinig onderhoud gehad. Dit maakt ze een stuk goedkoper in aanschaf, maar ook mogelijk minder betrouwbaar.
Wanneer je een woning (of meerdere potentiële woningen) op het oog hebt, is het tijd om na te gaan denken over de klusjes die je op wilt pakken of een mogelijke verbouwing. Om te beginnen heb je jullie wensen vast al op papier gezet. Deze spelen natuurlijk een grote rol bij het bezichtigen van woningen. Droom je over een woning met veel ruimte? Dan moet die je nieuwe woning natuurlijk wel voldoende tuin hebben voor een uitbouw.
Wil je hulp bij het bepalen en uitwerken van jou woonwensen? Zo ben je bewust van elke keuze en heb je een concreet plan om naartoe te bouwen. Bekijk al onze professionals, met hun maak je jouw verbouwing tot een succes!
Hoe duidelijker jij je toekomstplannen hebt, hoe makkelijker het is om de juiste woning te vinden én na aankoop direct te gaan verbouwen. Om al je wensen en dromen zo duidelijk mogelijk te hebben, zou je voor de huizenjacht al eens met een architect of tekenaar kunnen gaan zitten. Om die droomuitbouw vast op papier te krijgen bijvoorbeeld. Dit geeft je houvast tijdens de uiteindelijke bezichtigingen.
Heb je de perfecte woning om al je plannen te realiseren gevonden? Dan is het tijd om een verbouwplan op te stellen. Een verbouwplan vat eigenlijk alles samen dat met je toekomstige verbouwing te maken heeft. Beginnend met het doel van de verbouwing, maar ook wat er moet gebeuren, welk budget je hebt, wanneer dit moet gebeuren en wat je er uiteindelijk mee wilt bereiken.
Het verbouwplan geeft je concrete stappen waar je na de aankoop van je woning direct mee aan de slag kan. Maar, het geeft je ook inzicht in de kosten: kosten die je mee zou kunnen nemen in je hypotheekaanvraag!
Wanneer je de woning van je dromen gevonden hebt, is het tijd voor de hypotheekaanvraag. Het aanvragen van een hypotheek kost je gemiddeld zo’n 6% tot 7% van de aankoopsom van de woning. Hieronder vallen de makelaarskosten, de bankgarantie, het taxatierapport, het eventuele bouwkundig rapport, de notaris, de hypotheekadviseur – en ga zo maar door.
We hebben alle ins- en outs en stappen die je moet nemen om een hypotheek aan te vragen hier voor je uitgewerkt.
Start simpel met de 8 to-do's in de kant-en-klare checklist over je hypotheek voorbereiden. Daarna staat er ook een checklist met 18 to-do's voor je klaar over de hypotheek aanvragen. Zodat je snel en efficiënt je financiering kunt gaan regelen!
Nu dat je weet wat je wilt, is het tijd om te kijken welke mogelijkheden in de hypotheek opgenomen kunnen worden. Wist je bijvoorbeeld dat je alles wat vast zit aan je woning kunt meefinancieren? Alles wat daarentegen los te halen valt, kan niet meegenomen worden in de hypotheek. Een uitbouw kan bijvoorbeeld gefinancierd worden vanuit je hypotheek, maar nieuwe keukenkastjes weer niet.
Bij de hypotheekaanvraag heb je de mogelijkheid om deze financiering, ook wel het bouwdepot genoemd, direct aan te vragen. Met het verbouwplan dat je in de vorige stap uitgewerkt hebt, kun je een mooie schatting maken van de hoogte van het benodigde bouwdepot.
Is een bouwdepot geen optie? Dan ontdek je hier andere manieren om een verbouwing te financieren.
Als je toch de tijd en ruimte hebt om aanpassingen te maken, is het slim om meteen naar mogelijkheden om te verduurzamen te kijken. Dit is namelijk één van de investeringen die zich de komende jaren zonder twijfel afbetaald! Wat dacht je bijvoorbeeld van lagere energierekeningen door vloerverwarming? Of minder waterverbruik door een irrigatiesysteem? Er is zóveel mogelijk!
Sterker nog: sommige hypotheekverstrekkers geven je 9.000 euro bovenop je hypotheek om je nieuwe woning te verduurzamen. En dat zonder toetsing van je inkomen. Wist je dat deze 9.000 euro je tot wel 25.000 euro kan opleveren? Lees hier verder.
Heb je besloten je nieuwe woning te verduurzamen? Doe het dan slim! Er zijn best een aantal werkzaamheden waar je subsidies van de Overheid of Gemeente voor kunt krijgen. Het isoleren van je woning bijvoorbeeld. Dit kan wel oplopen tot 30% van de kosten die je terugkrijgt. In dit artikel leggen we je precies uit welke subsidies er zijn, hoeveel ze je opleveren en waar je ze aan kunt vragen.
Hoe goed ben jij voorbereid op je eerste verbouwing? Doe de online verbouw scan en ontvang concrete tips waar je gelijk mee aan de slag kan.
Je woning verduurzamen in stappen, het kan! We vertellen je de juiste volgorde. Want wist je dat het niet werkt om een warmtepomp in je woning te plaatsen als je nog oude radiatoren aan de muur hebt? We leggen je alles stap voor stap uit. Wat je ook voor woning hebt: een nieuwe of oudere woning, er zijn altijd wel maatregelen die je kan doorvoeren om je woning te verduurzamen. Lees alles in het stappenplan.
8.314 woningeigenaren gingen je al voor!
"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"
Op zoek naar meer informatie over het budget bepalen?
Check deze artikelen:
Een huis kopen brengt nogal wat denkwerk met zich mee. We maken het je makkelijk en vertellen je precies waar je op moet letten.
Het bouwdepot: een veelgebruikte manier om een verbouwing of verduurzaming te financieren zonder hier jaren voor hoeven te sparen. Maar wat is een bouwdepot precies, hoe werkt het, wat voor bedrag kun je verwachten en welke regeltjes zitten eraan verbonden?
Wist je dat een hypotheekaanvraag gemiddeld 3 maanden (!) in beslag neemt? Met deze stappen en tips bereid je jezelf goed voor en versoepel je het proces.
Hart voor je Huis
Wij staan je bij tijdens je hele reis naar heerlijk wonen! In elke stap krijg je van ons exact de juiste tips om je verbouwing tot een succes te maken!
Contact
Varrolaan 100, The Tree House
3584 BW Utrecht
E: hallo@hartvoorjehuis.nl
Bereikbaar 7 dagen per week
van 08:30 – 22:00 uur
Onze voorwaarden | Jouw privacy
Copyright © 2023 – Alle rechten voorbehouden
Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,2!
De afgelopen jaren hebben we ons best gedaan om van de VerbouwApp hét platform te maken voor jouw klus of project. We zijn trots op het platform dat we samen met onze klanten hebben gebouwd. Helaas moeten we vaststellen dat we niet langer verder kunnen bouwen aan dit mooie experiment.
Daarom hebben we besloten om de VerbouwApp voorlopig niet meer te ondersteunen. Eén platform voor de planning en uitvoering van klussen en bouwprojecten blijft een goed idee, wellicht komt het ooit tot een vervolg!
Wie weet tot dan,
Het team van de VerbouwApp
Voor vragen over de VerbouwApp en dit bericht, kun je altijd een bericht sturen naar communicatie@dsgdiensten.nl.