Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Het kopen van de eerste woning is niet voor iedereen een instapklaar traject. Met hoge marktprijzen en relatief laag aanbod wordt er steeds vaker een woning gekocht waar nog wat opgeknapt kan en mag worden. Maar voordat het zo ver is, moet de hypotheek geregeld worden. Welke stappen moet je nemen? 

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

 1. De bouwkundige keuring. Wanneer is deze verplicht, en wat is de toegevoegde waarde?
 2. Je wensen op papier zetten. Droom je over een woning met veel ruimte? Dan moet die je nieuwe woning natuurlijk wel voldoende tuin hebben voor een uitbouw. 
 3. Architect of tekenaar inschakelen. Hoe duidelijker jij je toekomstplannen hebt, hoe makkelijker het is om de juiste woning te vinden én na aankoop direct te gaan verbouwen. 
 4. Het verbouwplan. Het verbouwplan geeft je concrete stappen waar je na de aankoop van je woning direct mee aan de slag kan. Maar, het geeft je ook inzicht in de kosten: kosten die je mee zou kunnen nemen in je hypotheekaanvraag!
 5. De hypotheekaanvraag. Alle ins- en outs, handige tips en alle stappen die je moet nemen om een hypotheek aan te vragen voor je uitgewerkt. 
 6. Verbouwplannen en hypotheek. Nu dat je weet wat je wilt, is het tijd om te kijken welke mogelijkheden in de hypotheek opgenomen kunnen worden. Wist je bijvoorbeeld dat je alles wat vast zit aan je woning kunt meefinancieren? 
 7. Verduurzamen. Als je toch de tijd en ruimte hebt om aanpassingen te maken, is het slim om meteen naar mogelijkheden om te verduurzamen te kijken. 
 8. Subsidies: Heb je besloten je nieuwe woning te verduurzamen? Doe het dan slim! Er zijn best een aantal werkzaamheden waar je subsidies van de gemeente voor kunt krijgen. 

Stap 1: de bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring helpt je de mogelijke gebreken te ontdekken. Scheuren in de muur, lekkend dubbelglas of een honderd jaar oud dak dat aan vervanging toe is. De bouwkundige keuring zorgt ervoor dat je weet wat je koopt, en is bij sommige hypotheekverstrekkers verplicht bij de hypotheekaanvraag.

Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt is een bouwkundige keuring waarschijnlijk niet nodig. Maar koop je een kluswoning, dan is die bouwkundige keuring stiekem best belangrijk. Deze woningen zijn vaak ouder, of hebben weinig onderhoud gehad. Dit maakt ze een stuk goedkoper in aanschaf, maar ook mogelijk minder betrouwbaar.

Stap 2: je wensen op papier

Wanneer je een woning (of meerdere potentiële woningen) op het oog hebt, is het tijd om na te gaan denken over de klusjes die je op wilt pakken of een mogelijke verbouwing. Om te beginnen heb je jullie wensen vast al op papier gezet. Deze spelen natuurlijk een grote rol bij het bezichtigen van woningen. Droom je over een woning met veel ruimte? Dan moet die je nieuwe woning natuurlijk wel voldoende tuin hebben voor een uitbouw. 

Hulp bij wensen bepalen

Wil je hulp bij het bepalen en uitwerken van jou woonwensen? Zo ben je bewust van elke keuze en heb je een concreet plan om naartoe te bouwen. Bekijk al onze professionals, met hun maak je jouw verbouwing tot een succes!

Hulp bij wensen bepalen verbouwen

Stap 3: Architect of tekenaar inschakelen

Hoe duidelijker jij je toekomstplannen hebt, hoe makkelijker het is om de juiste woning te vinden én na aankoop direct te gaan verbouwen. Om al je wensen en dromen zo duidelijk mogelijk te hebben, zou je voor de huizenjacht al eens met een architect of tekenaar kunnen gaan zitten. Om die droomuitbouw vast op papier te krijgen bijvoorbeeld. Dit geeft je houvast tijdens de uiteindelijke bezichtigingen.

Stap 4: het verbouwplan

Heb je de perfecte woning om al je plannen te realiseren gevonden? Dan is het tijd om een verbouwplan op te stellen. Een verbouwplan vat eigenlijk alles samen dat met je toekomstige verbouwing te maken heeft. Beginnend met het doel van de verbouwing, maar ook wat er moet gebeuren, welk budget je hebt, wanneer dit moet gebeuren en wat je er uiteindelijk mee wilt bereiken.

Het verbouwplan geeft je concrete stappen waar je na de aankoop van je woning direct mee aan de slag kan. Maar, het geeft je ook inzicht in de kosten: kosten die je mee zou kunnen nemen in je hypotheekaanvraag!

Stap 5: de hypotheekaanvraag

Wanneer je de woning van je dromen gevonden hebt, is het tijd voor de hypotheekaanvraag. Het aanvragen van een hypotheek kost je gemiddeld zo’n 6% tot 7% van de aankoopsom van de woning. Hieronder vallen de makelaarskosten, de bankgarantie, het taxatierapport, het eventuele bouwkundig rapport, de notaris, de hypotheekadviseur – en ga zo maar door. 


We hebben alle ins- en outs en stappen die je moet nemen om een hypotheek aan te vragen hier voor je uitgewerkt. 

Kickstart je
hypotheekaanvraag

Start simpel met de 8 to-do's in de kant-en-klare checklist over je hypotheek voorbereiden. Daarna staat er ook een checklist met 18 to-do's voor je klaar over de hypotheek aanvragen. Zodat je snel en efficiënt je financiering kunt gaan regelen!

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding

Maar wist je ook dat…

 • Je mogelijk extra kunt lenen als je ouders garant staan? De bank kijkt eerst naar jouw inkomen: je moet de komende vijf jaar de hypotheeklasten volledig zelf kunnen dragen. Staan je ouders garant, dan kijkt de bank hierna naar de financiële situatie van je ouders. Als aan alle voorwaarden wordt voldaan, dan zou de maximale hypotheek hoger kunnen worden. De mogelijkheden m.b.t. garant staan verschillen per bank.
 • Je jezelf voor een hoger bedrag in kunt schrijven bij de notaris? Deze zogenoemde ‘verhoogde inschrijving’ kan door je hypotheekadviseur geregeld worden, en geeft je ruimte om mogelijk in de toekomst te verbouwen of verduurzamen. Zo kun je een hypotheek van 275.000 euro vast laten leggen voor een bedrag van 325.000. Op deze manier heb je in de toekomst 50.000 beschikbaar om te verbouwen!

 • Starters vrijgesteld zijn van overdrachtsbelasting? Woningkopers tussen de 18 en 35 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen als de koopsom niet meer dan 400.000 euro is, er nog niet eerder gebruik is gemaakt van de vrijstelling en het gaat om een woning waar je zelf langere tijd in gaat wonen.

 • De hypotheekaanvraag gemiddeld 3 maanden of langer duurt? Er zijn veel kleine stappen die gemaakt moeten worden, en er komt flink wat papierwerk bij kijken. Je leest er hier alles over. 

Stap 6: verbouwplannen en hypotheek

Nu dat je weet wat je wilt, is het tijd om te kijken welke mogelijkheden in de hypotheek opgenomen kunnen worden. Wist je bijvoorbeeld dat je alles wat vast zit aan je woning kunt meefinancieren? Alles wat daarentegen los te halen valt, kan niet meegenomen worden in de hypotheek. Een uitbouw kan bijvoorbeeld gefinancierd worden vanuit je hypotheek, maar nieuwe keukenkastjes weer niet. 

Bij de hypotheekaanvraag heb je de mogelijkheid om deze financiering, ook wel het bouwdepot  genoemd, direct aan te vragen. Met het verbouwplan dat je in de vorige stap uitgewerkt hebt, kun je een mooie schatting maken van de hoogte van het benodigde bouwdepot.

Is een bouwdepot geen optie? Dan ontdek je hier andere manieren om een verbouwing te financieren.

Stap 7: verduurzamen

Als je toch de tijd en ruimte hebt om aanpassingen te maken, is het slim om meteen naar mogelijkheden om te verduurzamen te kijken. Dit is namelijk één van de investeringen die zich de komende jaren zonder twijfel afbetaald! Wat dacht je bijvoorbeeld van lagere energierekeningen door vloerverwarming? Of minder waterverbruik door een irrigatiesysteem? Er is zóveel mogelijk! 

Sterker nog: sommige hypotheekverstrekkers geven je 9.000 euro bovenop je hypotheek om je nieuwe woning te verduurzamen. En dat zonder toetsing van je inkomen. Wist je dat deze 9.000 euro je tot wel 25.000 euro kan opleveren? Lees hier verder.

Stap 8: subsidies aanvragen

Heb je besloten je nieuwe woning te verduurzamen? Doe het dan slim! Er zijn best een aantal werkzaamheden waar je subsidies van de Overheid of Gemeente voor kunt krijgen. Het isoleren van je woning bijvoorbeeld. Dit kan wel oplopen tot 30% van de kosten die je terugkrijgt. In dit artikel leggen we je precies uit welke subsidies er zijn, hoeveel ze je opleveren en waar je ze aan kunt vragen.

VerbouwScan

Hoe goed ben jij voorbereid op je eerste verbouwing? Doe de online verbouw scan en ontvang concrete tips waar je gelijk mee aan de slag kan.

verbouw scan tips en stappenplan

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Je woning verduurzamen in stappen, het kan! We vertellen je de juiste volgorde. Want wist je dat het niet werkt om een warmtepomp in je woning te plaatsen als je nog oude radiatoren aan de muur hebt? We leggen je alles stap voor stap uit. Wat je ook voor woning hebt: een nieuwe of oudere woning, er zijn altijd wel maatregelen die je kan doorvoeren om je woning te verduurzamen. Lees alles in het stappenplan.

Group 4@3x

Ook jouw eerste verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over het budget bepalen?
Check deze artikelen:

Je eerste woning kopen: hier moet je aan denken

Je eerste woning kopen: hier moet je aan denken

Een huis kopen brengt nogal wat denkwerk met zich mee. We maken het je makkelijk en vertellen je precies waar je op moet letten.

Een bouwdepot voor je verbouwing: alle ins- en outs

Een bouwdepot voor je verbouwing: alle ins- en outs

Het bouwdepot: een veelgebruikte manier om een verbouwing of verduurzaming te financieren zonder hier jaren voor hoeven te sparen. Maar wat is een bouwdepot precies, hoe werkt het, wat voor bedrag kun je verwachten en welke regeltjes zitten eraan verbonden?

Een hypotheek afsluiten: álles wat je wilt weten

Een hypotheek afsluiten: álles wat je wilt weten

Wist je dat een hypotheekaanvraag gemiddeld 3 maanden (!) in beslag neemt? Met deze stappen en tips bereid je jezelf goed voor en versoepel je het proces.