Financiering verbouwing regelen: 4 manieren

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Een verbouwing is leuk en kan de waarde van je woning vermeerderen, maar je wilt er niet door in de financiële problemen komen. Hoe kun je de financiering voor je verbouwing regelen, en welke voor- en nadelen zitten aan de verschillende manieren verbonden?

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

Je kunt het verbouwen op de volgende manieren financieren:

 

  1. Gebruik je spaargeld, zeker wanneer je spaargeld meer dan 30.846 euro bedraagt. Vanaf dit moment moet je er namelijk tussen de 0,54 en 1,60 procent belasting over betalen.
  2. Gebruik een percentage van je hypotheek of vraag een bouwdepot aan. De afsluitkosten liggen redelijk hoog, wat het vooral interessant maakt wanneer het om een verbouwing van minimaal 25.000 euro gaat.
  3. Sluit een persoonlijke lening af. In tegenstelling tot een uitbreiding van je hypotheek (met vaak een looptijd van 30 jaar), heb je hier vaak met een looptijd van maximaal 15 jaar te maken.
  4. Gebruik een doorlopend krediet, vergelijkbaar met een persoonlijke lening, maar met net andere voorwaarden. Je spreekt een kredietlimiet af, en leent hiervan wat je tijdens de verbouwing nodig hebt. Heb je een deel van je doorlopend krediet afgelost? Dan kun je dit bedrag weer opnieuw opnemen en inzetten.

Financiering verbouwing regelen: 4 manieren

Een verbouwing is leuk en kan de waarde van je woning vermeerderen, maar je wilt er niet door in de financiële problemen komen. Hoe kun je de financiering van je verbouwing regelen, en welke voor- en nadelen zitten aan de verschillende manieren verbonden? Lees het meteen:

1. Gebruik je spaargeld om het verbouwen te financieren

Mocht de verbouwing in de toekomst gepland staan, zet dan alles op alles om zoveel mogelijk te sparen. Het is niet alleen de voordeligste optie (je betaalt natuurlijk geen rente), maar laat je ook met een gerust gevoel aan de slag gaan.

Let op: heb je meer dan 30.846 euro aan vermogen (spaargeld en beleggingen samen), dan betaal je hier tussen de 0,54 en 1,60 procent belasting over. Zet je spaargeld dus voordat je dit bedrag bereikt in voor je verbouwing. 

2. Een percentage van je hypotheek gebruiken

De tweede optie is een uitbreiding van je hypotheek. Je kunt bij je geldverstrekker een bouwdepot aanvragen: een aparte rekening waar bonnetjes en facturen door de bank van betaald worden. Je kunt in dit geval 100 procent van de woningwaarde ná de verbouwing aanvragen.

Let op: de afsluitkosten liggen redelijk hoog. Dit maakt dat deze optie vooral interessant is wanneer het over een verbouwing van minimaal 25.000 euro gaat.

3. Ga in gesprek met een specialist over de financiering van je verbouwing

Een derde mogelijkheid is het afsluiten van een persoonlijke lening. In tegenstelling tot een uitbreiding van je hypotheek (met vaak een looptijd van 30 jaar), heb je hier vaak met een looptijd van maximaal 15 jaar te maken.

Let op: geld lenen kost geld. Help jezelf niet in de financiële problemen! 

4. Een doorlopend krediet voor de financiering van je verbouwing

De laatste manier van lenen is het afsluiten van een doorlopend krediet: vergelijkbaar met een persoonlijke lening, maar met net andere voorwaarden. In dit geval spreek je met de geldverstrekker een kredietlimiet af, en leent hiervan wat je tijdens de verbouwing daadwerkelijk nodig hebt. Een doorlopend krediet heeft over het algemeen een onbeperkte looptijd, en komt vaak met een lagere rente dan een volledige lening: je betaalt namelijk alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk leent. Heb je een deel van je doorlopend krediet afgelost? Dan kun je dit bedrag weer opnieuw opnemen en inzetten.


Let op: geld lenen kost geld. Een doorlopend krediet komt door de onbeperkte looptijd vaak met een variabele rente. Kijk dus goed naar de voorwaarden.

 

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Het ideale bouwproces...

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over het budget en het voorbereiden van financiën?
Check deze artikelen:

7 aspecten die van grote invloed zijn op je verbouwbudget

7 aspecten die van grote invloed zijn op je verbouwbudget

Hoe neem je alle aspecten die van invloed kunnen zijn op het budget van je verbouwing mee in de berekening?

Wat zijn stelposten en wat zijn de risico’s?

Wat zijn stelposten en wat zijn de risico’s?

Waarom pakt een verbouwing vaak duurder uit dan verwacht? Je hebt je budget zo netjes berekend, en toch komen er uiteindelijk onverwacht hoge kosten tevoorschijn. Het antwoord is makkelijker dan je denkt: onverwacht hoge kosten komen vaak voort uit stelposten. Maar wat zijn stelposten eigenlijk, waar moet je op letten en hoe kun je ze voorkomen? We leggen het je snel uit.

Je budget voor het verbouwen bepalen: zo doe je dat

Je budget voor het verbouwen bepalen: zo doe je dat

Weten waar je aan toe bent zonder je zorgen te maken over het financiële plaatje haalt ontzettend veel stress weg. Wanneer je een duidelijk budget voor ogen hebt weet je wat realistisch is, wordt het maken van de juiste keuzes makkelijker en wordt een verbouwing minder snel stressvol. Hoe bepaal je een realistisch budget?