7 gevaren voor het budget van je verbouwing

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Je wilt een realistisch budget voor je verbouwing opstellen, maar hoort ondertussen overal verhalen van mensen die door onverwachte kosten in de financiële problemen kwamen, of niet alle onderdelen van de verbouwing uit hebben kunnen voeren zoals gepland. Hoe zorg je er nu voor dat jouw budget realistisch is, het je de eindresultaten geeft die je wilt én onverwachte kosten dekt?

In het kort: 
Neem alle aspecten die van invloed kunnen zijn op het budget van je verbouwing mee in de berekening. Kijk goed naar de volgende zaken voordat je jouw budget vaststelt:

 

 1. Het aantal m2: een beetje groter hoeft niet altijd duurder te zijn. Hoe meer materialen je bestelt, hoe hoger vaak de staffelkorting.
 2. De materialen: zelf online bestellen kan geld besparen. Op deze manier heb je de mogelijkheid om zelf meerdere prijzen en aanbieders te vergelijken, en gebruik te maken van staffelkortingen. Let hierbij altijd op dat je goede afspraken maakt. Wordt de nieuwe toilet bijvoorbeeld ook geïnstalleerd, of moet je zelf voor een loodgieter zorgen? En wat als de loodgieter de toiletpot laat vallen – wie neemt de schade voor rekening? 
 3. De aannemer: de ene aannemer vraagt meer dan de ander – dit heeft te maken met hun ervaring, de lokale markt en hun opleidingsniveau. Vraag een aantal verschillende offertes aan om een reëel beeld te krijgen van je mogelijkheden. Goedkoop is niet altijd beter!
 4. De hulp van een bouwbegeleider: deze specialist zorgt ervoor dat jij alles op een rijtje hebt en altijd eerlijke informatie ontvangt en kan je mogelijk helpen met besparingen.
 5. De uitvoering en het afwerkingsniveau: is van grote invloed op de uiteindelijke kosten. Ga je bijvoorbeeld voor dat aanrechtblad van natuursteen, of liever voor de basiskeuken? Kies je voor stalen buitenkozijnen, of houten kozijnen?
 6. De arbeidskosten: naast alle materiële aspecten spelen natuurlijk ook de arbeidskosten een grote rol. Besteed je de verbouwing uit, dan moet je rekening houden met zowel de arbeidskosten als de voorrijkosten – deze verschillen per vakman.
 7. Onvoorziene kosten: Er kunnen altijd onvoorziene kosten zijn tijdens een verbouwing. Zorg dat zo’n 5 procent van jouw budget gereserveerd is voor deze onvoorziene kosten.

7 gevaren voor het budget van je verbouwing

Je wilt een realistisch budget voor je verbouwing opstellen, maar hoort ondertussen overal verhalen van mensen die door onverwachte kosten in de financiële problemen kwamen, of niet alle onderdelen van de verbouwing uit hebben kunnen voeren zoals gepland. Hoe zorg je er nu voor dat jouw budget realistisch is, het je de eindresultaten geeft die je wilt én onverwachte kosten dekt?

Wat is belangrijk bij het bepalen van het budget van je verbouwing?

Wat de uiteindelijke kosten zijn, hangt onder andere af van het aantal m2. Een kleinere uitbouw kost je vaak logischerwijs minder dan een grotere uitbouw. Iedere extra m2 kan een verschil maken bij het bepalen van het budget. Dit kan een verschil van een paar tientjes, maar ook van een paar honderd euro zijn.

 

Breedte en diepte

Oppervlakte

Heipalen

Gemiddelde prijs (incl. btw)

Prijs per m2 vloeroppervlak

2 bij 3 m

6 m2

Nee

€14.500

€2.420

2 bij 3 m

6 m2

Ja

€16.000

€2.670

3 bij 3 m

9 m2

Nee

€17.000

€1.890

3 bij 3 m

9 m2

Ja

€18.500

€2.060

4 bij 3 m

12 m2

Nee

€19.000

€1.590

4 bij 3 m

12 m2

Ja

€21.000

€1.750

5 bij 3 m

15 m2

Nee

€19.000

€1.270

5 bij 3 m

15 m2

Ja

€23.000

€1.540

 

Bron: Eigenhuis.nl

De materialen: zelf online bestellen kan geld besparen

Je kunt jouw aannemer zowel werk als materialen laten leveren, of de materialen zelf inkopen. Waar je voor kiest, is geheel afhankelijk van jouw wensen en budget. Regel je de materialen voor je uitbouw zelf? Dan kun je tot zo’n 30% op de totale kosten besparen. Je kunt de materialen online bestellen en vervolgens naar locatie laten brengen. Het voordeel is natuurlijk dat je de mogelijkheid hebt om zelf meerdere prijzen en aanbieders te vergelijken, en waar mogelijk gebruik kunt maken van staffelkortingen.

Ga er daarentegen niet blindelings vanuit dat zelf bestellen altijd goedkoper is. Kijk ook altijd goed of alle benodigdheden worden aangeboden. Zit de chiffon bijvoorbeeld inbegrepen bij je bestelling van wasbak en aanrecht? Bespreek dit soort dingen altijd duidelijk met de leverancier. Wordt de nieuwe toilet bijvoorbeeld ook geïnstalleerd, of moet je zelf voor een loodgieter zorgen?

Kijk daarnaast ook naar het soort materiaal dat je wilt gebruiken – en laat je hier eventueel door informeren door je aannemer of bouwbegeleider. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen prijskaartje en voor- en nadelen.

Welke aannemer of bouwbegeleider kies je?

De ene aannemer vraagt meer dan de ander – dit heeft te maken met hun ervaring, de lokale markt en hun opleidingsniveau. Vraag verschillende offertes aan om een reëel beeld te krijgen van je mogelijkheden. Belangrijk: goedkoop is niet altijd beter. Let niet alleen op de prijs die aannemers je bieden. Kijk liever of ook echt alles in de offerte benoemd wordt. Stel, jij geeft je aannemer aan dat je €100.000 budget hebt, dan zou zijn offerte een kostenoverzicht tot €95.000 moeten hebben, en €5.000 gereserveerd voor onvoorziene kosten.

Extra tip: geef vooraf aan dat de uiteindelijke prijs niet meer dan een x percentage mag afwijken van de uiteindelijk definitieve offerte. Dit x percentage zou de 5-10% kunnen zijn die je apart zet voor onverwachte kosten. Sterker nog: het uitgangspunt zou moeten zijn dat er geen extra kosten komen. Zo zouden er bij de start van de verbouwing geen stelposten meer moeten zijn, en dient alles afgeprijsd te worden. 

De hulp van een bouwbegeleider

Ga je liever niet direct met een aannemer aan de slag? Schakel dan de hulp van een bouwbegeleider in. Deze specialist zorgt ervoor dat jij alles op een rijtje hebt en altijd eerlijke informatie ontvangt. Het vechten met offertes doe je niet alleen – maar hier staat hij je in bij. Een bouwbegeleider kan je helpen met:

 

 • Het leggen van het contact met een betrouwbare bouwpartij, zoals bijvoorbeeld een aannemer, timmerman of loodgieter.
 • Het geven van advies en meekijken / oordelen wanneer je offertes ontvangt;
 • Het bouwproces uit elkaar halen zodat verschillende opslagen bij de aannemer komen te vervallen;
 • Extra posten tijdens de bouw naar waarde inschatten, en hierdoor mogelijk meer uit je budget halen.

 

De uitvoering en het afwerkingsniveau

Kies je voor een basis uitvoering of voor de luxe optie? Laat je alles door anderen afwerken, of ga je zelf aan de slag? Het niveau van zowel de uitvoering als de afwerking is van grote invloed op de uiteindelijke kosten. Ga je bijvoorbeeld voor dat aanrechtblad van natuursteen, of liever voor de basiskeuken? 

De arbeidskosten en de invloed op het budget van je verbouwing

Naast alle materiële aspecten spelen natuurlijk ook de arbeidskosten een grote rol. Ga je zelf verbouwen, of besteed je de verbouwing uit [link naar artikel zelf doen of uitbesteden]? Besteed je de verbouwing uit, dan zijn er een aantal kostenposten waar je rekening mee moet houden:

 • De voorrijkosten: dit zijn de kosten die monteurs en betrokkenen rekenen voor het bezoek aan jouw woning. Kies je voor een lokaal bedrijf, dan zullen de voorrijkosten lager zijn dan wanneer je voor een partij op afstand kiest. 
 • De daadwerkelijke arbeid: hoewel je makkelijke klusjes zelf op kunt pakken, zullen bepaalde projecten (bijna) altijd uitbesteed moeten worden. De kosten hiervan verschillen per aannemer.
 • De post ‘winst & risico’: een aannemer berekent een aparte ‘winst & risico’ post door aan de opdrachtgever. Schakelt de aannemer aparte vakmannen in? Dan kunnen ook deze ieder weer een ‘winst & risico’ post hanteren – waardoor de mogelijke aanneemkosten stiekem hoog op kunnen lopen. Ga je met een bouwbegeleider aan de slag of pak je de verbouwing zelf op, dan houd je grip op deze kosten. 


Je kunt een overzicht van de mogelijke kosten krijgen wanneer je offertes aanvraagt bij verschillende aannemers. Maar let op: aannemers moeten hun offerte natuurlijk zo aantrekkelijk mogelijk maken – anders zou niemand ze inschakelen. Pas wanneer de aannemer binnen is, kan hij het echte totaalplaatje aan kosten aan je voorleggen. Ben jezelf hier bewust van, en geef na het ontvangen van de offerte zelf je budget aan als de offerte te hoog is. Wanneer jij duidelijk jouw maximale investeringsruimte communiceert, is het aan de aannemer om te kijken of hij het binnen dit budget voor je kan doen.

Onvoorziene kosten

Er kunnen altijd onvoorziene kosten zijn tijdens een verbouwing. Of dit nu de uitloop van werkzaamheden is of een balk met rot die vervangen of gerepareerd moet worden. Daarnaast nemen aannemers vaak de post ‘risico’ mee in hun berekening: binnen deze post vallen dit soort tegenvallers onder de zogenaamde garantie. Check dus altijd even met je aannemer wat wel, en wat niet onder de ‘garantie’ valt, én zorg dat een deel van jouw budget gereserveerd is voor deze onvoorziene kosten.

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over het budget bepalen?
Check deze artikelen:

Je eerste woning kopen: hier moet je aan denken

Je eerste woning kopen: hier moet je aan denken

Een huis kopen brengt nogal wat denkwerk met zich mee. We maken het je makkelijk en vertellen je precies waar je op moet letten.

Een bouwdepot voor je verbouwing: alle ins- en outs

Een bouwdepot voor je verbouwing: alle ins- en outs

Het bouwdepot: een veelgebruikte manier om een verbouwing of verduurzaming te financieren zonder hier jaren voor hoeven te sparen. Maar wat is een bouwdepot precies, hoe werkt het, wat voor bedrag kun je verwachten en welke regeltjes zitten eraan verbonden?

Een hypotheek afsluiten: álles wat je wilt weten

Een hypotheek afsluiten: álles wat je wilt weten

Wist je dat een hypotheekaanvraag gemiddeld 3 maanden (!) in beslag neemt? Met deze stappen en tips bereid je jezelf goed voor en versoepel je het proces.