7 aspecten die van grote invloed zijn op je verbouwbudget

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Je wilt een realistisch budget voor je verbouwing opstellen, maar hoort ondertussen overal verhalen van mensen die door onverwachte kostenposten in de financiële problemen kwamen, of niet alle onderdelen van de verbouwing uit hebben kunnen voeren zoals gepland. Hoe zorg je er nu voor dat jouw budget realistisch is, het je de eindresultaten geeft die je wilt én onverwachte kosten dekt?

Het ideale bouwproces...

In het kort: 
Neem alle aspecten die van invloed kunnen zijn op het budget van je verbouwing mee in de berekening. Kijk goed naar de volgende zaken voordat je jouw budget vaststelt:

 1. Het aantal m2: een beetje groter hoeft niet altijd duurder te zijn. Hoe meer materialen je bestelt, hoe hoger vaak de staffelkorting.
 2. De materialen: zelf online bestellen kan geld besparen. Op deze manier heb je de mogelijkheid om zelf meerdere prijzen en aanbieders te vergelijken, en gebruik te maken van staffelkortingen. Let hierbij altijd op dat je goede afspraken maakt. Wordt de nieuwe toilet bijvoorbeeld ook geïnstalleerd, of moet je zelf voor een loodgieter zorgen? En wat als de loodgieter de toiletpot laat vallen – wie neemt de schade voor rekening? Houd ook rekening met de prijsstijging van materialen.
 3. De aannemer: de ene aannemer vraagt meer dan de ander – dit heeft te maken met hun ervaring, de lokale markt en hun opleidingsniveau. Vraag een aantal verschillende offertes aan om een reëel beeld te krijgen van je mogelijkheden. Goedkoop is niet altijd beter!
 4. De hulp van een bouwbegeleider: deze specialist zorgt ervoor dat jij alles op een rijtje hebt en altijd eerlijke informatie ontvangt en kan je mogelijk helpen met besparingen.
 5. De uitvoering en het afwerkingsniveau: is van grote invloed op de uiteindelijke kosten. Ga je bijvoorbeeld voor dat aanrechtblad van natuursteen, of liever voor de basiskeuken? Kies je voor stalen buitenkozijnen, of houten kozijnen?
 6. De arbeidskosten: naast alle materiële aspecten spelen natuurlijk ook de arbeidskosten een grote rol. Besteed je de verbouwing uit, dan moet je rekening houden met zowel de arbeidskosten als de voorrijkosten – deze verschillen per vakman.
 7. Onvoorziene kosten: Er kunnen altijd onvoorziene kosten zijn tijdens een verbouwing. Zorg dat zo’n 5 procent van jouw budget gereserveerd is voor deze onvoorziene kosten.

7 aspecten die van grote invloed zijn op je verbouwbudget

Je wilt een realistisch budget voor je verbouwing opstellen, maar hoort ondertussen overal verhalen van mensen die door onverwachte kosten in de financiële problemen kwamen, of niet alle onderdelen van de verbouwing uit hebben kunnen voeren zoals gepland. Hoe zorg je er nu voor dat jouw budget realistisch is, het je de eindresultaten geeft die je wilt én onverwachte kosten dekt?

Verwachtingen managen

Bij een verbouwing ben je vaak meer geld kwijt dan je vooraf kan bedenken. Als je er goed over nadenkt is dit ook niet gek. Je verbouwd niet elke dag en je weet ook niet altijd wat je te wachten staat. Wij begrijpen dat je kennis mist en daarom hebben wij dit voor je op een rij gezet in onze kant en klare checklists. Zo weet je:

 • Stappenplan van werkzaamheden
 • Doorlooptijd van de werkzaamheden
 • Indicatie van de kosten
 • Welke vakman daarvoor nodig is
 • Wat voor invloed dit heeft op je hypotheek als je de verbouwing daarin meeneemt (bouwdepot).

Bekijk alle checklists (verduurzamen, badkamer, keuken, uitbouw, dakopbouw, appartementverbouwing) in de premium versie van de VerbouwApp.

Kickstart

Start snel je verbouwing met de kant-en-klare checklists in de VerbouwApp! Samengesteld door onze verbouw expert, toepasbaar op elke verbouwing. Ook die van jou…

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding

De materialen: zelf online bestellen kan geld besparen

Je kunt jouw aannemer zowel werk als materialen laten leveren, of de materialen zelf inkopen. Waar je voor kiest, is geheel afhankelijk van jouw wensen en budget. Regel je de materialen voor je uitbouw zelf? Dan kun je tot zo’n 30% op de totale kosten besparen. Je kunt de materialen online bestellen en vervolgens naar locatie laten brengen. Het voordeel is natuurlijk dat je de mogelijkheid hebt om zelf meerdere prijzen en aanbieders te vergelijken, en waar mogelijk gebruik kunt maken van staffelkortingen.

Budgetbewaking

Ale kostenposten in één overzicht. Bewaak je verbouwkosten. Vul het verbouwbudget in en houd de kosten bij, zo sta je niet voor verrassingen!

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing

Ga er daarentegen niet blindelings vanuit dat zelf bestellen altijd goedkoper is. Kijk ook altijd goed of alle benodigdheden worden aangeboden. Zit de chiffon bijvoorbeeld inbegrepen bij je bestelling van wasbak en aanrecht? Bespreek dit soort dingen altijd duidelijk met de leverancier. Wordt de nieuwe toilet bijvoorbeeld ook geïnstalleerd, of moet je zelf voor een loodgieter zorgen?

Kijk daarnaast ook naar het soort materiaal dat je wilt gebruiken – en laat je hier eventueel door informeren door je aannemer of bouwbegeleider. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen prijskaartje en voor- en nadelen.

Welke aannemer of bouwbegeleider kies je?

De ene aannemer vraagt meer dan de ander – dit heeft te maken met hun ervaring, de lokale markt en hun opleidingsniveau. Vraag verschillende offertes aan om een reëel beeld te krijgen van je mogelijkheden. Belangrijk: goedkoop is niet altijd beter. Let niet alleen op de prijs die aannemers je bieden. Kijk liever of ook echt alles in de offerte benoemd wordt. Stel, jij geeft je aannemer aan dat je €100.000 budget hebt, dan zou zijn offerte een kostenoverzicht tot €95.000 moeten hebben, en €5.000 gereserveerd voor onvoorziene kosten.

Extra tip: geef vooraf aan dat de uiteindelijke prijs niet meer dan een x percentage mag afwijken van de uiteindelijk definitieve offerte. Dit x percentage zou de 5-10% kunnen zijn die je apart zet voor onverwachte kosten. Sterker nog: het uitgangspunt zou moeten zijn dat er geen extra kosten komen. Zo zouden er bij de start van de verbouwing geen stelposten meer moeten zijn, en dient alles afgeprijsd te worden. 

De hulp van een bouwbegeleider

Ga je liever niet direct met een aannemer aan de slag? Schakel dan de hulp van een bouwbegeleider in. Deze specialist zorgt ervoor dat jij alles op een rijtje hebt en altijd eerlijke informatie ontvangt. Het vechten met offertes doe je niet alleen – maar hier staat hij je in bij. Een bouwbegeleider kan je helpen met:

 

 • Het leggen van het contact met een betrouwbare bouwpartij, zoals bijvoorbeeld een aannemer, timmerman of loodgieter.
 • Het geven van advies en meekijken / oordelen wanneer je offertes ontvangt;
 • Het bouwproces uit elkaar halen zodat verschillende opslagen bij de aannemer komen te vervallen;
 • Extra posten tijdens de bouw naar waarde inschatten, en hierdoor mogelijk meer uit je budget halen.

 

De uitvoering en het afwerkingsniveau

Kies je voor een basis uitvoering of voor de luxe optie? Laat je alles door anderen afwerken, of ga je zelf aan de slag? Het niveau van zowel de uitvoering als de afwerking is van grote invloed op de uiteindelijke kosten. Ga je bijvoorbeeld voor dat aanrechtblad van natuursteen, of liever voor de basiskeuken? 

De arbeidskosten en de invloed op het budget van je verbouwing

Naast alle materiële aspecten spelen natuurlijk ook de arbeidskosten een grote rol. Ga je zelf verbouwen, of besteed je de verbouwing uit? Besteed je de verbouwing uit, dan zijn er een aantal kostenposten waar je rekening mee moet houden:


 • De voorrijkosten: dit zijn de kosten die monteurs en betrokkenen rekenen voor het bezoek aan jouw woning. Kies je voor een lokaal bedrijf, dan zullen de voorrijkosten lager zijn dan wanneer je voor een partij op afstand kiest. 
 • De daadwerkelijke arbeid: hoewel je makkelijke klusjes zelf op kunt pakken, zullen bepaalde projecten (bijna) altijd uitbesteed moeten worden. De kosten hiervan verschillen per aannemer.
 • De post ‘winst & risico’: een aannemer berekent een aparte ‘winst & risico’ post door aan de opdrachtgever. Schakelt de aannemer aparte vakmannen in? Dan kunnen ook deze ieder weer een ‘winst & risico’ post hanteren – waardoor de mogelijke aanneemkosten stiekem hoog op kunnen lopen. Ga je met een bouwbegeleider aan de slag of pak je de verbouwing zelf op, dan houd je grip op deze kosten. 


Je kunt een overzicht van de mogelijke kosten krijgen wanneer je offertes aanvraagt bij verschillende aannemers. Maar let op: aannemers moeten hun offerte natuurlijk zo aantrekkelijk mogelijk maken – anders zou niemand ze inschakelen. Pas wanneer de aannemer binnen is, kan hij het echte totaalplaatje aan kosten aan je voorleggen. Ben jezelf hier bewust van, en geef na het ontvangen van de offerte zelf je budget aan als de offerte te hoog is. Wanneer jij duidelijk jouw maximale investeringsruimte communiceert, is het aan de aannemer om te kijken of hij het binnen dit budget voor je kan doen.

Onvoorziene kosten

Er kunnen altijd onvoorziene kosten zijn tijdens een verbouwing. Of dit nu de uitloop van werkzaamheden is of een balk met rot die vervangen of gerepareerd moet worden. Daarnaast nemen aannemers vaak de post ‘risico’ mee in hun berekening: binnen deze post vallen dit soort tegenvallers onder de zogenaamde garantie. Check dus altijd even met je aannemer wat wel, en wat niet onder de ‘garantie’ valt, én zorg dat een deel van jouw budget gereserveerd is voor deze onvoorziene kosten.

VerbouwScan

Hoe goed ben jij voorbereid op je verbouwing? Doe de online verbouw scan en ontvang concrete tips over kostenposten in je verbouwing.

verbouw scan tips en stappenplan

Vraag subsidie aan om geld te besparen

Verduurzamen kan een grote kostenpost zijn. De subsidies die beschikbaar zijn vanuit de Gemeente of Overheid maakt deze stap van verbouwen en verduurzamen wel makkelijker.  Ontdek alle subsidies door het stappenplan te bekijken!

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over budget en het voorbereiden van financiën?
Check deze artikelen:

Goedkoop verbouwen: 6 manieren om te besparen

Goedkoop verbouwen: 6 manieren om te besparen

Je bent vast niet de eerste die er na wat snel onderzoek al achter komt dat het verbouwen vaak toch ‘net’ wat duurder uitvalt dan gehoopt. Hoop je alles voor een kleine 20.000 euro geregeld te kunnen hebben, blijken die massief houten balken, die kokendwaterkraan en glazen raampartijen het totaalbedrag toch nét wat hoger te laten eindigen. Shit hè…? Dus, wat ga je doen om jouw dromen werkelijkheid te laten worden én binnen het budget te blijven?

Je budget voor het verbouwen bepalen: zo doe je dat

Je budget voor het verbouwen bepalen: zo doe je dat

Weten waar je aan toe bent zonder je zorgen te maken over het financiële plaatje haalt ontzettend veel stress weg. Wanneer je een duidelijk budget voor ogen hebt weet je wat realistisch is, wordt het maken van de juiste keuzes makkelijker en wordt een verbouwing minder snel stressvol. Hoe bepaal je een realistisch budget?

Hoeveel procent van je hypotheek mag je voor verbouwen gebruiken?

Hoeveel procent van je hypotheek mag je voor verbouwen gebruiken?

Mocht je geen spaargeld hebben om je verbouwing te financieren, dan kun je dit doen door een percentage van je hypotheek te gebruiken. Dit percentage, wordt ook wel het bouwdepot genoemd. Je bouwdepot komt op een aparte rekening te staan, en kan alleen gebruikt worden wanneer de verbouwing de waarde van de woning vermeerdert en aan je huis vastzit.

Het ideale bouwproces...