Prijsstijging materialen en bouwproducten: hoe zit dat?

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Josha Prins > 3 aug

Verbouwen kost nogal wat – dat weten we allemaal. Maar hoeveel nu precies? Het is zó lastig inschatten. Wanneer je met behulp van de VerbouwApp lekker snel de tarieven van vakmensen in jouw omgeving hebt ontdekt, moet je daar de kosten van de materialen natuurlijk nog bij optellen. En de prijzen van materialen en bouwproducten… Die wisselen nogal eens.

 

Wist je dat de prijs van materialen en bouwproducten ieder jaar gemiddeld zo’n 2 tot 3% stijgt?! De inflatie is namelijk niet alleen van invloed op de boodschappen, maar ook op materialen en bouwproducten.

Het ideale bouwproces...

In het kort:

  1. Prijsstijging bouwmaterialen. Waarom stijgen de prijzen?
  2. Tekort aan materialen. Wat heeft de energie crisis daarmee te maken? 
  3. Duurzame alternatieven. Je hebt een keuze, waar kun je op letten? 
  4. Je bouwdepot en de prijsstijging. Hoe kun je daar rekening mee houden? 
  5.  Tips! Van de hypotheekverstrekkers en van Hart voor je Huis.
  6. Cijfers prijsstijging van bouwmaterialen. Bekijk de cijfers per 2 maanden.

Prijsstijging 2022 materialen en bouwproducten

Lekker is dat. Denk je het budget voor je verbouwing eindelijk rond te hebben, krijg je met een prijsstijging te maken. En toch is het niet meer dan normaal. Zeker de afgelopen jaren is er sprake geweest van een flinke stijging in de kosten.

De covid-19-crisis had namelijk invloed op alle sectoren: en dus ook de bouw. In 2021 hadden bouwbedrijven simpelweg de mankracht niet beschikbaar om het nodige werk te verzetten. Het resultaat? Een gigantisch tekort in de aanvoer van bouwmaterialen voor de bouwers. 

 

En zoals we inmiddels wel weten leidt een tekort zoals altijd tot een flinke prijsstijging. Sterker nog: de tekorten aan bouwmaterialen in 2021 leverden een prijsstijging van gemiddeld 20% (!) op.

 

Niet iets waar je op zit te wachten wanneer je jouw woning gaat verbouwen of verduurzamen.

Budgetbewaking

Bewaak je budget. Vul het budget in wat je voor ogen hebt en de daadwerkelijke kosten die je hebt uitgegeven. Wel zo handig met de prijsstijging van materialen, zo sta je niet voor verrassingen!

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing
bouwmaterialen tekort

Tekort bouwmaterialen Nederland

Om daar nog een schepje bovenop te doen, hebben we ook nog eens met een energiecrisis te maken. Fossiele brandstoffen zoals gas zijn bijna onbetaalbaar geworden (daar sta je dan met je ‘voordelige’ diesel auto!). Zowel voor ons, maar ook voor de bedrijven die materialen bewerken. Dit betekent dat materialen en bouwproducten als dakpannen en stenen, ooit bij iedere grote leverancier te verkrijgen, ineens de ‘bedreigde diersoort’ status gekregen hebben.

Basismaterialen als dakpannen en stenen hebben geen vertraagde levertijd: er is simpelweg geen indicatie te geven voor het leveren!

Een schaarste aan stenen. Wie had dat ooit gedacht?

Duurzame alternatieven voor standaard bouwmaterialen

Nu zijn wij natuurlijk geen doemdenkers: oplossingen, dat is wat we willen! We hebben de afgelopen maanden flink wat gebrainstormd met onze experts, en zijn met een aantal mooie en duurzame alternatieven voor de standaard bouwmaterialen gekomen.

 

  1. Biobased isolatie materiaal
    Isolatie materiaal tekorten en prijsstijgingen die niet binnen jouw plannen passen (en je humeur geen goed doen)? Kijk eens naar duurzame alternatieven voor isolatie materiaal zoals isovlas, om traditionele materialen als steenwol en glaswol te vervangen.
  2. Een ecodak
    Kan het dak een opfrisser gebruiken maar zijn de dakpannen nergens leverbaar? Kijk dan eens naar de mogelijkheid om zonnepanelen te installeren – dit scheelt je nog eens op de maandelijkse lasten ook! Of wat dacht je van een groendak? Een dak waar planten en mossen op groeien én dat nog beter isoleert ook?!
prijsstijging bouw materialen

3. Bamboe
Kun je het juiste hout voor je vloeren niet vinden? Kijk dan eens naar de leverbaarheid van bamboe. Bamboe is namelijk niet alleen ontzettend duurzaam: de bamboeplant groeit na de oogst gewoon weer opnieuw. En dit maakt het een haast onuitputtelijke bron.


4. Ferrock
Als je dan toch op zoek bent naar duurzame alternatieven, dan kun je ook het standaard beton meteen door iets duurzamers vervangen. Ferrock is gemaakt van ‘ferro gesteente’, het materiaal dat overblijft van industriële processen en dat normaal op de stortplaats zou belanden. Wanneer dit met koolstofdioxide tot ijzercarbonaat gemengd wordt, is het een mooi, duurzaam alternatief voor beton. 

Je bouwdepot en prijsstijgingen

Wanneer je een aannemer of vakman inhuurt zit er standaard een clausule in de offerte om prijsstijgingen door te berekenen naar de consument: jij dus. Zo’n clausule beschermt de leverende partij, maar is niet altijd even duidelijk. Om wat voor bedragen gaat het nu eigenlijk? Om je een transparant beeld te geven van de prijsstijgingen in de huidige markt, hebben we een overzicht van de stijgingen per twee maanden voor je samengevat. 

bouwdepot verbouwing prijsstinging materialen
prijsstijging bouw materialen

Tip van de hypotheekverstrekkers

Reken dus nu al uit op wat voor bedrag je uitkomt als je over 8 maanden gaat starten met verbouwen. Als je weet dat gemiddeld de houtprijs met 9,3 procent per twee maanden stijgt, dan kun je er vanuit gaan dat de prijsstijging 4 keer 9,3 procent is: een totale prijsstijging van 37,2 procent dus Dit kan de verbouwing aanzienlijk duurder maken, maar geeft je ook meer inzicht in het budget dat je in de toekomst nodig gaat hebben!  

prijsstijging +/- gemiddeld 2022 (per 2 maanden)

Product categorie 2022 jan - feb mar - apr mei - jun
Hout Bijvoorbeeld: vurenhout, kozijnhout, lijstwerk
9,3%
10%
12,5%
5,5%
Plaatmateriaal Bijvoorbeeld: OSB, spaanplaat, MDF, betonplex
8,2%
11,2%
7,3%
6%
Bouwmaterialen Bijvoorbeeld: steenwol, gipsplaten, tegels
9,9%
8,8%
11,1%
9,8%
IJzerwaren Bijvoorbeeld: beslag, bevestigingsmateriaal, purschuim, kit
11,1%
8,3%
165,6%
8,3%

Tip van Hart voor je Huis

Bespreek dit soort toekomstige prijsstijgingen dus ook zeker wanneer je met de vakman of aannemer in gesprek gaat! Hoe gaat hij hiermee om en wat kun je verwachten? 

VerbouwScan

Hoe goed ben jij voorbereid op je verbouwing? Doe de online verbouw scan en ontvang concrete tips!

verbouw scan tips en stappenplan
Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Het ideale bouwproces...

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *