Hoeveel procent van je hypotheek mag je voor verbouwen gebruiken?

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Een uitbouw kan een geweldige manier zijn om de waarde van je woning te vermeerderen, maar je moet het natuurlijk wel kunnen financieren. Mocht je geen spaargeld hebben, dan kun je dit o.a. doen door een percentage van je hypotheek voor het verbouwen te gebruiken. Dit percentage, wordt ook wel het bouwdepot genoemd.

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

Mocht je geen spaargeld hebben om je verbouwing te financieren, dan kun je dit doen door een percentage van je hypotheek voor het verbouwen te gebruiken. Dit percentage, wordt ook wel het bouwdepot genoemd. Je bouwdepot komt op een aparte rekening te staan, en kan alleen gebruikt worden wanneer de verbouwing de waarde van de woning vermeerdert en aan je huis vastzit. 

 

Je mag maximaal 100% van de waarde van je woning na de verbouwing lenen. Energiebesparende voorzieningen kunnen vaak tot 106% van de marktwaarde ná de verbouwing gefinancierd worden.

Hoeveel procent van je hypotheek mag je voor verbouwen gebruiken?

Een uitbouw kan een geweldige manier zijn om de waarde van je woning te vermeerderen, maar je moet het natuurlijk wel kunnen financieren. Mocht je geen spaargeld hebben, dan kun je dit o.a. doen door een percentage van je hypotheek voor verbouwen te gebruiken. Dit percentage, wordt ook wel het bouwdepot genoemd.

Proces hypotheek voorbereiden en aanvragen

Een hypotheek vraag je niet elke dag aan, win daarom tijd en inzicht door de checklist in de VerbouwApp te downloaden. Zo regel jij de aankoop van je woning inclusief verbouwbudget soepel!

Kickstart je
hypotheekaanvraag

Start simpel met de 8 to-do's in de kant-en-klare checklist over je hypotheek voorbereiden. Daarna staat er ook een checklist met 18 to-do's voor je klaar over de hypotheek aanvragen. Zodat je snel en efficiënt je financiering kunt gaan regelen!

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding

Wat is een bouwdepot?

Wanneer je een verbouwingsproject begint, kun je dit project meefinancieren in je hypotheek. Deze financiering wordt het bouwdepot genoemd. Je kunt een bouwdepot meenemen in het afsluiten van een nieuwe hypotheek, of aanvragen bij de instelling waar je jouw huidige hypotheek hebt lopen. 

Het bouwdepot geeft je de mogelijkheid om alle kosten van de verbouwing uit hetzelfde potje te betalen. Je bouwdepot komt op een aparte rekening te staan, en kan alleen gebruikt worden wanneer je aan twee voorwaarden voldoet:

 

 1. De verbouwing moet de waarde van de woning vermeerderen
  De tweede optie is een uitbreiding van je hypotheek. Je kunt bij je geldverstrekker een bouwdepot aanvragen: een aparte rekening waar bonnetjes en facturen door de bank van betaald worden. Je kunt in dit geval 100 procent van de woningwaarde ná de verbouwing aanvragen.Let op: de afsluitkosten liggen redelijk hoog. Dit maakt dat deze optie vooral interessant is wanneer het over een verbouwing van minimaal 25.000 euro gaat.

 2. De verbouwing moet aan je huis vast zitten.
  Of in andere woorden: mocht je verhuizen, dan kun je jouw verbouwing niet meenemen naar de nieuwe woning.

   

Uitbreiding hypotheek

De tweede optie is een uitbreiding van je hypotheek. Je kunt bij je geldverstrekker een bouwdepot aanvragen: een aparte rekening waar bonnetjes en facturen door de bank van betaald worden. Je kunt in dit geval 100 procent van de woningwaarde ná de verbouwing aanvragen.

Let op: de afsluitkosten liggen redelijk hoog. Dit maakt dat deze optie vooral interessant is wanneer het over een verbouwing van minimaal 25.000 euro gaat.

Hoeveel procent van mijn hypotheek kan ik voor verbouwen gebruiken?

Wil je een bouwdepot meefinancieren in je hypotheek, dan kijk je naar de waarde van je woning na de verbouwing. Je mag namelijk maximaal 100% van de waarde van je woning lenen – in dit geval is de waarde van je woning natuurlijk meer na de verbouwing. Je kunt de hypotheek alleen voor verbouwen gebruiken als het om een waardevaste verbouwing gaat.


> Wil je energiebesparende voorzieningen meefinancieren? Dan kun je vaak tot 106% van de marktwaarde ná de verbouwing financieren. Het verduurzamen van de woning is namelijk ook een waardevermeerdering van de woning. Sterker nog: wil je jouw uitbouw volgens de gestelde isolatienormen bouwen? Dan kan je dat wel 10% van de gestelde rente schelen!

Hoe weet ik wat mijn woning waard is na de verbouwing?

Wanneer je een bouwdepot aanvraagt, zal er een taxatierapport worden opgesteld. Dit taxatierapport zal zowel de huidige waarde van je woning bevatten, als de waarde ná de verbouwing. Je kunt dit rapport door een taxateur bij je geldverstrekker op laten stellen (als deze optie aanwezig is), of zelf een onafhankelijke taxateur inschakelen. De kosten van een taxatierapport liggen gemiddeld rond de 500 euro – afhankelijk van de taxateur en situatie.

Budgetbewaking

Bewaak je verbouwkosten. Vul het verbouwbudget in en houd de kosten bij, zo sta je niet voor verrassingen!

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing

Wat is het verschil tussen een bouwdepot en een lening?

Een bouwdepot komt net als een lening op een aparte rekening te staan. Maar, er is één groot verschil:

 

Je kunt niet zomaar geld van de rekening van je bouwdepot opnemen. 

 

Bonnen en facturen moeten gedurende de verbouwing ingediend worden bij de verstrekker van je bouwdepot. Deze is vervolgens degene die de rekeningen voor je betaalt. Betaal je liever zelf? Dan betaalt de bank jou vervolgens terug. Daarnaast wordt het afsluiten van een extra lening naast je hypotheek vaak niet aangeraden, en valt het in sommige gevallen ook niet binnen de mogelijkheden.

Let op: Je geldverstrekker kan voorwaarden verbinden aan de aannemer of bouwbegeleider die jij aanwijst om je verbouwing te begeleiden. Zo kan de geldverstrekker eisen dat je aannemer aangesloten is bij een branchevereniging en over bepaalde verzekeringen moet beschikken. Check altijd de voorwaarden van de geldverstrekker, bijvoorbeeld samen met een hypotheekadviseur. Ook als het gaat om het oversluiten van je hypotheek.

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Wat is de juiste manier om te verduurzamen en waar begin je? Wat je ook voor woning hebt: een nieuwe of oudere woning, er zijn altijd wel maatregelen die je kan doorvoeren om je woning te verduurzamen. Sterker nog, de subsidies die beschikbaar zijn maakt het steeds makkelijker. We leggen uit hoe je erachter komt wat jouw woning al voor verduurzaamde maatregelen heeft, en hoe je verduurzamen kan aanpakken. Wij hebben een stappenplan voor je!

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over het budget bepalen en financiën?
Check deze artikelen:

Je eerste woning kopen: hier moet je aan denken

Je eerste woning kopen: hier moet je aan denken

Een huis kopen brengt nogal wat denkwerk met zich mee. We maken het je makkelijk en vertellen je precies waar je op moet letten.

Een bouwdepot voor je verbouwing: alle ins- en outs

Een bouwdepot voor je verbouwing: alle ins- en outs

Het bouwdepot: een veelgebruikte manier om een verbouwing of verduurzaming te financieren zonder hier jaren voor hoeven te sparen. Maar wat is een bouwdepot precies, hoe werkt het, wat voor bedrag kun je verwachten en welke regeltjes zitten eraan verbonden?

Een hypotheek afsluiten: álles wat je wilt weten

Een hypotheek afsluiten: álles wat je wilt weten

Wist je dat een hypotheekaanvraag gemiddeld 3 maanden (!) in beslag neemt? Met deze stappen en tips bereid je jezelf goed voor en versoepel je het proces.