Verduurzamen: subsidies aanvragen voor zonnepanelen, en meer

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Josha Prins > 3 aug

Wanneer je druk bezig bent je woning helemaal naar wens te maken, is het ook wel handig om meteen even te kijken naar de energiebesparende maatregelen. Dit brengt niet alleen de maandelijkse lasten omlaag – maar zorgt er ook nog eens voor een hogere waarde van je woning! En voor zo’n positieve investering, kun je subsidie aanvragen!

 

Het ideale bouwproces...

In het kort:

 1. Wat voor subsidies zijn er? Dit kun je aanvragen.
 2. Hoe vraag je de subsidies aan? Dit verschilt per gemeente, lees hier de tips.
 3. Geen subsidie? Is een persoonlijke lening een optie?  
 4. Energiebesparende maatregelen in je hypotheek. Hoe werkt het en wat is er mogelijk vanuit de bank? 
 5. BTW terugvragen op zonnepanelen.  Zo doe je dat! Lees de uitleg. 
 6. Tijd om te verduurzamen. Ga aan de slag met subsidies en begin je project!

Subsidies voor je verbouwing

Of het nu om subsidie voor zonnepanelen, of subsidie voor isolatie in 2022 gaat. Er zijn genoeg subsidies te verkrijgen. Maar hoe werken de subsidieregelingen eigenlijk, hoe kun je subsidies aanvragen en hoe hoog zijn de subsidies? We zetten alles wat je moet weten voor je op een rijtje, zodat jij na het lezen van dit artikel direct je subsidies aan kunt vragen!

subsidie verduurzaming

Subsidie zonnepanelen: zelf energie opwekken

Of het nu om subsidie voor zonnepanelen, of subsidie voor isolatie in 2022 gaat. Er zijn genoeg subsidies te verkrijgen. Maar hoe werken de subsidieregelingen eigenlijk, hoe kun je subsidies aanvragen en hoe hoog zijn de subsidies? We zetten alles wat je moet weten voor je op een rijtje, zodat jij na het lezen van dit artikel direct je subsidies aan kunt vragen!

 

Eén van de meest populaire energiebesparende maatregelen is de aanschaf van zonnepanelen. Hier kun je dan gelukkig ook vrij makkelijk subsidie voor aanvragen. Maar wist je dat je naast subsidie voor zonnepanelen, ook subsidie voor biomassaketels, pelletkachels, zonneboilers en warmtepompen kunt krijgen?

 

Al deze subsidies komen samen in het potje van ‘investeringssubsidie duurzame energie’, ook wel de ISDE genoemd. Speciaal voor woningeigenaren, maar ook voor de Vereniging van Eigenaars. Je kunt vanuit dit potje o.a. subsidie krijgen voor:

 • Gevelisolatie;
 • Dakisolatie;
 • Spouwmuurisolatie;
 • Tripple glas / hoogrendementsglas;
 • Vloerisolatie en/of bodemisolatie;
 • En de hiervoor genoemde zonnepanelen, biomassaketels- en meer.
 •  

Let op: deze subsidies gelden niet voor de nieuwbouw, installatie van airco, uitbreiding van de woning of gevelisolatie wanneer de spouwmuur al geïsoleerd is.

Je kunt alle belangrijke informatie m.b.t. subsidie voor zonnepanelen en andere duurzame energie hier terugvinden. 

Subsidie zonnepanelen en energiebesparende maatregelen aanvragen

Het aanvragen van de subsidie voor duurzame energie is makkelijker dan je denkt. De subsidieaanvraag procedure verschilt per gemeente, en de energiesubsidiewijzer neemt je stap voor stap door het aanvraagproces heen. Ontdek bij de Energiesubsidiewijzer hoeveel, en waar jij subsidie aan kunt vragen voor energiebesparende maatregelen in je woning. Je vind hier o.a. de soorten subsidie terug, de hoogte van de subsidies én de contactgegevens van de aanbieder van de subsidies.

VerbouwScan

Hoe goed ben jij voorbereid op je verbouwing? Doe de online verbouw scan en ontvang concrete tips!

verbouw scan tips en stappenplan

Geen subsidie: maar een persoonlijke lening

Wat als het subsidebedrag tegenvalt, of je in jouw gemeente geen subsidie voor bepaalde energiebesparende maatregelen krijgt? Geen zorgen: speciaal voor dit soort situaties kun je een persoonlijke lening tegen een gunstiger rentetarief (of zachtere voorwaarden) afsluiten.


Deze leningen zijn speciaal in het leven geroepen om woningeigenaars te helpen met energiebesparende maatregelen waar geen subsidie voor is. Je kunt hier alles over de zogenoemde energiebespaarlening lezen, of kijk eens naar de svn duurzaamheidslening

Energiebesparende maatregelen financieren in je hypotheek

Mocht je geen subsidie kunnen krijgen én geen persoonlijke lening af willen sluiten, dan is er nog een laatste mogelijkheid: het meefinancieren in je hypotheek. Dit kan op verschillende manieren.

 

Wanneer je een huis koopt, kun je:

 

 1. tot 106% van de marktwaarde lenen om te verduurzamen;
 2. Of een hoger bedrag inschrijven bij de notaris, en daar vervolgens de financiële middelen voor de verduurzaming vandaan halen.

 

Maar wat als je al eigenaar van de woning bent? In dat geval kun je:

 

 1. een tweede hypotheek aanvragen;
 2. Of de overwaarde van de bestaande woning gebruiken om te verduurzamen.

 

Wat heb beste voor jouw situatie werkt, weet alleen jij. Laat je hoe dan ook vooraf goed informeren, want ook hier geldt: geld lenen kost geld.

 

Lees meer over het financieren met behulp van je hypotheek op de website van Milieucentraal.

energiebesparende maatregelen in je hypotheek

BTW terugvragen op zonnepanelen

Fijn hoor, die subsidies en leningen om je woning te verduurzamen. Maar hoe zit het dan met de stroom die jij levert met je nieuwe zonnepanelen? Als eigenaar van zonnepanelen kun je btw terugvragen bij de Belastingdienst. Het gaat hier over de btw over de aanschaf en installatie, maar ook de btw over de opbrengsten van de geleverde stroom. 

Wat je moet doen? Simpel: je schrijft jezelf in als ondernemer. Je levert natuurlijk stroom, en dat is een winstgevende onderneming!

 

De kleineondernemersregeling zorgt er vervolgens voor dat jij geen btw hoeft te betalen over de opbrengsten van de door jou geleverde energie. Op die manier heb jij de aanschaf van je zonnepanelen binnen zo’n zeven jaar voor 100% terugverdiend. Lekker toch?

Je vind alle belangrijke informatie en te nemen stappen op de website van de Belastingdienst. Zij nemen je stap voor stap door het proces heen. Kijk hier voor particulieren, en hier voor ondernemers.

Tijd om te verduurzamen

Dus, heb je alle informatie verzameld, subsidies of een lening gevonden en ben je klaar om een verduurzamingsslag te slaan? Dan is het natuurlijk tijd om direct de VerbouwApp te downloaden. De ideale manier om de verbouwing te plannen, kosten in het oog te houden én overzicht te bewaren. Maak een ‘Mijn Omgeving’ aan, en ga aan de slag! Je kunt de VerbouwApp gratis gebruiken, klik hier om de VerbouwApp te downloaden.

Planning maken

Plan jouw verbouwing, nodig vakmensen of je aannemer uit en werk samen in een programma.

planning verbouwing
Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Het ideale bouwproces...

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.