Verduurzamen: subsidies aanvragen voor zonnepanelen, en meer

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Wanneer je druk bezig bent je woning helemaal naar wens te maken, is het ook wel handig om meteen even te kijken naar de energiebesparende maatregelen. Dit brengt niet alleen de maandelijkse lasten omlaag – maar zorgt er ook nog eens voor een hogere waarde van je woning! En voor zo’n positieve investering, kun je subsidie aanvragen!

 

In het kort:

  1. Wat voor subsidies zijn er? Dit kun je aanvragen.
  2. Wijzigingen in het nieuwe jaar: Extra subsidies in 2023 en de veranderingen.
  3. Hoe vraag je de subsidies aan? Dit verschilt per gemeente, lees hier de tips.
  4. Geen subsidie? Is een persoonlijke lening een optie?  
  5. Energiebesparende maatregelen in je hypotheek. Hoe werkt het en wat is er mogelijk vanuit de bank? 
  6. Tijd om te verduurzamen. Ga aan de slag met subsidies en begin je project!
  7. Stappenplan verduurzamen. We zetten alles voor je op een rij.

Subsidies voor je verbouwing

Of het nu om subsidie voor zonnepanelen, of subsidie voor isolatie in 2022 gaat. Er zijn genoeg subsidies te verkrijgen. Maar hoe werken de subsidieregelingen eigenlijk, hoe kun je subsidies aanvragen en hoe hoog zijn de subsidies? We zetten alles wat je moet weten voor je op een rijtje, zodat jij na het lezen van dit artikel direct je subsidies aan kunt vragen!

subsidie verduurzaming zonnepanelen

Verschillende soorten subsidies: isolatie, warmtepomp en nog veel meer!

Eén van de meest populaire energiebesparende maatregelen is de aanschaf van zonneboiler en isolatie. Hier kun je dan gelukkig ook vrij makkelijk subsidie voor aanvragen. Maar wist je dat je naast subsidie voor zonnepanelen, ook subsidie voor waterhergebruik en warmtepompen kunt krijgen?

Nieuwe regel in 2023: Je krijg je geen BTW meer terug over je aanschaf van zonnepanelen. Waarom: De Nederlandse overheid gaat het btw-tarief op zonnepanelen verlagen naar 0%. Zo hoef je de btw dus niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst en dat scheelt je behoorlijk wat moeite en tijd!

Subsidie aanvragen bij de ISDE wordt toegankelijker

Er zijn in 2023 extra subsidies! Wat? We zetten het voor je op een rij:

  1. De optie om subsidie aan te vragen bij één isolatiemaatregel. Ontdek de subsidies, klik hier.
  2. Het aanvraagtermijn om subsidie voor je isolatie aan te vragen is verlengt naar 24 maanden. Lees meer over deze maatregel, klik hier. 
  3. Er is nu subsidie voor de aanschaf van een nieuwe elektrische kookplaat. Natuurlijk zijn er wel voorwaarden aan verbonden Ontdek hoe en hoeveel subsidie je kan aanvragen,  klik hier.
  4. Ook is het nu mogelijk om subsidie te krijgen voor een warmtepomp met een hoger thermisch vermogen. Nieuwsgierig tot hoeveel kW je nu subsidie krijgt? Klik hier.
  5. Andere vierkante meter berekening bij de subsidie van glas, het kozijn mag je meerekenen! Lees de volledige uitleg.
  6. Verlaging van de euro’s die je terug krijgt per vierkante meter. Bekijk de nieuwe subsidies.
  7. Geen subsidie voor zonnepanelen. Als Verenigingen van Eigenaren kan je nog wel subsidie aanvragen tot eind 2023 voor zonnepanelen en een windturbine. Lees hier meer over.

Natuurlijk zijn er wel voorwaarden voor het ontvangen van de subsidie, dit lees je in de linkjes hierboven.

Al deze subsidies komen samen in het potje van ‘investeringssubsidie duurzame energie’, ook wel de ISDE genoemd. Speciaal voor woningeigenaren, maar ook voor de Vereniging van Eigenaars. Je kunt vanuit dit potje o.a. subsidie krijgen voor:

Let op: deze subsidies gelden niet voor de nieuwbouw, installatie van airco, uitbreiding van de woning of gevelisolatie wanneer de spouwmuur al geïsoleerd is.

Je kunt alle belangrijke informatie m.b.t. subsidie voor een warmtepomp en andere duurzame energie hier terugvinden. 

Subsidie isolatie en andere energiebesparende maatregelen aanvragen

Het aanvragen van de subsidie voor duurzame energie is makkelijker dan je denkt. De subsidieaanvraag procedure verschilt per gemeente, en de energiesubsidiewijzer neemt je stap voor stap door het aanvraagproces heen. Ontdek bij de Energiesubsidiewijzer hoeveel, en waar jij subsidie aan kunt vragen voor energiebesparende maatregelen in je woning. Je vind hier o.a. de soorten subsidie terug, de hoogte van de subsidies én de contactgegevens van de aanbieder van de subsidies.

VerbouwScan

Hoe goed ben jij voorbereid op je verduurzaming? Doe de online verbouw scan en ontvang concrete tips voor je verbouwing en subsidies!

verbouw scan tips en stappenplan

Geen subsidie: maar een persoonlijke lening

Wat als het subsidebedrag tegenvalt, of je in jouw gemeente geen subsidie voor bepaalde energiebesparende maatregelen krijgt? Geen zorgen: speciaal voor dit soort situaties kun je een persoonlijke lening tegen een gunstiger rentetarief (of zachtere voorwaarden) afsluiten.

Deze leningen zijn speciaal in het leven geroepen om woningeigenaars te helpen met energiebesparende maatregelen waar geen subsidie voor is. Je kunt hier alles over de zogenoemde energiebespaarlening lezen, of kijk eens naar de svn duurzaamheidslening

Energiebesparende maatregelen financieren in je hypotheek

Mocht je geen subsidie kunnen krijgen én geen persoonlijke lening af willen sluiten, dan is er nog een laatste mogelijkheid: het meefinancieren in je hypotheek. Dit kan op verschillende manieren.

 

Wanneer je een huis koopt, kun je:

 

  1. tot 106% van de marktwaarde lenen om te verduurzamen;
  2. Of een hoger bedrag inschrijven bij de notaris, en daar vervolgens de financiële middelen voor de verduurzaming vandaan halen.

 

Maar wat als je al eigenaar van de woning bent? In dat geval kun je:

 

  1. een tweede hypotheek aanvragen;
  2. Of de overwaarde van de bestaande woning gebruiken om te verduurzamen.

 

Wat heb beste voor jouw situatie werkt, weet alleen jij. Laat je hoe dan ook vooraf goed informeren, want ook hier geldt: geld lenen kost geld.

 

Lees meer over het financieren met behulp van je hypotheek op de website van Milieucentraal.

Tijd om te verduurzamen

Dus, heb je alle informatie verzameld, subsidies of een lening gevonden en ben je klaar om een verduurzamingsslag te slaan? Dan is het natuurlijk tijd om direct de VerbouwApp te downloaden. De ideale manier om de verbouwing te plannen, kosten in het oog te houden én overzicht te bewaren. Maak een ‘Mijn Omgeving’ aan, en ga aan de slag! Je kunt de VerbouwApp gratis gebruiken, klik hier om de VerbouwApp te downloaden.

Ga aan de slag!

Plan jouw verduurzamingswerkzaamheden, nodig vakmensen of je aannemer uit en werk samen in een programma. Zo loopt jouw verduurzaming op rolletjes!

planning verbouwing

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Ben je nieuwsgierig naar de verschillende soorten manieren om je woning te verduurzamen? Er  zijn namelijk altijd wel maatregelen die je kan doorvoeren om je woning te verduurzamen. Voor veel verduurzamingsvormen zijn ook nog subsidies beschikbaar!. Maar hoe weet je nou of je woning aan verduurzamen toe is? We leggen uit hoe je kan ontdekken wat er al in je woning is toegepast en hoe je aan de slag kan gaan. Wij hebben een stappenplan voor je!

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Het ideale bouwproces...

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *