Extra tips: budget voor je verbouwing berekenen

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Het is ontzettend belangrijk om een realistisch budget voor je verbouwing te berekenen voordat je aan een verbouwing begint. Een eerlijk budget voorkomt financiële problemen en bakent een duidelijke werkruimte af. Hoewel er verschillende manieren zijn om een schatting van je budget te maken, zijn er ook een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

Hoewel er verschillende manieren zijn om het budget van je verbouwing te berekenen, zijn er ook een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

  

  1. Neem een extra percentage van 5% tot 10% mee in je schatting. Dit percentage kan onvoorziene kosten opvangen.
  2. Neem alle factoren mee in je berekening, ook de kosten van bijvoorbeeld de architect en de constructeur.
  3. Ga in gesprek met een specialist, een aannemer of bouwbegeleider kan je tijdens een eerste gesprek al aangeven of je budget realistisch is en of je overal aan gedacht hebt. 
  4. Neem zoveel mogelijk wensen mee in je bepaling. Je kan op een later moment samen met de specialist altijd nog schrappen.
  5. Ben duidelijk over je wensen en budget. Vertel een interieurarchitect bijvoorbeeld nooit “zolang het maar niet te duur is”. Niet te duur, heeft voor iedere specialist een andere betekenis.
  6. Als je er niet uitkomt kun je altijd een specialist je budget laten bepalen. Deze kan op basis van een duidelijk wensenpakket en zijn of haar ervaring een reële schatting maken. 

Extra tips: budget voor je verbouwing berekenen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Het is ontzettend belangrijk om een realistisch budget te berekenen voordat je aan een verbouwing begint. Een eerlijk budget voorkomt financiële problemen en bakent een duidelijke werkruimte af. Hoewel er verschillende manieren zijn om een schatting van je budget te maken, zijn er ook een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

1. Neem een extra percentage mee in je schatting​

Je zit op dit moment in de ontdekkingsfase en bent volop keuzes aan het maken. Een basis keuken of toch een luxe variant met ingebouwde kokendwaterkraan? Een budget toilet of toch liever eentje met dubbele spoelfunctie? Hoewel deze keuzes je een heel eind brengen met het berekenen van een realistisch budget, is het belangrijk om altijd een 5% tot 10% extra budget mee te nemen.

 

Je zit op dit moment in de ontdekkingsfase en bent volop keuzes aan het maken. Een basis keuken of toch een luxe variant met ingebouwde kokendwaterkraan? Een budget toilet of toch liever eentje met dubbele spoelfunctie? Hoewel deze keuzes je een heel eind brengen met het berekenen van een realistisch budget, is het belangrijk om altijd een 5% tot 10% extra budget mee te nemen.

In 1 klik een
kostenindicatie

Start snel je verbouwing met de kant-en-klare checklists in de VerbouwApp! Dit is een stappenplan voor het verduurzamen van je woning, keuken-, badkamer verbouwing, uitbouw, dakopbouw, of appartementsverbouwing.

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding

2. Neem álles mee in je berekening

Het is belangrijk om je project onder het vergrootglas te leggen en zoveel mogelijk details in het budget op te nemen: van verwarmingsmogelijkheden tot de afwerking van je muren. Maar vergeet ook de kosten van de vloerbewerking, vloerafwerking, de vergunningen, het precario, de architect en bijvoorbeeld de constructeur niet.

3. Ga in gesprek met een specialist​

Wanneer je zelf een ruwe schatting van je mogelijke budget hebt gemaakt, is het verstandig om de hulp van een aannemer of bouwbegeleider in te schakelen. Deze kan je tijdens een persoonlijk gesprek aangeven of je budget realistisch is, en of je overal wel aan gedacht hebt. Tijdens dit soort gesprekken komen veel mensen erachter dat er stiekem nog wat kostenposten waren waar ze nog niet aan gedacht hadden.

 

Had je het rookkanaal van je open haard bijvoorbeeld meegerekend?

4. Begin breed om het juiste budget voor je verbouwing te berekenen

Neem bij de eerste budgetbepaling zoveel mogelijk wensen mee: in sommige gevallen ook wanneer ze wellicht niet helemaal realistisch zijn (dat natuurstenen aanrechtblad dat bijvoorbeeld net niet binnen je budget lijkt te passen). Je kunt op een later moment samen met je bouwbegeleider gaan schrappen.

5. Mijd de woorden “zolang het maar niet te duur is”

Vertel je een interieurarchitect dat hij zelf mag kiezen, zolang het maar niet te duur is? Dan heeft je interieurarchitect natuurlijk geen idee wat je hiermee bedoelt. De ene specialist vindt hoogwaardige designmerken onder de categorie ‘niet te duur’ vallen, terwijl de andere specialist een basisafwerking als ‘niet te duur’ beschouwd.

Ben specifiek! Heb je een bepaald bedrag in je hoofd? Communiceer dit dan direct. Zo weet de specialist waar jij mee samenwerkt waar hij of zij aan toe is, en kom je niet voor teleurstellende resultaten te staan. Als je vanaf het eerste moment van samenwerking duidelijkheid hebt over de kosten en wat er wel en niet mee gedekt is, zal dat de latere samenwerking tijdens het verbouwen niet verstoren.

6. Als je er niet uitkomt…

Kom je er zelf niet uit en krijg je geen duidelijk beeld van je budget? Dan kun je dit ook aan je architect, aannemer of bouwbegeleider overlaten. Zo neemt een bouwbegeleider de organisatorische en vaak lastige taken van je over, en kun jij je focus op jouw wensen, ideeën en plannen houden. Zolang jij jouw wensen duidelijk in kaart brengt, kan deze specialist het vergelijken met voorgaande projecten, en op basis van het aantal m2 een realistische schatting geven. 

Budgetbewaking

Bewaak je verbouwkosten. Vul het verbouwbudget in en houd de kosten bij, zo sta je niet voor verrassingen!

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing

Bereken je subsidie als je gaat verduurzamen

Subsidies is een mooie motivatie om verduurzamen in je verbouwing mee te nemen. Bereken naast je verbouwbudget ook wat voor subsidies je terugkrijgt voor verduurzamingsmaatregelen zoals een warmtepomp, vloerisolatie, zonneboiler of trippel glas. Ontdek eerste wat jouw woning al heeft en welke maatregelen je kan toepassen in jouw situatie, bekijk het stappenplan hieronder.

Verduurzamen stappenplan
Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Het ideale bouwproces...

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over het budget bepalen?
Check deze artikelen:

Je eerste woning kopen: hier moet je aan denken

Je eerste woning kopen: hier moet je aan denken

Een huis kopen brengt nogal wat denkwerk met zich mee. We maken het je makkelijk en vertellen je precies waar je op moet letten.

Een bouwdepot voor je verbouwing: alle ins- en outs

Een bouwdepot voor je verbouwing: alle ins- en outs

Het bouwdepot: een veelgebruikte manier om een verbouwing of verduurzaming te financieren zonder hier jaren voor hoeven te sparen. Maar wat is een bouwdepot precies, hoe werkt het, wat voor bedrag kun je verwachten en welke regeltjes zitten eraan verbonden?

Een hypotheek afsluiten: álles wat je wilt weten

Een hypotheek afsluiten: álles wat je wilt weten

Wist je dat een hypotheekaanvraag gemiddeld 3 maanden (!) in beslag neemt? Met deze stappen en tips bereid je jezelf goed voor en versoepel je het proces.