Bestaande woning verbouwen en verduurzamen, of toch verhuizen?

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Josha Prins > 3 aug

Daar sta je dan. Midden in de woning waar je jaren geleden helemaal verliefd op was. Maar inmiddels toch wat minder. Zoveel klusjes die gedaan moeten worden, zoveel extra ruimte die je meer wooncomfort zou geven en zoveel manieren om te verduurzamen én dus geld te kunnen besparen… Maar wil je al dit werk wel doen? Of ga je liever gewoon op zoek naar een nieuwe, instapklare woning die al deze dagdromen in één klap werkelijkheid maakt?

Het ideale bouwproces...

In het kort:

  1. Jouw situatie. Hoe krijg je de ideale situatie voor elkaar?
  2. Wat is financieel verstandig? De keuze tussen verhuizen en verbouwen en verduurzamen. 
  3.  Het verschil in kosten. Wat ben je in welke situatie kwijt?
  4. Situatieschets verduurzamen en/of verbouwen. Welke mogelijkheden zijn er?
  5. Situatieschets verhuizen. Een mooi overzicht.
  6. Helderheid. Alles op een rijtje om een keuze te maken.

Jouw droomwoning, verbouwen of verhuizen?

Lastige keuzes zijn het hoor. Weten we goed. Ook ons team heeft weleens in dezelfde situatie gezeten. En ieder heeft uiteindelijk een eigen, andere keuze gemaakt. De ene heeft de mouwen uit de handen gestoken en zijn droomwoning zelf gerealiseerd, terwijl de ander besloot dat het kopen van een nieuwe woning een financieel verstandigere keuze was.

 

Welke keuze jij uiteindelijk maakt, is helemaal aan jou. Die kunnen, en willen we niet beïnvloeden. Wat we wél willen doen, is jou zoveel mogelijk bieden om die keuze slim en vol zelfvertrouwen te maken. Lees dus vooral even verder.

verbouwen of verhuizen?

Verbouwen, verduurzamen of verhuizen: wat is financieel verstandig?

Kijk eens goed en eerlijk naar je financiële situatie. Zet allereerst de volgende zaken even voor jezelf op papier:

 

  1. Hoe hoog is je hypotheek op dit moment (dit kun je inzien bij de bank waar je de hypotheek hebt afgesloten)?
  2. Heeft je woning overwaarde?
  3. Wat is je leencapaciteit? Of in andere woorden: hoeveel kun/mag je lenen en hoeveel eigen inleg heb je?

Wanneer je deze drie getallen onder elkaar zet, is het rekensommetje vrij simpel:

 

  • De hoogte van je hypotheek – de huidige marktwaarde van je woning = het bedrag dat jij vrij hebt, óf tekort hebt, om een nieuwe woning te komen.
  • Dit bedrag + je spaargeld / eigen inleg = de financiële mogelijkheid die jij hebt om een nieuwe woning te kopen. 

 

Leg dit bedrag vervolgens naast je leencapaciteit (hoeveel mág je lenen) en de huidige marktprijs van een woning die al jouw woonwensen werkelijkheid zou laten worden. 

Verbouwen, verduurzamen of verhuizen: de kosten

Ook zeker niet onbelangrijk zijn de mogelijke kosten die bij zowel het verbouwen en verduurzamen als het verhuizen komen kijken. Welke kosten passen het beste binnen jouw financiële plaatje? 

Meer M2 interieur ontwerp plan verbouwing aabouw
To-do Verhuizen Verbouwen Gemiddelde kosten €
Makelaar
V
V
Taxatie
V
V
500
Advies en bemiddelingskosten
V
? Ben je voor een hoger bedrag ingeschreven bij de bank dan je hypotheek is? Dan hoef je niet opnieuw naar de notaris.
2500
Notaris
V
? Ben je voor een hoger bedrag ingeschreven bij de bank dan je hypotheek is? Dan hoef je niet opnieuw naar de notaris.
1000 - 1500
Overdrachtsbelasting
V
X
2% voor doorstromers
VON nieuwbouwwoning
V
X
2 - 3 % van de aankoopsom
Kosten koper
V
X
% van de woning
Overbruggingshypotheek
V
X
% rente van je bank, keer het aantal maanden.
Verhuiskosten
V
X
1400

Gelukkig kun je een deel van deze kosten aftrekken. Bereken jouw situatie op de website van de rijksoverheid

 

Financiële keuze verhuizen of verbouwen?

Nu dat je alle financiële info op een rijtje hebt, is het maken van een verstandelijke (de keuze vanuit je hart is altijd een lastige!) keuze al een stukje makkelijker. Valt het sommetje precies in elkaar? Dan is verhuizen financieel gezien een mogelijkheid. Kom je geld tekort om je droomwoning te financieren? Dan is verbouwen en/of verduurzamen een financieel verstandige keuze.

Situatie 1: ik ga verduurzamen en/of verbouwen

Kom je tot de conclusie dat het kopen van een nieuwe woning financieel niet verstandig is? Of kom je erachter dat die droomwoning onbetaalbaar (of zelfs niet beschikbaar) is en tover je liever je huidige paleisje om tot de droomwoning die je voor ogen hebt? Dan lees je hier verder:

 

Verduurzamen: wat is er mogelijk?

Besluit je jouw huidige woning te behouden en te verduurzamen, dan is het belangrijk om eerst te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor welk budget. 

 

In dit artikel hebben we alles wat je moet weten over verduurzamen voor je op een rijtje gezet. Van de échte kosten van het verduurzamen tot de mogelijke financiering, leningen en subsidies. 

Hulp bij wensen bepalen

Wil je hulp bij het bepalen en uitwerken van jou woonwensen? Zo ben je bewust van elke keuze en heb je een concreet plan om naartoe te bouwen. Bekijk al onze professionals, met hun maak je jouw verbouwing tot een succes!

Hulp bij wensen bepalen verbouwen

Bouwdepot aanvragen voor de bestaande woning

Weet je ongeveer wat je wilt verbouwen of verduurzamen en hoeveel het je zou kosten? Dan kun je een verbouwingshypotheek/bouwdepot aanvragen. Een bouwdepot is een deel van het hypotheekbedrag dat je gebruikt om de verbouwing van je huidige woning te realiseren. Dit deel van je hypotheek wordt vanaf dat moment omgezet in een bouwdepot: een speciaal potje vanuit waar je alle rekeningen voor de verbouwing betaald. 

 

Je leest hier meer over wat je mag doen met een bouwdepot. 

 

 

Is een bouwdepot niet wat je zoekt? Ontdek hier dan nog een aantal interessante manieren om je verbouwing of verduurzaming te financieren. Zo kun je de huidige hypotheek bijvoorbeeld verhogen, een tweede hypotheek afsluiten of een lening afsluiten. Welke optie het meest voordelig is, hangt helemaal af van de kosten in jouw situatie. 

 

Weer verliefd op je huis verbouwen of verhuizen

Situatie 2: ik ga verhuizen (en verbouwen/verduurzamen)

Ben je de huidige woning echt helemaal zat en zie je geen mogelijkheden om te verbouwen of verduurzamen, of zou dit je simpelweg te veel kosten? Dan is het tijd voor een nieuw begin en mag je op zoek naar een nieuwe woning (spannend!). 

Maar voordat je opnieuw de markt ingaat, is het belangrijk om even een aantal zaakjes op orde te hebben.

1. De overbruggingshypotheek
Onderzoek allereerst de mogelijkheden van de overbruggingshypotheek. Met deze hypotheek kun je de overwaarde van je oude huis, gebruiken om je nieuwe huis te kopen, wanneer je oude huis nog niet verkocht is.

Net als bij alle hypotheken betaal je ook over een overbruggingshypotheek rente. De hoogte van deze rente verschilt per bank. De beste manier om meer te weten te komen over de mogelijkheden van een overbruggingshypotheek bij jou bank, is om ze dit persoonlijk te vragen! Je kunt een overbruggingshypotheek aanvragen tijdens de aanvraag van de nieuwe hypotheek.

 

2. Huidige hypotheek oversluiten
De tweede stap is het oversluiten van de huidige hypotheek, of het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Let wel op: dit proces kan gemiddeld minimaal 3 maanden duren. Verwacht dus niet dat je van de ene op de andere dag een nieuwe woning kunt betrekken!

Alles over het afsluiten van hypotheken én de bijbehorende processen. Lees je hier terug

3. Verhuiskosten

Een belangrijk punt wat vaak vergeten wordt is het berekenen van de verhuiskosten. Hoewel deze natuurlijk in het niet lijken te vallen naast de gigantische bedragen van de hypotheken, is het wél belangrijk om ze even op papier te zetten. Dat zorgt ervoor dat je niet zomaar voor onverwachte kosten komt te staan. 

Dus: wat is het geworden? Ga je verbouwen en/of verduurzamen, of is het tijd voor een nieuw hoofdstuk? Als je meer vragen hebt en antwoorden zoekt, kun je altijd even contact opnemen met één van onze professionals! Bekijk onze Partners, zo weet je dat jouw verbouwing of verhuizing soepel verloopt.

Proces hypotheek voorbereiden en aanvragen

Een hypotheek vraag je niet elke dag aan, win daarom tijd en inzicht door de checklist in de VerbouwApp te downloaden. Zo regel jij de aankoop van je woning inclusief verbouwbudget soepel!

Alles over
een hypotheek

Start simpel met de 8 to-do's in de kant-en-klare checklist over je hypotheek voorbereiden. Daarna staat er ook een checklist met 18 to-do's voor je klaar over de hypotheek aanvragen. Zodat je snel en efficiënt je financiering kunt gaan regelen!

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding
Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Het ideale bouwproces...

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *