8 tips om problemen met je aannemer te voorkomen

Josha Prins > 15 apr

Je hebt vast wel eens verhalen van bekenden gehoord over problemen met hun aannemer tijdens de verbouwing. Een bouwproject dat halverwege stil kwam te liggen, een eindresultaat waar iemand niet gelukkig mee was, kosten die hoger uitvielen dan gepland en deadlines die niet werden gehaald met alle gevolgen van dien…

 

Logisch dat jij dit soort problemen wilt voorkomen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Maar wat kun je allemaal doen om voor een soepele, probleemloze samenwerking met je aannemer te zorgen? Hoe voorkom je problemen met je aannemer tijdens je verbouwing? We geven je een aantal essentiële tips.

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

Wat kun je allemaal doen om voor een problemen met je aannemer tijdens de verbouwing te voorkomen? We geven je een aantal essentiële tips:

  1. Laat alle afspraken vastleggen;
  2. Omschrijf werkzaamheden zo specifiek mogelijk;
  3. Maak samen een realistische tijdsplanning;
  4. Neem een opleverdatum met eventuele boeteclausule op;
  5. Maak goede afspraken over de garantie;
  6. Vergeet de ontbindende voorwaarden niet;
  7. Maak afspraken rondom mogelijk faillissement;
  8. Vraag de algemene voorwaarden op en lees ze!

8 tips om problemen met je aannemer te voorkomen

Je hebt vast wel eens verhalen van bekenden gehoord over de problemen met hun aannemer tijdens de verbouwing. Een bouwproject dat halverwege stil kwam te liggen, een eindresultaat waar iemand niet gelukkig mee was, kosten die hoger uitvielen dan gepland en deadlines die niet werden gehaald met alle gevolgen van dien…

 

Logisch dat jij dit soort problemen wilt voorkomen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Maar wat kun je allemaal doen om voor een soepele, probleemloze samenwerking met je aannemer te zorgen? Hoe kun je problemen met je aannemer tijdens de verbouwing voorkomen? We geven je een aantal essentiële tips:

 

Communicatie

Voorkom verrassingen tijdens de bouw en bij oplevering. Leg foto's vast via de chat, dit communiceert makkelijk via de VerbouwApp. Zo weet iedereen waar die aan toe is!

communicatie verbouwing

1. Laat alle afspraken vastleggen

Het maken van goede, duidelijke afspraken is het begin van een soepele samenwerking. Het vastleggen van deze afspraken, kan problemen met je aannemer tijdens de verbouwing in de toekomst voorkomen. Maak deze afspraken zo specifiek mogelijk zodat je uiteindelijk niet met hoge, onbeantwoorde verwachtingen eindigt. Maak duidelijke afspraken over:

 

  • Wat er binnen de aanneemsom valt, en wat niet;
  • Welke materialen er gebruikt worden;
  • Hoe je met meer- en minderwerk omgaat;
  • Hoeveel je (aan)betaalt en in welke termijnen;
  • Wat de start- en opleverdatum is;
  • Wat mogelijk ontbindende voorwaarden zijn;
  • En meer…

 

Worden er andere afspraken gemaakt? Pas deze dan ook altijd aan in de overeenkomst. 

2. Omschrijf alle werkzaamheden binnen de aanneemsom zo specifiek mogelijk

Het klinkt logisch, maar je wilt niet weten hoe vaak werkzaamheden vaag of incompleet omschreven worden. Hoewel dit in eerste instantie geen probleem lijkt, kan dit in de toekomst voor frustratie zorgen. Zonder duidelijke omschrijving, kan het zomaar zijn dat jij er vanuit gaat dat de loodgieter de ventilatie in zijn offerte meeneemt, terwijl de loodgieter er vanuit gaat dat de elektricien dit regelt. Zorg dus dat dit duidelijk is! Welke werkzaamheden pakt de aannemer op, en vooral: welke niet? Welke materialen worden er gebruikt?

 

Voorkom vooraf
juridisch gedoe

Wist je dat er gratis een juridische checklist voor je klaar staat in de VerbouwApp? Voorkom gedoe met je aannemer en check in 2 minuten de checklist die we samen met DAS voor je hebben gemaakt.

Verbouw juridische hulp das verbouwapp hart voor je huis

3. Maak samen een realistische tijdsplanning

Wanneer gaat de bouw van start, en wanneer wordt het totale project opgeleverd? Maak in overleg met je aannemer een realistische tijdsplanning zodat je beiden weet waar je aan toe bent. Hiermee voorkom je hoge verwachtingen vanuit jouw kant, en heeft je aannemer een duidelijke deadline. Hou er ook rekening mee dat een aannemer vaak pas over een aantal (4 tot 9) maanden kan starten op jouw project.

Tip: vergeet ook de afspraken rondom materialen niet. Wie levert de materialen en wie verwerkt ze vervolgens? Mocht jouw tegelzetter met een specifiek soort pastalijm werken, is het natuurlijk wel belangrijk dat jij (of je aannemer) weet welke lijm dit is, en dat deze op het juiste moment afgeleverd wordt.

4. Neem een opleverdatum op om problemen met je aannemer tijdens de verbouwing te voorkomen

Onderdeel van deze tijdsplanning is natuurlijk de lang verwachte opleverdatum. Vergeet niet om een kleine drie weken vóór deze datum een afspraak in te plannen zodat punten op de to-do lijst besproken kunnen worden. Maak ook duidelijke afspraken over wat er gebeurt wanneer het project niet op de afgesproken datum opgeleverd wordt. Betaal jij alsnog voor de diensten van de aannemer en vakmensen, of neemt hij dit voor eigen rekening? Belangrijk om problemen met je aannemer tijdens de verbouwing te voorkomen!

5. Maak goede afspraken over de garantie

Wat als je dubbele deur niet goed sluit? Of je vloerverwarming blijkt te lekken? Valt dit onder de garantie van je aannemer, of moet je dit op eigen kosten oplossen? Maak goede en duidelijke afspraken over de garantie. Je aannemer zal dit waarschijnlijk al opgenomen hebben in zijn algemene voorwaarden, maar het kan zeker geen kwaad om dit ook in jullie contract op te nemen.

 

VerbouwScan

Hoe goed ben jij voorbereid op je verbouwing? Kun je wel wat hulp gebruiken? Doe de online verbouw scan en ontvang concrete tips!

verbouw scan tips en stappenplan

6. Vergeet de ontbindende voorwaarden niet!

Wacht je nog op de goedkeuring van een vergunning, of misschien zelfs je financiering? Dan is het belangrijk om dit op te nemen als ontbindende voorwaarden. Ontvang je geen vergunning of krijg je de financiering niet rond? Dan kun je het contract zonder verdere kosten ontbinden.

7. Maak afspraken rondom mogelijk faillissement

Dankzij de ontbindende voorwaarden kun jij je contract ontbinden wanneer je bijvoorbeeld de vergunningen niet rond krijgt. Maar wat gebeurt er als je aannemer failliet gaat? Wie neemt het overgebleven werk dan van hem over, en wat gebeurt er met de som die jij aanbetaald hebt? Laat betaling hoe dan ook nooit voorlopen op de waarde van de werkzaamheden die gedaan zijn. Maak duidelijke afspraken en leg ook deze vast.

8. Vraag de algemene voorwaarden op en lees ze

Zaken als mogelijk faillissement, garantie en meer- en minderwerk zijn vaak opgenomen in de algemene voorwaarden van je aannemer. Vraag deze dus op en lees ze voordat je de opdrachtbevestiging ondertekent!

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over offertes?
Check deze artikelen:

7 dingen die je nodig hebt voor de offerte aanvraag bij de aannemer

7 dingen die je nodig hebt voor de offerte aanvraag bij de aannemer

Dus het is eindelijk zo ver: je hebt je plannen klaar en staat op het punt om een offerte aan te vragen bij je aannemer. Maar hoe pak je dit aan en nog belangrijker: wat heb je nodig? We zetten het voor je op een rijtje – een goed voorbereid mens telt voor twee!

Welke stappen neemt een aannemer wanneer jij de offerte aangevraagd hebt?

Welke stappen neemt een aannemer wanneer jij de offerte aangevraagd hebt?

Een aannemer heeft een aantal weken nodig om een offerte voor je opstellen. Maar wat doet hij in die tijd? We nemen een kijkje achter de schermen.

De bouwkundige inspectie: waar moet je op letten?

De bouwkundige inspectie: waar moet je op letten?

Je hebt een aannemer gevonden en het moment van de eerste afspraak is eindelijk daar. Tijdens dit eerste gesprek, moet de aannemer natuurlijk de kans hebben om de locatie van je toekomstige uitbouw te zien. Op basis van wat hij ziet en jouw duidelijke wensen en tekeningen, kan hij later zijn offerte uitbrengen. En dit betekent dat je samen aan de wandel gaat. Maar waar moet je op letten tijdens deze wandeling (die trouwens gewoon netjes de ‘bouwkundige inspectie’ genoemd wordt)? We nemen je mee in het proces van de aannemer.