Om het wat makkelijker te maken, hebben we de belangrijkste punten uit de algemene voorwaarden voor je bij elkaar gezet:
- De wet schrijft voor dat de aannemer zijn voorwaarden aan je moet hebben overhandigd en van toepassing moet hebben verklaard (met andere woorden: deze voorwaarden gelden voor jou als je de opdracht aan de aannemer verstrekt) – op papier of digitaal – en dat je ze daarna voor akkoord moet tekenen. Is één van deze drie stappen niet gebeurd, dan ben je feitelijk niet akkoord met de voorwaarden van je aannemer.
- Als je de voorwaarden niet tekent, kan het zijn dat je aannemer de opdracht dus niet serieus neemt. Sterker nog: als jouw aannemer geen algemene voorwaarden heeft, vraag je dan vooral even af of je wel met deze partij wilt samenwerken. Geen voorwaarden betekent meer risico!
- Niet alle aannemers hebben eigen voorwaarden. Zijn ze aangesloten bij een keurmerk zoals BouwGarant, dan zijn deze voorwaarden van toepassing op jullie samenwerking.
Wist je dat aannemers de algemene voorwaarden vaak erg eenzijdig opstellen? Als er iets gebeurt, leggen ze de aansprakelijkheid in veel gevallen bij jou: de opdrachtgever. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door erg korte termijnen te hanteren voor het melden, beslissen, reclameren of betalen van bepaalde zaken.
- Check of de aannemer in kwestie geen voorwaarde heeft opgenomen over betaling wanneer je de opdracht toch bij een andere aannemer uitzet. Sommige aannemers hebben een regel opgenomen waarbij ze je alsnog een rekening sturen voor het maken van de offerte – wanneer je voor een ander kiest. Uit onze rondvraag bij 75 aannemers, blijkt dat het maken van een offerte gemiddeld 14,5 uur kost. Tegen een uurtarief van € 50 per uur, kan deze voorwaarde je al snel € 725 kosten!
- Naast de bovengenoemde regel, kunnen er meer voorwaarden zijn waarin jij instemt met het accepteren van bepaalde kosten die vooraf niet duidelijk zijn. Kom je dit soort regels tegen, vraag je aannemer dan wat deze kosten inhouden voordat je tekent!
- Een aannemer heeft de plicht fouten in een tekening op te sporen en dit tijdig te melden (zie waarschuwingsplicht 754 Burgerlijk Wetboek). Dat betekent dat een aannemer tijdig de melding moet doen als er iets niet klopt – als er in de voorwaarden andere regels hierover worden gehanteerd, dan is dat in strijd met de wet. Zorg dat de tekeningen en omschrijving van de werkzaamheden voorrang hebben op de uitgebrachte offerte. Hierdoor moeten aspecten die niet op de offerte staan maar wél in de tekeningen staan, op kosten van de aannemer opgepakt worden.
Wist je dat er tijdens een geschil of zelfs een zaak voor de rechter altijd gecontroleerd wordt welke voorwaarden jouw aannemer heeft overhandigd? Mochten er geen voorwaarden overhandigd of ondertekend zijn, gelden de regels zoals in de wet omschreven wanneer het gaat om “aannemen van werk” (zie het burgerlijk wetboek, boek 7, titel 12). Heeft de aannemer je verschillende voorwaarden overhandigd, dat moet hij vermelden welke voorwaarden van toepassing zijn op jullie overeenkomst. Heeft hij dit niet gedaan, dan komen alle voorwaarden te vervallen en gelden de algemene wetteksten als spelregels voor de overeenkomst.
- Sluit zelf ook altijd een rechtsbijstandverzekering af. Sluit deze verzekering af voor een bepaalde tijd in geval van een geschik bij de verbouwing. Laat je hierover adviseren bij je verzekeraar!
- Mocht een aannemer je meerdere, verschillende voorwaarden overhandigen, vraag dan altijd welke voorwaarden van toepassing zijn op jullie samenwerking en waarom hier tegenstrijdigheden in zitten.
- Werk je ‘op regie’ (dus niet met een vaste prijs)? Leg je focus dan ook op de voorwaarden mbt rapportage van het uitgevoerde werk. Het kan zijn dat een aannemer sjoemelt met het laat verstrekken van een rapport, of het hanteren van een ontzettend korte reclamatietermijn. Zorg ervoor dat je iedere week een overzicht krijgt waar je binnen een x aantal werkdagen op mag reageren.
- Hanteer tijdens je samenwerking een voorwaarde dat meer- en minderwerk vooraf altijd schriftelijk gemeld en overlegd moet worden. Ook jouw akkoord (of niet akkoord) zou schriftelijk gedaan moeten worden om vervelende discussies achteraf te voorkomen.
Extra tip: je mag volgens de wet 5% van de aanneemsom achterhouden om er zeker van te zijn dat alle opleverpunten netjes worden opgeleverd. Kijk goed wat jouw aannemer over deze fase in zijn algemene voorwaarden heeft opgenomen.
- Check of je aannemer kosten in rekening brengt voor minderwerk (10% op materiaalkosten bijvoorbeeld). Aan jou de keuze of je hier wel, of niet mee akkoord gaat. Als er iets niet in orde is met het opgeleverde werk van de aannemer dan heb je eerst een schriftelijke waarschuwingsplicht. Als er na deze schriftelijke waarschuwing nog niets aan wordt gedaan, moet je de aannemer schriftelijk in gebreke stellen. In de tussentijd (een termijn van 8 dagen) mag je als opdrachtgever geen derde partij inschakelen om alles op orde te brengen. Doe je dit wel, dan ben je zelf aansprakelijk geworden voor de situatie met gebreken én heeft je oorspronkelijke aannemer geen plicht meer om je te helpen.
- Check of er garantiebepalingen aanwezig zijn en wat deze inhouden. Ook na oplevering is jouw aannemer aansprakelijk voor het werk dat hij heeft geleverd. Maar, hij kan hier in zijn algemene voorwaarden iets anders over vermelden. Mocht dit zo zijn, vraag hier dan naar!
- Check of je een vermelding ziet van de verzekeringen waar je aannemer mee werkt. Zie je deze niet? Vraag je aannemer dan naar een afschrift van zijn verzekering.
- Check of je een vermelding of bepaling ziet over de nakomingsgarantie. Deze garantie zorgt ervoor dat, als er iets niet in orde is, de aannemer alsnog stappen onderneemt om de afspraken na te komen.
- Extra tip: hoe een aannemer zijn nakomingsgarantie vervult, verschilt per persoon. Lees de nakomingsgarantie dus goed door zodat je weet waar je mee akkoord gaat!
- Teken nooit voordat er een omgevingsvergunning is afgegeven (in het geval deze nodig is). Geef je de opdracht wel voordat de vergunning bevestigd is? Laat dan ontbindende voorwaarden opnemen in de overeenkomst.
Met deze punten heb je in ieder geval wat meer inzicht gekregen in de algemene voorwaarden van je aannemer. En zoals altijd: weet wat je tekent!