Alles wat een aannemer je niet vertelt

Josha Prins > 15 maart

Je mag er vanuit gaan dat de meeste aannemers eerlijk werken en 100% te vertrouwen zijn. Maar als je toevallig de verkeerde tegen het lijf loopt, kunnen hier grote risico’s aan verbonden zitten. Als je het ons vraagt, meer dan genoeg reden om onze bouwbegeleider eens wat inzicht te laten geven in de beleefwereld van een aannemer. Ontdek waar mogelijke addertjes onder het gras zitten, waar je op moet letten en welke praatjes je met een korreltje zout moet nemen!

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

Deze onderwerpen worden belicht in dit artikel:

 

  • Sjoemelen met de stelposten
  • Is er wel echt een prijsverhoging?
  • Pas op met de open begroting
  • Wat doet die onderaannemer eigenlijk?
  • Hoeveel aanbetalen
  • Aanbetaling voor specifieke materialen
  • Teveel betalen aan meer- en minderwerk
  • Alles zwart-op-wit

Alles wat een aannemer je niet vertelt

Het vinden van een aannemer kan een echte uitdaging zijn. Ook wanneer je redelijk wat verstand van zaken hebt weet een aannemer vaak toch meer dan dat jij doet: en dat brengt je in een lastig parket.

Hoe weet je namelijk of je aannemer de juiste kosten berekend, en niet stiekem zelf winst probeert te behalen? En hoe weet je of die plotselinge ‘prijsverhogingen’ ook wel echt bestaan?

 

Verbouwkosten
Zoekmachine

Maak een ruwe schatting van je verbouwkosten door het op te zoeken in de verbouwzoekmachine!

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing

Nu mag je er vanuit gaan dat de meeste aannemers eerlijk werken en 100% te vertrouwen zijn. Maar als je toevallig de verkeerde tegen het lijf loopt, kunnen hier grote risico’s aan verbonden zitten. Als je het ons vraagt, meer dan genoeg reden om onze bouwbegeleider eens wat inzicht te laten geven in de beleefwereld van een aannemer. Ontdek waar mogelijke addertjes onder het gras zitten, waar je op moet letten en welke praatjes je met een korreltje zout moet nemen!

Sommige aannemers sjoemelen met de stelposten

 De hoogte van de stelposten (geschatte bedragen voor onderdelen van de verbouwing) is bepalend voor het totaalbedrag van de offerte. Ga je offertes vergelijken, kijk dan niet alleen naar het totaalbedrag, maar ook naar de inhoud van de verschillende stelposten. Wat is de hoogte van de stelpost en wat zit hier allemaal bij inbegrepen en wat juist niet? Je zal de eerste niet zijn die een aannemer tegen het lijf loopt die ‘per ongeluk’ een paar dingetjes vergeet te vermelden of van een kleine stelpost ineens een grote kostenpost wist te maken: en dit kun je alleen jezelf kwalijk nemen! Advies: een goede offerte bevat vrijwel GEEN stelposten – als je moet schatten in de offertefase, moet je eigenlijk terug naar de tekentafel en je wensen en eisen gedetailleerder omschrijven.

2. Is er wel echt een prijsverhoging?

“Ah, sorry mevrouw, er hebben prijsverhogingen plaatsgevonden.” Ooit eerder gehoord? Er is eens tot tweemaal per jaar kans op prijsverhogingen: met de jaarwisseling, en rond de bouwvak/zomervakantie. Komt je aannemer buiten deze perioden met plotselinge prijsverhogingen? Dan doe je er goed aan om het even te (laten) controleren. De leveranciers laten jouw aannemer namelijk ruim op tijd weten wanneer eventuele prijsverhogingen plaats gaan vinden. Is de bestelling al gedaan? Dan is die prijsverhoging niet van toepassing.

 

3. Pas op met de open begroting

Hoewel een ‘open begroting’ (een begroting waar alles, zoals arbeidsuren en aankoopbedragen, zichtbaar is) heel mooi klinkt, is dit lang niet altijd even duidelijk. De kans is namelijk groot dat jij de helft van de offerte niet begrijpt, en hierdoor nog steeds geen duidelijk beeld hebt van de daadwerkelijke kosten. Ook al is een offerte “open” en gedetailleerd, vraag de aannemer eens wat er nog ontbreekt op de offerte – want ook duidelijk omschrijven wat er NIET wordt gedaan, geeft gewoon een goede basis om later discussies te voorkomen.

Hulp bij offertes

Offertes opvragen voor je verbouwing, daar helpen
we je graag mee! Kies een professional die
bij jou past.

informatie over offertes verbouwen

4. Wat doet die onderaannemer eigenlijk?

Een aannemer heeft het recht om één of meerdere onderaannemers in te schakelen om hem in de werkzaamheden te ondersteunen. Maar, deze onderaannemers zijn vaak enkel met een betaalbedrag op de offerte terug te zien. Wat doen die onderaannemers eigenlijk en welke werkzaamheden voeren zij uit? Hou er ook rekening mee dat onderaannemers hun eigen winstopslag hanteren, de prijs dan indienen bij de aannemer, en de aannemer er vaak zijn eigen winstopslag over berekent. Vaak is er dus ruimte om wat te besparen; mits je de vakmensen die de aannemer inschakelt dan natuurlijk wel zélf moet gaan inhuren, en dat lukt vaak lastig.

5. Hoeveel moet je jouw aannemer aanbetalen?

Geloof het of niet, er zijn aannemers die 25% aanbetaling bij opdrachtaanname, en 25% aanbetaling bij start vragen. Dit betekent dat je al 50% (!) van je bouwsom betaald hebt, zonder ook maar enig resultaat gezien te hebben. Een 5% tot maximaal 10% is meer dan genoeg om materialen te bestellen en de eerste kosten te dekken. Als er om een aanbetaling wordt gevraagd, vraag dan nadrukkelijk waar dat voor nodig is.

 

6. Aanbetaling voor speciale materialen: niet doen!

In sommige gevallen kan een aannemer een extra aanbetaling moeten doen voor specifieke materialen – denk bijvoorbeeld aan stalen kozijnen. En daar is niets mis mee. Toch doe je er beter aan om deze aanbetaling niet in liquide middelen te doen. Gaat jouw aannemer namelijk failliet, dan kun jij naar je centen fluiten. Laat de aannemer liever een bankgarantie aan de leverancier geven. Zo weet de leverancier zeker dat hij zijn geld krijgt, en loop jij minder risico.


Planning maken

Plan jouw verbouwing, nodig vakmensen of je aannemer uit en werk samen in een programma.

planning verbouwing

7. Teveel betalen aan meer- en minderwerk

Wanneer er sprake is van meer- en minderwerk, is het belangrijk dat dit in de offerte terugkomt. Maar kijk ook zeker de facturen die bij het meer- en minderwerk horen even goed na. Die facturen kunnen ‘zomaar’ eens hoger uitvallen dan wat er in de offerte aangegeven stond.

 

8. Alles zwart-op-wit

Je zal de eerste niet zijn die mondelinge afspraken maakt, maar er uiteindelijk op gewezen wordt dat deze zonder geschreven bevestiging niet nagekomen hoeven worden. Spreek dus van tevoren af dat eventuele extra werkzaamheden altijd schriftelijk aangeboden en bevestigd worden.

Als je goed naar je gevoel luistert en alleen met aannemers aan de slag gaat waar je vertrouwen in hebt, kun je dit soort zaken gelukkig vermijden. Maar mocht je toch net de verkeerde persoon tegen het lijf lopen, dan weet je nu in ieder geval waar je op moet letten!  

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over offertes?
Check deze artikelen:

7 dingen die je nodig hebt voor de offerte aanvraag bij de aannemer

7 dingen die je nodig hebt voor de offerte aanvraag bij de aannemer

Dus het is eindelijk zo ver: je hebt je plannen klaar en staat op het punt om een offerte aan te vragen bij je aannemer. Maar hoe pak je dit aan en nog belangrijker: wat heb je nodig? We zetten het voor je op een rijtje – een goed voorbereid mens telt voor twee!

Welke stappen neemt een aannemer wanneer jij de offerte aangevraagd hebt?

Welke stappen neemt een aannemer wanneer jij de offerte aangevraagd hebt?

Een aannemer heeft een aantal weken nodig om een offerte voor je opstellen. Maar wat doet hij in die tijd? We nemen een kijkje achter de schermen.

De bouwkundige inspectie: waar moet je op letten?

De bouwkundige inspectie: waar moet je op letten?

Je hebt een aannemer gevonden en het moment van de eerste afspraak is eindelijk daar. Tijdens dit eerste gesprek, moet de aannemer natuurlijk de kans hebben om de locatie van je toekomstige uitbouw te zien. Op basis van wat hij ziet en jouw duidelijke wensen en tekeningen, kan hij later zijn offerte uitbrengen. En dit betekent dat je samen aan de wandel gaat. Maar waar moet je op letten tijdens deze wandeling (die trouwens gewoon netjes de ‘bouwkundige inspectie’ genoemd wordt)? We nemen je mee in het proces van de aannemer.