8 essentiële offerte tips voor je verbouwing

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Een offerteaanvraag kost tijd. Om deze aanvraag zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat je jezelf goed voorbereid en je zaken op een rijtje hebt. Deze tips helpen je op weg!

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

Een offerteaanvraag kost tijd. Om deze aanvraag zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat je jezelf goed voorbereid en je zaken op een rijtje hebt. Deze belangrijke offerte tips helpen je op weg!

 

    1. Twee offertes is (vaak) voldoende. Bij twijfel kun je altijd nog een derde partij inschakelen.
    2. Voeg alle belangrijke zaken toe, van je Naw-gegevens tot de constructieve tekeningen.
    3. Wat wordt er inbegrepen? Heb je zelf een loodgieter in de familie, of wil je dat de aannemer voor de juiste vakmensen zorgt? 
    4. Zet je hakken in het zand en vraag om een duidelijke, open offerte waar alle posten in behandeld worden.
    5. Kijk ook naar wat er niet in de offerte wordt inbegrepen.
    6. Doe je onderzoek en weet wat je kunt verwachten.
    7. Probeer stelposten te voorkomen door keuzes te maken op het gebied van bijvoorbeeld tegelafwerking, sanitair en verlichtingsarmaturen.

8 essentiële offerte tips voor je verbouwing

Heb je jouw wensen in kaart gebracht, je budget bepaald en je ideeën uit laten tekenen? Mooi. Dan is het eindelijk tijd om de juiste aannemer te vinden om jouw droom werkelijkheid te laten worden. 


Hoewel een goed gevoel en een fijne klik met je aannemer ontzettend belangrijk zijn – wil je natuurlijk ook wel weten wat die droom je mag gaan kosten. 

Hulp bij offertes

Offertes opvragen voor je verbouwing, daar helpen
we je graag mee! Kies een professional die
bij jou past.

informatie over offertes verbouwen

Een offerteaanvraag geeft je hier in no-time duidelijkheid in, en voorziet je (als het goed is) van alle informatie die je nodig hebt.

 

 

Maar wat moet jij eigenlijk allemaal regelen voordat die offerte opgemaakt kan worden, en waar moet je op letten? We geven je een aantal praktische offerte tips.

1. Houd rekening met de standaard werktijd

Nadat je de aannemer (natuurlijk) gevraagd hebt of hij tijd heeft voor je project, is het belangrijk om de standaard werktijd van de procedure in oog te houden. Het duurt je 1 á 2 weken om een aannemer te zoeken – en deze heeft vervolgens 2 á 3 weken nodig om een offerte te maken. Een week na ontvangst kun je deze bespreken, waarna er nog een week nodig is om de offerte indien nodig aan te passen. Pas vanaf dit punt gaat je project een week later na de aannemer. Het duurt vervolgens vaak 2 tot 4 maanden totdat je aannemer aan het werk kan.

Checklists

Begin met je verbouwing met de kant-en-klare checklists in de VerbouwApp! Samengesteld door onze verbouw expert, toepasbaar op elke verbouwing. Ook die van jou…

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding

2. Twee offertes is (vaak) voldoende

Een offerteaanvraag kost tijd. Zowel voor jou, als voor de aannemer. Om de verbouwing vlot van start te laten gaan raden we dan ook aan om niet meer dan twee verschillende offertes aan te vragen.

3. Voeg alle belangrijke zaken toe

Hoe meer (belangrijke) informatie jij je aannemer geeft, hoe beter hij de offerte op kan stellen. Waar die belangrijke informatie uit bestaat? Om te beginnen je Naw-gegevens voor correspondentie – je zult er van staan te kijken hoe vaak deze vergeten worden. Vervolgens zijn ook de tekeningen essentieel voor de opmaak van een goede offerte. Het inmeten en uitwerken van jouw plannen gaat namelijk een stuk makkelijker wanneer deze plannen uitgewerkt zijn. Ga je verduurzamen? Doe dan een EPC (energieprestatiecoëfficiënt) berekening zodat hier rekening mee gehouden kan worden tijdens de uitvoering. Hetzelfde geldt voor de ventilatie, het technisch tekenwerk en constructieve tekeningen. De toevoeging van dit soort zaken is zeker geen overbodige luxe! Zo heeft de aannemer meer inzicht in eventuele constructieve werken die voor zouden kunnen komen.

Let op: hoe duidelijker jij jouw plannen omschrijft, hoe nauwkeuriger de offerte zal zijn!

 

Maak een verbouwplan met onze doe het zelf box of schakel een professional in voor een tekening en verbouwplan op maat.

4. Wat wordt er inbegrepen?

Eén van de meest essentiële offerte tips: maak voor jezelf en de aannemer duidelijk wat er allemaal in de offerte terug mag komen. Is ome Henk loodgieter van beroep en gaat hij je leidingwerk leggen? Dan is het belangrijk dat de aannemer hiervan op de hoogte is zodat hij dit werk niet meeneemt in zijn berekeningen. Ben ook hier zo specifiek mogelijk: zorgt ome Henk bijvoorbeeld voor de materialen, of valt dat wel onder het takenpakketje van de aannemer? Laat de coördinatie hiervan bij je aannemer of bouwbegeleider liggen!


VerbouwScan

Hoe goed ben jij voorbereid op je verbouwing? Doe de online verbouw scan en ontvang concrete tips!

verbouw scan tips en stappenplan

Wist je dat het normaal is voor een aannemer om kosten te berekenen voor de begeleiding van derden? Zie je deze kosten niet terug in de offerte, laat deze kosten dan opnemen zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. 

4. Wat wordt er inbegrepen?

Iedere aannemer werkt op zijn (of haar) eigen manier. Waar aannemer X je een duidelijke, open offerte aanbiedt, kan aannemer Y zomaar met een offerte met enkel een totaalbedrag aan komen waaien. Een offerte met enkel een totaalbedrag is niet genoeg om je inzicht te geven in de te verwachten kosten. Zet dus voor de aanvraag je hakken al in het zand, en maak de betrokken partijen duidelijk dat je volledig inzicht wilt in zoveel mogelijk kosten.   Hoe je dat doet? Zorg dat alle werkzaamheden gespecificeerd worden, en laat de aannemer je de offerte en specificatie uitleggen bij een vervolgafspraak. Vraag ook naar de toevoeging van een post ‘onvoorziene kosten’. Hiermee kun je situaties opvangen die anders verlopen dan je had gedacht.

5. Wat krijg je niet?

Nu dat je duidelijk hebt gemaakt wat je wel in je offerte wilt hebben, is het ook belangrijk om te kijken naar de zaken die niet in je offerte terugkomen. Je leest er hier alles over!

7. Weet wat je kunt verwachten

 

De aanvraag van de offerte is een goed begin: maar weet je ook hoe je de offerte kunt lezen wanneer je deze toegestuurd krijgt? Je vindt hier alle uitleg die je nodig hebt om een offerte (grotendeels) zelf te kunnen ontcijferen. Mocht je twijfelen of geen tijd en energie hebben om dit zelf aan te gaan: schakel dan de hulp van een bouwbegeleider in. Dit geeft jou meer rust, zorgt ervoor dat je aanvraag serieuzer en nauwkeuriger wordt behandeld en zorgt voor een soepeler voorloop.

Door keuzes te maken binnen verschillende onderdelen kun je stelposten voorkomen – en weet je uiteindelijk beter waar je aan toe bent. Kijk dus vast naar aspecten zoals de tegelafwerking, het sanitair, de keuken (inclusief het blad en de apparatuur), de vloerafwerking en de verlichtingsarmaturen. Hoe meer keuzes jij maakt, hoe duidelijker je offerte. 

Bespaar tijd en krijg inzicht

Bij een verbouwing ben je vaak meer geld kwijt dan je vooraf kan bedenken. Als je er goed over nadenkt is dit ook niet gek. Je verbouwd niet elke dag en je weet ook niet altijd wat je te wachten staat. Wij begrijpen dat je kennis mist en daarom hebben wij dit voor je op een rij gezet in onze kant en klare checklists. Zo weet je:

  • Stappenplan van werkzaamheden
  • Doorlooptijd van de werkzaamheden
  • Indicatie van de kosten
  • Welke vakman daarvoor nodig is
  • Wat voor invloed dit heeft op je hypotheek als je de verbouwing daarin meeneemt (bouwdepot).

Bekijk alle checklists (verduurzamen, badkamer, keuken, uitbouw, dakopbouw, appartementverbouwing) in de premium versie van de VerbouwApp.

In 1 klik een
kostenindicatie

Start snel je verbouwing met de kant-en-klare checklists in de VerbouwApp! Dit is een stappenplan voor het verduurzamen van je woning, keuken-, badkamer verbouwing, uitbouw, dakopbouw, of appartementsverbouwing.

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding
Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over offertes?
Check deze artikelen:

7 dingen die je nodig hebt voor de offerte aanvraag bij de aannemer

7 dingen die je nodig hebt voor de offerte aanvraag bij de aannemer

Dus het is eindelijk zo ver: je hebt je plannen klaar en staat op het punt om een offerte aan te vragen bij je aannemer. Maar hoe pak je dit aan en nog belangrijker: wat heb je nodig? We zetten het voor je op een rijtje – een goed voorbereid mens telt voor twee!

Welke stappen neemt een aannemer wanneer jij de offerte aangevraagd hebt?

Welke stappen neemt een aannemer wanneer jij de offerte aangevraagd hebt?

Een aannemer heeft een aantal weken nodig om een offerte voor je opstellen. Maar wat doet hij in die tijd? We nemen een kijkje achter de schermen.

De bouwkundige inspectie: waar moet je op letten?

De bouwkundige inspectie: waar moet je op letten?

Je hebt een aannemer gevonden en het moment van de eerste afspraak is eindelijk daar. Tijdens dit eerste gesprek, moet de aannemer natuurlijk de kans hebben om de locatie van je toekomstige uitbouw te zien. Op basis van wat hij ziet en jouw duidelijke wensen en tekeningen, kan hij later zijn offerte uitbrengen. En dit betekent dat je samen aan de wandel gaat. Maar waar moet je op letten tijdens deze wandeling (die trouwens gewoon netjes de ‘bouwkundige inspectie’ genoemd wordt)? We nemen je mee in het proces van de aannemer.