Wat is de gemiddelde duur van een verbouwing?

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Nadat het budget getackeld is, doemt al snel de tweede dringende vraag op: wanneer kunnen we beginnen en wat is de gemiddelde duur van een verbouwing? Een exact antwoord kunnen we je helaas niet geven. Iedere verbouwing is anders, en hoe lang het uiteindelijke verbouwen duurt hangt helemaal af van de omvang van je project.  Maar, we kunnen je wel een ruwe inschatting geven én de aspecten die invloed hebben op de uiteindelijke projectduur voor je in beeld brengen.

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

De gemiddelde duur van een verbouwing hangt af van de grootte van je verbouwproject. Het verbouwen van een keuken kost vaak minder tijd dan een totaalrenovatie.

 

Een totaalrenovatie kan vanaf het moment van het aanvragen van vergunningen tot de oplevering van het eindresultaat zo’n 6 tot 12 maanden duren. Een aanbouw of uitbouw kan zo’n 3 tot 9 maanden duren. 

 

Daarnaast neemt:

  • Een vergunningaanvraag kan 6 weken tot 6 maanden in beslag nemen, met mogelijke uitloop van 6 weken;
  • Het krijgen van een offerte neemt gemiddeld 3 weken in beslag. Met het maken van een keuze en het aanpassen van de offerte na een bezoek komt hier nog zo’n 6 weken bovenop

De voorbereidingsfase neemt gemiddeld zo’n 5 maanden in beslag. Zo’n 9 weken na de offerte- en vergunningaanvraag en de eerste gesprekken met je bouwbegeleider of aannemer, kan het verbouwen over het algemeen op z’n vroegst beginnen. 

 

Hoe lang het daadwerkelijk duurt, hangt helemaal af van de omvang van de verbouwing, je specifieke wensen, de vergunningen en de planning van de externe partijen.

Wat is de gemiddelde duur van een verbouwing?

Hoe lang duurt een totaalrenovatie

Laten we met het meest tijdrovende project beginnen: de totaalrenovatie van een woning. Niet alleen het uiterlijk, maar ook de structurele werken worden tijdens een totaalrenovatie aangepakt. Een project waar je, zeker wanneer het om een oud huis gaat, soms voor verrassingen kan komen te staan. 

Wat is de gemiddelde duur van zo’n verbouwing? Pak je het in fasen aan, dan kun je de totaalrenovatie over meerdere jaren verspreiden. Begin bijvoorbeeld met de badkamer (die kan soms in één tot twee weken afgerond worden), de keuken en de woonkamer, en pak op een later moment de grote, structurele werken op.

Let op: een grote verbouwing aan een specifieke ruimte (denk bijvoorbeeld een gehele badkamer renovatie inclusief nieuwe vloeren en nieuw tegelwerk) neemt meer tijd in beslag. Het installeren van verwarming, leggen van vloeren, bevestigen van tegels en de bijkomende droogtijd zorgen dat dit soort verbouwing gemiddeld zon 4 tot 6 weken in beslag neemt.

Kort door de bocht is de gemiddelde duur van een verbouwing:

  • Eén tot twee jaar om een woning volledig te renoveren: een renovatie waar dus ook ingrijpende werken als het wijzigen van de structuur worden aangepakt. 
  • Een minder ingrijpende renovatie kan in 3 tot 6 maanden worden afgerond.
  • Een uitbouw kan, opnieuw afhankelijk van je ambities, je werkwijze (verbouw je bijvoorbeeld zelf of besteed je het uit) en de omvang van het project, zo’n 4 tot 8 weken in beslag nemen.
  • Een enkele ruimte zoals de keuken of badkamer kan vaak in een periode van 1 tot 2 weken afgerond worden.

In 1 klik inzicht
in de duur van je verbouwing

Start snel je verbouwing met de kant-en-klare checklists in de VerbouwApp! Zo heb je inzicht in de doorlooptijden van de werkzaamheden, kostenindicatie en welke vakman daar voor nodig is als je niet zelf gaat verbouwen.

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding

Waar moet je op letten bij de gemiddelde duur van een verbouwing?

Je zal niet de eerste zijn die ontdekt dat de verbouwing uitloopt. Soms wordt de verkeerde aannemer ingeschakeld, vertraagt de levering van materialen of schiet de vergunningaanvraag niet op door extra vragen van de gemeente. De exacte gemiddelde duur van een verbouwing, is dan ook niet te zeggen. Wat we wel kunnen vertellen is dat:

  • Het bepalen van je budget gemiddeld 2 weken in beslag neemt
  • Het bepalen van de manier van bouwen (zelf doen, met aannemer of met bouwbegeleider) gemiddeld 2 weken in beslag neemt;
  • Het bespreken en maken van plannen gemiddeld 4 weken in beslag neemt
  • Het tekenwerk gemiddeld 4 weken in beslag neemt;
  • Een vergunningstraject vaak minimaal 6 weken in beslag neemt. Het bestemmingsplan, het akkoord van de welstand en het betreffende stadsdeel en de correctheid van de bouwkundige tekeningen zijn hier bepalende factoren. Hou er rekening mee dat de beslistermijn vaak weer opnieuw ingaat nadat de instanties extra vragen over je aanvraag aan je hebben gesteld.
    Let op: de reguliere procedure mag 8 weken duren en eenmaal met 6 weken worden verlengd. De uitgebreide procedure mag 6 maanden duren en eenmaal met 6 weken worden verlengd.
  • Het duurt gemiddeld zo’n 4 tot 6 weken voordat je alle offertes hebt ontvangen. Dit komt vaak omdat bijvoorbeeld je aannemer ook weer bij onderaannemers en leveranciers prijzen moet opvragen en je project moet doorspreken.
  • Hierna gaat er gemiddeld zo’n 2 weken in de eerste gesprekken en het kiezen van een specialist zitten. Vakmensen willen de woning en het project vaak eerst zien, voordat ze een offerte op kunnen maken. Combineer de afspraken van verschillende partijen om tijd te besparen!
  • Hierna moet de offerte op basis van jouw wensen worden aangepast, wat gemiddeld 3 weken in beslag neemt;
  • Vervolgens neemt het bestellen van de nodige materialen en het inschakelen van vakmensen neemt gemiddeld zo’n 4 weken in beslag. Keukens kennen doorgaans een levertijd van minstens 16 weken.
  • Na het uitzetten van je opdracht duurt het gemiddeld 16 tot 20 weken totdat een aannemer of vakman aan de slag kan.
    Let op: Niet iedere partij kan direct aan de slag, sommige aannemers of vakmannen hebben een volle agenda, en pas na een bepaalde periode tijd voor jouw project. Houd hier rekening mee met je planning!


Wanneer deze stappen afgerond zijn, kan het verbouwen beginnen. Kort door de bocht betekent dit dus dat de voorbereidingsfase gemiddeld zo’n 5 maanden in beslag neemt, en je gemiddeld zo’n 9 weken na de vergunningaanvraag kunt beginnen met verbouwen. 

 

Hoe lang het daadwerkelijk duurt, hangt helemaal af van de omvang van de verbouwing, je specifieke wensen, de vergunningen en de planning van de externe partijen. 

Planning maken

Plan gratis jouw verbouwing, want een goed begin is het halve werk. Nodig vakmensen of je aannemer ook uit in de VerbouwApp en werk samen in één programma.

planning verbouwing
Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Het ideale bouwproces...

Reacties op dit artikel

2 reacties

  1. Bedankt voor het delen van deze tips en informatie over verbouwingen. Wij willen ook graag onze keuken en woonkamer renoveren en weten niet precies hoeveel tijd we hiervoor uit moeten trekken. Ik ga het artikel doorsturen naar mijn partner.

    • Hoi Esther,

      Kan mij voorstellen dat dit lastig is om dit in te schatten. Begin februari komen er verschillende checklists online in de VerbouwApp die aangeven hoeveel tijd en welke kosten een begane grond verbouwing met zich meebrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over offertes?
Check deze artikelen:

7 dingen die je nodig hebt voor de offerte aanvraag bij de aannemer

7 dingen die je nodig hebt voor de offerte aanvraag bij de aannemer

Dus het is eindelijk zo ver: je hebt je plannen klaar en staat op het punt om een offerte aan te vragen bij je aannemer. Maar hoe pak je dit aan en nog belangrijker: wat heb je nodig? We zetten het voor je op een rijtje – een goed voorbereid mens telt voor twee!

Welke stappen neemt een aannemer wanneer jij de offerte aangevraagd hebt?

Welke stappen neemt een aannemer wanneer jij de offerte aangevraagd hebt?

Een aannemer heeft een aantal weken nodig om een offerte voor je opstellen. Maar wat doet hij in die tijd? We nemen een kijkje achter de schermen.

De bouwkundige inspectie: waar moet je op letten?

De bouwkundige inspectie: waar moet je op letten?

Je hebt een aannemer gevonden en het moment van de eerste afspraak is eindelijk daar. Tijdens dit eerste gesprek, moet de aannemer natuurlijk de kans hebben om de locatie van je toekomstige uitbouw te zien. Op basis van wat hij ziet en jouw duidelijke wensen en tekeningen, kan hij later zijn offerte uitbrengen. En dit betekent dat je samen aan de wandel gaat. Maar waar moet je op letten tijdens deze wandeling (die trouwens gewoon netjes de ‘bouwkundige inspectie’ genoemd wordt)? We nemen je mee in het proces van de aannemer.