Zo lees je een offerte van een aannemer + 4 handige tips

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Je hebt jezelf goed voorbereid op de offerte-aanvraag, en een tweetal offertes ontvangen. YES! Maar, wat nu? Er staan tientallen posten in die offertes verwerkt – waarschijnlijk omschreven met woorden die jij nog nooit eerder gehoord hebt. Hoe zorg je er nu voor dat je de offerte van je aannemer op de juiste manier leest en naar waarde kunt schatten? Schenk een lekker kopje koffie in, en we leggen het je graag uit!

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

Er staan tientallen posten in die offerte van je aannemer verwerkt – waarschijnlijk omschreven met woorden die jij nog nooit eerder gehoord hebt. Hoe zorg je er nu voor dat je de offerte op de juiste manier leest en naar waarde kunt schatten? 

 

  1. Zorg dat je een duidelijke, transparante, ‘open’ offerte in handen hebt;
  2. Weet wat er zeker in de offerte terug te vinden moet zijn;
  3. Ben je bewust van kosten die wellicht toegevoegd moeten worden – denk bijvoorbeeld aan de vergunningaanvraag;
  4. Lees de algemene voorwaarden en vraag naar het BTW tarief.

Zo lees je een offerte van een aannemer + 4 handige tips​

Je hebt jezelf goed voorbereid op de offerte-aanvraag, en een tweetal offertes ontvangen. YES! Maar, wat nu? Er staan tientallen posten in die offertes verwerkt – waarschijnlijk omschreven met woorden die jij nog nooit eerder gehoord hebt. Hoe zorg je er nu voor dat je de offerte van je aannemer op de juiste manier leest en naar waarde kunt schatten? Schenk een lekker kopje koffie in, en we leggen het je graag uit!

 

Hulp bij offertes

Offertes opvragen voor je verbouwing, daar helpen
we je graag mee! Kies een professional die
bij jou past.

informatie over offertes verbouwen

Van bierviltje tot boekwerk

Kijk allereerst naar de vorm waarin je de offerte hebt ontvangen. Heb je een bierviltje met enkel een totaalsom in handen, of een twintigtal pagina’s waar alle posten duidelijk in uitgewerkt zijn? Iedere aannemer werkt anders, en hierdoor zullen ook de offertes flink verschillen. Waar je met het bierviltje weinig tot geen inzicht hebt in de daadwerkelijke kosten, kun je uit de ‘open offerte’ (het boekwerk) alle benodigde informatie halen.


Tip: ontvang je het bierviltje? Vraag de aannemer dan om een ‘open offerte’. Geeft hij hier geen gehoor aan of vertelt hij je dat het ‘allemaal wel losloopt’, dan weet jij als het goed is al genoeg…

Zo lees je een offerte van een aannemer

Wanneer je de open offerte voor je hebt, zie je alle werkzaamheden, materialen, vakmensen en bijbehorende kosten (als het goed is) duidelijk omschreven. Het enige wat jij hoeft te doen, is alles goed na te lopen en kijken of je jouw wensen daadwerkelijk terug ziet in de offerte. Klopt het aantal vierkante meters? Zijn de door jou gewenste materialen en hoeveelheden in de offerte opgenomen? Zijn al je wensen vertaald in werkzaamheden en kloppen de details?


Wanneer je ziet dat al jouw wensen en de bijbehorende werkzaamheden in de offerte opgenomen zijn – ben je al een heel eind. In de onderstaande tips ontdek je meteen wat je zeker in een offerte terug moet kunnen vinden.

Niet Googlen!

Dikke kans dat je de prijzen die je in de offerte terugziet even wilt checken op Google. Hoewel het lastig is om zelf een inschatting te maken of deze kosten reëel zijn, zal ook Google je in dit geval geen duidelijk antwoord kunnen geven. Je weet namelijk niet of de door jou gevonden prijzen en materialen van dezelfde kwaliteit zijn, als de materialen die de aannemer in zijn offerte heeft opgenomen. Vergeet daarnaast ook niet dat de aannemer ook overige kosten in zijn begroting meeneemt: denk aan de opslag van de materialen, het verplaatsen ervan, de controle op schade – en ga zo maar door. 


Aan de slag?

Met de VerbouwApp kun je zelf jouw verbouwing plannen, vakmensen uitnodigen, budget bewaken en documenten opslaan, probeer het nu!

verbouwapp planning verbouwing en budget bijhouden

Twijfel je toch? Schakel dan de hulp van een bouwbegeleider in. Deze kan je exact vertellen wat er wel, en wat er niet klopt!

Wat moet er zeker in de offerte staan?

Om de offerte beter te kunnen beoordelen kijken we eerst wat er zeker in de offerte terug te zien moet zijn:

  1. Een duidelijke omschrijving van de werkzaamheden en de (bijbehorende) vakmensen en materialen;
  2. Eventuele bijkomende kosten – denk aan huur van materieel;
  3. Hoeveel en wanneer je moet betalen;
  4. De betalingstermijnen;
  5. De start en duur van het project;
  6. Afspraken mbt de oplevering van de werkzaamheden. Voordat de opdracht getekend wordt moeten de start en verwachte oplevering duidelijk vernoemd zijn;
  7. De geldigheidsduur van de offerte. Tip: Heb je meerdere offertes aangevraagd en zitten er grote prijsverschillen in de ontvangen offertes? Kijk of je de reden hierachter zelf kunt achterhalen. Worden dezelfde werkzaamheden en materialen aangeboden? Worden de werkzaamheden anders vernoemd (staat het stellen van profielen bijvoorbeeld onder timmerwerk in plaats van metselwerk)? Zit er wellicht een foutje in de berekening.
    1.  

Inclusief of exclusief?

De meeste offertes zijn exclusief BTW. Neem de eventuele BTW dus altijd mee in je rekensommetje. Zo kom je bij betaling niet voor onaangename verrassingen te staan! Praat én reken altijd inclusief BTW. Controleer of het BTW-tarief past bij jouw woning – meer informatie daarover vind je hier.

 

Budgetbewaking

Bewaak je verbouwkosten. Vul het verbouwbudget in en houd de kosten bij, zo sta je niet voor verrassingen!

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing

Wat mag je niet vergeten?

Hoewel veel zaken in een open offerte duidelijk omschreven staan, betekent dit nog niet dat daadwerkelijk alle kostenposten hierin opgenomen zijn. Controleer dus altijd even of de volgende posten vermeld zijn:

  1. De vergunningsaanvraag indien dit nog niet door de architect of tekenaar gedaan is;
  2. Speciale werkzaamheden die niet bij de standaard uitvoering horen;
  3. Extra werken mbt zaken die al in slechte staat waren maar niet binnen de omschrijving van de opdracht horen (kun je deze muur ook weer even ‘mooi’ maken?);
  4. Onvoorziene kosten – vergeet deze niet! Mocht de aannemer tegen een rotte balk aanlopen, is er toch echt geld nodig om deze te vervangen. Tip: heb je zelf geen tijd of energie om dit soort zaken onder de loep te nemen en regelmatig op de bouw aanwezig te zijn? Schakel dan de hulp van een bouwbegeleider in.
  5.  

De voorwaarden

 Als je die offerte nu toch onder het vergrootglas hebt liggen, kun je de aannemer direct even vragen naar zijn garantievoorwaarden en algemene voorwaarden. Hoe je die algemene voorwaarden leest (en waarom dit zo belangrijk is), ontdek je hier

 

Als het goed is kun je de ontvangen offertes nu grotendeels ontleden en naar waarde inschatten. Wil je exact weten wat bepaalde kostenposten in een offerte betekenen (waar is die winst & risico post bijvoorbeeld voor)? Lees dan hier verder.

Indicatie van de kosten

Bij een verbouwing ben je vaak meer geld kwijt dan je vooraf kan bedenken. Als je er goed over nadenkt is dit ook niet gek. Je verbouwd niet elke dag en je weet ook niet altijd wat je te wachten staat. Wij begrijpen dat je kennis mist en daarom hebben wij dit voor je op een rij gezet in onze kant en klare checklists. Zo weet je:

  • Stappenplan van werkzaamheden
  • Doorlooptijd van de werkzaamheden
  • Indicatie van de kosten
  • Welke vakman daarvoor nodig is
  • Wat voor invloed dit heeft op je hypotheek als je de verbouwing daarin meeneemt (bouwdepot).

Bekijk alle checklists (verduurzamen, badkamer, keuken, uitbouw, dakopbouw, appartementverbouwing) in de premium versie van de VerbouwApp.

In 1 klik een
kostenindicatie

Start snel je verbouwing met de kant-en-klare checklists in de VerbouwApp! Dit is een stappenplan voor het verduurzamen van je woning, keuken-, badkamer verbouwing, uitbouw, dakopbouw, of appartementsverbouwing.

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over offertes?
Check deze artikelen:

7 dingen die je nodig hebt voor de offerte aanvraag bij de aannemer

7 dingen die je nodig hebt voor de offerte aanvraag bij de aannemer

Dus het is eindelijk zo ver: je hebt je plannen klaar en staat op het punt om een offerte aan te vragen bij je aannemer. Maar hoe pak je dit aan en nog belangrijker: wat heb je nodig? We zetten het voor je op een rijtje – een goed voorbereid mens telt voor twee!

Welke stappen neemt een aannemer wanneer jij de offerte aangevraagd hebt?

Welke stappen neemt een aannemer wanneer jij de offerte aangevraagd hebt?

Een aannemer heeft een aantal weken nodig om een offerte voor je opstellen. Maar wat doet hij in die tijd? We nemen een kijkje achter de schermen.

De bouwkundige inspectie: waar moet je op letten?

De bouwkundige inspectie: waar moet je op letten?

Je hebt een aannemer gevonden en het moment van de eerste afspraak is eindelijk daar. Tijdens dit eerste gesprek, moet de aannemer natuurlijk de kans hebben om de locatie van je toekomstige uitbouw te zien. Op basis van wat hij ziet en jouw duidelijke wensen en tekeningen, kan hij later zijn offerte uitbrengen. En dit betekent dat je samen aan de wandel gaat. Maar waar moet je op letten tijdens deze wandeling (die trouwens gewoon netjes de ‘bouwkundige inspectie’ genoemd wordt)? We nemen je mee in het proces van de aannemer.