Een planning maken voor je verbouwing: 8 tips

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

 Waar moet je rekening mee houden met het maken van een planning, welk programma kun je het beste gebruiken en welke aspecten van je bouwproject moet je zeker in de planning opnemen? We geven je een aantal praktische tips én een manier om die planning op de juiste manier in elkaar te zetten.

Het ideale bouwproces...

In het kort:

We geven je een aantal praktische tips én een manier om die planning in no-time gemaakt te hebben.

 

  1. Maak keuzes en kijk wat echt nodig is voor de verbouwing. Kost het veel geld en moeite wanneer je het na de verbouwing oppakt? Dan kun je het beter direct in de planning meenemen.  
  2. Vergeet je budget niet: heb je te weinig budget om je dromen te realiseren? Dan kun je beter wat met de planning schuiven.
  3. Zeker wanneer je tijdelijk ergens anders woont tijdens de verbouwing speelt tijd een grote rol. Kan voorbereidend werk bijvoorbeeld vast gedaan worden terwijl jij nog in huis woont?
  4. Werk van buiten naar binnen: begin met het dak, de muren en ramen, en eindig met de montage van de kraan.
  5. Doe de grote klussen eerst om met meer focus en rust de kleine klussen op te kunnen pakken.
  6. Probeer werkzaamheden te combineren en laat vakmensen niet meerdere keren langskomen. Laat bijvoorbeeld alle muren in één keer gestuct worden. Maak de planning dan ook altijd in overleg met alle betrokkenen!
  7. Zet zaken met prioriteit hoog de planning. Heeft de montage van de nieuwe keuken invloed op je wooncomfort, dan laat je deze niet tot het laatste moment liggen.
  8. Gebruik de VerbouwApp om in no-time een planning te maken én met alle betrokken partijen te delen (van je partner, tot je bouwbegeleider en/of stucadoor)!

Een planning maken voor je verbouwing: 8 tips

Je hebt je wensen in kaart gebracht, een budget bepaald en misschien zelfs al tekeningen laten maken en een afspraak met een aannemer ingepland. Om ervoor te zorgen dat de verbouwing zelf uiteindelijk soepel verloopt, is een goede planning voor je verbouwing erg belangrijk. Een planning maken voor je verbouwing zorgt ervoor dat je inzicht hebt in de komende activiteiten, weet wat je te wachten staat én je verwachtingen waar nodig bij kunt stellen. Daarnaast kun je in een goede planning ook zien wat er al af is en wat niet en wie verantwoordelijk is voor de werkzaamheden.

Maar waar moet je rekening mee houden met het maken van een planning, welk programma kun je het beste gebruiken en welke aspecten van je bouwproject moet je zeker in de planning opnemen?

We geven je een aantal praktische tips én een manier om die planning in no-time gemaakt te hebben.

1. Maak keuzes in de planning voor je verbouwing

Kijk allereerst eens wat er écht nodig is voor de verbouwing. Welke dingen wil je echt in huis hebben wanneer dit project afgerond is, en welke zaken mogen even wachten? Zo wil je de uitbouw natuurlijk compleet hebben, maar is dat gastenverblijf achter in de tuin ook al nodig, of kan dit later?

Extra tip: Om keuzes te maken tussen wat je nu al wel, en wat je nog niet wilt doen, kun je jezelf de volgende vraag stellen: brengt het extra kosten met zich mee als we het later doen? Zo ja, dan kun je het beste direct oppakken. Wil je bijvoorbeeld ontzettend graag openslaande deuren in je uitbouw, en past dit binnen het budget? Dan kun je dit het beste meteen meenemen in je bouwplan en planning. Scheelt je later weer de boel openbreken.

2. Kijk naar je budget

Je maakt een planning natuurlijk op basis van je budget. Het budget bepaalt grotendeels de keuzes die je maakt: de tegels in de nieuwe keuken, de afwerking van de muren – en ga zo maar door. Heb je op dit moment nog geen budget om je wensen daadwerkelijk realiteit te laten worden? Dan is het misschien slim om wat in de planning te schuiven zodat je, met wat meer spaargeld, wél optimale resultaten kunt behalen.

Budgetbewaking

Ontdek de verbouwkosten. Vul het verbouwbudget in en houd de kosten bij, zo sta je niet voor verrassingen! Gewoon met de VerbouwApp:

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing

3. Kijk naar de beschikbare tijd

Als er iets centraal staat wanneer het om plannen gaat, is het wel tijd. Moet je bijvoorbeeld tijdelijk andere woonruimte zoeken wanneer de bouw bezig is, dan is het natuurlijk erg belangrijk om te weten wat er binnen je planning past. Kan voorbereidend werk bijvoorbeeld voor de verhuizing uitgevoerd worden? En wat kan de aannemer doen terwijl jij in de woning woont?

Extra tip: neem ook de levermomenten van de materialen meteen mee. Als onderdelen een lange levertijd hebben moet je ook op de planning zetten wanneer deze besteld moeten worden. Vermeld de uiteindelijke levertijden ook altijd op de planning zodat iedereen weet waar ze aan toe zijn! 

4. Van buiten naar binnen

Waar begin je en waar eindig je? Simpel: je werkt van buiten naar binnen. Zo begin je met een dak, muren en ramen zodat het bouwwerk aan de primaire levensbehoeften kan voldoen. Vanuit hier ga je verder naar de afwerking binnen de muren. Hier werk je van groot naar klein: de betegeling van de keuken komt bijvoorbeeld voor de montage van de kraan, en een waterdicht dak komt voor een dakgoot. Ga je in het hele huis aan de slag? Werk dan van boven naar beneden: stof, vuil en afval valt naar beneden. Begin dus bovenin bij je zolder, en werk vanuit hier per verdieping naar beneden toe.

Hoe goed ben jij voorbereid op je verbouwing?

Na het invullen van de scan krijg je tips & tricks waarmee je onnodige opleverpunten tijdens een verbouwing voorkomt.

5. Grote klussen eerst

De grote klussen zijn vaak het meest belangrijk: denk bijvoorbeeld aan het dak, de muren en de ramen, maar ook de montage van de nieuwe keuken. Wanneer de grote klussen afgerond zijn, is er ruimte om de kleinere klussen op te pakken (de montage van de nieuwe kraan bijvoorbeeld).

6. Probeer werkzaamheden te combineren

Komt er een stukadoor langs om de muren af te werken? Plan zijn bezoek dan in wanneer álle muren gedaan kunnen worden – niet wanneer er slechts een enkele ruimte klaar is. Ook hier geldt: werk van grote klussen, naar kleine klussen. Zorg dat de vakmensen in 1 keer hun werk kunnen afronden en zo min mogelijk elkaar in de weg open. Maak de planning dan ook altijd in overleg met alle betrokkenen!

Extra tip: zorg dat alle werkzaamheden vernoemd zijn. Zo moeten de werkzaamheden van de elektricien en loodgieter tijdens de ruwbouw bijvoorbeeld op een ander moment plaatsvinden dan de activiteiten tijdens de afbouw. Schrijf alles goed uit en ga in op de details!  Wanneer worden de houten wanden bijvoorbeeld gesloten? Met deze informatie weten de installateurs wanneer ze uiterlijk hun leidingwerk in de wanden gemonteerd moeten hebben.

7. Wat heeft prioriteit?

Wat heb jij nodig om comfortabel in je woning te kunnen wonen terwijl de bouwactiviteiten plaatsvinden? Is de keuken bijvoorbeeld het meest belangrijk om te kunnen functioneren, zorg dan dat deze de juiste plek heeft op de planning. Zo ondervind je uiteindelijk het minste stress tijdens je bouwproject.

8. Gebruik de VerbouwApp

En waar breng je al deze gemaakte keuzes in samen om een mooie, begrijpelijke en overzichtelijke planning te hebben? Juist: in de VerbouwApp. Je kunt hier in no-time een nieuw project aanmaken, samen met je partner, aannemer of bouwbegeleider een planning opzetten én deze planning met alle betrokkenen delen. Echt wel wat handiger dan zo’n rommelige Excel sheet! Voeg als je wil product-documenten, je geschatte kosten en daadwerkelijke kosten en deelnemers toe. Zo hou je grip op je verbouwing en voorkom je dat je in kosten en planning uit gaat lopen.

Group 4@3x

Start vandaag nog met inplannen van jouw verbouwing

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Het ideale bouwproces...

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over offertes?
Check deze artikelen:

7 dingen die je nodig hebt voor de offerte aanvraag bij de aannemer

7 dingen die je nodig hebt voor de offerte aanvraag bij de aannemer

Dus het is eindelijk zo ver: je hebt je plannen klaar en staat op het punt om een offerte aan te vragen bij je aannemer. Maar hoe pak je dit aan en nog belangrijker: wat heb je nodig? We zetten het voor je op een rijtje – een goed voorbereid mens telt voor twee!

Welke stappen neemt een aannemer wanneer jij de offerte aangevraagd hebt?

Welke stappen neemt een aannemer wanneer jij de offerte aangevraagd hebt?

Een aannemer heeft een aantal weken nodig om een offerte voor je opstellen. Maar wat doet hij in die tijd? We nemen een kijkje achter de schermen.

De bouwkundige inspectie: waar moet je op letten?

De bouwkundige inspectie: waar moet je op letten?

Je hebt een aannemer gevonden en het moment van de eerste afspraak is eindelijk daar. Tijdens dit eerste gesprek, moet de aannemer natuurlijk de kans hebben om de locatie van je toekomstige uitbouw te zien. Op basis van wat hij ziet en jouw duidelijke wensen en tekeningen, kan hij later zijn offerte uitbrengen. En dit betekent dat je samen aan de wandel gaat. Maar waar moet je op letten tijdens deze wandeling (die trouwens gewoon netjes de ‘bouwkundige inspectie’ genoemd wordt)? We nemen je mee in het proces van de aannemer.