Stel deze 10 vragen om een goede aannemer te vinden

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Je gaat (ver)bouwen: en dat kost je energie, tijd, en vooral geld. Een investering die zich uiteindelijk zou moeten lonen – áls je de juiste aannemer vindt. Het vinden van een goede aannemer die zowel bij jou als je project past is namelijk ontzettend belangrijk. Je moet een persoonlijke klik hebben (je werkt de komende periode natuurlijk intensief samen), je moet kunnen vertrouwen op kennis en kunde én uiteindelijk een fijn eindresultaat krijgen.

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

Je gaat (ver)bouwen: en dat kost je energie, tijd, en vooral geld. Een investering die zich uiteindelijk zou moeten lonen – áls je de juiste aannemer vindt. Deze vragen zullen je gegarandeerd helpen in je zoektocht naar een goede aannemer!

 

  1. Is een offerteaanvraag gratis?
  2. Denk je ook mee in het ontwerpproces?
  3. Wanneer heb je tijd?
  4. Met welke partijen werk je vaak samen?
  5. Welke verzekeringen heb je?
  6. Wat kun je precies voor ons doen?
  7. Zijn er ontbindende voorwaarden?
  8. Wat zijn de kosten precies?
  9. Wat moet ik aanbetalen en wat is de betalingstermijn?
  10. Hoe blijven we in contact?

Stel deze 10 vragen om een goede aannemer te vinden​

Je gaat (ver)bouwen: en dat kost je energie, tijd, en vooral geld. Een investering die zich uiteindelijk zou moeten lonen – áls je de juiste aannemer vindt. Het vinden van een goede aannemer die zowel bij jou als je project past is namelijk ontzettend belangrijk. Je moet een persoonlijke klik hebben (je werkt de komende periode natuurlijk intensief samen), je moet kunnen vertrouwen op kennis en kunde én uiteindelijk een fijn eindresultaat krijgen. 


VerbouwScan

Hoe goed ben jij voorbereid op je verbouwing? Doe de online verbouw scan en ontvang concrete tips!

verbouw scan tips en stappenplan

Hoe ga je het gesprek aan met je aannemer?

Maar een gesprek aangaan met een aannemer is niet makkelijk. Weet jij bijvoorbeeld waar een aannemer het over heeft als hij over de luchtboog, draadnagel, boeideel of pendentief praat? 

 

Waarschijnlijk niet. Dus tenzij je de hulp van een bouwbegeleider inschakelt, kunnen deze vragen je gegarandeerd helpen in je zoektocht naar een goede aannemer en kom je minder snel voor onaangename verrassingen te staan.




1. Is een offerteaanvraag gratis?

Je gaat een gesprek aan met een aannemer en vertelt hem (of haar) zoveel en zo duidelijk mogelijk over je plannen. Je laat je schetsen zien, bespreekt de mogelijkheden, en komt dan tot het punt van de offerte. Hoewel de meeste aannemers gratis een offerte voor je opstellen, mogen ze hier kosten voor berekenen. Deze kosten mogen alleen berekend worden wanneer ze dit van tevoren aangeven. Check dus altijd even snel of de offerteaanvraag gratis is of kijk naar de algemene voorwaarden van de aannemer. 


Wist je dat een aannemer gemiddeld 14 uur bezig is met het maken van een offerte? Dat is inclusief belletjes en gesprekken met jou, de woningopname, rekenwerk, offertes aanvragen bij onderaannemers en leveranciers, prijzen controleren, bijstellen en het verwerken van alle details in de offerte, het bespreken van de offerte en het definitief maken van de offerte. Denk dus goed na bij wie en hoe vaak je een offerte aanvraagt!

2. Denk je ook mee in het ontwerpproces?

Als het goed is, reageert je aannemer met een ‘ja’. Het is namelijk ontzettend fijn wanneer een aannemer al bij het ontwerpproces meekijkt, zodat hij direct kan kijken wat er mogelijk is op het gebied van materialen, leveranciers en regelgeving. Daarnaast weet hij zo precies wat je wil, wat je wensen zijn en welke verwachtingen je hebt – en kan hij waar nodig bijsturen.



Tip: staat je aannemer hier niet voor open of voelt het niet goed aan? Ga dan op zoek naar een goede bouwbegeleider. Een bouwbegeleider ondersteund en adviseert je namelijk gedurende het hele proces: vanaf het allerkleinste begin. Ze vragen een vast bedrag voor hun diensten en kunnen dus geen extra winst maken – en dat maakt het een onafhankelijke en hierdoor betrouwbare partij.

3. Wanneer heb je tijd?

Ook zeker niet onbelangrijk: heeft je favoriete aannemer eigenlijk wel tijd om jouw project op te pakken? Net als in andere branches, kan het ook in de bouw ontzettend druk zijn. Dit zou zomaar eens kunnen betekenen dat je aannemer niet direct kan beginnen en zal moeten gaan plannen wanneer jij hem de opdracht geeft. De kans dat je aannemer pas over een paar maanden aan je project kan beginnen is zeker aanwezig. Kun je zo lang wachten?


Doe dit voor
je offerteaanvraag

Werk je wensen uit, zo weet de aannemer wat er precies in de offerte moet komen en sta je later niet voor onverwachtse verrassingen. Waar moet je aan denken voordat je gaat verbouwen? Starthandig met 17 to-do's in de kant-en-klare checklists in de VerbouwApp! Zo denk je vooraf je verbouwing overal over na en krijg je achteraf geen spijt! Samengesteld door onze verbouw expert, toepasbaar op elke verbouwing. Ook die van jou…

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding

4. Met welke partijen werk je vaak samen?

Net als bouwbegeleiders werken ook aannemers vaak met een groot netwerk aan leveranciers en vakmensen. Jouw aannemer zou precies moeten weten welke specialist hij voor ieder onderdeel van je uitbouw in kan zetten. Vraag eventueel om namen zodat je ook zelf even (gewoon via Google) de referenties kunt checken.

5. Hoe ben je verzekerd?

Als je dan toch met een achtergrondcheck bezig bent, vraag dan meteen even naar de verzekeringen. Is je aannemer wel daadwerkelijk verzekerd met een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, en een car-verzekering? 

6. Wat kun je precies voor ons doen?

Kijk ook meteen even wat er binnen het takenpakketje van de aannemer valt – dit is zeker belangrijk wanneer je (deels) ook zelf aan de uitbouw mee wilt werken. Dit soort afspraken moeten vooraf duidelijk gemaakt én vastgelegd worden. Wat gaat je aannemer precies doen, wat gaat dit kosten en welke datum start hij hiermee? Vergeet hierbij niet dat bij de voorbereiding van de bouwwerkzaamheden ook veel taken horen die je goed geregeld wil hebben door de aannemer – zoals het beschermen tegen schade en stof van de bouwplaats, tijdelijke energie & watervoorziening, etc.

 

Voorkom vooraf
juridisch gedoe

Wist je dat er gratis een juridische checklist voor je klaar staat in de VerbouwApp? Voorkom gedoe en check in 2 minuten de checklist die we samen met onze juridische partner voor je hebben gemaakt.

verbouwing budget hulp informatie

7. Zijn er ontbindende voorwaarden?

Net als bij alle andere contracten zullen er ook in het contract met je aannemer ontbindende voorwaarden op worden genomen. Deze voorwaarden zorgen ervoor dat zowel jij als de aannemer in bepaalde gevallen van de samenwerking af kunt zien. Leg hier ook de einddatum van het (ver)bouwtraject in vast.

8. Wat zijn de kosten precies?

Op het moment dat je een offerte voor je neus geschoven krijgt krijgen veel mensen het even wat warm. Waar komen al die prijzen vandaan, en hoe weet ik of ze wel kloppen? Op dit soort momenten is het fijn om de hulp en ondersteuning van een bouwbegeleider te hebben. Laat in ieder geval vastleggen dat alle kosten in de aanneemsom zijn opgenomen, en vraag naar eventuele stelposten of de kans op meerwerk en maak hier duidelijke afspraken over. Wat is de afspraak bijvoorbeeld wanneer de aannemer een paar weken langer nodig heeft om jullie droom te realiseren? Betalen jullie hiervoor? En wat als materialen duurder uit blijken te vallen, of er ineens meer investering nodig is terwijl het einde van de reserve al in zicht is?

Extra tip: Laat de aannemer zijn offerte aan de hand van de tekening toelichten. Stel vragen in je eigen woorden en vraag je aannemer het je zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Het is belangrijk dat jij de offerte (zo goed als) helemaal begrijpt! Probeer er daarnaast voor te zorgen dat er geen open posten zijn die later verrekend kunnen worden. Zo weet je zeker dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan!

9. Hoeveel moet ik aanbetalen en wat is de betalingstermijn?

Een aannemer moet materialen inkopen en afspraken maken – en heeft hier een startbudget voor nodig. Dit betekent dat jij in de meeste gevallen een aanbetaling moet doen. Over het algemeen is er sprake van een aanbetaling van 5% tot 10% vooraf, en de rest van het budget in termijnen gedurende het project. Vraag ook meteen in welke termijnen het overige bedrag betaald moet worden.

VerbouwScan

Hoe goed ben jij voorbereid op je verbouwing? Doe de online verbouw scan en ontvang concrete tips!

verbouw scan tips en stappenplan

10. Hoe blijven we in contact?

Het is ontzettend belangrijk om ook zelf op de hoogte te blijven van de vorderingen. Hoe meer contact je met je aannemer hebt, hoe kleiner de kans op onaangename verrassingen. Je aannemer zou open moet staan voor regelmatig contact en (indien mogelijk) dagelijkse bezoekjes bij de bouwwerkzaamheden. Of check de VerbouwApp van Hart voor je Huis – waarmee het hele bouwteam samenkomt en iedereen op de hoogte is van planning, voortgang en details van je verbouwing.

 

Hoewel deze vragen je kunnen helpen tijdens je gesprek met een aannemer, geeft het je nog geen garantie. Zit je met twijfels of heb je onafhankelijk advies nodig? Schakel dan de hulp van een bouwbegeleider in!

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over offertes?

Check deze artikelen:

7 dingen die je nodig hebt voor de offerte aanvraag bij de aannemer

7 dingen die je nodig hebt voor de offerte aanvraag bij de aannemer

Dus het is eindelijk zo ver: je hebt je plannen klaar en staat op het punt om een offerte aan te vragen bij je aannemer. Maar hoe pak je dit aan en nog belangrijker: wat heb je nodig? We zetten het voor je op een rijtje – een goed voorbereid mens telt voor twee!

Welke stappen neemt een aannemer wanneer jij de offerte aangevraagd hebt?

Welke stappen neemt een aannemer wanneer jij de offerte aangevraagd hebt?

Een aannemer heeft een aantal weken nodig om een offerte voor je opstellen. Maar wat doet hij in die tijd? We nemen een kijkje achter de schermen.

De bouwkundige inspectie: waar moet je op letten?

De bouwkundige inspectie: waar moet je op letten?

Je hebt een aannemer gevonden en het moment van de eerste afspraak is eindelijk daar. Tijdens dit eerste gesprek, moet de aannemer natuurlijk de kans hebben om de locatie van je toekomstige uitbouw te zien. Op basis van wat hij ziet en jouw duidelijke wensen en tekeningen, kan hij later zijn offerte uitbrengen. En dit betekent dat je samen aan de wandel gaat. Maar waar moet je op letten tijdens deze wandeling (die trouwens gewoon netjes de ‘bouwkundige inspectie’ genoemd wordt)? We nemen je mee in het proces van de aannemer.