Offerte verbouwing: waarom zit er verschil in?

Josha Prins > 8 maart

Het vinden van de juiste aannemer kan spannend zijn. Met een beetje geluk heb je met de eerste persoon direct een klik en kun je vol vertrouwen samen aan de gang. Maar wat als je geen goed gevoel hebt bij je aannemer, of toch even wilt checken of zijn offerte wel in jouw voordeel werkt? 

 

Juist: dan ga je rondkijken en vergelijken.

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

Wanneer je twijfelt en toch even wilt kijken of de huidige offerte wel in jouw voordeel werkt, kun je bij een andere partij een tweede offerte voor je verbouwingaanvragen. Maar wanneer je de offertes naast elkaar legt, lijken er soms enorme verschillen in te zitten! Hoe kan hetzelfde project verschillende offertes krijgen, en waar komen deze verschillen vandaan?

 

De uiteindelijke berekeningen op de offerte voor je verbouwing zijn afhankelijk van verschillende factoren. Om je wat meer inzicht te geven en uiteindelijk een betere keuze te kunnen maken, nemen we de volgende factoren even onder de loep:

 

  1. Het calculatieprogramma
  2. Verschillende inzichten
  3. Mogelijk bouwkundige problemen
  4. Leveranciers en partners
  5. De planning
  6. Komt de aannemer aangeraden?
  7. Overige kosten
  8. Staan alle werkzaamheden vermeld? 

Het verschil in offertes, we leggen het je uit!

Het vinden van de juiste aannemer kan spannend zijn. Met een beetje geluk heb je met de eerste persoon direct een klik en kun je vol vertrouwen samen aan de gang. Maar wat als je geen goed gevoel hebt bij je aannemer, of toch even wilt checken of zijn offerte voor je verbouwing wel in jouw voordeel werkt? 

Juist: dan ga je rondkijken en vergelijken.

Verbouwkosten
Zoekmachine

Maak een ruwe schatting van je verbouwkosten door het op te zoeken in de verbouwzoekmachine!

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing

Hoe beoordeel je een offerte voor je verbouwing?

Vol goede moed ga je een gesprek met de tweede aannemer aan. Je hebt een klik en laat ook hier een offerte opmaken. Maar wanneer je de offertes naast elkaar legt, lijken er enorme verschillen in te zitten. Hoe kan hetzelfde project verschillende offertes krijgen, en waar komen deze verschillen vandaan?

De uiteindelijke berekeningen op de offerte zijn afhankelijk van verschillende factoren. Om je wat meer inzicht te geven en uiteindelijk een betere keuze te kunnen maken, nemen we de 8 verschillen onder de loep.

 

  1. Het calculatieprogramma
    Er worden verschillende calculatieprogramma’s in de bouw gebruikt: en het kan zomaar zijn dat jouw offertes met andere programma’s berekend zijn. Misschien heeft de ene aannemer alleen een eindbedrag op de offerte staan, terwijl de andere aannemer ook arbeidsuren en materialen heeft uitgesplitst.
  2. Verschillende inzichten
    Iedere aannemer werkt op zijn of haar eigen manier: en dit betekent dat ze waarschijnlijk verschillende inzichten en zienswijzen hebben wanneer het om jouw project gaat. Wanneer er verschillende materialen of werkwijzen gebruikt worden, kunnen er verschillen in de offertes ontstaan. Check de aanpak per aannemer dus goed, om de verschillen te snappen.
  3. Mogelijk bouwkundige problemen
    Het kan zomaar eens zijn dat de ene aannemer mogelijk bouwkundige problemen ingeschat heeft, die de andere aannemer niet in zijn berekening heeft meegenomen. Ook dit kan voor een verschil tussen de offertes voor je verbouwing zorgen.
  4. Leveranciers en partners
    Niet iedere aannemer werkt met dezelfde leveranciers, vakmensen en partners samen. Werkt de ene aannemer met duurdere partners, dan kun je hier een hogere offerte verwachten.
  5. De planning
    Heeft je aannemer het druk, of heeft hij op dit moment geen projecten lopen en heeft hij de inkomsten nodig? Een aannemer die de inkomsten nodig heeft, zal wellicht scherpere prijzen hanteren dan een aannemer die meer dan genoeg te doen heeft.
  6. Komt de aannemer aangeraden?
    Wanneer een bouwadviseur een aannemer aanraadt, zorgt dit vaak voor een lagere prijs. Hetzelfde geldt voor een aannemer die je op advies van bijvoorbeeld je architect hebt gevonden. Zie dit als een soort ‘vriendenkorting’: een doorverwezen aannemer zou minder kunnen kosten dan een aannemer die je zelf gevonden hebt. Ook is een bouwadviseur of architect zeer ervaren in het beoordelen van offertes, waardoor de offertes die je via hen krijgt, vaak al 3 x gecheckt en doorgespit zijn voor jij ze te zien krijgt.
  7. Overige kosten
    Heeft de aannemer veel overhead kosten? Werkt hij met hoge, of lage aanslagen? Wat is de hoogte van de stelposten en wat valt hier allemaal onder? Iedere aannemer werkt anders, en dit betekent dat dit soort kosten flink kunnen verschillen – punt 5 zou hier zomaar eens van invloed op kunnen zijn.
  8. Staan alle werkzaamheden in de offerte voor je verbouwing vermeld?
    De kans is groot dat jij, net als vele anderen, uiteindelijk voor de aannemer met de meest gunstige offerte kiest. En hier zijn ook de aannemers in kwestie van op de hoogte. Logischerwijs zullen zij hun offertes dus zo aantrekkelijk mogelijk presenteren. In sommige gevallen leidt dit helaas tot een offerte voor je verbouwing waar niet alle werkzaamheden in opgenomen zijn – en deze werkzaamheden worden op een later moment gewoon als ‘meerwerk’ gefactureerd. De goedkoopste optie is dus niet altijd de meest complete (en transparante)!

 

Neem je tijd om de offerte voor je verbouwing goed onder de loep te nemen. Een goedkoop totaalbedrag hoeft namelijk niet te betekenen dat je verbouwing uiteindelijk ook minder kost (zie punt 8)! 

Heb jij ooit totaal verschillende offertes voor hetzelfde project ontvangen?

Hulp bij offertes

Offertes opvragen voor je verbouwing, daar helpen
we je graag mee! Kies een professional die
bij jou past.

informatie over offertes verbouwen

Indicatie van verbouwkosten in 1 oogopslag

Wij begrijpen dat je niet elke dag verbouwt, daarom hebben wij van verschillende onderdelen de kosten voor je op een rij gezet in onze kant en klare checklists. Dit bespaart je uren tijd en zo weet je vooraf waar je aan toe bent. In de checklists vind je deze informatie: 

  • Stappenplan van werkzaamheden
  • Doorlooptijd van de werkzaamheden
  • Indicatie van de kosten
  • Welke vakman daarvoor nodig is
  • Wat voor invloed dit heeft op je hypotheek als je de verbouwing daarin meeneemt (bouwdepot).

Bekijk alle checklists (verduurzamen, badkamer, keuken, uitbouw, dakopbouw, appartementverbouwing) in de premium versie van de VerbouwApp.

In 1 klik een
kostenindicatie

Start snel je verbouwing met de kant-en-klare checklists in de VerbouwApp! Dit is een stappenplan voor het verduurzamen van je woning, keuken-, badkamer verbouwing, uitbouw, dakopbouw, of appartementsverbouwing.

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding
Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over offertes?
Check deze artikelen:

Welke stappen neemt een aannemer wanneer jij de offerte aangevraagd hebt?

Welke stappen neemt een aannemer wanneer jij de offerte aangevraagd hebt?

Een aannemer heeft een aantal weken nodig om een offerte voor je opstellen. Maar wat doet hij in die tijd? We nemen een kijkje achter de schermen.

De bouwkundige inspectie: waar moet je op letten?

De bouwkundige inspectie: waar moet je op letten?

Je hebt een aannemer gevonden en het moment van de eerste afspraak is eindelijk daar. Tijdens dit eerste gesprek, moet de aannemer natuurlijk de kans hebben om de locatie van je toekomstige uitbouw te zien. Op basis van wat hij ziet en jouw duidelijke wensen en tekeningen, kan hij later zijn offerte uitbrengen. En dit betekent dat je samen aan de wandel gaat. Maar waar moet je op letten tijdens deze wandeling (die trouwens gewoon netjes de ‘bouwkundige inspectie’ genoemd wordt)? We nemen je mee in het proces van de aannemer.

Wat betekenen de termen in een offerte?

Wat betekenen de termen in een offerte?

Om te weten of een offerte transparant en eerlijk opgesteld is, is het belangrijk om te weten wat de termen in het overzicht betekenen. Zo weet jij precies waar die aannemer het over heeft, sta je je mannetje, en kun je er waar mogelijk direct de gemiddelde prijzen bij zoeken. We hebben de meest voorkomende termen voor je bij elkaar gezet.