Voorbeeld planning bouw woning uit de praktijk

Josha Prins > 9 aug

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een goede voorbereiding en een duidelijke, overzichtelijk en vooral realistische planning zijn essentieel. Dikke kans dat je de VerbouwApp inmiddels gedownload hebt en zelf al aan een basisplanning begonnen bent. Maar hoe ziet zo’n planning er nu eigenlijk uit? 

 

We halen een voorbeeld uit de praktijk om je inzicht te geven in alle aspecten die bij een uitbouw komen kijken.

Het ideale bouwproces...

In het kort:

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een goede voorbereiding en een duidelijke, overzichtelijk en vooral realistische planning zijn essentieel. Dikke kans dat je de VerbouwApp inmiddels gedownload hebt en zelf al aan een basisplanning begonnen bent. Maar hoe ziet zo’n planning er nu eigenlijk uit? We gebruiken een voorbeeld planning bouw woning uit de praktijk! 

In dit voorbeeld heeft de familie in kwestie besloten om niet alleen de uitbouw aan te pakken, maar ook direct de benedenverdieping mee te nemen. 

Voorbeeld planning bouw woning uit de praktijk ​

1. Het sloopwerk

Om te beginnen wordt de bestaande keuken / badkamer / vloer / gevel gesloopt ter voorbereiding op de vervanging / uitbreiding. Dit duurt meestal een aantal dagen. 

 

2. Het hei- en grondwerk
De volgende stap is het hei- en grondwerk (wat dat ook alweer is? Dat ontdek je hier). Check of de machines die gaan graven en heien op de juiste locatie kunnen komen: als er geen poort of achteringang is, moet alles via een kraan over de woning naar locatie gebracht worden.

 

Planning maken

Plan jouw verbouwing, nodig vakmensen of je aannemer uit en werk samen in een programma.

planning verbouwing

Tip: is er een kraan nodig om machines naar de achtertuin te krijgen? Dan is het slim om zoveel mogelijk materiaal en materieel op hetzelfde moment te verplaatsen.

3. De fundering

Zodra de grond klaar is, is het tijd om de fundering te leggen. Welke fundering gelegd wordt, hangt af van de ondergrond. Laat de fundering altijd door een constructeur berekenen en bepalen; dit zal namelijk ook een eis zijn binnen de omgevingsvergunning! Bij een stevige ondergrond zijn staal en een plaat beton vaak voldoende. Een drassige ondergrond kan daarentegen om een fundering met heipalen vragen. De fundering wordt als volgt gelegd:

  • Allereerst worden heipalen geslagen;
  • Vervolgens wordt de bekisting uitgezet;
  • Hierna wordt de wapening aangebracht en wordt hier beton overheen gestort.

Tip: eventueel leidingwerk (denk aan je watertoevoer, vloerverwarming, elektra) kan op dit moment gelegd en aangepast worden.

4. De gevel
De volgende stap is het verstevigen van de gevel met een stalen balk. Als er al een kozijn in de gevel zat, kan het zijn dat er geen extra versteviging nodig is. 

Er zullen altijd aanpassingen aan de gevel uitgevoerd moeten worden. Een goede constructie is natuurlijk van groot belang voor de sterkte van je gevel en de veiligheid van je woning. Goed onderzoek naar de juiste constructie is dus belangrijk – soms weet je pas echt wat voor oplossing nodig is als de oude gevel open is gewerkt.

Tip: vaak wordt eerst de nieuwe vloer tegen het oude huis aangelegd. Hierdoor heb je voldoende sterkte om de stalen balk omhoog te brengen en ondersteunen.

Voorbeeld
planning in 1 klik

Krijg een voorbeeldplanning door een kant-en-klare checklist in jouw project te zetten. Zo heb je gelijk een indicatie van de planning, geschatte kosten en doorlooptijden. Samengesteld door onze verbouw expert, toepasbaar op elke verbouwing. Ook die van jou…

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding

5. Binnenwanden en kozijnen
Nu het skelet staat, kunnen de binnenwanden en kozijnen worden geplaatst. Denk aan een nieuwe pui of openslaande deuren naar de tuin. Kozijnen worden bijna altijd in een aparte kozijnenfabriek gemaakt. De vloer-artikelen en kozijnen worden bij een bouwproject vaak het eerste besteld omdat het 12 tot 16 weken kan duren voor het geproduceerd is. Op dit moment worden ook de ruwe wanden vanaf de binnenkant aangebracht.

6. Water- en winddicht maken
Vanaf dit moment wordt ervoor gezorgd dat de uitbouw zo snel mogelijk water- en winddicht is. Dit betekent dat ook de isolatie aangepakt wordt.

7. De afwerking van het dak 

Deze afwerking gebeurt met een boeiboord: maar het kan ook zijn dat dit in een later stadium wordt opgepakt. In dat geval wordt er een tijdelijke overkapping gemaakt zodat er water- en winddicht gewerkt kan worden.

8. De stalen constructie en het kruipgat
Vervolgens wordt de stalen constructie netjes weggewerkt, en wordt er mogelijk een kruipgat van de nieuwe vloer aangelegd. Op deze manier kun je diverse compartimenten onder je vloer bereiken met behulp van deze kruipruimte. Hoewel veel mensen graag een kruipruimte willen, is het vaak niet nodig. Zolang het leidingwerk goed en degelijk aangebracht wordt (en er goed nagedacht wordt over de locatie van het leidingwerk!), is een kruipruimte in principe niet nodig!

9. Glas plaatsen

Als de ruwe wanden en het dakwerk gebeurd is, is het tijd om het glas te plaatsen. Ook hier is een wind- en waterdichte constructie het doel.

10. De loodgieter

Op dit moment komt de loodgieter en/of elektricien op de planning om de werktuigbouwkundige zaken uit te voeren. Denk aan het water, riool, gas, elektra, alarm, data bedrading etc.

11. De cementdekvloer aanbrengen

Een belangrijke mijlpaal in het hele proces: vanaf dat moment kun je de vloerafwerking en verdere afwerking gaan starten zoals bijvoorbeeld het leggen van je parket. 

 

Tip: Laat een versneller aanbrengen in de nieuwe vloer: normaal is de regel: 1 cm dikte kost 1 week droogtijd, wat betekent dat 7 cm dus 7 weken nodig heeft. Met een versneller in het cement, kan je in 14 dagen een droge vloer van 7 cm hebben.

12. De timmerman
En dan komt de timmerman ten tonele: vaak de belangrijkste persoon op de bouw. Hij (of zij) is vanaf het begin aanwezig, weet hoe het moet worden en op welke volgorde er gewerkt moet worden. Deze persoon maakt het bouwproces van begin tot eind mee en heeft hierdoor ook een coördinerende taak. 

 

Tip: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er continue mensen op de bouwplaats aanwezig zijn. Zo kan het werk door blijven gaan en kan informatie uitgewisseld worden tussen partijen die “even” langskomen op de bouw. 

13. Het toilet

Als je een toilet of badkamer meeneemt in de verbouwing, dan vindt op dit moment meestal de ruwbouw qua elektra en waterleidingen plaats.

14. Wanden, vloeren en plafonds

De volgende stap is het sluiten van de wanden en plafonds en het isoleren van de vloer. Let op dat je vloerisolatie goed aansluit op de wanden die ook goed geïsoleerd dienen te zijn, zodat er geen “lek” of koudebrug ontstaat.

15. De stukadoor
De binnenwerkzaamheden zijn nu zover klaar dat de stukadoor zijn werk kan doen.

16. Diverse buitenbetimmeringen

Wanneer de stukadoor aan de slag gaat komt ook het boeiboord, en wordt het plafond van het overstek getimmerd. Ook wordt het dak netjes afgewerkt.

17. De binnenbetimmering
De stukadoor is klaar met zijn werk, en vervolgens worden deuren gehangen en wordt overige binnenbetimmering opgepakt. 

 

Tip: Wil je niet dat de timmerman met z’n stalen neuzen op de nieuwe parketvloer aan het werk gaat om de plinten aan te brengen? Laat dan eerst de plinten leggen en plaats vervolgens de vloer. Probeer zoveel mogelijk werkzaamheden gedaan te hebben voor de definitieve vloer geplaatst gaat worden.

18. Het schilderwerk

Nu is het tijd voor het gronden van je oppervlakten: de grondlaag voor het sauswerk en/of houtwerk. In deze stap loop je ook met iedereen even een rondje om te kijken wat er nog niet goed is opgeleverd – dit kan dan in de komende week / weken nog worden rechtgezet.

19. Afrondende werkzaamheden

Dit is het moment dat je de afbouwplanning echt nodig gaat hebben: de kleine korte werkzaamheden gaan hier nu plaatsvinden die wel heel belangrijk zijn – zorg in de miniatuur planning van de laatste weken dat je mensen zo veel mogelijk werk laat doen zodat ze niet vijf keer apart moeten langskomen. 

20. De vloerafwerking

Eindelijk wordt de definitieve vloer gelegd. Laat een parketvloer altijd afplakken ter bescherming! Zo voorkom je mogelijke schade.

21. De keuken

Als je een nieuwe keuken meeneemt in je verbouwing, is dit hét moment om de keuken te laten installeren. Als je een keuken hebt besteld, wordt in deze stap het werkblad op de keuken gelegd. Het kan zijn dat de leverancier van je werkblad pas na het plaatsen van de keukenkastjes definitief komt inmeten om er zeker van te zijn dat de bladen exact passen. Maak daarentegen wel goede afspraken over de levertijd van het aanrechtblad. In deze stap wordt ook de apparatuur geplaatst.

22. Afrondend schilderwerk

En dan is het eindelijk tijd om de tuin rondom de uitbouw af te werken: je aannemer vlakt vaak alleen de grond uit en verzorgt nooit de bestrating etc. Neem het afwerken

 

23. Raam- en vloerbekleding
Ook de raam- en vloerbekleding zijn nu aan de beurt. Het inmeten van de raambekleding gebeurt vaak na het bezoek van de stukadoor en op het moment dat de vloer ligt.

Budgetbewaking

Bewaak je verbouwkosten. Vul het verbouwbudget in en houd de kosten bij, zo sta je niet voor verrassingen!

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing

24. De uitbouw afwerken

En dan is het eindelijk tijd om de tuin rondom de uitbouw af te werken: je aannemer vlakt vaak alleen de grond uit en verzorgt nooit de bestrating etc. Neem het afwerken / bijwerken van je tuin mee in je plan, zodat zowel je uitbouw als tuin op hetzelfde moment afgerond kunnen worden.

Alles wat in bovenstaande stappen uit de voorbeeld planning bouw woning beschreven staat, moet voordat de bouw begint goed afgesproken, berekend, geoffreerd en gepland zijn. Zo weet je zeker dat je verbouwing soepel verloopt!

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over offertes?
Check deze artikelen:

7 dingen die je nodig hebt voor de offerte aanvraag bij de aannemer

7 dingen die je nodig hebt voor de offerte aanvraag bij de aannemer

Dus het is eindelijk zo ver: je hebt je plannen klaar en staat op het punt om een offerte aan te vragen bij je aannemer. Maar hoe pak je dit aan en nog belangrijker: wat heb je nodig? We zetten het voor je op een rijtje – een goed voorbereid mens telt voor twee!

Welke stappen neemt een aannemer wanneer jij de offerte aangevraagd hebt?

Welke stappen neemt een aannemer wanneer jij de offerte aangevraagd hebt?

Een aannemer heeft een aantal weken nodig om een offerte voor je opstellen. Maar wat doet hij in die tijd? We nemen een kijkje achter de schermen.

De bouwkundige inspectie: waar moet je op letten?

De bouwkundige inspectie: waar moet je op letten?

Je hebt een aannemer gevonden en het moment van de eerste afspraak is eindelijk daar. Tijdens dit eerste gesprek, moet de aannemer natuurlijk de kans hebben om de locatie van je toekomstige uitbouw te zien. Op basis van wat hij ziet en jouw duidelijke wensen en tekeningen, kan hij later zijn offerte uitbrengen. En dit betekent dat je samen aan de wandel gaat. Maar waar moet je op letten tijdens deze wandeling (die trouwens gewoon netjes de ‘bouwkundige inspectie’ genoemd wordt)? We nemen je mee in het proces van de aannemer.