Wat betekenen de termen in een offerte voor je verbouwing?

Josha Prins > 6 juli

Om te weten of een offerte transparant en eerlijk opgesteld is, is het belangrijk om te weten wat de termen in het overzicht betekenen. Zo weet jij precies waar die aannemer het over heeft, sta je je mannetje, en kun je er waar mogelijk direct de gemiddelde prijzen bij zoeken. 

 

We hebben de meest voorkomende termen voor je bij elkaar gezet.

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

Na vol verlangen naar het ontvangst van die offerte uitgekeken te hebben, lees je er doorheen en bemerk je de helft van de termen niet te begrijpen. Niet handig natuurlijk – zo weet je namelijk niet of de offerte eerlijk en transparant opgesteld is. We hebben de meest voorkomende termen voor je bij elkaar gezet.

Wat betekenen de termen in een offerte voor je verbouwing?

Na vol verlangen naar het ontvangst van die offerte uitgekeken te hebben, lees je er doorheen en bemerk je de helft van de termen niet te begrijpen. Niet handig natuurlijk – zo weet je namelijk niet of de offerte eerlijk en transparant opgesteld is voor jouw verbouwproject. 

Terminologie offerte en constructie

Laten we het je dus wat makkelijker maken met dit offerte-terminologie overzicht. Weet jij precies waar die aannemer het over heeft, sta je je mannetje, en kun je er waar mogelijk direct de gemiddelde prijzen bij zoeken.

 

  • Minderwerk

Minderwerk is werk dat een aannemer niet meer hoeft te doen, terwijl je dat eigenlijk wel had afgesproken.

 

  • Meerwerk

Meerwerk is het tegenovergestelde van minderwerk: werk dat een aannemer wél moet doen terwijl je dit eigenlijk niet had afgesproken.

 

  • Bestek of lastenboek

Het bestek (ook wel het lastenboek genoemd) is een technische omschrijving van de verbouwing. Alle taken en gebruikte materialen worden hierin opgenomen.

 

  • Stelposten

Stelposten zijn posten (onderdelen) in een offerte waarvan de aannemer nog niet precies weet hoeveel het gaat kosten. Denk bijvoorbeeld aan de tegels in de badkamer of het keukenblad. Je wilt dit soort stelposten zoveel mogelijk voorkomen: en hier lees je hoe je dat doet.

 

  • Vorstverlet

Zit de ‘r’ in de maand? Dan kun je de term ‘vorstverlet’ zomaar eens voorbij zien komen. Dit betekent niets meer dan het feit dat vakmensen (aangesloten bij de cao bouwnijverheid) die door de aannemer worden ingeschakeld niet bij sneeuw en ijs hoeven te werken.

 

  • Steigerrecht of ladderrecht

Klinkt leuk, toch? Het steigerrecht of ladderrecht is het recht om tijdens de verbouwing de tuin of oprit van de buren te gebruiken mocht dit nodig zijn. Vaak om een steiger of ladder neer te zetten – vandaar de benaming.

 

  • Proces-verbaal van oplevering

Een proces-verbaal heb je normaal liever niet. Maar in dit geval is het ontzettend belangrijk. Wanneer je de verbouwing na oplevering samen met de aannemer inspecteert, worden eventuele gebreken (een schuifdeur die niet goed sluit bijvoorbeeld), vastgelegd in het ‘proces-verbaal van oplevering’. Een belangrijk juridisch document!

 

  • Legeskosten of leges

De legeskosten (kort gewoon ‘leges’ genoemd) zijn de kosten die bij de aanvraag van een omgevingsvergunning komen kijken. Je weet wel, die vergunning die je nodig hebt wanneer je constructieve aanpassingen aan je woning gaat doen. De legeskosten worden door de gemeente verrekend.

 

  • De Wabo

Bij de omgevingsvergunning komt de Wabo: Wet algemene bepaling omgevingsrecht om de hoek kijken. In deze wet zijn de standaard verbouwregels vastgelegd.

 

  • Belasting

In de bouw draait belasting niet om geld – maar om de kracht die op een bepaald element wordt uitgeoefend. Zo wordt er gekeken in hoeverre een bepaald element (een grote jacuzzi in de badkamer bijvoorbeeld) de constructie belast.

 

  • Het omgevingsloket

Dit is waar je architect of tekenaar de omgevingsvergunning aanvraag doet. Je hebt deze vergunning nodig wanneer je constructieve aanpassingen doet aan je woning.

 

  • Een stempelplan

Een stempelplan is geen boekwerk waar de gemeente alle stempels van de voorbijgaande jaren bewaard – maar heeft alles te maken met constructieve stempels. Een stempelplan wordt gemaakt wanneer er een tijdelijke vervanging voor een dragende constructie moet komen: zoals bij het verwijderen van een draagmuur bijvoorbeeld. De stempels zorgen ervoor dat je huis niet instort. Best belangrijk dus.

 

  • Een draagmuur

Een draagmuur is een belangrijke muur in je woning: deze muur is op zo’n manier ontworpen dat het gewicht van je huis op deze muur rust. Laat deze dus maar liever met rust wanneer je zelf aan het klussen gaat!

 

  • Een schroefstempel

Nog meer stempels! Een schroefstempel is een specifiek soort stempel dat ervoor zorgt dat het gewicht van de woning goed gedragen wordt wanneer je bijvoorbeeld een draagmuur verwijdert.

 

  • Het bouwbesluit

Alle bestaande wetgeving voor bouwen in Nederland vind je terug in het bouwbesluit. Ook de voorschriften voor verbouwingen vallen binnen dit bouwbesluit.

 

  • Eurocodes

Om de veiligheid van een constructie te toetsen worden in heel Europa ‘eurocodes’ ingezet. Deze zijn er om een nieuwe bouwconstructie te beoordelen.

 

  • Een gording

Er zijn verschillende balken in een variatie aan materialen te verkrijgen: en een gording is er één van. Een gording wordt in de lengte van het dak aangebracht en draagt de belasting hiervan. 

 

  • Materiaal 

De materialen die nodig zijn als onderdeel van de verbouwing, zoals stenen, staal, glas, specie, etc.

 

  • Materieel 

De machines die nodig zijn voor de werkzaamheden – zoals zaagmachines, kranen, graafmachines, transport.

 

  • De aanneemsom 

Dit is het totaalbedrag waarvoor de aannemer het werk van jou “aanneemt” en dus uitvoert – check goed of dit bedrag inclusief of exclusief BTW is!

 

  • De Stabu-codes / codering

De stichting STABU is een samenwerkingsverband van grote bouworganisaties in Nederland. Zij beheren gestandaardiseerde besteksystematiek voor de woningbouw waaronder de beschrijving van het werk, de tekeningen en de voorwaarden.

 

  • Hoofdstukken / onderdelen 

De offerte is vaak opgebouwd in secties of hoofdstukken. Deze bevatten de werkzaamheden en kostenposten die bij dat onderdeel horen. De volgorde van deze hoofdstukken en onderdelen zijn vaak opgenomen in de volgorde zoals de werkzaamheden ook uitgevoerd gaan worden.

 

  • De termijnstelling

De termijnstelling bepaald een vast tijdstip of moment waarop iets gaat gebeuren of gebeurt moet zijn. Binnen een bepaalde termijn zal dus een bepaald onderdeel van je verbouwing afgerond moeten worden. 

 

  • Betalingstermijnen

Dit zijn de termijnen waarin jij de aannemer betaald.

 

  • Stagnatiekosten

Stagnatiekosten zijn kosten die voorkomen in geval van vertraging gedurende het bouwproject. 

 

  • Constructeurskosten

De constructeurkosten komen voort uit een constructieberekening. Deze berekening is nodig wanneer er constructieve wijzigingen aangebracht worden aan de woning. Zonder een constructeur kan een verbouwing niet voortgezet worden!

 

  • Legeskosten

Legeskosten (ook wel bouwleges genoemd) zijn de kosten voor het in behandeling nemen van je vergunningaanvraag. Je betaalt deze kosten ook als je vergunning uiteindelijk niet verleend wordt.

 

  • Precariokosten

Voor het gebruik van openbare grond (de straat aan je huis bijvoorbeeld), heffen gemeenten precariobelasting. Deze belasting moet betaald worden wanneer je bijvoorbeeld steigers of containers op openbare grond plaatst tijdens je verbouwing.

 

  • Een combinatievloer

Ooit van een combinatievloer (ook wel broodjesvloer genoemd) gehoord? Dit is een dragende vloer waarbij kleine elementen van beton of isolatiemateriaal fungeren als bekisting. De combinatievloer wordt toegepast als beganegrondvloer van een aanbouw.

 

  • Bouwplaatsvoorzieningen

Het spreekt misschien voor zich, maar ook bouwplaatsvoorzieningen kunnen op de offerte voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan toiletgelegenheden of zelfs een kantine voor de vakmensen die met jouw project aan het werk gaan.

 

  • Stut- en stempelwerk

Een stut of stempel is een balk die de bestaande constructie ondersteund. Zo’n balk voorkomt bijvoorbeeld dat twee overstaande wanden naar elkaar wijken, of dat de wanden van een bouwput op de plaats gehouden worden.

 

  • EPDM dakbedekking

EPDM is de afkorting van “Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer” en is een groep sterke, dunne en waterdichte synthetische rubbers.

 

  • Dampremmende laag:

De dampremmende laag is een speciaal vlies dat het transport van waterdamp in een scheidingsconstructie vertraagt of voorkomt. Met de dampremmende laag wordt condensatie in je dak, gevel of vloer voorkomen.

  • Houtskeletbouw (HBS)

Houtskeletbouw is een bouwmethode waarbij de constructie-elementen van hout zijn. 

Belangrijk voor een goede offerte voor je verbouwing

Neem de tijd om goed op te schrijven wat je wilt. Daarmee is het voor de bouwers ook makkelijker om een offerte op te stellen waar je echt wat aan hebt. Als je weet wat je wilt, weet de bouwer dat ook en kun je strakkere afspraken maken over wat je krijgt en vooral ook: wat niet. Gebruik voor een goede voorbereiding de checklists in de VerbouwApp. Of vraag om wat hulp van onze bouwbegeleider.

Hulp bij offertes

Offertes opvragen voor je verbouwing, daar helpen we je graag mee! Maak kennis met onze bouwbegeleider die je snel op weg kan helpen bij het aanvragen, interpreteren en vergelijken van offertes.

informatie over offertes verbouwen
Group 4@3x

De juiste voorbereiding voor je verbouwing, ook in de offerte-fase

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Het ideale bouwproces...

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over offertes?
Check deze artikelen:

7 dingen die je nodig hebt voor de offerte aanvraag bij de aannemer

7 dingen die je nodig hebt voor de offerte aanvraag bij de aannemer

Dus het is eindelijk zo ver: je hebt je plannen klaar en staat op het punt om een offerte aan te vragen bij je aannemer. Maar hoe pak je dit aan en nog belangrijker: wat heb je nodig? We zetten het voor je op een rijtje – een goed voorbereid mens telt voor twee!

Welke stappen neemt een aannemer wanneer jij de offerte aangevraagd hebt?

Welke stappen neemt een aannemer wanneer jij de offerte aangevraagd hebt?

Een aannemer heeft een aantal weken nodig om een offerte voor je opstellen. Maar wat doet hij in die tijd? We nemen een kijkje achter de schermen.

De bouwkundige inspectie: waar moet je op letten?

De bouwkundige inspectie: waar moet je op letten?

Je hebt een aannemer gevonden en het moment van de eerste afspraak is eindelijk daar. Tijdens dit eerste gesprek, moet de aannemer natuurlijk de kans hebben om de locatie van je toekomstige uitbouw te zien. Op basis van wat hij ziet en jouw duidelijke wensen en tekeningen, kan hij later zijn offerte uitbrengen. En dit betekent dat je samen aan de wandel gaat. Maar waar moet je op letten tijdens deze wandeling (die trouwens gewoon netjes de ‘bouwkundige inspectie’ genoemd wordt)? We nemen je mee in het proces van de aannemer.