Wat zijn stelposten en wat zijn de risico's?

Josha Prins > 6 apr

Waarom pakt een verbouwing vaak duurder uit dan verwacht? Je hebt je budget zo netjes berekend, en toch komen er uiteindelijk onverwacht hoge kosten tevoorschijn. Het antwoord is makkelijker dan je denkt: onverwacht hoge kosten komen vaak voort uit stelposten. Maar wat zijn stelposten eigenlijk, waar moet je op letten en hoe kun je ze voorkomen? We leggen het je snel uit.

Het ideale bouwproces...

Wat zijn stelposten en wat zijn de risico's?

Wat zijn stelposten?

Stelposten zijn geschatte bedragen voor onderdelen van de verbouwing. Je vindt stelposten terug op de offerte en/of aannemingsovereenkomst van je aannemer. Deze geschatte bedragen worden pas bekend wanneer de laatste, ontbrekende details bevestigd zijn. De bedragen van stelposten kunnen lager uitvallen, maar in de meeste gevallen vallen ze hoger uit.

Een voorbeeld van een stelpost

Stel, je wilt een nieuwe keuken in je uitbouw. De tekeningen zijn klaar, maar je bent nog niet zeker over het materiaal van het keukenblad en de afwerking van de tegels. Omdat deze details nog niet bevestigd zijn, moet de aannemer hier een stelpost voor rekenen. Hij maakt een ruwe schatting van de mogelijke kosten, en verrekent de uiteindelijke kosten later met deze schatting. Kies je dus uiteindelijk voor een aanrechtblad en afwerking die duurder zijn dan de stelpost, dan betaal je meer.

Wat zijn de voordelen van stelposten?

Hoewel wij van mening zijn dat je alles op alles moet zetten om stelposten te voorkomen, kunnen ze ook handig zijn. Een stelpost geeft je de tijd om wat een passende keuken uit te zoeken, of wat langer na te denken over de tegels die je uiteindelijk in de keuken wilt. Omdat de keuze bij jou ligt, heb jij invloed op de uiteindelijke hoogte van de stelposten.

 

In 1 klik een kostenindicatie

Bekijk de kant-en-klare checklists van een badkamer-, keukenverbouwing, uitbouw, appartementsverbouwing en dakopbouw in de VerbouwApp! Zo heb je in 1 klik inzicht in de kosten per soort werk in het stappenplan. Samengesteld door onze verbouw expert, toepasbaar op elke verbouwing. Ook die van jou…

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding

Wat zijn de nadelen van stelposten?

Maar als je het ons vraagt, zijn stelposten vooral onzekerheden. Onzekerheden die in de meeste gevallen duurder uitvallen dan je had gehoopt, en die je minder zicht geven op het uiteindelijke eindresultaat van de verbouwing. Probeer alle details dus vóór de offerte aanvraag uitgewerkt te hebben. 

 

Eerlijk is eerlijk: het is wel zo handig om te weten welke tegels je in je nieuwe keuken wilt. Zo weet je precies welk budget je vrij moet spelen én dat het uiteindelijke eindresultaat precies is zoals je voor ogen had. Daarnaast zijn dit soort keuzes ook erg belangrijk bij het maken van de tekeningen. Hoe meer details jij hebt, hoe sneller je jouw droom werkelijkheid ziet worden én hoe kleiner de kans op teleurstellingen.

Stelposten vanuit de aannemer​

Naast stelposten voor onbekende details, kan ook de aannemer stelposten op zijn offerte terug laten komen. Zo kan hij bijvoorbeeld een stelpost voorstellen wanneer hij een onderaannemer of vakmensen in moet schakelen en nog niet weet wat deze zullen kosten. Ook dit soort stelposten wil je natuurlijk voorkomen. Laat de aannemer dus alle kosten opvragen en tot de laatste cent op de offerte zetten voordat hij je een offerte overhandigt.

Juridisch advies

Knaagt er een vraag aan je? Stel hem gratis aan onze partner DAS. Zij helpen je 10 minuten met de juiste tips, zodat je verder kan in jouw situatie.

verbouw scan tips en stappenplan

Waarom moet je stelposten vermijden?

Kosten van stelposten kunnen vaak fors hoger uitvallen. We adviseren je dan ook om ze zoveel mogelijk te vermijden. Breng je wensen goed in kaart, denk na over alle details en neem al deze inzichten mee in je gesprek met je aannemer. Op deze manier voorkom je een overschrijding van je budget. 

Mochten er toch echt stelposten in de offerte terug moeten komen, maak dan duidelijke afspraken. Spreek bijvoorbeeld af dat stelposten beperkt mogen worden overschreden met een percentage van bijvoorbeeld maximaal 10- of 20%.

 

 Zorg er daarnaast voor dat stelposten zo specifiek mogelijk omschreven zijn om vervelende discussies achteraf te voorkomen. Is de stelpost bijvoorbeeld alleen voor het materiaal, of ook voor de arbeidskosten en opslag? Wat is de prijslimiet en welke andere voorwaarden zijn aan de stelposten verbonden? Lees ook de algemene voorwaarden van je aannemer goed door: hier staan vaak voorwaarden in omschreven m.b.t. deze stelposten!

VerbouwScan

Hoe goed ben jij voorbereid op je verbouwing? Doe de online verbouw scan en ontvang concrete tips!

verbouw scan tips en stappenplan
Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Het ideale bouwproces...

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over offertes?
Check deze artikelen:

7 dingen die je nodig hebt voor de offerte aanvraag bij de aannemer

7 dingen die je nodig hebt voor de offerte aanvraag bij de aannemer

Dus het is eindelijk zo ver: je hebt je plannen klaar en staat op het punt om een offerte aan te vragen bij je aannemer. Maar hoe pak je dit aan en nog belangrijker: wat heb je nodig? We zetten het voor je op een rijtje – een goed voorbereid mens telt voor twee!

Welke stappen neemt een aannemer wanneer jij de offerte aangevraagd hebt?

Welke stappen neemt een aannemer wanneer jij de offerte aangevraagd hebt?

Een aannemer heeft een aantal weken nodig om een offerte voor je opstellen. Maar wat doet hij in die tijd? We nemen een kijkje achter de schermen.

De bouwkundige inspectie: waar moet je op letten?

De bouwkundige inspectie: waar moet je op letten?

Je hebt een aannemer gevonden en het moment van de eerste afspraak is eindelijk daar. Tijdens dit eerste gesprek, moet de aannemer natuurlijk de kans hebben om de locatie van je toekomstige uitbouw te zien. Op basis van wat hij ziet en jouw duidelijke wensen en tekeningen, kan hij later zijn offerte uitbrengen. En dit betekent dat je samen aan de wandel gaat. Maar waar moet je op letten tijdens deze wandeling (die trouwens gewoon netjes de ‘bouwkundige inspectie’ genoemd wordt)? We nemen je mee in het proces van de aannemer.