Wat zit er in een verbouwing offerte inbegrepen - en wat niet?

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Ontdek hier wat je allemaal terug moet vinden in die offerte voor jouw verbouwing. Zo heb jij straks alle informatie die je nodig hebt om de ontvangen offerte(s) beter te kunnen beoordelen

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

Wanneer je een offerte ontvangt, kijk je eerst naar de volledigheid. Je moet er de volgende onderdelen hoe dan ook in terug zien komen:

 

  1. Algemene informatie;
  2. Omschrijving van de werkzaamheden;
  3. De planning;
  4. De kosten;
  5. Onvoorziene kosten (stelposten);
  6. De BTW;
  7. Eventuele voorrijkosten;
  8. De winst & risico post;
  9. De totale kosten;
  10. De algemene voorwaarden.

Wat zit er in een verbouwing offerte inbegrepen - en wat niet?

Of je nu een groot of klein project start; verbouwen is nooit goedkoop. Het is dan ook helemaal te begrijpen dat jij – net als vele anderen –  toch graag voor een aannemer kiest die de klus binnen jouw budget kan klaren. 

En dus ben je op jacht gegaan met jouw interieurplan. Je hebt de offerteaanvraag afgerond, en weet ongeveer hoe je een offerte moet lezen. Maar hoe weet je nu wat er wel, en wat er niet in die offerte terug te vinden moet zijn? Is die ene goedkope offerte wel inclusief?

Ontdek hier wat je allemaal terug moet vinden in die offerte voor jouw verbouwing. Zo heb jij straks alle informatie die je nodig hebt om de ontvangen offerte(s) beter te kunnen beoordelen!

Uit welke onderdelen bestaat een offerte?

Wanneer je een offerte ontvangt, kijk je eerst naar de volledigheid. Je moet er de volgende onderdelen hoe dan ook in terug zien komen:

  1. Algemene informatie
    Een korte omschrijving van de huidige staat, het verwachte eindresultaat, de locatie, startdatum, trajectduur en eventuele bijzonderheden.
  2. Omschrijving van de werkzaamheden
    Zowel de inhoud en omschrijving van de werkzaamheden (mocht dit niet zichtbaar zijn in de offerte, dan kan de aannemer dit toelichten) als de materialen die hier gebruikt gaan worden. Niet iedere schroef hoeft benoemd te worden, maar de werkzaamheden moeten wel zo specifiek mogelijk omschreven worden.
  3. De planning
    Zowel de begin- en einddatum, en de geschatte duur, als de lengte van de werkdagen en het aantal werknemers. Ben specifiek: zodra de aannemer van start gaat moet de stoffeerder al ingepland zijn!
  4. De kosten
    Er moet per post (werkzaamheden, vakmensen, materialen, installaties, materieel, – en ga zo maar door) een duidelijke, transparante berekening staan van de prijs die de aannemer bij jou in rekening brengt.
  5. Onvoorziene kosten
    Ook onvoorziene kosten mogen niet vergeten worden. Hier wordt vaak een 10% percentage van het totaalbudget voor gebruikt. In sommige gevallen moet je deze onvoorziene kosten zelf reserveren: check dit even met je aannemer!
  6. Stelposten
    Stelposten worden ingevoerd wanneer een aannemer niet zeker is hoe een bepaalde kostenpost ingevuld gaat worden. Dit geschatte bedrag kan na uitvoering hoger, of lager uitvallen.

    Tip: een stelpost is een ruwe schatting. Dit betekent dat de stelposten zomaar eens hoger uit zouden kunnen vallen dan jij gepland had. Probeer deze dus zoveel mogelijk te vermijden en de offerte vooral uit vaste bedragen te laten bestaan. Als je merkt dat je toch stelposten nodig hebt, dan is dat een teken dat je het voorwerk nog niet af hebt: wat wil je nu precies, hoe wil je het gaan uitvoeren: eigenlijk moet je terug naar de tekentafel zodat een stelpost niet meer voorkomt op de uiteindelijke begroting / offerte.
  7. De BTW
    De meeste offertes zijn exclusief BTW – de verschuldigde BTW zou op de offerte zichtbaar moeten zijn. Let er op dat je het juiste BTW terugziet.  Het lage btw tarief van 9% geldt voor het isoleren, schilderen, stukadoren, behangen (en schoonmaken) van woningen die ouder zijn dan 2 jaar, of wanneer een hoofdaannemer het werk uitbesteedt aan een onderaannemer. Toch berekenen sommige aannemers het hoge 21% tarief over alle werkzaamheden – wat ze op sommige onderdelen een winst van 12% oplevert.
  8. Eventuele voorrijkosten / parkeerkosten
    Sommige aannemers berekenen voorrijkosten en/of parkeerkosten. Is dit het geval bij jouw aannemer, dan moeten deze op de offerte vermeld staan.
  9. De winst & risico post
    Veel aannemers rekenen ook de winst & risico post mee in de offerte. Dit bedrag dekt risico tijdens het project af.

    Tip: een betrouwbare aannemer is altijd bereid om de offerte met je door te spreken. Teken dan ook nooit een offerte zonder mondelinge uitleg.
  10. Algemene kosten
    Kosten zoals de CAR-verzekering en andere algemene kosten (kantoorpersoneel, opslag, vervoer etc) zouden op een (transparante) offerte zichtbaar moeten zijn.
  11. De totale kosten
    De offerte wordt vaak afgesloten met een totaalsom. Deze kan zowel inclusief als exclusief BTW weergeven worden.
  12. De algemene voorwaarden
    Vaak als bijlage bij de offerte te vinden. Lees deze goed door voor je de offerte / opdrachtbevestiging gaat ondertekenen! Ontdek hier waar je op moet letten. 

Wat zit er niet bij een offerte inbegrepen?

Veel aannemers laten kleine klussen of details die niet bij hun werkzaamheden horen links liggen. Kijk dus altijd goed of alle werkzaamheden op de offerte staan, en laat de aannemer dit toelichten. Missen er klussen? Dan is het jouw verantwoordelijkheid om deze alsnog op te (laten) pakken. Vraag de aannemer dus vooral ook wat er niet op de offerte staat én laat dit in het uiteindelijke contract opschreven worden. Dat voorkomt vervelende discussies en teleurstelling achteraf.

VerbouwScan

Hoe goed ben jij voorbereid op je verbouwing? Doe de online verbouw scan en ontvang concrete tips voordat je met je verbouwing begint!

verbouw scan tips en stappenplan
Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Gebruik de kant-en-klare checklists van onze bouwexperts, ook voor de oplevering
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Het ideale bouwproces...

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over offertes?
Check deze artikelen:

7 dingen die je nodig hebt voor de offerte aanvraag bij de aannemer

7 dingen die je nodig hebt voor de offerte aanvraag bij de aannemer

Dus het is eindelijk zo ver: je hebt je plannen klaar en staat op het punt om een offerte aan te vragen bij je aannemer. Maar hoe pak je dit aan en nog belangrijker: wat heb je nodig? We zetten het voor je op een rijtje – een goed voorbereid mens telt voor twee!

Welke stappen neemt een aannemer wanneer jij de offerte aangevraagd hebt?

Welke stappen neemt een aannemer wanneer jij de offerte aangevraagd hebt?

Een aannemer heeft een aantal weken nodig om een offerte voor je opstellen. Maar wat doet hij in die tijd? We nemen een kijkje achter de schermen.

De bouwkundige inspectie: waar moet je op letten?

De bouwkundige inspectie: waar moet je op letten?

Je hebt een aannemer gevonden en het moment van de eerste afspraak is eindelijk daar. Tijdens dit eerste gesprek, moet de aannemer natuurlijk de kans hebben om de locatie van je toekomstige uitbouw te zien. Op basis van wat hij ziet en jouw duidelijke wensen en tekeningen, kan hij later zijn offerte uitbrengen. En dit betekent dat je samen aan de wandel gaat. Maar waar moet je op letten tijdens deze wandeling (die trouwens gewoon netjes de ‘bouwkundige inspectie’ genoemd wordt)? We nemen je mee in het proces van de aannemer.