De oplevering controleren: 6 tips
Het controleren van de oplevering is geen makkelijke taak: zeker niet als “leek”. We geven je dan ook graag een aantal essentiële tips die verborgen gebreken na oplevering mogelijk kunnen voorkomen.
Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig?
Het controleren van de oplevering is geen makkelijke taak: zeker niet als “leek”. We geven je dan ook graag een aantal essentiële tips die verborgen gebreken na oplevering mogelijk kunnen voorkomen.
In het kort:
Nu dat de afbouwfase is afgerond, is het moment eindelijk daar: je loopt samen met de uitvoerders en verantwoordelijken langs alles dat wordt opgeleverd. Een spannend, maar vooral belangrijk moment. Geef jij je akkoord, dan wordt het project gesloten.
Ben je akkoord? Dan zet je een handtekening onder het opleveringsrapport en betaal je het nog openstaande bedrag aan de aannemer.
Ben je nog niet akkoord? Dan wordt er een herstellijst gemaakt en gaat de aannemer verder aan de slag. Je hoeft het nog te betalen bedrag pas over te maken als alles akkoord is.
Maar het controleren van de oplevering is geen makkelijke taak: zeker niet als “leek”. We geven je dan ook graag een aantal essentiële tips die verborgen gebreken na oplevering mogelijk kunnen voorkomen.
De eerste en allerbelangrijkste tip is: doe het niet alleen. Tenzij je zelf een verleden hebt binnen de bouwsector, is de kans erg klein dat je mogelijke gebreken direct ziet. Na zo’n lange periode van wachten ziet natuurlijk alles er fantastisch uit. Schakel dan ook altijd hulp in. Vraag een bouwbegeleider om met je mee te lopen of schakel de hulp van je architect of tekenaar in. Vakmensen met de benodigde achtergrond, educatie en ervaring zien direct waar het mogelijk mis kan gaan!
Tijdens de opleveren van je woning kan er vanalles gebeuren! Heb je hulp nodig? Bekijk onze professionals, met hun zorg je straks fijn in je woning kan wonen!
Neem even de tijd om goed na te denken en alle afspraken na te lopen. Wat was er ook alweer afgesproken? Schrijf eventuele aandachtspunten van tevoren op zodat je zeker weet dat je ze op het moment supreme niet vergeet.
Tip: de voorbereiding begint al gedurende de verbouwing. Breng je bijvoorbeeld een bezoekje aan de bouwplaats en zie je schade op het keukenblad? Schrijf dit dan vast op, zodat je het tijdens de opleveringskeuring kunt controleren en eventueel aan kunt kaarten.
Kijk eens of je een voorbeschouwing kunt regelen. Dit is in principe hetzelfde als de oplevering zelf, maar dan in een informele setting. Op deze manier kun je jezelf goed voorbereiden op wat er uiteindelijk opgeleverd gaat worden. Een mooi moment om eventuele twijfelpunten vast aan te kaarten!
Het klinkt logisch: maar het maken van een afspraak op het juiste moment is erg belangrijk. Wilt de aannemer al een opleveringskeuring doen wanneer er nog veel werk gedaan moet worden? Dan kies je liever voor een datum verder in de toekomst. Ben kritisch! Dit is uiteindelijk wel het moment waarop jij wel, of geen akkoord geeft.
Tip: laat deze afspraak overdag plaatsvinden. Bij natuurlijk licht zie je namelijk meer dan wanneer het buiten donker is!
Hoewel alles er waarschijnlijk fantastisch uitziet, is het ontzettend belangrijk om de roze bril even af te zetten en nauwkeurig rond te kijken. Kijk naar het grote plaatje: werkt alles? Is de afwerking inderdaad gedaan zoals jullie hadden afgesproken? Focus vervolgens op de details: is de afwerking naar wens, zijn er beschadigingen? Kijk bijvoorbeeld goed naar het glaswerk, het stucwerk, het schilderwerk, de deuren, vloeren en plafonds.
Het klinkt misschien heftig, maar het proces-verbaal van oplevering is niets meer dan een opleveringsrapport. Hierin geef je aan welke punten nog verwerkt moeten worden en binnen welke periode deze moeten worden opgelost (meestal binnen 2 weken). Dit rapport wordt door zowel jou als je aannemer ondertekend.
Tip: ben je het ergens niet over eens? Laat het dan in het rapport opnemen als discussiepunt. De aannemer is in dit geval (nog) niet verplicht om het te herstellen, maar kan hier op een later moment bij een onafhankelijke inspectie alsnog aansprakelijk voor worden gesteld.
Ga deze belangrijke afspraak hoe dan ook niet alleen aan. Met de hulp van je bouwbegeleider of architect kun je mogelijke gebreken na oplevering voorkomen!
8.314 woningeigenaren gingen je al voor!
"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"
Op zoek naar meer informatie over de oplevering?
Check deze artikelen:
Het controleren van de oplevering is geen makkelijke taak: zeker niet als “leek”. We geven je dan ook graag een aantal essentiële tips die verborgen gebreken na oplevering mogelijk kunnen voorkomen.
Hoe wil jij je uitbouw opgeleverd hebben? Wil je er direct in kunnen trekken zonder ergens naar om te hoeven kijken, of wil je zelf nog even de handen uit de mouwen steken om het helemaal naar eigen wens af te ronden? Ga je voor een casco-oplevering, of liever sleutelklaar? Ontdek het hier!
Wanneer een lange verbouwing eindelijk afgerond is kan het lastig zijn om met een onafhankelijke blik naar het eindresultaat te kijken. Dikke kans dat alles er fantastisch uit lijkt te zien en je de aannemer zonder problemen de laatste termijn betaald. Maar wat als je er op een later moment achter komt dat er toch iets niet helemaal lijkt te kloppen? Geniet je net een paar weken van je uitbouw, blijken de schuifdeuren niet lekker te sluiten, of blijkt het aanrechtblad te lekken. Wat dan?
Hart voor je Huis
Wij staan je bij tijdens je hele reis naar heerlijk wonen! In elke stap krijg je van ons exact de juiste tips om je verbouwing tot een succes te maken!
Contact
Varrolaan 100, The Tree House
3584 BW Utrecht
E: hallo@hartvoorjehuis.nl
Bereikbaar 7 dagen per week
van 08:30 – 22:00 uur
Onze voorwaarden | Jouw privacy
Copyright © 2023 – Alle rechten voorbehouden
Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,2!
De afgelopen jaren hebben we ons best gedaan om van de VerbouwApp hét platform te maken voor jouw klus of project. We zijn trots op het platform dat we samen met onze klanten hebben gebouwd. Helaas moeten we vaststellen dat we niet langer verder kunnen bouwen aan dit mooie experiment.
Daarom hebben we besloten om de VerbouwApp voorlopig niet meer te ondersteunen. Eén platform voor de planning en uitvoering van klussen en bouwprojecten blijft een goed idee, wellicht komt het ooit tot een vervolg!
Wie weet tot dan,
Het team van de VerbouwApp
Voor vragen over de VerbouwApp en dit bericht, kun je altijd een bericht sturen naar communicatie@dsgdiensten.nl.