Gebreken na oplevering: wat doe je?

Josha Prins > 17 mei

Wanneer een lange verbouwing eindelijk afgerond is kan het lastig zijn om met een onafhankelijke blik naar het eindresultaat te kijken. Dikke kans dat alles er fantastisch uit lijkt te zien en je de aannemer zonder problemen de laatste termijn betaald.

 

Maar wat als je er op een later moment achter komt dat er toch iets niet helemaal lijkt te kloppen? Geniet je net een paar weken van je uitbouw, blijken de schuifdeuren niet lekker te sluiten, of blijkt het aanrechtblad te lekken.

 

Wat dan?

Het ideale bouwproces...

In het kort: 

Gelukkig zit je aannemer verbonden aan specifieke periodes binnen welke hij gebreken na oplevering moet herstellen:

 

  1. De herstelperiode, een periode van 3 maanden na oplevering.
  2. De onderhoudsperiode, een periode van zo’n 6 maanden nadat de eerste periode verstreken is.
  3. Verborgen gebreken, een termijn van 5 jaar nadat de onderhoudsperiode verstreken is.
  4. Ernstige gebreken, een termijn van 20,5 jaar nadat de vorige 5-jaar termijn verstreken is.

 

Maak hoe dan ook altijd schriftelijk melding van gebreken, en geef je aannemer de kans deze te herstellen. Ga niet zelf aan het werk, dit kan ervoor zorgen dat je garantie vervalt. Wil je gebreken voorkomen? Neem dan een externe partij zoals een bouwbegeleider mee wanneer je de oplevering controleert. 

Gebreken na oplevering: wat doe je?

Wanneer een lange verbouwing eindelijk afgerond is kan het lastig zijn om met een onafhankelijke blik naar het eindresultaat te kijken. Dikke kans dat alles er fantastisch uit lijkt te zien en je de aannemer zonder problemen de laatste termijn betaald.

 

 

Maar wat als je er op een later moment achter komt dat er toch iets niet helemaal lijkt te kloppen? Geniet je net een paar weken van je uitbouw, blijken de schuifdeuren niet lekker te sluiten, of blijkt het aanrechtblad te lekken. Wat dan?

Voordelen van De Wet

Gelukkig staat de Nederlandse wetgeving in dit geval aan jouw kant. Na afronding van de verbouwing loopt de aansprakelijkheid van de aannemer namelijk nog even door. Voor welke termijnen en welke onderdelen de aannemer nog aansprakelijk is, hangt deels af van de algemene voorwaarden en het contract. Ontzettend belangrijk om de algemene voorwaarden goed te lezen dus!

Juridisch advies

Knaagt er een vraag aan je? Stel hem gratis aan onze partner DAS. Zij helpen je 10 minuten met de juiste tips, zodat je verder kan in jouw situatie.

verbouw scan tips en stappenplan

Wanneer moet je aannemer gebreken na oplevering herstellen?

Over het algemeen kun je de volgende termijnen aanhouden: 

 

1. De herstelperiode

De herstelperiode is een periode van 3 maanden. Binnen deze periode moeten alle gebreken die in het opleverrapport zijn gemeld hersteld worden. Je kunt hier dus geen aanspraak op doen wanneer je geen gebreken in het opleverrapport opgenomen hebt.

 

2. De onderhoudsperiode

Heb je geen gebreken opgenomen in het opleverrapport, maar kom je er na een aantal maanden toch achter dat er iets niet in orde is? Dan kun je deze onder de onderhoudsperiode bij je aannemer aankaarten. De onderhoudsperiode gaat over gebreken die binnen 6 maanden na oplevering ontdekt zijn.

 

3. Verborgen gebreken

Na deze 6 maanden volgen de verborgen gebreken. Nadat de onderhoudsperiode van 6 maanden na oplevering afgelopen is, gaat er een termijn van 5 jaar in: de verborgen gebreken periode. Deze periode is er voor gebreken die je pas na de eerste 6 maanden bemerkt. Een lekkage die bijvoorbeeld pas tijdens een regenachtige herfst aan het licht komt.

 

4. Ernstige gebreken

En dan zijn er de ernstige gebreken nog: een periode van zo’n 20,5 jaar. Na 5,5 jaar (verborgen gebreken) kan de aannemer alleen nog aansprakelijk gesteld worden voor ernstige gebreken: denk hierbij aan constructiefouten. 

Hoewel deze contractuele aansprakelijkheidsperiode je kunnen helpen om bepaalde zaken aan het licht te brengen, is dit niet het enige dat je kunt doen. Afhankelijk van de algemene voorwaarden waar de aannemer mee werkt, kan het zijn dat je ook nog een garantie van Bouwgarant, Woningborg of SWK hebt. Informeer dan ook altijd naar de garantieperiode wanneer je het gesprek aangaat met je aannemer, en laat dit vastleggen. Zo weet jij ook ná oplevering wat je rechten zijn.

Wat kun je zelf doen aan gebreken na oplevering?

Zodra je gebreken na oplevering bemerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk schriftelijk een melding te maken bij je aannemer. Je bent natuurlijk verbonden aan bepaalde termijnen; dus houd deze in het achterhoofd. Twijfel je aan de termijnen? Kijk dan nog eens even in de aannemingsovereenkomst: hier zijn dit soort garantieperioden in opgenomen.

 

Maak je geen melding? Dan kan je recht op herstel van deze gebreken na 2 jaar verjaren.

 

Tip: Geef de aannemer eerst de kans om het gebrek te herstellen. Wanneer je zelf aan de slag gaat, kan het zijn dat je garantie komt te vervallen. Wat doet een aannemer tijdens je verbouwing?

De laatste keer dat jij met je aannemer door je uitbouw loopt om de oplevering te controleren, kan het lastig zijn om als ‘leek’ te zien waar mogelijke gebreken liggen. We raden je dan ook sterk aan om een externe deskundige mee te nemen. Denk hierbij aan een bouwbegeleider, of de architect of tekenaar waar je in een eerdere fase mee hebt samengewerkt. Deze onafhankelijke, externe partij ziet wat jij mogelijk mist, en kan dit direct aankaarten bij de aannemer.

Oplevering via Vereniging Eigen Huis

Na een intieme samenwerking met je aannemer en vakmensen, kan het alsnog zo zijn dat er meningsverschillen ontstaan over bepaalde bouwonderdelen. Denk aan hoe vlak het schilderwerk is aangebracht, of de afwerking van de vloeren. Om dit soort discussies te voorkomen, kun je de oplevering door een onafhankelijke partij zoals Vereniging Eigen Huis te laten controleren.

Een bouwbegeleider inschakelen

Heb je nu toch een geschil, dan kun je dat geschil melden bij de geschillencommissie verbouwingen. De geschillencommissie behandelt klachten over een verbouwing als de overeenkomst op of na 1 januari 2010 is gesloten en de CoVo2010 of AVA van toepassing zijn verklaard op de overeenkomst. De uitspraak wordt in dat geval gedaan door middel van Bindend Advies. Meer informatie vindt je hier!

Ook onze partner DAS heeft juridische checklists voor je verbouwing voor je klaargezet in de VerbouwApp – download ‘m dus direct en check ze meteen voor meer tips & tricks.

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Gebruik de kant-en-klare checklists van onze bouwexperts, ook voor de oplevering
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Het ideale bouwproces...

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over de oplevering?
Check deze artikelen:

De oplevering controleren: 6 tips

De oplevering controleren: 6 tips

Het controleren van de oplevering is geen makkelijke taak: zeker niet als “leek”. We geven je dan ook graag een aantal essentiële tips die verborgen gebreken na oplevering mogelijk kunnen voorkomen.

Oplevering huis na verbouwing: welke niveaus zijn er?

Oplevering huis na verbouwing: welke niveaus zijn er?

Hoe wil jij je uitbouw opgeleverd hebben? Wil je er direct in kunnen trekken zonder ergens naar om te hoeven kijken, of wil je zelf nog even de handen uit de mouwen steken om het helemaal naar eigen wens af te ronden? Ga je voor een casco-oplevering, of liever sleutelklaar? Ontdek het hier! 

Gebreken na oplevering: wat doe je?

Gebreken na oplevering: wat doe je?

Wanneer een lange verbouwing eindelijk afgerond is kan het lastig zijn om met een onafhankelijke blik naar het eindresultaat te kijken. Dikke kans dat alles er fantastisch uit lijkt te zien en je de aannemer zonder problemen de laatste termijn betaald. Maar wat als je er op een later moment achter komt dat er toch iets niet helemaal lijkt te kloppen? Geniet je net een paar weken van je uitbouw, blijken de schuifdeuren niet lekker te sluiten, of blijkt het aanrechtblad te lekken. Wat dan?