De oplevering controleren: 6 tips
Het controleren van de oplevering is geen makkelijke taak: zeker niet als “leek”. We geven je dan ook graag een aantal essentiële tips die verborgen gebreken na oplevering mogelijk kunnen voorkomen.
Wanneer een lange verbouwing eindelijk afgerond is kan het lastig zijn om met een onafhankelijke blik naar het eindresultaat te kijken. Dikke kans dat alles er fantastisch uit lijkt te zien en je de aannemer zonder problemen de laatste termijn betaald.
Maar wat als je er op een later moment achter komt dat er toch iets niet helemaal lijkt te kloppen? Geniet je net een paar weken van je uitbouw, blijken de schuifdeuren niet lekker te sluiten, of blijkt het aanrechtblad te lekken.
Wat dan?
In het kort:
Gelukkig zit je aannemer verbonden aan specifieke periodes binnen welke hij gebreken na oplevering moet herstellen:
Maak hoe dan ook altijd schriftelijk melding van gebreken, en geef je aannemer de kans deze te herstellen. Ga niet zelf aan het werk, dit kan ervoor zorgen dat je garantie vervalt. Wil je gebreken voorkomen? Neem dan een externe partij zoals een bouwbegeleider mee wanneer je de oplevering controleert.
Wanneer een lange verbouwing eindelijk afgerond is kan het lastig zijn om met een onafhankelijke blik naar het eindresultaat te kijken. Dikke kans dat alles er fantastisch uit lijkt te zien en je de aannemer zonder problemen de laatste termijn betaald.
Maar wat als je er op een later moment achter komt dat er toch iets niet helemaal lijkt te kloppen? Geniet je net een paar weken van je uitbouw, blijken de schuifdeuren niet lekker te sluiten, of blijkt het aanrechtblad te lekken. Wat dan?
Gelukkig staat de Nederlandse wetgeving in dit geval aan jouw kant. Na afronding van de verbouwing loopt de aansprakelijkheid van de aannemer namelijk nog even door. Voor welke termijnen en welke onderdelen de aannemer nog aansprakelijk is, hangt deels af van de algemene voorwaarden en het contract. Ontzettend belangrijk om de algemene voorwaarden goed te lezen dus!
Knaagt er een vraag aan je? Stel hem gratis aan onze partner DAS. Zij helpen je 10 minuten met de juiste tips, zodat je verder kan in jouw situatie.
Over het algemeen kun je de volgende termijnen aanhouden:
De herstelperiode is een periode van 3 maanden. Binnen deze periode moeten alle gebreken die in het opleverrapport zijn gemeld hersteld worden. Je kunt hier dus geen aanspraak op doen wanneer je geen gebreken in het opleverrapport opgenomen hebt.
Heb je geen gebreken opgenomen in het opleverrapport, maar kom je er na een aantal maanden toch achter dat er iets niet in orde is? Dan kun je deze onder de onderhoudsperiode bij je aannemer aankaarten. De onderhoudsperiode gaat over gebreken die binnen 6 maanden na oplevering ontdekt zijn.
Na deze 6 maanden volgen de verborgen gebreken. Nadat de onderhoudsperiode van 6 maanden na oplevering afgelopen is, gaat er een termijn van 5 jaar in: de verborgen gebreken periode. Deze periode is er voor gebreken die je pas na de eerste 6 maanden bemerkt. Een lekkage die bijvoorbeeld pas tijdens een regenachtige herfst aan het licht komt.
En dan zijn er de ernstige gebreken nog: een periode van zo’n 20,5 jaar. Na 5,5 jaar (verborgen gebreken) kan de aannemer alleen nog aansprakelijk gesteld worden voor ernstige gebreken: denk hierbij aan constructiefouten.
Hoewel deze contractuele aansprakelijkheidsperiode je kunnen helpen om bepaalde zaken aan het licht te brengen, is dit niet het enige dat je kunt doen. Afhankelijk van de algemene voorwaarden waar de aannemer mee werkt, kan het zijn dat je ook nog een garantie van Bouwgarant, Woningborg of SWK hebt. Informeer dan ook altijd naar de garantieperiode wanneer je het gesprek aangaat met je aannemer, en laat dit vastleggen. Zo weet jij ook ná oplevering wat je rechten zijn.
Zodra je gebreken na oplevering bemerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk schriftelijk een melding te maken bij je aannemer. Je bent natuurlijk verbonden aan bepaalde termijnen; dus houd deze in het achterhoofd. Twijfel je aan de termijnen? Kijk dan nog eens even in de aannemingsovereenkomst: hier zijn dit soort garantieperioden in opgenomen.
Maak je geen melding? Dan kan je recht op herstel van deze gebreken na 2 jaar verjaren.
Tip: Geef de aannemer eerst de kans om het gebrek te herstellen. Wanneer je zelf aan de slag gaat, kan het zijn dat je garantie komt te vervallen.
De laatste keer dat jij met je aannemer door je uitbouw loopt om de oplevering te controleren, kan het lastig zijn om als ‘leek’ te zien waar mogelijke gebreken liggen. We raden je dan ook sterk aan om een externe deskundige mee te nemen. Denk hierbij aan een bouwbegeleider, of de architect of tekenaar waar je in een eerdere fase mee hebt samengewerkt. Deze onafhankelijke, externe partij ziet wat jij mogelijk mist, en kan dit direct aankaarten bij de aannemer.
Na een intieme samenwerking met je aannemer en vakmensen, kan het alsnog zo zijn dat er meningsverschillen ontstaan over bepaalde bouwonderdelen. Denk aan hoe vlak het schilderwerk is aangebracht, of de afwerking van de vloeren. Om dit soort discussies te voorkomen, kun je de oplevering door een onafhankelijke partij zoals Vereniging Eigen Huis te laten controleren.
Heb je nu toch een geschil, dan kun je dat geschil melden bij de geschillencommissie verbouwingen. De geschillencommissie behandelt klachten over een verbouwing als de overeenkomst op of na 1 januari 2010 is gesloten en de CoVo2010 of AVA van toepassing zijn verklaard op de overeenkomst. De uitspraak wordt in dat geval gedaan door middel van Bindend Advies. Meer informatie vindt je hier!
Ook onze partner DAS heeft juridische checklists voor je verbouwing voor je klaargezet in de VerbouwApp – download ‘m dus direct en check ze meteen voor meer tips & tricks.
8.314 woningeigenaren gingen je al voor!
"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"
Op zoek naar meer informatie over de oplevering?
Check deze artikelen:
Het controleren van de oplevering is geen makkelijke taak: zeker niet als “leek”. We geven je dan ook graag een aantal essentiële tips die verborgen gebreken na oplevering mogelijk kunnen voorkomen.
Hoe wil jij je uitbouw opgeleverd hebben? Wil je er direct in kunnen trekken zonder ergens naar om te hoeven kijken, of wil je zelf nog even de handen uit de mouwen steken om het helemaal naar eigen wens af te ronden? Ga je voor een casco-oplevering, of liever sleutelklaar? Ontdek het hier!
Wanneer een lange verbouwing eindelijk afgerond is kan het lastig zijn om met een onafhankelijke blik naar het eindresultaat te kijken. Dikke kans dat alles er fantastisch uit lijkt te zien en je de aannemer zonder problemen de laatste termijn betaald. Maar wat als je er op een later moment achter komt dat er toch iets niet helemaal lijkt te kloppen? Geniet je net een paar weken van je uitbouw, blijken de schuifdeuren niet lekker te sluiten, of blijkt het aanrechtblad te lekken. Wat dan?
Hart voor je Huis
Wij staan je bij tijdens je hele reis naar heerlijk wonen! In elke stap krijg je van ons exact de juiste tips om je verbouwing tot een succes te maken!
Contact
Varrolaan 100, The Tree House
3584 BW Utrecht
E: hallo@hartvoorjehuis.nl
Bereikbaar 7 dagen per week
van 08:30 – 22:00 uur
Onze voorwaarden | Jouw privacy
Copyright © 2023 – Alle rechten voorbehouden
Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,2!
De afgelopen jaren hebben we ons best gedaan om van de VerbouwApp hét platform te maken voor jouw klus of project. We zijn trots op het platform dat we samen met onze klanten hebben gebouwd. Helaas moeten we vaststellen dat we niet langer verder kunnen bouwen aan dit mooie experiment.
Daarom hebben we besloten om de VerbouwApp voorlopig niet meer te ondersteunen. Eén platform voor de planning en uitvoering van klussen en bouwprojecten blijft een goed idee, wellicht komt het ooit tot een vervolg!
Wie weet tot dan,
Het team van de VerbouwApp
Voor vragen over de VerbouwApp en dit bericht, kun je altijd een bericht sturen naar communicatie@dsgdiensten.nl.