KAN JE GROEN VERBOUWEN

met bakstenen?

GROEN VERBOUWEN

De naam bakstenen verklapt eigenlijk al hoe ze worden geproduceerd. Dus om ze te maken is er CO2 uitstoot. Dus, zijn de stenen duurzaam om te gebruiken? Of juist niet?

Bakstenen hebben een keurmerk

Net als FSC-hout hebben bakstenen ook een keurmerk. Hieraan kan je zien dat de stenen uit goede onderdelen zijn gemaakt. Ook kunnen in sommige bakstenen restproducten worden verwerkt. 

Zo kan er oud papier in de stenen zitten en zijn de stenen dus gemaakt van een gerecycled product. Voor de toekomst biedt dat natuurlijk ook perspectief. Misschien kunnen ze later wel helemaal gemaakt worden van restproducten.

Om een huis te voorzien van bakstenen, is er ongeveer zes tot acht ton aan CO2 uitstoot

Dit klinkt misschien heel veel, maar als je het vergelijkt met een vlucht naar New York, valt het heel erg mee. 

Stel een gezin van vier, gaat vanuit Amsterdam naar New York vliegen en weer terug. Dan stoten zij met die vlucht zo’n 5,8 ton CO2 uit. Met deze vergelijking klinkt het allemaal een stuk minder. En een huis dat gemaakt is van bakstenen kan wel eeuwen meegaan, zonder dat er veel onderhoud nodig is. Omdat de stenen dus zo lang mee gaan, is de uitstoot relatief weinig ten opzichte van andere materialen.

Hulp bij wensen bepalen

Wil je hulp bij het bepalen en uitwerken van jou woonwensen? Zo ben je bewust van elke keuze en heb je een concreet plan om naartoe te bouwen. Bekijk al onze professionals, met hun maak je jouw verbouwing tot een succes!

Hulp bij wensen bepalen verbouwen

Tegenwoordig wordt de techniek ook steeds beter

Omdat mensen steeds bewuster willen leven, komen er ook meer technieken om dit op allerlei vlakken toe te passen. Zo ook dus met de productie van bakstenen. Zoals ik al eerder had vermeld, worden er restproducten aan de stenen toegevoegd. Zo kun je producten recyclen. Maar het gehele proces van het maken van de stenen, wordt ook steeds groener. Als je even zoekt op Google, vind je vaak allerlei bedrijven die uitleggen hoe zij de bakstenen maken en hoe ze steeds meer hun best doen om dit zo groen mogelijk te doen. Zo ook het bedrijf Van der Sanden. Op deze pagina leggen zij uit hoe zij de bakstenen maken.

Het bakken van onze stenen doen we in energiezuinige, computergestuurde tunnelovens op gas. Die werken op de schone en milieuvriendelijke brandstof aardgas. Rookgasfilters zuiveren de vrijkomende verbrandingsgassen. De behaalde luchtemissies liggen ver onder de strenge normen. De warme lucht uit de ovens winnen we terug voor het drogen van de stenen.”

Het is dus nog altijd een discussie

Of iets nu duurzaam is of niet, is voor vele mensen anders. Iedereen meet namelijk ook anders. De een vindt tien ton CO2 de max en de ander twee ton CO2. Ook ligt het niet altijd aan het CO2 uitstoot of een product duurzaam is of niet. Of de levensduur. Omdat iedereen met andere maten meet, is het lastig om een duidelijk antwoord te geven op de vraag; “Zijn bakstenen duurzaam?” Je moet het namelijk voor jezelf bepalen of je dat wel of niet vindt.

Aan de slag?

Met de VerbouwApp kun je zelf jouw verbouwing plannen, vakmensen uitnodigen, budget bewaken en documenten opslaan, probeer het nu!

verbouwapp planning verbouwing en budget bijhouden

Ontdek het Verbouw Stappenplan

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp