6 tips om je verbouwing onder controle te houden

Josha Prins > 7 juli

Hoe kun je jouw verbouwing onder controle houden? We geven je een aantal praktische tips.

Het ideale bouwproces...

In het kort:

Hoe kun je jouw verbouwing onder controle houden? We geven je een aantal praktische tips.

 

 1. Een goed begin is het halve werk. Hoe meer tijd je besteedt aan de voorbereidende fase, hoe makkelijker je jouw verbouwing onder controle houdt wanneer het project van start gegaan is.
 2. Werk je met een aannemer aan een groter project, plan dan regelmatig een bouwoverleg in.
 3. Maak daarnaast tijd voor regelmatige bezoekjes aan de bouwplaats.
 4. Werk samen in de VerbouwApp. Zo kun je niet alleen je verbouwing onder controle houden, maar ook je budget bewaken, bijsturen waar nodig en direct zien wat er nog op de planning staat.
 5. Niets zo belangrijk tijdens een verbouwing dan een goede planning. Leg deze planning in de VerbouwApp vast zodat alle betrokken partijen direct inzicht hebben en weten waar ze aan toe zijn.
 6. Houd de bouwplaats netjes en overzichtelijk zodat je het overzicht beter kunt bewaren en direct in kunt grijpen als het mis lijkt te gaan. 

6 tips om je verbouwing onder controle te houden

Hoewel wij je ten zeerste aanraden om de hulp van een bouwbegeleider in te schakelen, kan het altijd zo zijn dat je besloten hebt om zelf met een aannemer aan de slag te gaan. Of misschien wil je de hele verbouwing en benodigde vakmensen zelf begeleiden. Een paar handige tips voor je verbouwing zijn altijd mooi meegenomen, toch? 

De beste tips voor je verbouwing

Hoe kun je jouw verbouwing onder controle houden? We geven je een aantal praktische tips.

1. Houd je verbouwing onder controle vanaf de voorbereidende fase

Je maakt een planning natuurlijk op basis van je budget. Het budget bepaalt grotendeels de keuzes die je maakt: de tegels in de nieuwe keuken, de afwerking van de muren – en ga zo maar door. Heb je op dit moment nog geen budget om je wensen daadwerkelijk realiteit te laten worden? Dan is het misschien slim om wat in de planning te schuiven zodat je, met wat meer spaargeld, wél optimale resultaten kunt behalen.

Plan regelmatig bouwoverleg in

Werk je met een aannemer aan een groter project, plan dan regelmatig een bouwoverleg in. Belangrijk is dat alle betrokkenen (dus jij, de aannemer maar ook de architect en uitvoerders) hierbij aanwezig zijn. 

 

Extra tip: zorg dat er iemand aanwezig is die notities maakt zodat alle gemaakte afspraken later vastgelegd kunnen worden. Zo kun je problemen met je aannemer voorkomen!

 

3. Breng bezoekjes aan de bouwplaats

Maak daarnaast tijd voor regelmatige bezoekjes aan de bouwplaats. Op deze manier zie je wat er gaande is, en kun je waar nodig bijsturen en afstemmen. Zijn er tegenslagen? Dan ben je direct op de hoogte en in de mogelijkheid om beslissingen te nemen.

4. Werk samen in de VerbouwApp

De VerbouwApp geeft je de mogelijkheid om jouw bouwproject van A tot Z vast te leggen én delen met de betrokken partijen. Zo kun je niet alleen je verbouwing onder controle houden, maar ook je budget bewaken, bijsturen waar nodig en direct zien wat er nog op de planning staat. Handig wanneer je met een aannemer of bouwbegeleider werkt, maar helemaal belangrijk wanneer je de verbouwing zelf uitvoert en met vakmensen samenwerkt. De app zorgt voor duidelijkheid en overzicht, en voorkomt miscommunicatie.

Extra tip: vraag je aannemer altijd om in de VerbouwApp te werken zodat alle betrokkenen direct op de hoogte zijn van eventuele wijzingen, en dezelfde taken, planning en werkbeschrijvingen gebruiken. Wanneer je er voor de start van de verbouwing voor zorgt dat er geen losse eindjes zijn, voorkom je problemen in de toekomst! 

5. Werk met een goede planning

Niets zo belangrijk tijdens een verbouwing dan een goede planning. Leg deze planning in de VerbouwApp vast zodat alle betrokken partijen direct inzicht hebben en weten waar ze aan toe zijn. Hoe je een goede planning voor je verbouwing maakt, lees je hier.

 

6. Houd de bouwplaats netjes en overzichtelijk

Ben eens eerlijk: heb jij het gevoel de touwtjes in handen te hebben wanneer er overal gereedschap rondslingert en je continu over materialen struikelt? Waarschijnlijk niet. Een nette en overzichtelijke bouwplaats is dan ook ontzettend belangrijk om het overzicht te bewaren én goed inzicht te hebben op de kwaliteit van het werk. Alle kleine beetjes helpen!

Tip: Verras je bouwteam eens met een traktatie en een spontaan gesprek.  Zo bouw je een fijne band op met zowel je aannemer als de werklieden, dat komt een goede oplevering van je verbouwproject altijd ten goede!

Lees meteen verder en ontdek manieren om problemen met je aannemer te voorkomen.

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Gebruik de kant-en-klare checklists van onze bouwexperts, ook voor de oplevering
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Het ideale bouwproces...

Reacties op dit artikel

4 reacties

 1. Toen mijn ouders hun huis gingen verbouwen, zijn ze ook regelmatig gaan kijken om de ontwikkelingen te kunnen zien. Op deze manier konden ze eventuele veranderingen maken in hun planning. Daarnaast is het natuurlijk ook erg leuk om het proces van dichtbij mee te maken.

 2. Ik begin binnenkort aan de badkamer renovatie en ik heb er zo’n zin in! Mijn man en ik zijn van plan alles zelf te doen dus bedankt voor de tips, we hebben ze hard nodig. Ik denk dat het wel goed komt maar het is natuurlijk wel moeilijk om het zelf te doen.

  • Hi Marie, over een paar dagen is onze nieuwe checklist voor een badkamerverbouwing beschikbaar in de VerbouwApp – misschien kun je die dan ook als leidraad gebruiken. Veel succes en vooral plezier he met de verbouwing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over verbouwen?
Check deze artikelen:

Het budget van je verbouwing bewaken: zo doe je dat

Het budget van je verbouwing bewaken: zo doe je dat

Wist je dat 70% (!) van de verbouwingen duurder uitpakt dan verwacht? Je zal dan ook niet de eerste zijn die met slapeloze nachten, stress en zorgen worstelt. Hoe zorg je er nu voor dat je inzicht houdt op de financiering van je verbouwing, en dat je niet zomaar over het budget van je verbouwing heen schiet? We geven je een aantal praktische tips.

Je huis verbouwen: wat zijn de regels?

Je huis verbouwen: wat zijn de regels?

Verbouwen betekent niet alleen dealen met financiële instellingen, aannemers en vakmensen: het betekent dat je ook te maken krijgt met verschillende instanties en regelgeving. Maar hoe ga je hier nu het beste mee om?

Wat zijn burenrechten en waarom moet je er rekening mee houden bij een uitbouw?

Wat zijn burenrechten en waarom moet je er rekening mee houden bij een uitbouw?

Heb je een feestje en verwacht je veel herrie? Dan breng je de buren op de hoogte. Toch? Het is dé manier om problemen en gezanik te voorkomen, en te kunnen genieten van wat jij op de planning hebt staan. Waarom zou je het met het bouwen van een uitbouw anders doen?