Wat bespreek je tijdens een bouwoverleg?

Josha Prins > 13 juli

Het is ontzettend belangrijk om contact met je aannemer te onderhouden. Zo voorkom je situaties waarin je na oplevering gevechten en discussies aangaat om alles op de juiste manier afgerond te krijgen. Wat je tijdens dit overleg bespreekt? Dat vertellen we je graag!

Het ideale bouwproces...

In het kort:

Het is ontzettend belangrijk om contact met je aannemer te onderhouden. Zo voorkom je situaties waarin je na oplevering gevechten en discussies aangaat om alles op de juiste manier afgerond te krijgen. Een goed bouwoverleg zorgt ervoor dat:

  • De communicatie tussen jou en je aannemer (en de uitvoerende partijen) blijft lopen;
  • Je een face-to-facemoment hebt om elkaar te spreken: dat communiceert vaak toch makkelijker;
  • Je samen de planning nog eens door kunt nemen en direct ziet of alles goed verloopt;
  • Je eventuele knelpunten direct aan kaart kunt brengen om gebreken na oplevering te voorkomen.

Een bouwoverleg, erg belangrijk!

Het bouwoverleg is een belangrijke manier om contact met je aannemer te onderhouden. Zo voorkom je situaties waarin je na oplevering gevechten en discussies aangaat om alles op de juiste manier afgerond te krijgen. Het zijn namelijk juist die laatste weken waarin de laatste dingetjes opgelost moeten worden. En of deze dingen opgepakt worden, is vaak afhankelijk van je relatie met je aannemer.

Communicatie

Voorkom verrassingen tijdens de bouw en bij oplevering. Leg foto's vast via de chat, dit communiceert makkelijk via de VerbouwApp. Zo weet iedereen waar die aan toe is!

communicatie verbouwing

Een goede relatie met je aannemer

En het onderhouden van een goede relatie met je aannemer kan lastig zijn. Waar jij de kleine details ontzettend belangrijk vindt, kan het jouw aannemer waarschijnlijk geen reet schelen of je aanrechtblad nu glanzend of mat is. Er zit een groot verschil tussen de wensen en behoeften van jou, en je aannemer: en juist dat maakt regelmatig overleg zo ontzettend belangrijk.

 

Want ook jij wilt graag samenwerken met een aannemer die alles op alles zet om jouw wensen werkelijkheid te laten worden.Ook wanneer dit betekent dat je uiteindelijk toch echt een glanzend aanrechtblad wilt… En het zou ook wel erg fijn zijn als je aannemer zonder al teveel geklaag ook ná de oplevering nog komt om laatste gebreken zonder gezanik op te pakken. Toch?

Waarom is bouwoverleg zo belangrijk?

En juist dit maakt dat bouwoverleg zo belangrijk. Een goed bouwoverleg zorgt er namelijk voor dat:

  • De communicatie tussen jou en je aannemer (en de uitvoerende partijen) blijft lopen;
  • Je een face-to-facemoment hebt om elkaar te spreken: dat communiceert vaak toch makkelijker;
  • Je samen de planning nog eens door kunt nemen en direct ziet of alles goed verloopt;
  • Je eventuele knelpunten direct aan kaart kunt brengen om gebreken na oplevering te voorkomen.

Houd het bouwoverleg dan ook regelmatig. Eens in de 14 dagen even de koppen bij elkaar steken om zaken door te spreken vergroot de kans op een soepele afronding!

Voorkom vooraf
juridisch gedoe

Wist je dat er gratis een juridische checklist voor je klaar staat in de VerbouwApp? Voorkom gedoe en check in 2 minuten de checklist die we samen met onze partner voor je hebben gemaakt.

verbouwing budget hulp informatie

Wat bespreek je tijdens een bouwoverleg?

Maar wat bespreek je nu eigenlijk tijdens zo’n bouwoverleg? Om het je makkelijk te maken hebben we de belangrijkste punten voor je bij elkaar gezet. Hoef jij ze alleen nog maar toe te passen op jouw situatie!

1. Lopen we nog gelijk met de planning?

Zijn alle benodigde materialen geleverd, of moeten we wachten en moeten bepaalde werkzaamheden uitgesteld worden? Op de hoogte zijn én het bespreken van de planning zorgt ervoor dat jij je verwachtingen bij kunt stellen en niet zomaar voor teleurstellingen komt te staan. Blijf positief en probeer het eindresultaat voor ogen te houden. Een verbouwing zal altijd gepaard gaan met lichte stress en kleine problemen, maar een goede begeleiding zal ervoor zorgen dat je precies weet wat er gaande is, en waarom!

2. Welke resultaten hebben we geboekt en wat zijn de vooruitzichten?

Zijn er al aspecten van je project waar jij een blik op kunt werpen of waar je aannemer je wat meer over kan vertellen? Wat zijn eventuele struikelblokken (geweest) en wat zijn de vooruitzichten? Als het binnenkort gaat regenen, is het wel fijn dat er een dak op je uitbouw zit.

Tip: leg de focus een week of drie voor de oplevering ook vast op de afbouwplanning en spreek deze door tijdens het bouwoverleg.

VerbouwScan

Hoe goed ben jij voorbereid op je verbouwing? Doe de online verbouw scan en ontvang concrete tips!

verbouw scan tips en stappenplan

3. Eventuele knelpunten

Dit is het moment waarop zowel de aannemer als de vakmensen eventuele knelpunten aan kunnen kaarten. Materialen die niet op tijd geleverd zijn, een gevel die na het sloopwerk toch om een andere aanpak en constructie vraagt. Ook jij kunt eventuele twijfels aan het licht brengen.

4. Hoe zit het met het meer- of minderwerk?

Was er sprake van meer- of minderwerk op je offerte (en we hadden je nog zo gezegd om dit soort zaken te vermijden!)? Kijk dan regelmatig of hier al updates zijn. Wat is het meer- of minderwerk en wat zijn de kosten hiervan? Zo kun jij je budget in het oog houden, en direct bijsturen waar nodig. Laat dit soort bedragen ook altijd schriftelijk vastleggen. Dat voorkomt discussies achteraf!

5. Even evalueren

Wanneer je tussentijds evalueert, wordt de kwaliteit en manier van werken als het goed is iedere keer beter! Gebruik dit bouwoverleg dus ook om samen met de uitvoerders en/of verantwoordelijken een rondje over de bouwplaats te lopen. Stel alle vragen die je wilt: jij bent de opdrachtgever!

Tip: pak op dit moment ook even het verslag van de vorige bouwvergadering erbij ter goedkeuring. Zo is alles meteen formeel vastgelegd! Bespreek het verslag, neem de actie punten door en noteer ook meteen de nieuwe punten en beslismomenten!

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over verbouwen?
Check deze artikelen:

Het budget van je verbouwing bewaken: zo doe je dat

Het budget van je verbouwing bewaken: zo doe je dat

Wist je dat 70% (!) van de verbouwingen duurder uitpakt dan verwacht? Je zal dan ook niet de eerste zijn die met slapeloze nachten, stress en zorgen worstelt. Hoe zorg je er nu voor dat je inzicht houdt op de financiering van je verbouwing, en dat je niet zomaar over het budget van je verbouwing heen schiet? We geven je een aantal praktische tips.

Je huis verbouwen: wat zijn de regels?

Je huis verbouwen: wat zijn de regels?

Verbouwen betekent niet alleen dealen met financiële instellingen, aannemers en vakmensen: het betekent dat je ook te maken krijgt met verschillende instanties en regelgeving. Maar hoe ga je hier nu het beste mee om?

Wat zijn burenrechten en waarom moet je er rekening mee houden bij een uitbouw?

Wat zijn burenrechten en waarom moet je er rekening mee houden bij een uitbouw?

Heb je een feestje en verwacht je veel herrie? Dan breng je de buren op de hoogte. Toch? Het is dé manier om problemen en gezanik te voorkomen, en te kunnen genieten van wat jij op de planning hebt staan. Waarom zou je het met het bouwen van een uitbouw anders doen?