Wat zijn burenrechten en waarom moet je er rekening mee houden bij een uitbouw?

Josha Prins > 13 juli

Heb je een feestje en verwacht je veel herrie? Dan breng je de buren op de hoogte. Toch? Het is dé manier om problemen en gezanik te voorkomen, en te kunnen genieten van wat jij op de planning hebt staan. Waarom zou je het met het bouwen van een uitbouw anders doen?

Het ideale bouwproces...

In het kort:

Naast het feit dat goede communicatie ervoor zorgt dat irritaties en zelfs eventuele rechtszaken worden voorkomen, heb je volgens de wet rekening te houden met een aantal burenrechten:

Als jouw buren via jouw terrein naar de openbare weg moeten lopen, hebben zij het recht van overpad. De weg die zij nodig hebben om bij de openbare weg te komen, mag hen niet ontnomen worden.

Dan hebben we het recht van uitzicht. Belemmer jij het uitzicht van je buren met je uitbouw? Dan overtreed je het burenrecht van uitzicht. 

Daarnaast hebben alle buren het recht om (vies) water van het ene, naar het andere erf te lozen. Dit betekent dat jouw uitbouw de weg van het gootwater niet mag verhinderen.

Rechten en plichten bij verbouwen

Burenrechten: ze horen er nu eenmaal bij. Heb je een feestje en verwacht je veel herrie? Dan breng je de buren op de hoogte. Toch? Het is dé manier om problemen en gezanik te voorkomen, en te kunnen genieten van wat jij op de planning hebt staan. 

 

Waarom zou je het met het bouwen van een uitbouw anders doen?

Voorkom vooraf
juridisch gedoe

Wist je dat er gratis een juridische checklist voor je klaar staat in de VerbouwApp? Voorkom gedoe en check in 2 minuten de checklist die we samen met DAS voor je hebben gemaakt.

Verbouw juridische hulp das verbouwapp hart voor je huis

Rechten en plichten bij verbouwen

Hoewel het natuurlijk jouw zaak is wat jij in je achtertuin bouwt, kun je veel problemen voorkomen door je buren enigszins in het proces te betrekken. Er gaat uiteindelijk best wat lawaai gepaard met het bouwen, en misschien vinden je buren het helemaal niet chill als alle vakmensen hen in de ochtendjas door de tuin zien sjokken. Breng je ze daarentegen op de hoogte: dan zul je al snel zien dat ze veel voor lief nemen.

Wat zijn burenrechten?

Maar naast het feit dat je buren overlast kunnen ervaren van een bouwproject, kan het ook nog eens zo zijn dat je ze daadwerkelijk nodig hebt. Als onderdeel van het civiel recht zijn er namelijk specifieke ‘burenrechten’ aanwezig. Dit burenrecht gaat over “de bevoegdheden en verplichtingen van eigenaars van naburige erven”. Je buren dus. Een ontzettend belangrijk onderdeel van het civiel recht, en iets waar je zeker rekening mee moet houden bij het werk aan je uitbouw.

Aan de slag?

Met de VerbouwApp kun je zelf jouw verbouwing plannen, vakmensen uitnodigen, budget bewaken en documenten opslaan. Voorkom gedoe vooraf, download de VerbouwApp nu!

verbouwapp planning verbouwing en budget bijhouden

Wat zijn burenrechten?

Misschien hebben jouw buren het recht van overpad en ontnemen de werkzaamheden hen tijdelijk van dit recht. En wat als je buren bang zijn om hun recht van uitzicht te verliezen en je voor de rechter slepen? Discussies die je natuurlijk liever wilt voorkomen. Laten we de verschillende burenrechten dan ook eens goed onder de loep nemen.

1. Het recht van overpad

Om te beginnen is er het recht van overpad. Als jouw buren via jouw terrein naar de openbare weg moeten lopen, hebben zij het recht van overpad. Dit betekent dat zij altijd over jouw erf mogen lopen. De weg die zij nodig hebben om bij de openbare weg te komen, mag hen niet ontnomen worden. Belangrijk dat je jouw uitbouw dus niet op deze route plaatst!

VerbouwScan

Hoe goed ben jij voorbereid op je verbouwing? Doe de online verbouw scan en ontvang concrete tips!

verbouw scan tips en stappenplan

2. Het recht van uitzicht

Dan hebben we het recht van uitzicht. Belemmer jij het uitzicht van je buren met je uitbouw? Dan overtreed je het burenrecht van uitzicht. Dit betekent in de meeste gevallen dat je niet te hoog mag bouwen. Check dus voor de zekerheid even bij de gemeente waar de grenzen liggen!

3. Het gootrecht

Daarnaast hebben alle buren het recht om (vies) water van het ene, naar het andere erf te lozen. Dit betekent dat jouw uitbouw de weg van het gootwater niet mag verhinderen. Jouw buren moeten hun gootwater gewoon via jouw erf kunnen lozen als dit nodig is.

Wat is er nog meer belangrijk om rekening mee te houden?

Naast de verschillende burenrechten, zijn er nog een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Zo kan het zijn dat:

 

  • Je uitbouw niet tot of over de erfgrens gebouwd mag worden;
  • En ramen niet binnen 2 meter van de erfgrens geplaatst mogen worden wanneer deze recht op het erf van de buren uitkijken.

Blijf dus vooral goed communiceren met je buren. Hoe meer jij ze in het proces betrekt, hoe kleiner de kans op discussies en irritaties gedurende de bouw!

Hulp van Pro's

Waar je ook start of bent in je verbouwing, er staat een professional voor je klaar! Bekijk de hulp die we je kunnen bieden voor in je verbouwing.

vakmensen verbouwen hulp

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over een uitbouw?
Check deze artikelen:

De vergunning voor je uitbouw: hoe zit dat eigenlijk?​

De vergunning voor je uitbouw: hoe zit dat eigenlijk?​

Mocht je geen spaargeld hebben om je verbouwing te financieren, dan kun je dit doen door een percentage van je hypotheek te gebruiken. Dit percentage, wordt ook wel het bouwdepot genoemd. Je bouwdepot komt op een aparte rekening te staan, en kan alleen gebruikt worden wanneer de verbouwing de waarde van de woning vermeerdert en aan je huis vastzit.

13 dingen om goed over na te denken bij een uitbouw

13 dingen om goed over na te denken bij een uitbouw

Een uitbouw brengt vele voordelen met zich mee, maar voordat het eindresultaat er is zullen er veel keuzes gemaakt moeten worden. Heb jij bijvoorbeeld al nagedacht over de fundering, de grond, het constructieve werk, de aannemer, de afvoer van het bouwafval – en ga zo maar door? Je leest hier 13 dingen waar veel mensen vergeten over na te denken wanneer het om een uitbouw gaat.

Een uitbouw: zelf doen of uitbesteden?

Een uitbouw: zelf doen of uitbesteden?

Een uitbouw geeft je meer woonruimte, wooncomfort en vergroot de waarde van je woning. Maar het bouwen van een uitbouw vraagt om veel tijd, energie – en geld natuurlijk. Mensen overwegen dan ook steeds vaker om zelf de handen uit de mouwen te steken. Maar is dat wel zo verstandig?