De afbouwfase: dit mag je niet vergeten

Josha Prins > 13 juli

Hoor je jouw aannemer of bouwbegeleider of de ‘ruwbouwfase’ en ‘afbouwfase’ spreken maar heb je geen flauw idee waar ze het over hebben of wat je hier van mag verwachten? Mooi. Dan zit je op de juiste plek. 

 

Er zit namelijk een groot verschil tussen de ruwbouwfase en afbouwfase én er zijn een aantal belangrijke aspecten die absoluut niet vergeten mogen worden. 

Het ideale bouwproces...

In het kort:

Er komen tijdens de afbouwfase een aantal belangrijke aspecten aan bod die absoluut niet vergeten mogen worden:

 

  1. Een vooroplevering verkleint de kans op teleurstelling bij de uiteindelijke oplevering. Kaart dus álles wat je ziet aan én laat dit schriftelijk bevestigen.
  2. Betaal de laatste termijn pas op het moment dat je helemaal tevreden bent met de staat waarin je project is opgeleverd. Dit is dus pas nadat de afbouwfase is afgerond en de woning is opgeleverd. 
  3. Zijn de vloeren voorzien van vloerverwarming, dan moet je de temperatuur hiervan eerst langzaam naar de gewenste temperatuur verhogen zodat de dekvloer de tijd heeft om te zetten. Breng de uiteindelijke vloerafwerking pas aan wanneer je vloerverwarming de juiste temperatuur heeft bereikt.
  4. Wanneer de stukadoor komt om je wanden glad te trekken moet je rekening houden met de verwerking- en drogingstijd. Daarnaast wordt aangeraden om nieuwe muren de eerste jaren niet te verven.

De afbouwfase: dit mag je niet vergeten

Hoor je jouw aannemer of bouwbegeleider of de ‘ruwbouwfase’ en ‘afbouwfase’ spreken maar heb je geen flauw idee waar ze het over hebben of wat je hier van mag verwachten? Mooi. Dan zit je op de juiste plek. 


Er zit namelijk een groot verschil tussen de ruwbouwfase en afbouwfase én er zijn een aantal belangrijke aspecten die absoluut niet vergeten mogen worden.

Wat is de afbouwfase?

De afbouwfase is de fase die van start gaat ná de ruwbouwfase. Waar je uitbouw tijdens de ruwbouwfase wind- en waterdicht wordt opgeleverd, zal het tijdens de afbouwfase pas vorm krijgen. Zo worden er plafonds gezet en eventueel scheidingswanden geplaatst, wordt de inbouwverlichting gemonteerd, worden de vloeren gelegd, keukens geïnstalleerd, en ga zo maar door. 

 

De afbouwfase is dus de fase waarin jij jouw dromen langzaam realiteit ziet worden.

Belangrijke zaken vastleggen

Tijdens de afbouwfase worden de belangrijke zaken die jij als het goed is eerder met je architect en aannemer hebt vastgelegd, realiteit gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de locatie van de stopcontacten, het type binnendeuren en de tegels in de nieuwe keuken. Heb je nog stelposten openstaan bij je aannemer (foei!), dan is dit de fase waarin de kosten berekend zullen worden.

De afbouwfase is dus ontzettend belangrijk om je verwachtingen waar te maken. Maar waar moet je eigenlijk op letten en wat mag je absoluut niet vergeten?

1. De vooroplevering moet vastgelegd worden

Een aantal weken voor de daadwerkelijke oplevering vindt er een ‘vooroplevering’ plaats. Tijdens deze vooroplevering loop je samen met je aannemer of bouwbegeleider door de woning, en worden onderdelen waar jij (nog) niet helemaal akkoord mee bent direct besproken. Een vooroplevering verkleint de kans op teleurstelling bij de uiteindelijke oplevering. Kaart dus álles wat je ziet aan én laat dit schriftelijk bevestigen.

 

Extra tip: schakel hulp in!

Hoewel het geweldig is om zelf aan het bouwen te gaan, willen we je toch echt adviseren om de hulp van een bouwbegeleider in te roepen. Een bouwbegeleider voorziet je namelijk van de juiste informatie om goede keuzes te maken. Informatie waar jij misschien niet over beschikt wanneer je zelf aan het bouwen bent. Informatie die in de toekomst ontzettend veel problemen of teleurstelling kan voorkomen!

Werk je met een aannemer? Dan kan een bouwbegeleider ervoor zorgen dat jouw wensen op de juiste manier worden doorvertaald in deze belangrijke fase. Daarnaast houdt hij alles goed voor je in de gaten om er zeker van te zijn dat er geen teleurstellingen op de loer liggen.

2. De laatste termijnbetaling

Het kan zijn dat je aannemer je om de laatste termijnbetaling vraagt terwijl de afbouwfase nog gaande is. Betaal deze laatste termijn pas op het moment dat je helemaal tevreden bent met de staat waarin je project is opgeleverd. Dit is dus pas nadat de afbouwfase is afgerond en de woning is opgeleverd. 

3. Vloerafwerking en vloerverwarming

Nadat de ruwbouwfase is afgerond zijn de vloeren klaar om afgewerkt te worden. Als het goed is heb je hier eerder al keuzes over gemaakt. Mocht dit niet zo zijn, houdt dan rekening met een aantal belangrijke aspecten. Zijn de vloeren bijvoorbeeld voorzien van vloerverwarming, dan moet je de temperatuur hiervan eerst langzaam naar de gewenste temperatuur verhogen. De vloerverwarming mag iedere dag met 1 graad worden verhoogd, zodat de dekvloer de tijd heeft om te zetten. Zo worden scheuren voorkomen! Breng de uiteindelijke vloerafwerking pas aan wanneer je vloerverwarming de juiste temperatuur heeft bereikt.

Extra tip: mocht je vloerverwarming hebben dan moet je het stapsgewijze opwarmen hiervan natuurlijk ook opnemen in je planning! Doe dit daarentegen altijd in overleg met de aannemer en de installateur van de vloerverwarming. Deze gebruiken namelijk een standaard ‘opstookprotocol’. 

4. De wandafwerking en het bezoek van de stukadoor

Na de ruwbouwfase worden de wanden ‘behangklaar’ opgeleverd. Dit betekent dat de wanden nog niet verfklaar zijn. Wil je de wanden dus ook geverfd hebben, dan moet een stukadoor de wanden tijdens deze fase eerst glad trekken. Let op: je krijgt hier te maken met een drogings- en verwerkingstijd. Afstemmen en goed plannen is dus essentieel! 


Extra tip: het wordt afgeraden om nieuwe muren de eerste jaren te verven. De muren kunnen “krimpen”, en dit kan voor scheurvorming zorgen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan wacht je een aantal jaar met het verven en vraag je de stukadoor om de muren netjes af te werken.

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Gebruik de kant-en-klare checklists van onze bouwexperts, voor de juiste voorbereiding én oplevering, ook in de afbouwfase van je verbouwing
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Het ideale bouwproces...

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over verbouwen?
Check deze artikelen:

Het budget van je verbouwing bewaken: zo doe je dat

Het budget van je verbouwing bewaken: zo doe je dat

Wist je dat 70% (!) van de verbouwingen duurder uitpakt dan verwacht? Je zal dan ook niet de eerste zijn die met slapeloze nachten, stress en zorgen worstelt. Hoe zorg je er nu voor dat je inzicht houdt op de financiering van je verbouwing, en dat je niet zomaar over het budget van je verbouwing heen schiet? We geven je een aantal praktische tips.

Je huis verbouwen: wat zijn de regels?

Je huis verbouwen: wat zijn de regels?

Verbouwen betekent niet alleen dealen met financiële instellingen, aannemers en vakmensen: het betekent dat je ook te maken krijgt met verschillende instanties en regelgeving. Maar hoe ga je hier nu het beste mee om?

Wat zijn burenrechten en waarom moet je er rekening mee houden bij een uitbouw?

Wat zijn burenrechten en waarom moet je er rekening mee houden bij een uitbouw?

Heb je een feestje en verwacht je veel herrie? Dan breng je de buren op de hoogte. Toch? Het is dé manier om problemen en gezanik te voorkomen, en te kunnen genieten van wat jij op de planning hebt staan. Waarom zou je het met het bouwen van een uitbouw anders doen?