Je huis verbouwen: wat zijn de regels?

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Verbouwen betekent niet alleen dealen met financiële instellingen, aannemers en vakmensen: het betekent dat je ook te maken krijgt met verschillende instanties en regelgeving. Maar hoe ga je hier nu het beste mee om?

Het ideale bouwproces...

Je huis verbouwen: wat zijn de regels?

Verbouwen betekent niet alleen dealen met financiële instellingen, aannemers en vakmensen: het betekent dat je ook te maken krijgt met verschillende instanties en regelgeving. Maar hoe ga je hier nu het beste mee om en wat zijn de regels om je huis te verbouwen? 

Hulp bij
verbouwen

Tijdens de verbouwing kan er vanalles gebeuren! Heb je hulp nodig? Bekijk onze professionals, met hun zorg je dat het goed komt!

hulp bij verbouwen

De regels om je huis te verbouwen

Je kunt er vaak niet omheen: op een bepaald moment zal er een vergunningaanvraag gedaan moeten worden, een nieuwe leiding getrokken moeten worden of moet je toch echt een langdurig aanvraagproces aangaan. We geven je dan ook graag een aantal praktische tips om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen!

1. Weet welke termijnen gelden

Om te beginnen is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de huidige termijnen. Instanties werken vaak op een bureaucratische manier, en plannen vaak weken tot maanden in om bepaalde processen te kunnen doorlopen. Helaas zijn dit tijdsplanningen waar je weinig tot geen invloed op kunt hebben. Maar, wanneer je weet welke termijnen gelden, kun je dit ruim van tevoren opnemen in je planning en zo problemen en stress voorkomen!

2. Het recht van uitzicht

Het feit dat het best even duurt voordat je omgevingsvergunning is goedgekeurd, laat zien hoeveel tijd er nodig is om dit gedaan te krijgen. Stel je voor dat er een foutje in je aanvraag zit, en je het hele proces opnieuw moet beginnen? Laat dit soort zaken dan ook over aan de professionals. Degene die jouw tekenwerk verricht kan de aanvraag doen, en direct bijsturen wanneer dit nodig is. Een professional heeft hier nu eenmaal meer ervaring mee, en weet dus ook hoe je de aanvraag het beste in kunt dienen om vertraging te voorkomen!

Aan de slag met
je verbouwing?

Met de VerbouwApp kun je zelf jouw verbouwing plannen, vakmensen uitnodigen, budget bewaken en documenten opslaan, probeer het nu!

verbouwapp planning verbouwing en budget bijhouden

3. Omgaan met nutsbedrijven

Het vastleggen van zaken als het gas, water en licht of de riolering, kan tot grote drama’s leiden. De hoeveelheid nutsbedrijven die jij moet bellen om je meterkast te verplaatsen, en de ongelooflijke hoeveelheid (bureaucratisch) werk dat hierbij komt kijken… Als je het ons vraagt, kun je die meterkast beter laten staan en er zo min mogelijk aan doen. Dat scheelt je niet alleen tijd, maar ook flink wat geld!

Moeten er toch grote veranderingen plaatsvinden waarbij contact met nutsbedrijven essentieel is? Houdt hier dan rekening mee in je planning. De aanvraag voor een aanpassing bij een nutsbedrijf kan zo vier maanden duren – en het duurt nog langer om daadwerkelijk een nieuwe leiding in jouw meterkast te krijgen.

Let op: werk ‘voor de meterkast’ mag niet op eigen houtje verricht worden. Dit moet je altijd laten doen door het betrokken nutsbedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het aansluiten van een nieuwe leiding, het verzwaren van je stroomaansluiting of zelfs het aansluiten van bouwstroom. 

4. Het zekere voor het onzekere

Hoewel je samenwerking met instanties het beste kunt vermijden of aan professionals over kunt laten, kun je er soms gewoon niet omheen. Houd in dit geval rekening met je planning, en zorg voor een ruimschoots tijdsbestek om dit soort zaken te regelen. Een vergunningaanvraag kan bijvoorbeeld binnen een paar weken geregeld zijn, maar het kan ook maanden duren. Zijn je plannen in strijd met de regels? Dan zou het zomaar eens jaren kunnen duren voordat je daadwerkelijk kunt gaan verbouwen. Laat je dus goed informeren, en maak een realistische planning! 

VerbouwScan

Hoe goed ben jij voorbereid op je verbouwing? Doe de online verbouw scan en ontvang concrete tips!

verbouw scan tips en stappenplan

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over de daadwerkelijke verbouwing?
Check deze artikelen:

Het budget van je verbouwing bewaken: zo doe je dat

Het budget van je verbouwing bewaken: zo doe je dat

Wist je dat 70% (!) van de verbouwingen duurder uitpakt dan verwacht? Je zal dan ook niet de eerste zijn die met slapeloze nachten, stress en zorgen worstelt. Hoe zorg je er nu voor dat je inzicht houdt op de financiering van je verbouwing, en dat je niet zomaar over het budget van je verbouwing heen schiet? We geven je een aantal praktische tips.

Je huis verbouwen: wat zijn de regels?

Je huis verbouwen: wat zijn de regels?

Verbouwen betekent niet alleen dealen met financiële instellingen, aannemers en vakmensen: het betekent dat je ook te maken krijgt met verschillende instanties en regelgeving. Maar hoe ga je hier nu het beste mee om?

Wat zijn burenrechten en waarom moet je er rekening mee houden bij een uitbouw?

Wat zijn burenrechten en waarom moet je er rekening mee houden bij een uitbouw?

Heb je een feestje en verwacht je veel herrie? Dan breng je de buren op de hoogte. Toch? Het is dé manier om problemen en gezanik te voorkomen, en te kunnen genieten van wat jij op de planning hebt staan. Waarom zou je het met het bouwen van een uitbouw anders doen?