Je verbouwing wijzigen tijdens het verbouwen: kan dat?

Josha Prins > 12 juli

Je zit midden in de verbouwing en bedenkt jezelf ineens dat je die tussenmuur er toch liever uit hebt. Maar kun je de verbouwing wel wijzigen tijdens het verbouwen? Wat zijn de gevolgen hiervan en wat moet je doen om het wijzigen tijdens het verbouwen mogelijk te maken?

Het ideale bouwproces...

In het kort:

In principe is het wijzigen tijdens het verbouwen mogelijk, maar houd daarentegen wel rekening met de volgende gevolgen:

 

  1. Hoewel wijzigingen tijdens het verbouwen vaak gewoon mogelijk zijn, kost het je wel meer budget! Je zal dus of meer budget beschikbaar moeten stellen, of andere onderdelen van de verbouwing moeten schrappen.
  2. Wil je wijzigingen doorvoeren in de indeling, dan zijn de gevolgen van grote impact. Een groot deel van het voorbereidende proces zal opnieuw gestart moeten worden: van de vergunningaanvraag tot de offerte van je aannemer.
  3. Wat als je kunststof kozijnen op maat hebt laten maken, en besluit op het laatste moment dat je toch liever voor houten kozijnen gaat? Dan eindig je met een flinke hoeveelheid extra kosten.

 

En wat als je jouw verbouwing wilt wijzigen tijdens het verbouwen, maar je omgevingsvergunning al goedgekeurd is? Goed nieuws: je kunt je bouwplan wijzigen als je een vergunning hebt gekregen. Volgens de wet moet het in dit geval wél gaan om wijzigingen ‘van ondergeschikte aard’.

Je verbouwing wijzigen tijdens het verbouwen: kan dat?

Je zit midden in de verbouwing en bedenkt jezelf ineens dat je die tussenmuur er toch liever uit hebt. Maar kun je de verbouwing wel wijzigen tijdens het verbouwen? Wat zijn de gevolgen hiervan en wat moet je doen om het wijzigen tijdens het verbouwen mogelijk te maken?

Verbouwing wijzigen tijdens het verbouwen: de gevolgen

Er zijn maar genoeg mensen die tijdens de verbouwing aan het twijfelen slaan. Zeker wanneer de verbouwing nog druk in gang is kan het lastig zijn om je jezelf het eindresultaat voor te stellen. Dus moet die tussenmuur er misschien toch uit? Of moeten we misschien toch voor een andere vloerafwerking kiezen? In principe is het wijzigen tijdens het verbouwen mogelijk, maar houd daarentegen wel rekening met de volgende gevolgen:

1. Je kan over je budget heenschieten

Je zal de eerste niet zijn die in eerste instantie besloten had om de badkamer op een later moment te renoveren, en er tijdens het verbouwen achter komt dat het net zo makkelijk is om het stucwerk direct door te trekken. Hoewel deze wijziging tijdens het verbouwen vast mogelijk zal zijn, kost het je wel meer budget! Je zal dus of meer budget beschikbaar moeten stellen, of andere onderdelen van de verbouwing moeten schrappen.

2. De impact kan ingrijpend zijn

Misschien zijn je ideeën nog wilder dan het doortrekken van stucwerk, en wil je de hele indeling aanpassen. Hop, tekeningen van je architect of tekenaar de prullenbak in, en opnieuw aan de tekentafel. Hoewel dit misschien mogelijk is (het is uiteindelijk jouw geld en jouw verbouwing), is de impact intens:

 

  • Het kan zijn dat je omgevingsvergunning niet langer geldig is en opnieuw aangevraagd moet worden;
  • De offerte van je aannemer is niet langer kloppend, en zal opnieuw opgesteld moeten worden;
  • De planning loopt (vaak enorm) uit;
  • Je aannemer heeft wellicht geen tijd om de nieuwe wensen in vervulling te laten gaan;
  • En je budget moet ineens opnieuw bepaald worden en zou zomaar eens niet langer toereikend kunnen zijn.


Hulp van een bouwbegeleider

Tijdens de verbouwing kan er vanalles gebeuren! Heb je hulp nodig? Bekijk onze professionals, met de ervaring die ze meebrengen, zorg je dat het goed komt!

hulp bij verbouwen

3. Het kan tot dubbele kosten leiden

Wat als je kunststof kozijnen op maat hebt laten maken, en besluit op het laatste moment dat je toch liever voor houten kozijnen gaat? Dan eindig je één, met een chagrijnige aannemer en twee met een flinke hoeveelheid extra kosten: je zal namelijk voor beide kozijnpartijen moeten betalen. Geen handige manier om je budget te bewaken.

Kun je de verbouwing wijzigen na de omgevingsvergunning?

En wat als je jouw verbouwing wilt wijzigen tijdens het verbouwen, maar je omgevingsvergunning al goedgekeurd is? Goed nieuws: je kunt je bouwplan wijzigen als je een vergunning hebt gekregen. Volgens de wet moet het in dit geval wél gaan om wijzigingen ‘van ondergeschikte aard’. Er wordt dan ook per situatie gekeken om te beslissen of een wijziging wel, of niet van ondergeschikte aard is. Dit geldt natuurlijk niet voor je aanrechtblad, maar voor grotere wijzigingen zoals het veranderen van de indeling of het plaatsen van meer raampartijen. 

Benieuwd wat de wet nog meer te vertellen heeft over jouw verbouwing? Ontdek hier meer.

Group 4@3x

Ook jouw verbouwing in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Maak je account aan in de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile
Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Het ideale bouwproces...

Reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...

Op zoek naar meer informatie over verbouwen?
Check deze artikelen:

Het budget van je verbouwing bewaken: zo doe je dat

Het budget van je verbouwing bewaken: zo doe je dat

Wist je dat 70% (!) van de verbouwingen duurder uitpakt dan verwacht? Je zal dan ook niet de eerste zijn die met slapeloze nachten, stress en zorgen worstelt. Hoe zorg je er nu voor dat je inzicht houdt op de financiering van je verbouwing, en dat je niet zomaar over het budget van je verbouwing heen schiet? We geven je een aantal praktische tips.

Je huis verbouwen: wat zijn de regels?

Je huis verbouwen: wat zijn de regels?

Verbouwen betekent niet alleen dealen met financiële instellingen, aannemers en vakmensen: het betekent dat je ook te maken krijgt met verschillende instanties en regelgeving. Maar hoe ga je hier nu het beste mee om?

Wat zijn burenrechten en waarom moet je er rekening mee houden bij een uitbouw?

Wat zijn burenrechten en waarom moet je er rekening mee houden bij een uitbouw?

Heb je een feestje en verwacht je veel herrie? Dan breng je de buren op de hoogte. Toch? Het is dé manier om problemen en gezanik te voorkomen, en te kunnen genieten van wat jij op de planning hebt staan. Waarom zou je het met het bouwen van een uitbouw anders doen?