ALLES OVER JE

Badkamer verbouwen

VERBOUWEN

Komen de oude badkamer tegels je de neus uit en zijn de badkamermeubels ook wel aan vervanging toe? Dan staat er een mooi project voor je op de planning. Wist je dat je bij het verbouwen van de badkamer óók direct kunt verduurzamen én het comfort kunt vergroten? Met dit praktische stappenplan weet je direct wat je te wachten staat en wat de kosten zijn!

verbouwprocess

Het verbouw stappenplan

In het kort:

  1. Stappenplan. Wat wil je doen, hoe werk je een plan uit en welke stappen doorloop je wanneer je jouw project start? We lopen met je door de 4 stappen heen en geven je direct de link naar het gratis stappenplan in de VerbouwApp!
  2. Verduurzamen. Welke manieren zijn er om je badkamer te verduurzamen en geld te besparen? Je vindt ze hier inclusief de kosten!

4 stappen badkamer verbouwen

Begin met stap 1: wat wil je verbeteren?

De eerste stap is misschien wel de leukste: tijd om wat badkamer inspiratie op te doen. Hoe meer inspiratie je opdoet voor de verbouwing van de badkamer, hoe makkelijker je uiteindelijk weet welke stappen je moet nemen. Kijk bij badkamermeubel zaken, badkamer specialisten en natuurlijk op het internet. Wil je bijvoorbeeld een enkele of dubbele wastafel, een douchecabine of inloopdouche? En wat dacht je van vloerverwarming, of een handdoekenradiator?

Meten is weten! Check de afmetingen van je badkamer zodat je makkelijker in kunt schatten welke mogelijkheden passen. Een grote inloopdouche is natuurlijk heel fijn, maar je badkamermeubel moet er dan nog wel naast passen natuurlijk! Kijk ook meteen even waar de leidingen lopen en waar de aansluitingen zitten. Zo kun je jouw ontwerp hierop aan laten sluiten of een kostenpost openzetten voor extra werkzaamheden voor een loodgieter.

Stap 2: een plan uitwerken

Nu dat je voldoende badkamer inspiratie hebt opgedaan kun je met een plan van start. Kun je alles zelf doen, of zoek je op de VerbouwApp de juiste vakmensen voor (onderdelen van) de klus? Als je dan toch in de VerbouwApp bent, vraag dan meteen wat offertes op zodat je weet waar je aan toe bent!


Kijk vervolgens ook vast bij welke leveranciers je de nieuwe badkamermeubels aan wilt schaffen. Haal je de badkamer tegels van Etsy en het badkamermeubel van de IKEA, of ga je naar een specialist en koop je alles (mogelijk met korting!) in één keer?

Let op het batchnummer van de badkamer tegels zodat je zeker weet dat er geen kleurverschil is tussen de verschillende pakken. Reken ook 10-15% snijverlies extra mee in je kostenplaatje - hoe groter de tegels, hoe meer snijverlies.

Stap 3: aan de slag

Van het sloopwerk tot het aanleggen van nieuwe leidingen en plaatsen van meubilair. Er komt ontzettend veel kijken bij een verbouwing van de badkamer. In de VerbouwApp leggen we je stap voor stap uit wat er moet gebeuren, waar je op moet letten en hoeveel dit je ongeveer gaat kosten. Heb je wat extra hulp nodig van vakmensen? Dan vind je op de VerbouwApp direct welke vakmensen het beste zijn voor jouw klus, en welke uurtarieven ze hanteren.

Denk aan een stroompunten bij je wasbak voor je tandenborstel, fohn etc. Denk ook aan stopcontacten voor je wasmachine, droger of sfeerverlichting in je badkamer. Werk altijd volgens de NEN-normen en laat het door vakmensen uitvoeren.

Stap 4: maak een foto!

Plaats de foto van de werkzaamheden én je nieuwe badkamer op Instagram of Facebook en tag ons @VerbouwApp @Hartvoorjehuis

Start met je
verbouwing

Begin je badkamerverbouwing met de kant-en-klare checklists in de VerbouwApp! Zo weet je de doorlooptijd, krijgt je een indicatie van de kosten en kom je te weten hoe je kan verduurzamen tegelijkertijd.

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding

De badkamer verduurzamen

Wanneer er een grote verbouwing op de planning staat zou je wel gek zijn als je hier niet meteen wat duurzame opties in meeneemt. Zo verlaag je de energierekening en vergroot je het comfort wanneer je in de badkamer bent!

  1. De waterbesparende douchekop
  2. Duurzame inbouwtoilet
  3. Douche-wtw
  4. Infrarood panelen
  5. Isoleer de badkuip
  6. Upgrade de ventilatie

1. De waterbesparende douchekop


Een waterbesparende douchekop levert je gemiddeld een besparing van zo’n 30 euro per persoon op. Klasse Z is het zuinigst en laat maar 4 tot 7 liter water per minuut door. Klasse D is het minst zuinig en telt 17 tot 22 liter per minuut. Met een douchekop uit klasse Z verbruik je dus 40% minder water dan met een douchekop uit klasse D.

Kosten: vanaf €15 tot €75,-

2. Duurzame inbouwtoilet

Een standaard modern toilet spoelt tegenwoordig 6 liter water per keer door, maar er zijn inmiddels zuinigere systemen. Voor de heren bestaan er zelfs watervrije urinoirs. Voor het plaatsen van waterzuinige toiletsystemen zijn subsidies beschikbaar – je vindt ze in de VerbouwApp!

 

Kosten: De extra kosten van een 4-literspoelsysteem zijn ongeveer € 75,‐ per toiletaansluiting. Een dualflux reservoir is verkrijgbaar vanaf € 68,‐ per stuk. Een waterstop kost ongeveer € 20

3. Douche-wtw

Een douche-wtw hergebruikt de warmte van het wegstromende douchewater om koud water opnieuw op te warmen. De warmtewisselaar wordt gewoon weggewerkt in de douchebak of afvoerpijp!

 

Kosten: tussen de 700 - 1.800 euro

4. Infrarood panelen

Je gebruikt de badkamer niet vaak intensief. Het zou dus zonde zijn als je radiator de hele dag volop staat te gloeien. Hang liever een infraroodpaneel op dat de badkamer verwarmt wanneer jij het nodig hebt, en zet de radiator laag of zelfs helemaal uit. Infraroodpanelen kosten je niet veel, en zijn er nog in leuke designs te vinden ook! Wat dacht je bijvoorbeeld van een Herman Brood schilderij?

 

Kosten: tussen de 250 en 750 euro

5. Isoleer de badkuip

Ga je regelmatig lekker lang in bad? Ga dan op zoek naar een geïsoleerde badkuip of laat je huidige badkuip isoleren. Zo blijft het badwater langer warm en verbruik je uiteindelijk dus minder water!

 

Kosten: tussen de 50 (zelf isoleren) en 800 euro (nieuw bad)

6. Upgrade de ventilatie

Vochtproblemen kunnen voorkomen worden door de juiste ventilatie. Is een raam open voldoende, of is er een extra ventilatievoorziening nodig? Een MV-box in de woning helpt veel, maar een extra recirculatie box in de badkamer kan wonderen doen!

 

Kosten: tussen de 50 (zelf isoleren) en 800 euro (nieuw bad)

Aan de slag met de VerbouwApp

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan? Ga dan direct naar de VerbouwApp en start je project! Zie de kosten en subsidies, beheer je budget én vind direct de uurtarieven van de vakmensen die jij nodig hebt tijdens je klus.

Budgetbewaking

Bewaak de verbouwkosten van je badkamerverbouwing. Vul het verbouwbudget in en houd de kosten bij, zo sta je niet voor verrassingen!

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing