WAT ZIJN DE KOSTEN VAN EEN

Bouwtekening?

VERBOUWKENNIS & VERBOUWKOSTEN

Een mooie tekening van je huis, daar begint het allemaal mee! Je kan het wel in je hoofd hebben, maar niemand kan in jouw gedachte kijken hoe jij het graag wilt. Daarom is de basis van een goede verbouwing, een bouwtekening. Waar je goed op moet letten en wat de kosten zijn van een bouwtekening, vind je hier!

De kosten van een bouwtekening, zijn afhankelijk van je verbouwplannen. Wil je je gehele woning doen, dan kost dit minstens €3000,-
Maar wil je bijvoorbeeld een uitbouw, dan kan je kijken naar €750,- tot €1000,- voor een bouwtekening.
De kosten voor een bouwtekening voor een dakopbouw gaan gemiddeld tussen de €500,- en €750,-

Om tot goede offertes te komen, moet je simpelweg een goede bouwtekening hebben. Besteed hier dus ook echt goed te tijd aan met je aannemer, bouwbegeleider, architect of bouwkundig tekenaar. Wat je misschien niet wist, is dat als je een vergunning wilt aanvragen, je ook een bouwtekening nodig hebt. Hij is dus handiger dan je denkt. Hoe meer je in detail wilt ingaan of wanneer je bijvoorbeeld ook 3D-tekeningen wilt, dat heeft allemaal invloed op de prijs.

Wanneer je oude bouwtekeningen wilt opvragen, moet je er rekening mee houden dat het erg druk kan zijn bij de gemeente. Dit is wel een van de eerste stappen in je verbouwproces. Ook verschilt het per gemeente hoeveel tekeningen je krijgt. In sommige gevallen krijg je alle documenten van de hele wijk. En in andere gevallen krijg je een schets waar je echt heel weinig aan hebt. Ook de prijs varieert per gemeente. Als je dus helemaal geen bouwtekeningen hebt of er geen een kunt krijgen, zal er meer inmeetwerk moeten worden verricht door de architect. Dit brengt natuurlijk extra kosten met zich mee. Dus ga echt achter die bouwtekeningen aan!

Voor een constructietekening heb ik eigenlijk hetzelfde verhaal. Ook deze is essentieel voor je om een veilig bouwwerk te krijgen en heb je nodig wanneer je een vergunning gaat aanvragen.

Laat de constructietekening maken, voordat je de offertes laat opstellen. Zo voorkom je onverwachtse extra kosten. 

Een constructietekening gaat gemiddeld voor €250,- voor een draagmuur. En deze kost maximaal €2500,- voor een gehele woning.

 

Laat bij het aanpassen van een constructie altijd vooraf de plannen bekijken door een constructeur. Reken de aanpassing door om te kijken wat de veiligste en beste oplossing is.

Hier heb ik een rekensommetje om de gemiddelde kosten te bepalen voor het aanpassen van een constructie:

Hiermee kom je in totaal op €5000,- tot €6000,- uit.

Nu weet je alles wat je moet weten voor je bouwtekening. Dus aan de slag!

Aan de slag met je verbouwing?

Maak een vliegende start met een van onze pro’s!

Aan de slag met je verbouwing?

Maak een vliegende start met je verbouwplannen:

Of doe de VerbouwScan en kijk hoe goed je bent voorbereid voor je verbouwing.

Ontdek het Verbouw Stappenplan