IK WIL MIJN KEUKEN RENOVEREN!

Wat kost een keukenrenovatie?

BUDGET

Een hele onderneming, je hele keuken renoveren. Er komt altijd meer bij kijken dan je had gedacht in de eerste instantie. Waar kun je rekening mee houden in je planning? Wil je tegelijkertijd ook niet iets verduurzamen? En wat mag dit grapje kosten? Je ontdekt het in dit artikel!

 

 

In het kort:

  1. Wensen bepalen: Maak een verbouwplan door al je wensen op een rij te zetten, hoe doe je dat? Lees de tips.
  2. Handige weetjes: Hoe lang duurt een vergunning aanvragen of wat is de levertijd van een nieuwe vloer? Hoeveel ben je kwijt voor de sloop van je keuken? Zo ben je goed voorbereidt.
  3. Zelf je keuken verbouwen of met hulp van verschillende professionals? Zo boek je simpel en snel een vakman.
  4. Checklists om je keuken te verbouwen. Bekijk de 47 to-do’s en start direct. Zo weetje precies de volgorde van verbouwen, wat het kost en hoeveel tijd je er aan kwijt bent.
  5. Voorbereiding op je keukenaankoop. We verzamelden alle tips voor je zodat je goed voorbereid op pad kan!
  6. Bespaar op je aankoop. Wist je dat je altijd kan besparen op je keukenaankoop bij een keukenwinkel? We vertellen je hoe!
  7. Keukenmontage. Dit wil je er over weten
  8. Duurzaam: Je keuken renoveren en verduurzamen? We vertellen je hoe je dit kan doen!
  9. Verbouwscan. Ontvang handige tips over verbouwen.

Maak een planning voor je keukenrenovatie

Je keuken verbouw je vast niet elke dag! Daarom is het belangrijk dat je alles goed voorbereidt. Wist je dat de voorbereiding van je keuken verbouwing ongeveer even lang duurt als de keuken zelf verbouwen? We helpen je graag op weg:

 

Je wensen bepalen

Heb je al een idee over hoe de nieuwe ruimte eruit gaan zien en wat voor keuken je daar in wil? Super! Je kan verschillende programma’s inspiratie opdoen, denk aan: 

  1. Pinterest
  2. Google foto’s

 

keuken renoveren hart voor je huis kleur keukeneiland

Wil je een concreter plan? Dan kun je ook een verbouwplan laten maken door: 

  1. Tekenaar
  2. Interieurontwerper
  3. Architect

Vergunning nodig?

Wat mag je vrij bouwen zonder vergunning? Je hebt geen vergunning nodig als de uitbouw van je keuken niet meer dan vier meter diep is. Wil je een grotere uitbouw voor een woonkeuken? Controleer dan altijd eerst even of je een omgevingsvergunning nodig hebt bij de Gemeente. Een vergunning aanvragen duurt gemiddeld 6 tot 8 weken.

Slopen van je keuken

Het slopen van een keuken kost gemiddeld tussen de €250 en €750,-

Wil je hierop besparen? Dan kun je de keuken ook op Marktplaats zetten met vermelding dat ze de keuken zelf moeten demonteren, zo geef je de keuken ook nog een tweede leven!

We hebben nog een aantal tips voor je op een rij voordat je begint met slopen:

  • Let hierbij goed op dat je van de constructieve balken/wanden en van het plafond afblijft. Alles daaromheen kan je lekker slopen!
  • Regel de juiste bouwcontainer! Alles wat je daarover moet weten, vind je hier!

Zelf de keukenrenovatie aanpakken en/of met hulp van een pro?

Weet je al wat je zelf wil doen en wat je gaat uitbesteden aan een vakman? Je kan bijvoorbeeld de oude keuken zelf afbreken, de gaten in je muur dichtsmeren voordat er een stucadoor komt, en een loodgieter de leidingen laten aanpassen, en vervolgens zelf de gestucte muur voorstrijken, verven en de spotjes installeren. De vloer laten leggen en de keuken ook laten installeren. Welke vakman je ook nodig hebt – van loodgieter, timmerman, sloper, elektricien – je boekt ze via de VerbouwApp

Keuken checklist

Start nu met je keukenverbouwing en weet met 1 klik wat je te doen staat met de kant-en-klare checklists in de VerbouwApp! Samengesteld door onze verbouw expert, toepasbaar op elke verbouwing. Ook die van jou…

verbouwapp checklists verbouwing juridisch voorbereiding

Voorbereiding keuken kopen

Een keuken aanschaffen is een flinke uitdaging als je het doordacht doet. En dat wil je, want je wil toch ook zo lang mogelijk plezier hebben van je nieuwe keuken? Hieronder zie je verschillende tips waar je rekening mee kan houden bij het uitkiezen van een keuken en hoe het werkt.

  1. Ideale indeling
    De meest gekozen opstelling is een parallel opstelling. Deze staan recht tegenover elkaar en is erg praktisch. Maar wat houd een praktische keuken in? De basisregel is dat je niet meer dan 2 stappen nodig hebt om van de koelkast naar de spoelbak te komen en dan weer 2 stappen naar de kookplaat. Zo heb je een mooie driehoeksverhouding tussen koelkast, kookplaat en spoelbak. Kies je een vaatwasser? Dan is het gebruikelijk om deze dichtbij de spoelbak te plaatsten.Er zijn vaak meer keukenopstellingen mogelijk in je woning dan je denkt, laat daarom de keukenadviseur vrij adviseren, zo wordt je nog eens verrast!
  2. Verlichting
    Zorg dat de werkvlakken in je keuken goed verlicht zijn. Ook kun je sfeerverlichting onder je keukenkastjes laten inbouwen, wel zo mooi en praktisch! Dit kun je mee laten nemen bij een keukenzaak. Houd er ook rekening mee dat de spotjes die nu in je keuken zitten misschien ook een andere plek nodig hebben. Dit kun je laten doen door een elektricien. Misschien heb je daarna nog hulp nodig van een stukadoor en of schilder om je plafon weer netjes te laten maken.

  3. Apparatuur
    Wat voor kook- en leefstijl heb jij? En wat voor ruimte heb je beschikbaar om je wensen door te voeren. Wil je bijvoorbeeld graag een stoomoven? Dan is er voor de kleine ruimtes een 3 in 1 oven op de markt. Daarmee kun je iets opwarmen, bakken en een gerecht stomen met één apparaat. Lekker compact.We zetten de apparaten in de keuken voor je op een rij met tips:

    1. Vaatwasser: Handig om op hoogte te plaatsen, dan hoef je niet meer te bukken. In de lade daaronder kun je dan weer vaatwasser tabletten kwijt.

    2. Oven/magnetron/stoomoven op schouderhoogte.

    3. Denk je aan een ingebouwde koffiezetapparaat of maak er een aparte stroomvoorziening voor in de keuken op een handige plek?

    4. Wil je een heet waterkraan ingebouwd of stroom voorziening voor een waterkoker los.

    5. Afzuigkap: geïntegreerd in de kookplaat of los? Recirculatie met koolstoffilter of afvoer naar buiten?

    6. Kookplaat: inductie of gas? Zo heb je bij sommige inductiekookplaten een perilex aansluiting nodig, dit is krachtstroom. Daar heb je een extra groep voor nodig in je electriciteitskast.

    7. Koelkast: Hier heb je geen aparte groep voor nodig. Kies een energiezuinige versie, dit bespaart je jaarlijks veel geld!

    8. Wijnkoeler: Deze heb je tegenwoordig in verschillende vormen en maten. Je hebt ze al vanaf 45 centimeter, dit is een ovenformaat. Handig in een kleine keuken. Ook heb je wijnkoelers met 3 niveaus waar je verschillende wijnen in kan leggen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil!

    9. Voor elk los apparaat in je keuken heb je een stoomvoorziening nodig. Denk bijvoorbeeld aan een mixer, keukenmachine, airfryer of slowjuicer. Zorg dat je goed nadenkt over de stroompunten die je in je keuken wil.

  4. Materialen kiezen
    Misschien wel een van de moeilijkste stappen, stiekem bepaal je met deze beslissing ook de look van je keuken. Welk materiaal kies je voor het werkblad, de achterwand, keukenkraan?Zo is er bij een zwarte kraan (zonder ontkalker in je woning) al snel kalkvlekken zichtbaar. Er is natuurlijk wel een duurder alternatief: geborsteld staal in zwarte uitvoering.

    Wil je een vuurvast werkblad waar je pannen op kan zetten? Denk dan aan dekton of keramiek. Hier betaal je ook gelijk de hoofdprijs voor. Zoek je een voordeligere optie? Dan kom je al snel uit bij een gelamineerd werkblad, deze heb je in allerlei stijlen en luxe uitstralingen.En heb je al nagedacht over de achterwand van de keuken? Je kunt namelijk het werkblad door laten lopen, tegels plakken of een glazen achterwand.

    Tip voor gestucte wanden: Je kunt ook lakverf gebruiken of de achterwand te verven, deze verf kun je altijd goed schoon maken. Gebruik wel een goede primer op de ondergrond.


    Ook de afwerking van je keukenkastjes bepaalt grotendeels de look van je keuken. Je kunt kiezen voor gelamineerd, mat geverfd, hout of zelf een tegel of aluminium plaat als frontje. Wist je dat er en landelijke keukenfrontje bestaat waar de greep in de lijst is verwerkt? Dan heb je geen handvaten nodig, toch nog een beetje modern!

    Kies je voor een matte keuken? Zorg dan dat er een finger print proof coating overheen zit, vraag hier specifiek naar bij de keukenwinkel. Dit scheelt je veel irritatie van vieze vingers en poetswerk.

  5. Kosten
    Met onze keukenmakelaar hoef je niet bij verschillende keukenwinkels offertes aan te vragen. Dit scheelt je enorm veel tijd. Onze keukenmakelaar neem je mee op je afspraak, en bespaar een paar duizend euro.“Ik help jou bij het aanschaffen van de ideale keuken. Ik voorzie je van onafhankelijk advies en help je zo om de beste keuken te vinden voor de beste prijs. En dat is niet moeilijk, met jaren aan ‘insider’ ervaring!”, vertelt, Keukenmakelaar Menno

  6. Plattegrond
    Als je naar een keukenzaak of interieurbouwer gaat willen zij de maten van de keuken/woonruimte weten. Zo kunnen ze de keuken nauwkeurig inmeten. Ben je heel enthousiast? Dan kun je bij verschillende keukenzaken ook online een ontwerp maken in hun ontwerptool. Dan krijg je al een beetje inzicht in wat er mogelijk is. Tip: Neem als doorloop tussen twee keukenblokken voldoende ruimte, bijvoorbeeld 1,5 meter. Waarom? Dan kunnen de keukenlades en kastjes goed open en heb je nog voldoende ruimte om er omheen te lopen.

  7. Handige weetjes
    1. Afmetingen werkblad hoogte.
    Dit hangt af van je eigen lengte. Ben je tussen de 1.70 en 1.95? Dan kiest de meerderheid voor een werkhoogte van 95 cm. Ben je kleiner dan 1.70 dan is het fijn om een werkblad van 85 of 90 centimeter te kiezen.

    Tip: heb je een groot lengteverschil in het gezin? Dan kun je ook het werkblad laten verspringen door bijvoorbeeld de helft van de keuken een blad te kiezen van 1 centimeter dik en de andere helft het blad 5 centimeter te laten maken.

    2. Diepte van het werkblad
    De standaard grijpdiepte is vanuit een ergonomisch oogpunt 60 centimeter. Vind je het praktisch om je messenblok, waterkoker of kruidenbakjes op het werkblad te hebben? Kies dan voor een diepere keuken, zo heb je voldoende ruimte om je groente te snijden.

    3. Speel met de dikte van het werkblad.
    Je hebt tegenwoordig ontzettend veel keuze in de dikte van het werkblad. Standaard is deze 2 centimeter. Je hebt ook al materiaal waarmee ze het werkblad op 1 centimeter dikte kunnen maken. Hou je van een stoere look? Kies dan voor 5 centimeter, zo oogt het lekker massief. Natuurlijk kun je ook twee diktes toepassen in een keuken, praktisch als je gezin veel verschilt in lengte.

    4. Tussenruimte bovenkasten en werkblad.
    Gemiddeld is dit tussen de 45 en 60 cm gemeten vanaf het werkblad tot de onderkant van de bovenkast. Bepaal dit aan de hand van jouw eigen lengte.

    5. Afstand tussen de kookplaat en de afzuigkap
    Kook je op inductie dan is dit meestal 65 cm. Bij een gasvuurtje is dit groter, zo’n 75 centimeter.

    6. Diepte van je keukenmeubels
    Een keukenkasten is 60 centimeter diep. Bovenkastjes zijn minder diep, dit is gemiddeld 40 centimeter.

Wist je dat je bij veel keukenzaken ook een tv-meubel, dressoir of kastenwand kan laten ontwerpen in dezelfde kleur als jouw keuken? Dat is gaaf he! Tip: Dit kan je ook nog laten meefinancieren uit je bouwdepot omdat dit onder een 'keukenmeubel' valt..

Aanschaf nieuwe keuken

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om aan een nieuwe keuken te komen. 

  • Interieurbouwer
  • Keukenwinkel
  • Marktplaats

Ga je naar een keukenwinkel? Overweeg dan om onze Keukenmakelaar Menno in te schakelen, dit kan je flink wat geld besparen! 

Bespaar op je
aankoop

Wil jij de beste beste keuken voor een zo laag mogelijke prijs? Schakel dan Menno in, hij is een keukenmakelaar. Eerlijk en onafhankelijk advies zodat jij jaren met een goed gevoel kan genieten van jouw droomkeuken.

shop pakket

Keukenmontage

Bij een keukenwinkel krijg je vaak een tekening mee waar je alle maten op kan vinden van de aansluitpunten van je nieuwe apparatuur. Daarmee kan je goed de elektricien en loodgieter aan het werk zetten.

 

Het installeren van je keuken hangt af van de grootte. Gemiddeld kost de installatie tussen de €750 en €2500,-. Deze klus kan je het beste uitbesteden aan een keukeninstallateur van de keukenzaak. Koop je een IKEA keuken? Dan kun je een keukenmonteur aanvragen via de VerbouwApp, deze vakmensen hebben vaste prijzen, deze beginnen al bij €49,- per uur.

Keuken renoveren en verduurzamen

Wil je naast de keukenrenovatie ook een aantal verduurzamingsmaatregelen doorvoeren? Denk aan vloerisolatie, muurisolatie of het installeren van zonnepanelen of zonneboiler? Maar wat is de juiste manier om te verduurzamen en waar begin je? Wij hebben een stappenplan voor je! Zo weet je precies waar je mee aan de slag kan gaan!

VerbouwScan

Hoe goed ben jij voorbereid op je keukenrenovatie? Doe de online verbouw scan en ontvang concrete tips!

verbouw scan tips en stappenplan

Ontdek het Verbouw Stappenplan

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp