Duurzame energie bespaart je flink wat op de energierekening en draagt bij aan een gezonder milieu. Alleen maar voordelen, toch? Nog sterker: heel Nederland hoopt in 2060 gas-vrij te zijn. Een mooi moment om eens naar een upgrade voor je cv-ketel te kijken dus. Zeker wanneer je huidige cv aan vervanging toe is!
Het verduurzaming stappenplan
In het kort:
- Hoe werkt een cv-ketel? Je zet de knop om, de cv-ketel gaat hard aan het werk om het water op te warmen, stuurt dit naar de radiatoren in je woning en voilà: je woning wordt lekker warm. Veel van de cv-ketels in Nederland werken nog op gas, en dat betekent dat er in koude periodes flink wat gas verbruikt wordt om je woning op te warmen.
- Soorten cv-ketels. Kan je huidige cv-ketel wel een upgrade gebruiken, is een warmtepomp niet haalbaar. Dan zijn er een aantal mooie opties die je van zuinige en dus minder dure warmte voorzien. Bekijk alle cv-ketels en de extra opties die je daarop kan aansluiten.
- Besparen met je cv-ketel: Een nieuwe cv-ketel is natuurlijk een mooi begin, maar je moet deze ook wel op de juiste manier instellen. Hoe je jouw cv-ketel installeerd en insteld heeft namelijk veel impact op hoe zuinig de ketel uiteindelijk is! Stel de temperatuur in, plaats de ketel op eco-stand en schaf een slimme thermostaat aan om nog meer te besparen.
- Subsidie: Er is op dit moment helaas geen subsidie te verkrijgen voor een nieuwe cv-ketel. Dit geldt voor zowel normale ketels als gasvrije ketels. Je kunt daarentegen wel subsidie krijgen voor (hybride) waterpompen. Per 1 januari 2022 is deze ISDE-subsidie verhoogd naar 30% van de totale investeringskosten.
- Besparing met een nieuwe CV. Net als met alle apparatuur in huis verbruiken oudere apparaten meer. Dit geldt voor je koelkast en wasmachine, maar net zo goed voor je ketel. Hoe ouder de ketel, hoe meer gas er verbruikt wordt. Een nieuwere ketel kan je daarentegen zo’n 15% op de stookkosten besparen – ofwel zo’n 300 euro per jaar! Daarnaast brengt een nieuwe ketel het energielabel van je woning een paar treden omhoog.
Hoe werkt een cv-ketel?
Hoe een cv-ketel werkt weten we inmiddels bijna allemaal wel. Je zet de knop om, de cv-ketel gaat hard aan het werk om het water op te warmen, stuurt dit naar de radiatoren in je woning en voilà: je woning wordt lekker warm. Veel van de cv-ketels in Nederland werken nog op gas, en dat betekent dat er in koude periodes flink wat gas verbruikt wordt om je woning op te warmen. Een duurzamere cv-ketel bespaart je niet alleen op de gaskosten, maar ook op de elektriciteit! Hoe dat precies werkt, vertellen we je meteen.
De warmtepomp bestaat vaak uit twee units: een binnen- en buitenunit. Het voordeel van de warmtepomp is dat deze een stuk kleiner is dan de traditionele cv-ketel, de kosten verlaagd en het gasverbruik sterk vermindert. Wat wil je nog meer?
Welke soorten cv-ketels zijn er?
Kan je huidige cv-ketel wel een upgrade gebruiken, maar is je woning nog niet klaar voor de nieuwe zonneboiler en warmtepomp? Dan zijn er een aantal mooie opties die je van zuinige en dus minder dure warmte voorzien.
- De hr-ketel
- De VR-ketel
- De combiketel
- De inductie cv-ketel
- Een ventilatiewarmtepomp op aanvulling van je huidige CV
1. De hr-ketel
Allereerst hebben we de hr-ketel, ofwel de ‘ hoog rendement’ ketel. Het is de meest zuinige ketel op de markt op dit moment, en wordt hiervoor beloond met een Energielabel A. En dat is een energielabel dat we in huis willen hebben natuurlijk!
Kosten: rond de 2100 inclusief installatie
2. De VR-ketel
Dan hebben we ook de VR-ketel nog. Waar de HR-ketel je hoog rendement levert, levert de VR-ketel je ‘verbeterd rendement’. Een stuk zuiniger dan de oude ketel, maar iets minder zuinig dan de hr-ketel dus. Het prijskaartje dat hieraan hangt, is dan ook iets lager
Kosten: rond de 1500 inclusief installatie.
3. De combiketel
Sommige (oude) woningen hebben nog twee aparte apparaten. De ene warmt het water voor de verwarming op, en de andere verwarmt het kraanwater. In deze situaties kan een combiketel een mooie oplossing zijn. De combiketel brengt de functionaliteiten van beide apparaten samen in een ketel.
De combiketels zijn op hun beurt beschikbaar in een vr-ketel, en een hr-ketel variant. Ook hier is de hr-variant weer zuiniger dan de vr-ketel, maar ook een tikkie duurder.
Kosten: rond de 2300 inclusief installatie.
4. De inductie CV ketel
Nieuw op de markt is de inductie cv-ketel: ofwel de CVi. Het grote verschil met de hiervoor genoemde ketels is dat deze ketel gasvrij is en geen warmtepomp nodig heeft. De CVi werkt namelijk op inductie, en dat is 100% elektrisch. Volgens de website kan er met een CVi tot wel 30% op de warmtevraag worden bespaard.
Kosten: 9.900 euro
5. Een ventilatiewarmtepomp op aanvulling van je huidige CV
Ben je tevreden met je huidige ketel maar wil je toch besparen en verduurzamen? Dan kun je een ventilatiewarmtepomp aanschaffen als aanvulling op je huidige cv-ketel. Deze kleine warmtepomp is speciaal voor woningen met mechanische ventilatie. De warmte uit de ventilatielucht wordt namelijk door de warmtepomp gebruikt om je woning te verwarmen. En dat scheelt je weer flink wat op de energierekening.
Naast de ventilatiewarmtepomp zijn er ook een hybride warmtepomp en volledig elektrische waterpomp beschikbaar.
Kosten: tussen de 3300 en 4700 exclusief cv-ketel
Subsidie cv-ketel en ventilatie warmtepomp
Er is op dit moment helaas geen subsidie te verkrijgen voor een nieuwe cv-ketel. Dit geldt voor zowel normale ketels als gasvrije ketels. Je kunt daarentegen wel subsidie krijgen voor (hybride) waterpompen. Per 1 januari 2022 is deze ISDE-subsidie verhoogd naar 30% van de totale investeringskosten.
Heb subsidiebedrag van de ventilatiewarmtepomp hangt af van het het vermogen en ligt de € 500 en € 2.500.
Budgetbewaking
Bewaak je verbouwkosten bij verschillende verduurzamingsmaatregelen voor je woning. Vul het verbouwbudget van de warmtepomp in en houd de kosten bij, zo sta je niet voor verrassingen! Bekijk ook de complete checklist over verduurzamen.
Besparende instellingen op je CV-ketel
Een nieuwe cv-ketel is natuurlijk een mooi begin, maar je moet deze ook wel op de jusite manier instellen. Hoe je jouw cv-ketel installeerd en insteld heeft namelijk veel impact op hoe zuinig de ketel uiteindelijk is!
- Temperatuur instellen
Allereerst is het belangrijk om de jusite temperatuur in te stellen. De installateur zal de CV vaak standaard op 80 graden instellen, maar voor een goed geïsoleerde woning is 60 graden voldoende! - Ecostand
Daarnaast zal de installateur je nieuwe ketel vaak automatisch op comfortstand instellen. Op de comfortstand houdt je ketel de warmtewisselaar warm zodat er altijd warm water geleverd kan worden. Zet je de ketel daarentegen op ecostand, dan duurt het verkrijgen van warm water net iets langer, maar wordt er ook minder gas verbruikt. - Slimme thermostaat
Als je de mogelijkheid hebt is het handig om direct een slimme thermostaat aan te laten sluiten op de nieuwe ketel. Deze modulerende thermostaat zorgt ervoor dat de ketel zo zuinig mogelijk gebruikt wordt. De handige app zorgt er ook nog eens voor dat je een verwarmingsprogramma in kunt stellen zodat je zeker weet dat je nooit onnodig verwarmt (en je huis lekker warm is wanneer je thuis komt)!
Wat levert een nieuwe cv-ketel op?
Net als met alle apparatuur in huis verbruiken oudere apparaten meer. Dit geldt voor je koelkast en wasmachine, maar net zo goed voor je ketel. Hoe ouder de ketel, hoe meer gas er verbruikt wordt. Een nieuwere ketel kan je daarentegen zo’n 15% op de stookkosten besparen – ofwel zo’n 300 euro per jaar!
Stijging woningwaarde bij vervanging cv-ketel
Daarnaast kan het investeren in een nieuwe ketel ook voor enige stijging in de woningwaarde zorgen. Woningprijzen worden namelijk steeds vaker gebaseerd op het energielabel. Een cv-ketel met energielabel A, brengt ook het algemene energielabel van je woning omhoog!
Onderhoudstips cv-ketel
Je mag zelf niet aan je cv-ketel sleutelen, maar het is wel belangrijk dat deze goed onderhouden wordt. Over het algemeen krijg je bij de installatie door een erkende installateur een onderhoudscontract aangeboden. Afhankelijk van de ketel wordt voorgeschreven hoe vaak dit onderhoud moet plaatsvinden. Gemiddeld is dit iedere twee tot drie jaar.
Kun je een CV-ketel zelf installeren?
Nee. Sterker nog: vanaf 1 april 2022 is het met de zogenoemde gasketelwet verboden om zelf een cv-ketel te installeren of repareren. Je mag dit alleen laten doen door een gecertificeerd installateur.
Vakman regelen
Heb je een vakman nodig voor de installatie van je warmtepomp? Boek deze dan via de VerbouwApp! Door heel Nederland staan er vakmensen voor je klaar, voor een vaste prijs!
Je woning verduurzamen in stappen
Denk je er aan om naast het vervangen van je cv-ketel ook andere verduurzamingsmaatregelen door te voeren? Denk daarbij aan een zonnepanelen, zonneboiler, isolatie. Ben je nieuwsgierig hoe je dit stapsgewijs aanpakt? Dit ontdek je in het stappenplan voor verduurzamen.
Ook jouw verduurzamingsproject in 1x goed opgeleverd binnen tijd budget?
- Zet alle werkzaamheden in de app
- Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
- Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
- Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
- Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten
8.314 woningeigenaren gingen je al voor!
Het ideale proces om te verduurzamen...
Zoek andere artikelen op basis van tags…
Josha Prins
"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"
Deel deze pagina:
Hart voor je Huis
Wij staan je bij tijdens je hele reis naar heerlijk wonen! In elke stap krijg je van ons exact de juiste tips om je verbouwing tot een succes te maken!
Contact
Varrolaan 100, The Tree House
3584 BW Utrecht
E: hallo@hartvoorjehuis.nl
Bereikbaar 7 dagen per week
van 08:30 – 22:00 uur
Onze voorwaarden | Jouw privacy
Copyright © 2023 – Alle rechten voorbehouden
Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,2!