Wat voor soort dakisolatie is het beste voor mijn dak, en wat kost het?

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Dakisolatie is één van de meest belangrijke vormen van isolatie. Warme lucht stijgt op: en je wilt natuurlijk niet dat alle warmte in huis via het dak direct verloren gaat. Dakisolatie zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft, maar óók dat de hitte buiten blijft! Hoe dakisolatie precies werkt, welke mogelijkheden er zijn en wat het kost, lees je hier.



stappenplan verduurzamen woning: isoleren

In het kort: 

  1. Uitleg dakisolatie: Wat is dakisolatie en hoe werkt het precies? Hoe wordt dakisolatie gelegd, hoe werkt het en welke materialen zijn er?
  2. Jouw situatie: Heb je hoge stookkosten en lijkt de warmte je woning snel te verlaten? Dan is de kans groot dat dakisolatie de kosten omlaag brengt én voor extra wooncomfort zorgt. Ontdek meteen of je dakisolatie nodig hebt.
  3. Soorten isolatie: Een plat dak, een schuin dak, een sedum dak, van binnenuit of van buitenaf: er zijn allerlei manieren om je dak te isoleren. We nemen ze stuk voor stuk met je door én geven je meteen een kijkje in de kosten per vierkante meter.
  4. Kosten: Dakisolatie heeft volop voordelen: maar wat mag dat grapje nu eigenlijk kosten en welke subsidies zijn er beschikbaar?
  5. Vakman: Ieder soort dakisolatie vraagt om een specialist. We hebben de vakmensen per vorm van dakisolatie voor je op een rijtje gezet. Zo hoef jij alleen nog maar naar de VerbouwApp te gaan om direct uurtarieven op te vragen!
  6. De juiste keuze? Zelf je dak isoleren: het kan, maar is het verstandig, en welke materialen kies je voor jouw woonsituatie?
  7. Duurzaamheid: Dakisolatie is een investering, maar wat levert deze investering je op in keiharde euro’s en wat voor effect heeft het op de duurzaamheid?
  8. Onderhoud: Lees hier alles over hoe je jouw dakisolatie kunt onderhouden, en hoe lang je mag verwachten dat het meegaat! 

Wat is dakisolatie en hoe werkt het?

Dakisolatie bestaat in alle vormen en maten, maar de basis is altijd hetzelfde: het dak wordt bedekt met isolatiemateriaal dat tijdens de koude maanden de warmte binnen houdt, en tijdens de warme maanden de hitte buiten. 

 

Hoe je jouw dak laat isoleren hangt af van het soort dak dat je hebt. Zo kun je de binnen- en buitenzijde van een schuin dak laten isoleren, maar kan ook een plat dak op verschillende manieren geïsoleerd worden. Wil je het nóg beter aanpakken, dan pak je ook meteen de zoldervloer mee. Dubbel zoveel isolatie!

 

Hoe dakisolatie precies werkt, hangt af van het materiaal en de techniek die je gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld voor een PIF-isolatiefolie kiezen (denk hierbij aan aluminiumfolie), maar ook voor Kingspan spouwplaten, Isovlas of dakisolatie met behulp van een sedumdak. Je leest hieronder alles over de verschillende soorten isolatie, hoe deze werken én wat deze kosten.

Tip: goed isoleren betekent óók goed ventileren! Meer informatie over ventileren lees je in het stappenplan verduurzamen.

Heb ik dakisolatie nodig in jouw situatie?

Heb je hoge stookkosten en lijkt de warmte je woning snel te verlaten? Dan kan het zomaar eens zijn dat er ruimte is om de isolatie van je woning te verbeteren. Of dakisolatie baat heeft, hangt af van de huidige isolatie. Om te beginnen kun je zelf kijken hoe je isolatie er op dit moment voorstaat. Stap de zolder op en kijk of je daar wellicht rotswol dekens tussen de spantenstructuur ziet zitten. Zie je ze niet, dan betekent het niet dat ze er niet zijn: isolatiemateriaal wordt in nieuwe huizen vaak van een afwerkingslaag voorzien. Heb je daarentegen een oudere woning waar nog niet in geïnvesteerd is, dan is de kans groot dat er nog geen sprake is van dakisolatie.

Budgetbewaking

Bewaak je verbouwkosten bij het isoleren van je woning. Vul het verbouwbudget in en houd de kosten bij, zo sta je niet voor verrassingen! Bekijk ook de complete checklist over verduurzamen.

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing

Is de dakisolatie zichtbaar? Meet de dikte van de huidige isolatie, en kijk ook meteen naar de soort glas in je woning en ontdek met de isolatie-zelfscan op Milieu Centraal binnen een kwartiertje hoe goed de gehele isolatie van jouw woning is. 


Geen zin om met een meetlint door de woning te lopen? Kijk dan gewoon even op mijn.overheid.nl. Onder het kopje ‘wonen’ kun je bij ‘mijn Kadestrale gegevens’ het energielabel van je woning vinden dat op dit moment bij de gemeente bekend is.

Welke soorten dakisolatie is mogelijk voor mijn dak?

  1. Een schuin dak isoleren
  2. Een plat dak isoleren
  3. Het sedum dak
 
1. Een schuin dak isoleren:

Er zijn een aantal manieren om een schuin dak te laten isoleren. Om te beginnen is er de mogelijkheid om je dak van binnenuit te laten isoleren. Het voordeel hiervan is dat de dakbedekking gewoon kan blijven liggen: al het werk wordt namelijk binnenin de woning gedaan. Het nadeel? De hele zolder moet leeggeruimd en alle muren moeten vrij zijn om voorzien te worden van isolatiemateriaal.

Schuin dak van binnenuit isoleren
De meeste schuine daken hebben een spantenstructuur. In dit geval wordt het isolatiemateriaal tussen de houten balken van de dakconstructie aangebracht. Denk hierbij aan materialen of glaswol – dit kan namelijk makkelijk op maat gesneden worden. Na het aanbrengen van het isolatiemateriaal kunnen gipsplaten of kunststof panelen de isolatielaag netjes wegwerken.

Kosten: tussen de 30 en 60 euro per vierkante meter.

Schuin dak van buitenaf isolerenDe tweede mogelijkheid is om je dak van buitenaf te laten isoleren. Dit kan een mooie optie zijn wanneer je de binnenkant van de woning graag onaangetast laat en/of al een dakrenovatie op de planning hebt staan. Wanneer er van buitenaf geïsoleerd wordt, word de isolatie tussen de constructie en dakbedekking aangelegd.

Allereerst moet alle dakbedekking verwijderd worden. Het dak wordt voorzien van een dampscherm om vocht buiten te houden, en vervolgens belegd met een laag harde isolatieplaten en onderdakfolie. De dakbedekking wordt teruggelegd, en voilà: je schuin dak is voorzien van isolatie buitenaf!

Kosten: tussen de 50 en 80 euro per vierkante meter.


Schuin dak van buitenaf isolerenDe tweede mogelijkheid is om je dak van buitenaf te laten isoleren. Dit kan een mooie optie zijn wanneer je de binnenkant van de woning graag onaangetast laat en/of al een dakrenovatie op de planning hebt staan. Wanneer er van buitenaf geïsoleerd wordt, word de isolatie tussen de constructie en dakbedekking aangelegd.

Allereerst moet alle dakbedekking verwijderd worden. Het dak wordt voorzien van een dampscherm om vocht buiten te houden, en vervolgens belegd met een laag harde isolatieplaten en onderdakfolie. De dakbedekking wordt teruggelegd, en voilà: je schuin dak is voorzien van isolatie buitenaf!

Kosten: tussen de 50 en 80 euro per vierkante meter.

2. Een plat dak isoleren
Heb je een plat dak? Dan zijn er wederom verschillende manieren om je dak te laten isoleren: hoewel de isolatie van buitenaf vooral aangeraden wordt. Mooi voordeel is dat je met een plat dak het populaire sedum dak in overweging kunt nemen!

Plat dak van binnenuit isoleren
Ook met een plat dak is isoleren van binnenuit mogelijk: dit wordt ook wel een koud dak genoemd. Het isolatiemateriaal wordt namelijk ónder de dakbedekking aangebracht, en tussen de balken van de dakbedekking. Het nadeel hiervan is dat de constructie zelf te maken gaat krijgen met temperatuurschommelingen. In geval van een plat dak wordt dan ook vaak geadviseerd om van buitenaf te isoleren.

Kosten: tussen de 30 en 50 euro per vierkante meter.

Van buitenaf isoleren
Wanneer je een plat dak van buitenaf isoleert, heb je meer mogelijkheden en draag je net wat minder risico’s. Je kunt je plat dak op 2 manieren van buitenaf isoleren:

Soort 1: Het warm dak
Isolatie langs de buitenzijde van de dakconstructie van een plat dak wordt ook wel een warm dak genoemd. Een warm dak is de meest aangeraden vorm van dakisolatie voor een plat dak, omdat de dakconstructie meegenomen wordt in de isolatieschil en hierdoor minder snel zal uitzetten en krimpen.

Net als bij een schuin dak, wordt er eerst een dampscherm aangelegd om te voorkomen dat mogelijk condensatievocht in de isolatiematerialen trekt. Hier bovenop volgt het isolatiemateriaal, en daarna nog een (waterwerende) laag ter afdekking.

Voor een warm dak worden verschillende materialen gebruikt. XPS-platen (polystyreen), PUR-platen, PIR-platen of EPS-platen. Laat je door de specialist informeren welk isolatiemateriaal het beste is voor jouw dak, woonsituatie én budget. Zo zijn EPS-platen bijvoorbeeld extra vochtbestendig en budgetvriendelijk, maar isoleren ze weer minder goed dan PIR-platen.

Kosten: afhankelijk van de soort dakbedekking en mogelijke extra kosten (afhankelijk van het huidige dak). De prijzen liggen gemiddeld tussen de 80 en 120 euro per vierkante meter.

Soort 2: Het omgekeerd dak
Een tweede mogelijkheid is het omgekeerd dak. In dit geval wordt het isolatiemateriaal bovenop de huidige dakbedekking gelegd. Eigenlijk vrij logisch: de huidige dakbedekking is natuurlijk al waterafstotend, en dat maakt deze optie een stukje goedkoper.

Het isolatiemateriaal (vaak worden de extra sterke XPS-platen gebruikt) wordt vervolgens afgedekt met een ballastlaag zoals bijvoorbeeld grint, tegels of hout. Deze laag zorgt ervoor dat de isolatie op zijn plek blijft.

Het omgekeerd dak is niet alleen budget-vriendelijker, maar ook aan te raden wanneer het dak ook daadwerkelijk belopen wordt. Omdat de huidige dakbedekking blijft, weet je zeker dat alles stevig genoeg is om veel gewicht te dragen. De ballastlaag bovenop zorgt ervoor dat alles drukvast en weerbestendig is.

Let op: het omgekeerd dak is alleen budget-vriendelijk wanneer de huidige dakbedekking in goede staat is. Zo niet, dan moet eerst de huidige dakbedekking in zijn geheel vervangen worden voordat deze van isolatiemateriaal kan worden verzien.

Kosten: Opnieuw afhankelijk van de soort dakbedekking, maar gemiddeld tussen de 50 en 60 euro per vierkante meter.

3. Een sedum dak

En dan één van de meest populaire daken op dit moment: het sedum dak. Het zorgt voor meer biodiversiteit, minder wateroverlast, verbeterde isolatie, schonere lucht én ziet er natuurlijk erg mooi uit. Niet alleen zijn de kosten laag, je kan deze isolerende laag ook zélf aanleggen!

First things first: je moet wel weten of jouw dak het gewicht van een groen dak aan kan. Het weegt zo’n 40 kilo per vierkante meter, dus je zal in eerste instantie een dakdekker in moeten schakelen om te kijken of jouw dak dit gewicht aan kan.

Is je dak geschikt voor een sedum dak / groen dak? Mooi! Dan is het tijd om materialen in te slaan. Voor een sedum dak heb je natuurlijk planten zoals sedums nodig, maar ook een anti-worteldoek, hemelwaterafvoer, drainagerollen en substraatrollen. Het mooiste is dat deze volgorde ook exact de manier is waarop je een sedum dak zélf aanlegt. Een dak van 10 vierkante meter kost je zo’n vier uur werk. Goed te doen, toch?

Kosten: een sedum dak of groen dak kost je gemiddeld zo’n 40 euro per vierkante meter. Leveranciers in jouw omgeving zullen je alle benodigde materialen mogelijk als een kant-en-klaar pakket kunnen leveren.

De kosten van dakisolatie

Bij de mogelijkheden van dakisolatie hebben we de prijzen per vierkante meter aangegeven. Maar om het je makkelijk te maken, hier de kosten van dakisolatie nog een keer in overzicht:



Type woning Eenmalige kosten vanaf* Eenmalige subsidie Jaarlijkse besparing
Tussenwoning>
€ 3.600
€ 1.700
€ 620
Hoekwoning
€ 4.000
€ 1.900
€ 650
2-onder-1-kap
€ 4.800
€ 3.600
€ 1.300
Vrijstaand
€ 4.800
€ 3.600
€ 1.300

Genoemde besparingen zijn gebaseerd op een gemiddelde woning met 3 bewoners en een HR-combiketel, geen isolatie en enkel glas en een gasprijs van 1 euro/m3 (prijspeil begin 2022). De werkelijke besparingen hangen af van uw persoonlijke stookgedrag en type woning. Bron: Milieu Centraal.

Welke subsidies zijn er voor dakisolatie

Gelukkig hoef je de kosten van dakisolatie niet geheel zelf te betalen: je kunt wanneer je twee of meer maatregelen uitvoert, tot wel 30% van je investering in isolatie terugkrijgen met behulp van subsidies. 

 

Update: Sinds 2023 kun je ook subsidie krijgen voor één isolatiemaatregel. Super fijn! Lees meer.

 

Let op: in dit geval moet de uitvoering van de dakisolatie wél aan de voorwaarden voldoen. Nieuwsgierig naar andere subsidies? Lees het artikel: Verduurzamen: subsidies aanvragen voor zonnepanelen, en meer

Verbouwkosten
Zoekmachine

Maak een ruwe schatting van je verduurzamingswerkzaamheden door het op te zoeken in de verbouwzoekmachine!

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing
Type woning Kosten isoleren schuin dak Subsidie Netto kosten
Tussenwoning>
€ 4.500
€ 1.600
€ 2.900
Hoekwoning
€ 4.700
€ 1.700
€ 3.000
2-onder-1-kap
€ 5.000
€ 1.800
€ 3.200
Vrijstaand
€ 7.500
€ 2.700
€ 4.800

De kosten en de subsidie zijn een schatting. Ze hangen af van hoeveel vierkante meter je gaat isoleren. Bron: Milieu Centraal.

De subsidies zijn alleen van toepassing wanneer je het werk door een erkend bedrijf laat doen en aan alle voorwaarden voldoet. Je checkt de voorwaarden bij ISDE. Heb je geen recht op de landelijke subsidie? Dan kun je kijken of je gemeente of provincie een subsidie voor isolatie heeft. Je kunt de regelingen binnen jouw gemeente checken op de Energiesubsidiewijzer.

Wat levert dakisolatie je op?

Dakisolatie brengt veel voordelen met zich mee, niet alleen zorgt het voor een energiebesparing van gemiddeld zo’n 25% tot 30%, het zorgt er ook nog eens voor dat je woning meer waard wordt.

 

  • Laat je bij een woning van 250.000 euro, voor 4.000 euro dakisolatie (en spouwmuurisolatie) aanbrengen? Dan stijgt de woningwaarde gemiddeld met zo’n 1,6%
  • Dakisolatie kan je gemiddeld tussen de 500 en 1200 euro per jaar op de energiekosten besparen.
  • Door de verminderde energiekosten, heeft dakisolatie ook een effect op de duurzaamheid gezien het de CO2 footprint verlaagd.

Zelf je dak isoleren: wel of niet doen?

Wist je dat je jouw dak ook zelf kunt isoleren? Online video’s zoals bijvoorbeeld deze van Praxis leggen je stap voor stap uit hoe je jouw dak van binnenuit kunt isoleren. Je moet wel wat kennis hebben, het zelf isoleren is dus niet aan te raden voor de beginnende klusser. 

 

Daarnaast is het zelf doen alleen aan te raden wanneer je een schuin dak van binnenuit wilt isoleren, of wanneer je een sedum dak / groen dak aan wilt leggen. Andere vormen van dakisolatie vragen om bepaalde skills, en kunnen beter door een professional worden uitgevoerd. 

Vakman regelen

Heb je een vakman nodig voor je isolatiewerkzaamheden? Boek deze dan via de VerbouwApp! Er staan meer dan 10.000 vakmensen voor je klaar, voor een vaste prijs!

vakmensen verbouwen hulp

Welk isolatiemateriaal kies je voor jouw dak?

Wat je daarentegen wél zelf kunt doen, is het kiezen van je isolatiemateriaal met deze praktische tips:

 

  1. Kies een materiaal dat bij de eigenschappen van je woning past en hoe het dak gebruikt wordt. Wil je bijvoorbeeld op je plat dak kunnen lopen, dan is een omgekeerd dak met hout of tegels of een sedum dak / groen dak een idee. 
  2. Kijk vervolgens naar de isolatiewaarden van verschillende materialen. Hier hangt natuurlijk ook een specifiek prijskaartje aan – houdt hier dus ook je budget in het oog! 
  3. Zoek naar isolatiematerialen met (beter dan) gemiddelde milieuscores. Vlasplaten, ingeblazen cellulose, steenwol, glaswol, EPS-platen en Pur-schuim hebben een gemiddelde of beter dan gemiddelde score. Schapenwol wordt daarentegen afgeraden.

Welke soort vakman heb je voor dakisolatie nodig?

Ieder soort dakisolatie vraagt om een specialist. We hebben de vakmensen per vorm van dakisolatie voor je op een rijtje gezet. Zo hoef jij alleen nog maar naar de VerbouwApp te gaan om direct uurtarieven op te vragen!

 

  • Schuin dak buitenaf isoleren: dakbedekker
  • Schuin dak via binnenkant isoleren: isolatiespecialist
  • Plat dak buitenaf isoleren: dakbedekker
  • Groen dak / sedum dak: specialist óf zelf doen!

Onderhoudstips dakisolatie

In de meeste gevallen hoeft je dakisolatie niet van onderhoud te worden voorzien. Afhankelijk van het type dakisolatie en het materiaal, gaat je dakisolatie gemiddeld zo’n 55 jaar of langer mee. Dakisolatie van een schuin dak heeft geen onderhoud nodig. Dakisolatie van een plat dak heeft alleen in het geval van een omgekeerd dak, en een groen dak of sedum dak wat onderhoud nodig. Het onderhoud is in dit geval niet aan de isolatielaag zelf, maar aan de bedekkende laag! Lees hier alles over het sedum dak en hoe je dit het beste kunt onderhouden.

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Ga je naast je woning isoleren ook andere verduurzaming maatregelen toepassen? Denk aan zonnepanelen, warmtepomp, elektrische verwarming of een zonneboiler? Wat is de juiste manier om te verduurzamen en waar begin je? Wat je ook voor woning hebt: een nieuwe of oudere woning, er zijn altijd wel maatregelen die je kan doorvoeren om je woning te verduurzamen. Sterker nog, de subsidies die beschikbaar zijn maakt het steeds makkelijker. We leggen uit hoe je erachter komt wat jouw woning al voor verduurzaamde maatregelen heeft, en hoe je verduurzamen kan aanpakken. Wij hebben een stappenplan voor je!

Group 4@3x

Ook jouw isolatie project in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp