Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig?
Je hoort er tegenwoordig steeds vaker over: de Nul Op de Meter woning en de energieneutrale (ofwel EPC 0) woning. Hartstikke hip en trending op het moment natuurlijk, want duurzaam wonen brengt de rekeningen omlaag en de woningwaarde omhoog. Maar wat is het verschil tussen de NOM woning en energieneutrale woning, en wat kun je doen om dat ook voor jouw woning mogelijk te maken? We leggen het je uit.
Verduurzamen stappenplan
In het kort:
- Zoals wij Nederlanders zijn hangen we graag een labeltje aan bepaalde manieren van wonen. Dit is niet anders wanneer het om energiezuinig en gasvrij wonen gaat. In Nederland heb je de mogelijkheid om een NOM woning of energieneutrale woning te creëren (of kopen natuurlijk). Beiden komen met gigantisch veel voordelen: maar wat is het verschil eigenlijk? Lees snel verder.
- Klinkt lekker, toch? Energieneutraal wonen. Weinig tot geen kosten kwijt zijn aan de elektrische apparaten in je woning, in de winter voor een fractie van de prijs verwarmen en volledig gasvrij leven. Duurzaam en kostenbesparend! Maar hoe maak je een woning energieneutraal? En hoe duurzaam en energiezuinig is jouw woning op dit moment?
- Wil jij wel eens kijken hoe energieneutraal jouw woning is en welke stappen je nog moet nemen om volledig energieneutraal te wonen (en de woningwaarde wat omhoog te krikken)? Dit is het ultieme stappenplan!
De NOM woning en energieneutrale woning
Zoals wij Nederlanders zijn hangen we graag een labeltje aan bepaalde manieren van wonen. Dit is niet anders wanneer het om energiezuinig en gasvrij wonen gaat. In Nederland heb je de mogelijkheid om een NOM woning of energieneutrale woning te creëren (of kopen natuurlijk).
De NOM woning
NOM is een afkorting voor Nul-Op-De-Meter. Bij een NOM woning staat de netto elektriciteitsmeter dus aan het einde van het jaar, je raadt het al: op nul. De NOM woning gaat nog net een stapje verder dan de energieneutrale woning. Niet alleen wek je jouw eigen energie op (met behulp van zonnepanelen bijvoorbeeld), maar worden ook al je huishoudelijke apparaten van deze duurzame energie voorzien. Het resultaat? Nul op de meter.
Het hele jaar op eigen opgewekte energie leven is op dit moment nog lastig in Nederland. Alle energie die jij tijdens de zonnige dagen opwekt, gaat tijdens de bewolkte, koude dagen natuurlijk al snel verloren. Gedurende de lange winterperiode is er weinig zon, en dus ook weinig eigen opgewekte energie. Lever je daarentegen over een heel jaar net zoveel energie als dat je afneemt, dan bereik je alsnog de nul-op-de-meter status!
De energieneutrale woning
De energieneutrale woning heeft, net als de NOM woning, weinig tot geen energiekosten. Het is altijd lekker warm, je hebt nooit koude voeten, de ventilatie is op-en-top en de energierekening is lekker laag. Heerlijk! Je krijgt zo’n woning door je eigen energie op te wekken (met zonnepanelen bijvoorbeeld) en niet meer energie te verbruiken dan dat je zelf opwekt. Kun jij dat vakje afvinken, dan is jouw woning officieel energieneutraal. Kassa!
In 2020 waren er al bijna 12.000 energieneutrale woningen in Nederland, en dit aantal blijft gestaag groeien. Steeds meer woningeigenaren in Nederland investeren in goede isolatie van het dak, de muren en de vloer, HR++ glas, een goed ventilatiesysteem, vloerverwarming (of andere vormen van duurzame, lage temperatuur verwarming) en manieren om zelf energie op te wekken zoals bijvoorbeeld zonnepanelen.
Hoe maak je een woning energieneutraal?
Klinkt lekker, toch? Energieneutraal wonen! Weinig tot geen kosten kwijt zijn aan de elektrische apparaten in je woning, in de winter voor een fractie van de prijs verwarmen en volledig gasvrij leven. Duurzaam en kostenbesparend! Maar hoe maak je een woning energieneutraal?
1. Bijna energieneutraal
De eerste stap is het bereiken van de ‘bijna energieneutraal’ status. Dit is een woning die eigen energie opwekt om het huis van elektriciteit te voorzien. Denk hierbij aan warm water, verwarming en ventilatie. Enkel de energie die je gebruikt om je woning te laten functioneren zoals jij dit wilt.
Je kunt de ‘ bijna energieneutraal’ status behalen door zonnepanelen te installeren (je kunt altijd kijken of je hier wel, of geen thuisbatterij op aansluit). Deze zonnepanelen zorgen voor de energie die nodig is om het water in je woning op te warmen (en je radiatoren dus ook) en je ventilatiesysteem naar behoren te laten werken.
2. Volledig energieneutraal
Wil je daarentegen volledig energieneutraal wonen, dan moet je voldoende energie opwekken om ook je apparaten van elektriciteit te voorzien. Denk hierbij aan je oven en koelkast, maar ook de tv, computer en andere elektrische apparatuur. Je hebt hier gemiddeld een tiental extra zonnepanelen voor nodig, afhankelijk van je gebruiksgebonden verbruik en de grootte van je woning.
Of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen en welke zonnepanelen het beste zijn voor jouw verbruik, lees je hier. Twijfel je over de aanschaf van een thuisbatterij om je woning ook tijdens de zonloze dagen van elektriciteit te voorzien? Lees dan hier verder.
Energieneutraal wonen: stappenplan
Wil jij wel eens kijken hoe energieneutraal jouw woning is en welke stappen je nog moet nemen om volledig energieneutraal te wonen (en de woningwaarde wat omhoog te krikken)? Dit is het ultieme stappenplan!
Stap 1: Isoleren
De eerste stap is het meest logisch – en ook zeker het meest belangrijk als je hier nog niet in geïnvesteerd hebt. Een goed geïsoleerde woning houdt warmte beter binnen in de winter, en buiten in de zomer. Hoe beter je isolatie is, hoe warmer de voetjes en hoe minder energie er nodig is om je woning te verwarmen. Van dakisolatie tot vloerisolatie, er is gegarandeerd een flinke slag te slaan voor wat voor woning dan ook!
Je vindt alle vormen van isolatie, kosten, subsidies en mogelijkheden voor jouw woning hier terug.
Stap 2: Ventileren
Een goed geïsoleerde woning blijft lekker warm, maar de lucht in je woning moet natuurlijk ook fris en gezond blijven. Wist je dat slechte luchtkwaliteit in huis voor allerlei gezondheidsklachten kan zorgen? Bijv. doordat het vocht niet goed weg kan uit je woning? Dat willen we niet, en dus: ventileren!
We hebben de meest makkelijke vormen van ventilatie, subsidies en kosten voor je op een rijtje gezet.
Stap 3: Verwarmen
Van vloer- en muurverwarming tot infraroodpanelen, er zijn zoveel manieren om duurzamer en dus ook energiezuiniger te verwarmen. Lage temperatuur verwarming drukt de kosten en houdt de woning lekker warm. Maar welke vorm van verwarmen past het beste bij jouw woning en gebruik, en hoe zit het nu precies met die warmtepomp?
We vertellen je in dit artikel alles over duurzame vormen van verwarming, en hier lees je alles wat je wilt weten over de aanschaf van een warmtepomp.
Stap 4: Je eigen energietoevoer
En dan natuurlijk de belangrijkste: de energietoevoer. Energieneutraal wonen kan alleen wanneer je jouw woning van eigen energie voorziet. Zonnepanelen zijn de meest logische oplossing, maar wist je dat ook opties als een zonneboiler de woning van extra elektriciteit en lagere lasten kunnen voorzien?
Ontdek hier welke zonnepanelen het beste bij jouw woning passen (en hoe het nu precies zit met die salderingsregeling) en lees hier meer over de verschillende zonneboilers.
Stap 5: Energiezuinige apparatuur
Voorzie je jouw woning van eigen energie? Mooi: dan wil je die energie natuurlijk niet verspild zien door oude apparaten. De laatste stap is dan ook eigenlijk heel logisch, en gelukkig niet zo duur. Voorzie je woning van energiezuinige apparatuur met een energielabel A. Zo weet je zeker dat je koelkast je zonnepanelen niet leegtrekt!
Meer weten over de stappen naar duurzaamheid?
Pak de VerbouwApp erbij – daarin vindt je 13 kant-en-klare checklists die je helpen om te verduurzamen. Of het nou gaat om concrete actiepunten en werkzaamheden in de stappen hierboven of je bent op zoek naar een praktische lijst voor het bouwjaar van jouw woning? Check de Verduurzamings Checklists in de VerbouwApp.
Concreet aan
de slag met
verduurzamen
Pak de Verduurzaming checklists in de app - incl. bouwtips, kosten, besparing, terugverdientijd, subsidies en inschatting van je hypotheek maandbedrag als je de verduurzaming met een hypotheek financiert.
Ook jouw verduurzamingsproject in 1x goed opgeleverd binnen tijd budget?
- Zet alle werkzaamheden in de app
- Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
- Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
- Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
- Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten
8.314 woningeigenaren gingen je al voor!
Zoek andere artikelen op basis van tags…
Josha Prins
"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"
Deel deze pagina:
Hart voor je Huis
Wij staan je bij tijdens je hele reis naar heerlijk wonen! In elke stap krijg je van ons exact de juiste tips om je verbouwing tot een succes te maken!
Contact
Varrolaan 100, The Tree House
3584 BW Utrecht
E: hallo@hartvoorjehuis.nl
Bereikbaar 7 dagen per week
van 08:30 – 22:00 uur
Onze voorwaarden | Jouw privacy
Copyright © 2023 – Alle rechten voorbehouden
Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,2!