Isolatie: Kozijnen vervangen en dubbel- of triple glas?

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Minder kans op vocht, slijtage en schimmel, én een verlaagde energierekening. Je kozijnen vervangen en dubbel glas of zelfs triple glas bestellen levert je zeker voordelen op. Maar wat isoleert beter, welke kozijnen isoleren het beste, wat kost het en wat levert isolatie je op? Je leest hier alles over het vervangen van kozijnen, de kosten en de soorten glas!

In het kort:

 1. Wat is glasisolatie en kozijn isolatie? H en hoe werkt het precies? Welke soorten isolatie glas zijn er, en welke kozijnen passen hierbij? 
 2. Wat heb je nu? Heb je hoge stookkosten en lijkt de warmte je woning snel te verlaten? Dan is de kans groot dat glasisolatie en kozijn isolatie de kosten omlaag brengt én voor extra wooncomfort zorgt. Ontdek meteen of je geïsoleerde glazen nodig hebt.
 3. Soorten glasisolatie: Dubbel glas, triple glas, HR+ glas, HR++ glas en vacuümglas. Welke soorten glas zijn er, welke kozijnen passen hierbij en wat zijn de kosten van het vervangen van kozijnen en isolerend glas?
 4. Kosten en subsidie: Iedere glassoort komt natuurlijk met een eigen prijskaartje. Maar wist je dat je bij de subsidies verschillende glassoorten (en dus prijskaartjes) kunt combineren en alsnog subsidie krijgt?
 5. Nieuwe voordelen in 2023: Dit wil je weten over de nieuwe subsidietarieven en de aanvraagtermijn.
 6. Besparing: Wist je dat de meeste warmte in huis via de ramen verloren gaat? Zelfs wanneer je dubbel glas hebt, gaat er zo’n 20% van de warmte verloren. Dit betekent dat glasisolatie, en mogelijk kozijn isolatie, voor een besparing van die 20% op de energiekosten zorgen.
 7. Voorwaarden subsidie: Net zoals voor veel energiebesparende maatregelen in huis, kun je ook voor glasisolatie en nieuwe kozijnen subsidies aanvragen. De subsidies bestaan voor een combinatie van HR++ en triple glas (boven- en benedenverdieping bijvoorbeeld), en op de kozijnen die bij triple glas horen. Je moet in dit geval wél aan de voorwaarden voldoen. 
 8. Stijging woningwaarde met glasisolatie: Niet alleen verminderd glasisolatie en kozijn isolatie de CO2 footprint en houdt het de energierekening laag: het zorgt ook voor een stijging van de waarde van je woning. 
 9. Aan de slag: Als ervaren klusser kun je bepaalde isolerende ramen zelf vervangen, maar niet allemaal. 
 10. Onderhoud: Glas vraagt naast een regelmatige schoonmaakbeurt om weinig onderhoud. Of het nu dubbel glas, HR++ of triple glas is. Kozijnen zijn daarentegen een ander verhaal!
 11. Stappenplan om je woning te verduurzamen: Isoleren is stap 1, daarna volgen er nog 3 logische stappen om je woning steeds duurzamer te maken.

Wat is kozijn- en glas isolatie en hoe werkt het?

Zoals we al kort aangaven heeft kozijn- en glasisolatie verschillende voordelen. Je kunt je voorstellen dat het raamwerk een zwak punt is op het gebied van isolatie. Enkel glas en oude kozijnen zorgen er niet alleen voor dat warmte snel verloren gaat, maar ook dat vocht mogelijk sneller binnenkomt. En dat wil je natuurlijk niet! 

 

Met dubbel glas of triple glas en goed isolerende kozijnen, los je dit soort mogelijke problemen direct op. Waar enkel glas uit een enkele glasplaat bestaat, bestaan dubbel en triple glas uit twee, of drie glasplaten. Deze glasplaten worden op bepaalde afstand van elkaar geplaatst, en luchtdicht met elkaar verbonden. De luchtdichte ruimte tussen de glasplaten zorgt voor een zogenaamde spouw met droge lucht. Deze lucht heeft een hoge warmteweerstand, wat betekent dat de warmte van binnen niet zomaar naar buiten verdwijnt. 

 

Je kunt je glas vervangen, of je glas en kozijnen vervangen. Afhankelijk van het glas dat je kiest, voeg je hier wanneer gewenst passende kozijnen aan toe. Sterker nog: in het geval van triple glas zijn speciale kozijnen een must. Maar welke kozijnen zijn het beste, en welke glassoorten hebben de hoogste isolerende waarde? We vertellen het je meteen.

glas isolatie verduurzamen stappenplan

Heb ik glasisolatie en kozijn isolatie nodig?

Voordat we gaan kijken naar de soorten en mogelijkheden van glas- en kozijn isolatie, is het fijn om te weten of jouw woning daadwerkelijk nieuwe glasisolatie en kozijnen nodig heeft! Je kunt met behulp van de isolatie zelfscan op Milieu Ccentraal vrij snel ontdekken hoe het er met de isolatie van je woning voor staat. Wanneer het specifiek om glasisolatie gaat, kun je op de aluminium strip tussen de glasplaten kijken. Hier staan bijvoorbeeld de letters HR (en heb je HR++ glas), andere letters (en heb je dubbel glas zonder HR), of helemaal geen letters (enkel glas).

 

Wil je het zeker weten? Dan kun je dit ook opzoeken in je taxatierapport of bouwkundig rapport. Hier zou dit als het goed is in moeten zijn aangegeven.

 

Welk glas isoleert het beste?

Dan is het eerst handig om te weten hoe je (geïsoleerd) glas kan vergelijken. De isolatiewaarde van glas drukken we uit met een U-waarde. Hoe lager de waarde is, hoe beter het glas isoleert. Triple glas in een nieuw kozijn heeft een U-waarde van 0,4 tot 0,9. Enkel glas heeft een U-waarde van 5,8. Ezelsbruggetje: Denk tegenovergesteld, je wil dus een zo laag mogelijke U-waarde. Dan zit je er comfortabel bij! 

Er zijn allerlei soorten isolatieglas en de isolatiewaarde ervan verschilt nogal. We zetten ze voor je op een rij:

 1. Dubbel glas
 2. Triple glas
 3. HR glas
 4. Vacuüm glas

 

1. Wat is dubbel glas?

De meest bekende isolerende soort glas is inmiddels dubbel glas. Dubbel glas is het meest 

standaard isolatieglas, voorzien van twee luchtplaten die luchtdicht met elkaar zijn verbonden. Het is een goede isolerende optie wanneer je een bepaald budget in gedachten hebt.

Dubbel glas heeft een U-waarde van zo’n 2.9.

Kosten: dubbel glas kost je zo’n 2.900 euro voor een tussenwoning.

2. Wat is triple glas?

Heb je daarentegen meer te besteden? Dan is triple glas wellicht een aanrader. Net als dubbelglas beschikt triple glas over meerdere luchtplaten, maar in dit geval een luchtplaat meer: drie in totaal. Je kunt je voorstellen dat dit nóg meer isolatiewaarde biedt. 

Triple glas heeft een U-waarde tussen de 0,5 en 0.9.

Kosten: triple glas kost je zo’n 10.500 euro voor een tussenwoning.

Je vindt alle prijzen op de website van Milieu Centraal

3. Wat is HR-glas?

En dan is er het HR-glas nog. Een versie op dubbelglas en triple glas, voorzien met een extra coating en in sommige gevallen een isolerend glas tussen de platen. Ook binnen het HR-glas bestaan er verschillende glassoorten: HR, HR+, HR++ en HR+++. Het gaat hier altijd om dubbel glas met coating, maar met verschillende U-waarden. Ook hier geldt: hoe lager de U-waarde, hoe beter.

HR glas: dubbel glas met coating en U-waarde van zo’n 1.9
HR+ glas: dubbel glas met coating en edelgasvulling en U-waarde van zo’n 1.6
HR++ glas: dubbel glas met verbeterde coating en edelgasvulling en U-waarde van zo’n 1.2
De uitzondering in de rij is het HR+++ glas. In dit geval gaat het om triple glas (driedubbel glas dus), met coating én edelgasvulling en U-waarde van zo’n 0.9.

4. Wat is vacuüm glas?

Een voor velen onbekende glassoort is vacuüm glas. Een speciaal dubbel glas met dezelfde isolatiewaarden als triple glas: alleen dan dunner. Het biedt je dus de voordelen van goede isolatie, zonder een enorm zware glaspartij (en dus ook nieuwe kozijnen). Het nadeel? Vacuümglas is een heel stuk duurder dan HR+++ glas of triple glas. Het kost je maar liefst 450 euro per vierkante meter.

 

Welke glassoort het beste is voor jouw situatie hangt grotendeels af van je budget en je wensen. Vervang je bijvoorbeeld alleen het glas, of ook de kozijnen? 

Welke kozijnen isoleren het beste?

Naast goed isolerend glas zijn ook goed isolerende kozijnen belangrijk om warmteverlies te voorkomen. Hoe beter het kozijn, hoe kleiner het risico op vocht binnen het kozijn en het glas. Voor kozijnen geldt dat hoe lager de U-waarde is, hoe beter de isolatie is. We vergelijken twee materialen:

 1. Kunststof kozijnen
 2. Houten kozijnen

1. Kunstostof kozijnen

Kunststof kozijnen beschikken over een isolatielaag, ook wel de ‘thermische onderbreking’ genoemd. In andere woorden zijn dit luchtkamers in het kozijn, die ervoor zorgen dat warmte minder snel verloren gaat (net als de isolerende ruimten tussen dubbel en triple glas!). 

2. Houten kozijnen

Bij houten of aluminium kozijnen is er vaak sprake van een laag PUR-schuim of kurk met dezelfde functie. Maar ook zonder deze extra isolerende laag kunnen bepaalde houten kozijnen een erg slimme (maar wel onderhoudsdragende) aankoop zijn. Houtsoorten zoals vuren of lariks beschikken zelf over kleine luchtkamertjes in het hout: wat weer voor extra isolatie zorgt! Let wel op: houten kozijnen gaan over het algemeen minder lang mee dan kunststof kozijnen. 

Tip: kies je voor de installatie van triple glas? Dan zijn nieuwe kozijnen een must. Triple glas is namelijk erg dik en zwaar, wat betekent dat er speciale kozijnen voor nodig zijn.

Wat kost het om je woning te isoleren?

Iedere glassoort komt natuurlijk met een eigen prijskaartje. Maar wist je dat je bij de subsidies verschillende glassoorten (en dus prijskaartjes) kunt combineren en alsnog subsidie krijgt?

Kosten HR++ glas in bestaande kozijnen Kosten Subsidie Je betaalt netto
Tussenwoning
€ 3.500
€ 1.100
€ 2.400
Hoekwoning
€ 3.700
€ 1.150
€ 2.550
2-onder-1-kap
€ 4.000
€ 1.300
€ 2.700
Vrijstaand huis
€ 5.500
€ 1.600
€ 3.900

Bron: Milieu Centraal 2022

Nieuwe regels in 2023

In 2023 zijn er drie aanpassingen als het gaat om subsidies voor het glas en je kozijnen.

 1. De subsidies voor HR++ glas verlaagd, bij twee maatregelen krijg je € 26,5 per vierkante meter of € 23 euro bij één verduurzaming maatregel. Ook nieuwe isolerende kozijnpanelen en triple glas is veranderd, bekijk de nieuwe subsidie tarieven hier. En kijk wat voor jou voordelig is!
 2. Je mag nu ook je kozijn meetellen in het aantal vierkante meters waar je subsidie over aanvraagt. Lees de volledige uitleg.
 3. Het termijn om de subsidie aan te vragen is wel verlengt naar 24 maanden.

Hoeveel besparing levert glasisolatie je op?

Wist je dat de meeste warmte in huis via de ramen verloren gaat? Zelfs wanneer je dubbel glas hebt, gaat er zo’n 20% van de warmte verloren. Dit betekent dat glasisolatie, en mogelijk kozijn isolatie, voor een besparing van die 20% op de energiekosten zorgen. Dit is in het geval van de installatie van HR++ glas gemiddeld zo’n:

 

 • Zo’n 240 euro per jaar.
 • Zo’n 800 KG CO2 per jaar.

Budgetbewaking

Bewaak je verbouwkosten bij het isoleren van je woning. Vul het verbouwbudget in en houd de kosten bij, zo sta je niet voor verrassingen! Bekijk ook de complete checklist over verduurzamen.

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing

Kun je vloerisolatie zelf installeren?

Net zoals voor veel energiebesparende maatregelen in huis, kun je ook voor glasisolatie en nieuwe kozijnen subsidies aanvragen. De subsidies bestaan voor een combinatie van HR++ en triple glas (boven- en benedenverdieping bijvoorbeeld), en op de kozijnen die bij triple glas horen. Je moet in dit geval wél aan de voorwaarden voldoen. 

 

 • De belangrijkste voorwaarde is dat je niet één, maar twee (of meer) isolatiemaatregelen neemt. De combinatie van glasisolatie én vloerisolatie bijvoorbeeld. Of glasisolatie gecombineerd met zonnepanelen of de installatie van een warmtepomp.

 • Subsidies op kozijnpanelen en isolerende voor- of achterdeuren worden berekend op basis van het aantal vierkante meters glasisolatie. Je kunt ze daarentegen niet apart subsidiëren.  

 

 • Daarnaast moeten de werkzaamheden uitgevoerd worden door een bedrijf dat voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. Je vindt deze bedrijven terug op wij-isoleren.nl.

 

 • Wil je toch echt maar één isolatiemaatregel doorvoeren? Dan krijg je zo’n 15% van de kosten gesubsidieerd. Dit geldt alleen wanneer de isolatiemaatregel op, of na 2 april 2022 is aangebracht, en de aanvraag kan pas vanaf 1 januari 2023 ingediend worden bij RVO. 


De subsidie wordt berekend per vierkante meter – in het gemiddeld krijg je een totaal van 30% van de kosten terug. Je kunt de hoogte van de subsidies terugvinden op de website van Milieu Centraal.

Stijging woningwaarde bij glas- en kozijn isolatie

Niet alleen verminderd glasisolatie en kozijn isolatie de CO2 footprint en houdt het de energierekening laag: het zorgt ook voor een stijging van de waarde van je woning. 

 

De vuistregel is dat de waardeverhoging gemiddeld zo’n 75% tot 100% van de geïnvesteerde kosten is. Wanneer je een woning van 250.000 euro verbetert met glasisolatie en spouwmuurisolatie t.w.v. 4000 euro, zou de woningwaarde met zo’n 1,6% kunnen stijgen. 

Verbouwkosten
Zoekmachine

Maak een ruwe schatting van je verbouwing inclusief verduurzamingsmaatregelen door het op te zoeken in de verbouwzoekmachine!

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing

Zelf je glas vervangen: wel of niet doen?

Als je een ervaren klusser bent is het mogelijk om je dubbel glas zelf te plaatsen. Je moet daarentegen wél weten wat je doet: en dus de juiste gereedschappen hebben om het glas te plaatsen. 

 

HR++ glas of Triple glas is daarentegen een ander verhaal. Dit dikke, zware glas stelt hoge eisen aan de kozijnen wanneer het om de sterkte en het isolerend vermogen gaat. De hoeveelheid eisen maakt dat je triple glas het beste alleen kunt vervangen wanneer je hier écht ervaring mee hebt.

Welke soort vakman heb je voor isolerende ramen nodig?

Zeker wanneer het om HR++ of Triple glas gaat, is het verstandig om een ervaren bedrijf in te schakelen. Niet alleen betekent dit dat je ramen zeker goed geïnstalleerd zijn, maar het betekent ook dat je subsidie én garantie op je ramen krijgt. 

 

Je kunt een gecertificeerd isolatiebedrijf in je omgeving vinden door het energieloket van je gemeente op te zoeken. Zij brengen je vervolgens in contact met een isolatiebedrijf. Wil je het heft in eigen hand nemen? Zoek jouw nieuwe vakman dan gewoon op in de VerbouwApp.

Vakman regelen

Heb je een vakman nodig voor je isolatiewerkzaamheden? Boek deze dan via de VerbouwApp! Door heel Nederland staan er vakmensen voor je klaar, voor een vaste prijs!

vakmensen verbouwen hulp

Onderhoudstips glasisolatie en kozijnen

Glas vraagt naast een regelmatige schoonmaakbeurt om weinig onderhoud. Of het nu dubbel glas, HR++ of triple glas is. Kozijnen zijn daarentegen een ander verhaal!

 

 • Maak je kozijnen regelmatig schoon met water en wat schoonmaakmiddel, en spoel na het schoonmaken altijd na met water. Ben zeker met houten kozijnen extra voorzichtig – hout is gevoeliger dan kunststof!

   

 • Probeer sterke schoonmaakmiddelen en schuursponsjes te vermijden.

   

 • Maak de raamafdichting regelmatig schoon: dit is waar warmte kan ontsnappen! Check de rubberen rand ieder jaar, en houdt ook de watergootjes in de gaten.

   

 • Verwijder regelmatig viezigheid en stof uit de afvoergaatjes en watergootjes bij de raamafdichting.

   

 • Check de siliconen voegen regelmatig: minimaal eens per jaar. Zie je schuren? Herstel deze dan meteen!

   

 • Wil je cilindersloten smeren? Gebruik dan geen olie, maar speciaal grafietpoeder. De slotenmaker in de buurt heeft het vast staan!

   

 • Scharnieren, sloten en andere bewegende onderdelen van je kozijnen kunnen daarentegen wél eens per jaar een druppeltje olie gebruiken. Zo blijft alles lekker soepel werken! 
 
Lees ook het artikel over onderhoud en download de onderhoudskalender.

Stappenplan verduurzamen van je woning

Denk je er aan om naast het isoleren van je woning ook andere verduurzamingsmaatregelen door te voeren? De gemeente en overheid maken je het ook steeds makkelijker met de beschikbare subsidies. Nieuwsgierig wat er mogelijk is in jouw woning? Je komt erachter door het stappenplan door te nemen: stappenplan verduurzamen. Zo weet je precies met wat je aan de slag kan gaan!

Group 4@3x

Ook jouw isolatie project in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp