Duurzame verwarming met behulp van een warmtepomp: dit wil je weten

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

De warmtepomp komt met allerlei voordelen: het kleine formaat, de milieuvriendelijkheid, het verlagen van het gasgebruik en het verlagen van de rekeningen! En nog meer goed nieuws is dat de warmtepomp in bijna ieder huis past. Mooi toch? Maar wat heb je nodig om een warmtepomp te installeren, welke soorten waterpomp zijn er, en hoe zit het eigenlijk met je huidige verwarmingssysteem? We vertellen je wat je moet weten!

In het kort: 

 1. Wat is een waterpomp en hoe werkt het? De warmtepomp is een elektrische vorm van verwarming die het gas vervangt. Je leest precies hoe het werkt in dit artikel.
 2. Wat is de juiste warmtepomp? We vertellen je een berekening van het rendement. Zo weet je wat je kiest.
 3. Aanvulling op je warmtepomp. Warmte terugwinnen om nog energiezuiniger te leven. Ontdek het en maak de keuze zelf.
 4. Soorten warmtepompen: Er zijn verschillende soorten warmtepompen: ieder met een eigen prijskaartje en mogelijkheden. Het kiezen van de juiste warmtepomp kan spannend zijn, dus we stellen alle varianten even aan je voor!
 5. Past een warmtepomp in jouw situatie? Verwarmen met aansturing van een warmtepomp: De besparing die een warmtepomp geeft hangt natuurlijk volledig af van je verbruik, je voorkeuren (hoe warm heb je het aangenaam), je isolatie en de mogelijkheden binnen je woning. 
 6. Passende verwarming bij een warmtepomp. We vertellen je de beste vormen van laagtemperatuur verwarming. 
 7. Besparing: Ontdek wat je kan besparen met een warmtepomp.
 8. Kosten: Wat kost een warmtepomp, je komt er hier achter.
 9. Subsidie: Er zijn ontzettend veel soorten warmtepompen waar je subsidie voor kan aanvragen.
 10. Stijging woningwaarde: Wist je dat je woning verduurzamen ook de waarde van je woning laat stijgen? 
 11. Installatie: Kun je een warmtepomp zelf installeren? Of vraag een vakman aan.
 12. Onderhoudstips: Jouw warmtepomp, waar moet je op letten?
 13. Je woning verduurzamen: We hebben een stappenplan voor je!

Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?

De warmtepomp is een elektrische vorm van verwarming die het gas vervangt. De warmtepomp haalt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht of het bodemwater, en gebruikt die warmte om je huis te verwarmen. Het verwarmen gaat op dezelfde manier als de cv-ketel: de warmtepomp stuurt het verwarmde water naar je radiatoren, en deze verwarmen op hun beurt de woning.

 

De warmtepomp bestaat vaak uit twee units: een binnen- en buitenunit. Het voordeel van de warmtepomp is dat deze een stuk kleiner is dan de traditionele cv-ketel, de kosten verlaagd en het gasverbruik sterk vermindert. Wat wil je nog meer?

 

COP berekening warmtepomp beste keuze

Rendement warmtepomp: wat is COP?

Omdat sommige warmtepompen de energie uit de buitenlucht of het bodemwater halen, wordt er minder energie afgegeven dat dat er verbruikt wordt. De energietoevoer is namelijk onbeperkt- en er is maar een bepaald percentage van deze energie nodig om jouw woning te verwarmen. De verhouding tussen afgifte en verbruik van energie wordt het rendement genoemd.

In het geval van de warmtepomp wordt het rendement uitgedrukt in een COP-waarde (Coefficient Of Performance). De COP van een elektrische warmtepomp ligt vaak tussen de 4 en 5 (400 en 500%). Nu gebruikt de warmtepomp zelf natuurlijk ook energie, wat betekent dat er zo’n 160 tot 200% van dit rendement overblijft.

 

De COP van de warmtepomp is afhankelijk van het type warmtepomp en de warmtebron. De bodem water warmtepomp heeft over het algemeen het hoogste rendement omdat de bron een constante temperatuur heeft. 

Warmte terugwinnen

Wil je helemaal energiezuinig leven? Dan is de innovatieve warmte terugwin installatie uitgevonden door TU Delft wat je zoekt. Het is een installatie die je in de kruipruimte van je woning kunt plaatsen genaamd HeatCycle. HeatCycle haalt de warmte uit je afvoerwater (wat gemiddeld zo’n 27 graden Celsius is) en recycled het zodat het opnieuw in de woning gebruikt kan worden!

Voor €7.400 te koop maar met een subsidie van €4.200 een interessante investering! Binnenkort verkrijgbaar via dewarmte.nl.

Mogelijkheden duurzaam verwarmen met warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen: ieder met een eigen prijskaartje en mogelijkheden. Het kiezen van de juiste warmtepomp kan spannend zijn, dus we stellen alle varianten even aan je voor!

 1. Elektrische warmtepomp
 2. Hybride warmtepomp
 3. Ventilatiewarmtepomp
 4. Bodem water warmtepomp
 5. Alternatief: inductie CV

1. Elektrische warmtepomp
Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor zowel de verwarming in huis als het warme water. De cv-ketel op gas kan dus mooi de deur uit. Let wel op: in dit geval heb je niet alleen een nieuwe warmtepomp nodig, maar mogelijk ook nieuwe radiatoren als je huidige radiatoren te klein of te dun zijn. Je leest hier later in dit artikel meer over.

Kosten: tussen de 4.000 en 25.000 euro

2. Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel en zorgt voor de meeste dagen voor de verwarming in huis. De cv-ketel springt bij in de koude maanden, en zorgt voor het warme water.

Kosten: vanaf 5.000 euro

3. Ventilatiepomp

Een ventilatiewarmtepomp is een stuk kleiner, en haalt warmte uit de ventilatielucht om hier vervolgens je huis mee te verwarmen. De ventilatiewarmtepomp is vooral geschikt voor huizen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd en een mechanisch ventilatiesysteem hebben (zo’n systeem dat de warme binnenlucht afzuigt naar buiten, en de koude buitenlucht via roosters binnenhaalt).

Kosten: tussen de 3.000 en 5.000 (zonder cv-ketel) euro

4. Bodem water warmtepomp
En dan is er de bodem water warmtepomp nog. De bodem water warmtepomp haalt energie uit de bodem, en gebruikt deze voor de verwarming van je woning en water. Hoe? In de bodem zit de warmte van de zon, de bodem water warmtepomp maakt de temperatuur van de grond (vaak tussen de 10 en 12 graden Celsius) geschikt voor je verwarmingssysteem in huis. Een erg duurzame vorm van verwarmen, maar er hangt ook wel een prijskaartje aan. Een bodem-water warmtepomp heeft een netwerk aan buizen onder de grond nodig om energie uit de grond te kunnen halen. Deze buizen kunnen aangelegd worden in je tuin, maar je tuin moet natuurlijk wél groot genoeg zijn!

Kosten: tussen de 15.000 en 25.000 euro

Of je nu een volledig elektrische of hybride waterpomp neemt: het zorgt in ieder geval voor een grote afname binnen je gasverbruik. Sterker nog: het aantal warmtepompen is van 2010 tot 2020 met zo’n 140 duizend gestegen!

Wil je weten welke warmtepomp het beste bij de isolatie van je woning past? Milieu Centraal heeft er een mooie test voor ontwikkeld. En bij de Consumentenbond kun je meteen even kijken welke warmtepomp het beste uit de test komt!

5. Alternatief: Inductie CV

Is een warmtepomp geen optie voor jouw woning of moet je eerst nog een inhaalslag maken op het gebied van isolatie? Dan is een inductie CV een mooie oplossing. De inductie CV werkt volledig op elektriciteit en warmt het water een stuk sneller op dan de standaard (elektrische) CV-ketel. Deze ketel kan een hogere temperatuur leveren dan een warmtepomp, wel zo handig voor je radiatoren. 

Kosten: tussen de 7.000 en 8.000 euro

Wat heb ik nodig voordat ik een warmtepomp neem?

Verwarming met behulp van een warmtepomp heeft alleen nut als je woning goed geïsoleerd is. Denk hierbij aan het isoleren van de muren, maar ook de dakisolatie, de raamisolatie, en mogelijk zelfs vloerisolatie kunnen een grote invloed hebben. Een waterpomp kan de watertemperatuur tot zo’n 35 tot 55 graden brengen. Dit is voldoende voor een goed geïsoleerde woning, maar een woning zonder isolatie en met radiatoren heeft zo’n 70 tot 80 graden nodig om de woning te verwarmen. 

Wil je zeker weten of je woning voldoende geïsoleerd is en jouw cv-ketel vervangen kan worden voor een waterpomp? Je kunt bij Milieucentraal de Verwarmingstest doen die je direct antwoord op je vragen geeft! 

warmtepomp je woning verduurzamen

Beste vormen van laagtemperatuurverwarming

Ideale vormen van laagtemperatuurverwarming zijn bijvoorbeeld vloer- of wandverwarming. Is die investering je net wat te gek? Dan zijn er ook speciale radiatoren voor laagtemperatuurverwarming of kun je jouw radiatoren geschikt (laten) maken voor de warmtepomp. 

 

 • Een radiator met 2 of 3 platen met lamellen ertussen (die dunne, gebogen platen die je in oude radiatoren ziet)? Dan is deze radiator perfect geschikt voor een warmtepomp.
 • Heb je daarentegen een radiator zonder lamellen, of met slechts een plaat met lamellen? Dan kun je deze radiator vervangen door een dikkere radiator met meer lamellen. De locatie en afmetingen kunnen daarentegen gewoon hetzelfde blijven!

Hoeveel besparing levert een warmtepomp je op?

De besparing die een warmtepomp geeft hangt natuurlijk volledig af van je verbruik, je voorkeuren (hoe warm heb je het aangenaam), je isolatie en de mogelijkheden binnen je woning. Volgens Milieu Centraal bespaar je met een volledig elektrische warmtepomp bij een elektraprijs van 22 cent/kWh en een gasprijs van 1,20 euro/ m³ in een redelijk geïsoleerde hoekwoning met drie bewoners zo’n:

 

 • 650 tot 800 euro op de energierekening
 • Zo’n 40% aan CO2-uitstoot.

Kosten duurzame verwarming

De kosten van een warmtepomp hangen af van de soort warmtepomp en de marktsituatie. Over het algemeen kun je uitgaan van deze prijzen.

 

Soort warmtepomp  en Prijs (inclusief installatie)

Hybride warmtepomp (3 tot 6 kW) €6.000 tot € 8.500

Ventilatiewarmtepomp (5 kW) €4.000 tot €6.700

 

All-electric luchtwarmtepomp (3 – 12 kW) €8.000 tot €16.000

All-electric bodemwarmtepomp (4 – 16kW) €10.000 tot €22.500

Deze prijzen komen van Eigenhuis.nl en zijn inclusief btw en installatie.

Budgetbewaking

Bewaak je verbouwkosten bij verschillende verduurzamingsmaatregelen voor je woning. Vul het verbouwbudget van de warmtepomp in en houd de kosten bij, zo sta je niet voor verrassingen! Bekijk ook de complete checklist over verduurzamen.

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing

Subsidies voor de waterpomp

Net zoals voor veel energiebesparende maatregelen in huis, kun je ook voor warmtepompen subsidies aanvragen. 

 • Hybride warmtepomp op buitenlucht: tussen de € 1.950 tot 3.000 subsidie. 
 • Volledige lucht/water-warmtepomp: tussen de € 1.950 tot 3.750. 
 • Bodem-warmtepomp: tussen de bij € 3.750 en 5.100.

Het subsidiebedrag hangt af van het vermogen van de warmtepomp en energielabel. Je kunt de exacte hoogte van de subsidies terugvinden op de website van Milieucentraal.

Om de subsidie te krijgen moet je warmtepomp wel aan bepaalde voorwaarden voldoen:

 • De warmtepomp moet op de Apparatenlijst warmtepompen van RVO staan. 
 • Het mag geen tweedehandse waterpomp zijn.
 • De installatie moet door een bedrijf gedaan worden.
 • Subsidies zijn niet voor een nieuwbouwwoning.

Je vraagt subsidies aan bij RVO met behulp van dit stappenplan.

Stijging woningwaarde bij waterpomp

Niet alleen verminderd muurisolatie de CO2 footprint en houdt het de energierekening laag: het zorgt ook voor een stijging van de waarde van je woning. 

Wanneer je verschillende isolerende maatregelen hebt genomen (vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie bijvoorbeeld) en vervolgens een hybride warmtepomp aanschaft, wordt je woning mogelijk met energielabel B beloond. Dit zorgt niet alleen voor een makkelijkere verkoop, maar ook voor een hogere marktwaarde. De waardeverhoging is over het algemeen zo’n 75% tot 100% van de investering in duurzaam energieverbruik in de woning.

Wist je bijvoorbeeld dat de in 2018 de waarde van een nieuwbouwhuis dat niet afhankelijk was van gas, gemiddeld zo’n 30.000 euro meer waard was dan exact hetzelfde huis met gasvoorzieningen?

Kun je een warmtepomp zelf installeren?

Het antwoord is simpel: over het algemeen niet. Tenzij je hier de juiste opleiding voor hebt gevolgd. Alleen een gecertificeerde elektricien of loodgieter mag de warmtepomp installeren. Je kunt de laatste werkzaamheden zoals het aansluiten van de nieuwe radiatoren daarentegen wel zelf oppakken.

Vakman regelen

Heb je een vakman nodig voor de installatie van je warmtepomp? Boek deze dan via de VerbouwApp! Door heel Nederland staan er vakmensen voor je klaar, voor een vaste prijs!

vakmensen verbouwen hulp

Onderhoudstips warmtepomp

De warmtepomp zelf heeft weinig onderhoud nodig, maar laat deze wel jaarlijks door het installatiebedrijf controleren. Zo weet je zeker dat alles nog naar behoren werkt en dat er geen risico’s zijn.

Je woning verduurzamen in stappen

Denk je er aan om naast een warmtepomp ook andere verduurzamingsmaatregelen toe te passen in je woning? Denk daarbij aan een zonneboiler, isolatie, of zonnepanelen. Hoe pak je dit stapsgewijs aan? Dit ontdek je in het stappenplan voor verduurzamen, zo weet je precies met wat je aan de slag kan gaan! 

Group 4@3x

Ook jouw verduurzamingsproject in 1x goed opgeleverd binnen tijd budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp