Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig?
Verduurzamen stappenplan
In het kort:
- Waarom muurisolatie? Tot 20% van de warmte in de woning gaat verloren via de muren. Bij muurisolatie worden de muren van je woning van isolatiemateriaal voorzien dat ervoor zorgt dat de warmte in de koude maanden binnen blijft, en de hitte in de warme maanden buiten.
- Wat heb je al? Wanneer het specifiek om muurisolatie gaat, kun je na even zoeken al vrij snel ontdekken of je woning op dit moment al muurisolatie heeft.
- Soorten muurisolatie: Er zijn drie manieren om je muur van isolatiemateriaal te voorzien: binnenmuur-isolatie, buitenmuur isolatie en spouwmuur isolatie. Iedere vorm komt met eigen voor- en nadelen en natuurlijk een geheel eigen prijskaartje.
- Wat bespaar je? Gezien een woning gemiddeld zo’n 20% van de warmte via de muren verliest, kan muurisolatie voor een besparing van die 20% op de energiekosten zorgen.
- Stijging woningwaarde. Wist je dat het verduurzamen van je woning resulteert naar stijging van je woningwaarde?
- Subsidies: Net zoals voor veel energiebesparende maatregelen in huis, kun je ook voor muurisolatie subsidies aanvragen. Je moet in dit geval wél aan de voorwaarden voldoen.
- Tip subsidieverdubbeling: Heb je 1 isolatiemaatregel doorgevoerd in je woning na 2 april? Dan wil je deze tip lezen!
- Aan de slag met muurisolatie? Sommige vormen van muurisolatie kan een handige doe-het-zelver zelf aanpakken. Denk hierbij aan binnenmuurisolatie met behulp van panelen, of buitenmuurisolatie in de vorm van een groene gevel.
- Stappenplan. Ga je je hele woning verduurzamen? Bekijk het stappenplan.
Wat is muurisolatie en hoe werkt het?
Muurisolatie is eigenlijk heel simpel: de muren van je woning worden van isolatiemateriaal voorzien dat ervoor zorgt dat de warmte in de koude maanden binnen blijft, en de hitte in de warme maanden buiten. Maar waarom is extra isoleren nodig?
Wanneer jij je woning opwarmt, gaat de warmte in een niet geïsoleerd huis vaak verloren. Tot 30% van de warmte gaat verloren via het dak van de woning – wat dakisolatie een goede eerste investering maakt. Maar wist je dat er nog eens een extra 20% van de warmte verdwijnt via de muren? Warme lucht heeft namelijk de neiging om naar plekken te stromen waar de temperatuur lager is. En de muren van je woning zijn zonder twijfel kouder dan de lucht in je woonkamer.
Isolatiemateriaal zorgt ervoor dat de warme lucht niet kan ontsnappen – wat betekent dat de verwarming minder hard hoeft te werken en de energierekening laag blijft. Het zorgt er daarbij ook nog eens voor dat de hete lucht van buiten binnen blijft, zodat jij je woning in de warme maanden makkelijker koel kunt houden.
Heb ik muurisolatie nodig?
Voordat we gaan kijken naar de vormen van muurisolatie, is het fijn om te weten of jouw woning daadwerkelijk nieuwe muurisolatie nodig heeft! Je kunt met behulp van de isolatie zelfscan op Milieu Centraal vrij snel ontdekken hoe het er met de isolatie van je woning voor staat. Wanneer het specifiek om muurisolatie gaat, kun je na even zoeken al vrij snel ontdekken of je woning op dit moment al muurisolatie heeft.
Budgetbewaking
Bewaak je verbouwkosten bij het isoleren van je woning. Vul het verbouwbudget in en houd de kosten bij, zo sta je niet voor verrassingen! Bekijk ook de complete checklist over verduurzamen.
- Heb ik gevelisolatie aan de binnenkant?
Je ontdekt of je gevelisolatie aan de binnenkant hebt door de muur bij het raamkozijn op te meten. Is de muur (buiten + binnenmuur samen) dikker dan 30 cm? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk gevelisolatie! - Heb ik gevelisolatie aan de buitenkant?
Wanneer je de bakstenen of bouwmaterialen van je woning aan de buitenkant nog kunt zien, betekent dit dat er geen gevelisolatie is gebruikt voor de buitenkant. Is de muur aan de buitenkant afgewerkt met pleisterwerk? Meet dan de dikte van de muur op bij het raamkozijn (buiten + binnenmuur samen). Is de muur dikker dan 30 cm? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk gevelisolatie aan de buitenkant. - Heb ik spouwmuurisolatie?
Je kunt spouwmuurisolatie herkennen aan geboorde gaten in de voegen van de stenen van je woning. Ook na de bouw kun je deze gaten terugvinden. De gaten liggen vaak een meter uit elkaar: even zoeken dus!
Welke soorten muurisolatie zijn er?
Er zijn drie manieren om je muur van isolatiemateriaal te voorzien: binnenmuur-isolatie, buitenmuur isolatie en spouwmuur isolatie. Iedere vorm komt met eigen voor- en nadelen en natuurlijk een geheel eigen prijskaartje.
- Isolatie binnenmuur
- Isolatie buitenmuur
- Isolatie buitenmuur: groene gevel
- Spouwmuurisolatie
1. Binnenmuur-isolatie
De binnenmuur isoleren kan op twee manieren: met voorzetwanden of met Multipor-isolatieplaten. Voorzetwanden worden op een rooster verankerd op de draagmuur. De ruimte tussen de voorzetwand en draagmuur wordt gevuld met isolatiemateriaal. Multi-isolatieplaten worden daarentegen direct tegen de muren gelijmd.
Het nadeel van binnenmuur-isolatie is het ruimteverlies aan de binnenkant van de woning. Het voordeel daarentegen is dat je binnenmuur-isolatie in principe zelf kunt doen.
Kosten: afhankelijk van de methode en het isolatiemateriaal tussen de 45 euro en 80 euro per vierkante meter.
Een veel voorkomende vorm van muurisolatie is buitenmuurisolatie. Deze methode wordt vooral gebruikt wanneer spouwmuurisolatie geen optie is (geen spouw aanwezig). In het geval van buitenmuur isolatie worden isolatieplaten tegen de gevel bevestigd, en worden deze vervolgens afgewerkt met nieuwe gevelbekleding. Het voordeel van buitenmuur isolatie is dat je de isolatieplaten zo dik kunt laten installeren als je wilt: zonder binnen ruimte te verliezen. Deze methode is daarentegen wel een tikkie duurder dan binnenmuur-isolatie.
Kosten: afhankelijk van het materiaal, het extra werk en de afwerking tussen de 100 euro en 150 euro per vierkante meter.
3. Buitenmuur isolatie: groene gevel
Een andere, steeds populairdere vorm van buitenmuurisolatie is een groene gevel. Planten zoals bijvoorbeeld een klimop, trompetklimmer of kamperfoelie klimmen tegen de buitengevel aan en isoleren de muren. Zet je de planten daarentegen enkele centimeters van de gevel af, dan creëer je op deze manier een spouwmuur. Ideaal voor woningen die voor 1960 gebouwd zijn, en dus vaak geen spouwmuur hebben.
Deze manier van buitenmuur isolatie heeft wel wat meer tijd nodig: de planten hebben een aantal jaar nodig om te groeien en de gehele gevel te bedekken. Daarnaast moet voor bepaalde muren en planten de juiste klimhulp aangebracht worden om beschadiging aan de muur te voorkomen!
Kosten: behoorlijk aan de prijs - gemiddeld zo’n 400 euro per vierkante meter. Maar een handige doe het zelver kan dit vast voor minder!
4. Spouwmuurisolatie
De meest voorkomende vorm van muurisolatie is de spouwmuurisolatie. In dit geval worden er boorgaten gemaakt en wordt de spouwmuur via deze gaten voorzien van isolatiemateriaal. Uiteraard is deze vorm alleen mogelijk wanneer de muren over een geschikte spouwmuur beschikken. Woningen die voor 1920 gebouwd zijn hebben vaak geen spouwmuur, en woningen voor 1960 hebben vaak een kleine spouwmuur. Wil je zeker weten of je een spouwmuur hebt, dan kun je het beste een isolatiespecialist inschakelen.
Kosten: afhankelijk van het isolatiemateriaal tussen de 15 euro 30 euro per vierkante meter.
Subsidies voor muurisolatie
Net zoals voor veel energiebesparende maatregelen in huis, kun je ook voor muurisolatie subsidies aanvragen. Je moet in dit geval wél aan de voorwaarden voldoen.
- Bij twee (of meer) isolatiemaatregelen ontvang je ongeveer 30% subsidie. De combinatie van muurisolatie én vloerisolatie bijvoorbeeld. Of muurisolatie gecombineerd met zonnepanelen of de installatie van een warmtepomp.
- Kies je voor alleen muurisolatie zonder andere verduurzamingsmaatregelen? Dan ontvang je n 4 euro per vierkante meter, dat is zo’n 15% van de kosten. Dit geldt alleen wanneer de isolatiemaatregel op, of na 2 april 2022 is aangebracht. Je kan de aanvraag vanaf 24 januari 2023 indienen bij de Rijksoverheid (RVO).
- Daarnaast moeten de werkzaamheden uitgevoerd worden door een bedrijf dat voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. Je vindt deze bedrijven terug op wij-isoleren.nl.
Je kunt de hoogte van de subsidies terugvinden op de website van de Rijksoverheid.
Tip subsidieverdubbeling
Je kan nu ook subsidie aanvragen voor één isolatiemaatregel. Heb je na 2 april 2022 je woning geïsoleerd? En ben je ook van plan om een andere verduurzamingsmaatregel door te voeren? Denk aan een warmtepomp, zonneboiler, of aansluiting op een warmtenet.
Doe dit dan binnen binnen 24 maanden na uitvoeren van de eerste isolatiemaatregel. Waarom? Dan kun je nog subsidieverdubbeling krijgen voor beide maatregelen!
Stijging woningwaarde bij muurisolatie
iet alleen verminderd muurisolatie de CO2 footprint en houdt het de energierekening laag: het zorgt ook voor een stijging van de waarde van je woning.
De vuistregel is dat de waardeverhoging gemiddeld zo’n 75% tot 100% van de geïinvesteerde kosten is. Wanneer je een woning van 250.000 euro verbetert met dakisolatie en spouwmuurisolatie t.w.v. 4000 euro, zou de woningwaarde met zo’n 1,6% kunnen stijgen.
Nieuwsgierig naar woningen in Nederland met energielabel A? Bekijk de woningen op Funda.
Verbouwkosten
Zoekmachine
Maak een ruwe schatting van je verduurzamingswerkzaamheden door het op te zoeken in de verbouwzoekmachine!
Kun je muurisolatie zelf installeren?
Sommige vormen van muurisolatie kan een handige doe-het-zelver zelf aanpakken. Denk hierbij aan binnenmuurisolatie met behulp van panelen, of buitenmuurisolatie in de vorm van een groene gevel.
Ook de meer ingewikkelde varianten van muurisolatie zoals spouwmuurisolatie kunnen zelf gedaan worden. Maar dit betekent ook dat je zelf de gespecialiseerde apparatuur moet huren (een endoscoop bijvoorbeeld), dat de werken trager verlopen, er geen garantie op zit, je geen subsidie krijgt en het risico op fouten natuurlijk groter is.
Het uurloon van de vakman dat je hiermee uitspaart, is niet in alle gevallen op te wegen tegen de rompslomp, risico’s en kosten die bij het zelf doen komen kijken. Een groene gevel of binnenmuurisolatie zijn het doe-het-zelven daarentegen mogelijk wel weer waard.
Vakman regelen
Heb je een vakman nodig voor je isolatiewerkzaamheden? Boek deze dan via de VerbouwApp! Er staan meer dan 10.000 vakmensen voor je klaar, voor een vaste prijs!
Muurisolatie onderhouden
De meeste vormen van muurisolatie hebben geen onderhoud nodig. In principe gaat de isolatie je leven lang mee – minimaal 60 jaar. Een groene gevel vraagt daarentegen wel om een snoeibeurt, en regelmatig water – afhankelijk van de soort plant en opstelling die je hiervoor gebruikt.
Stappenplan om je woning te verduurzamen
Denk je er aan om naast muurisolatie ook andere verduurzamingsmaatregelen toe te passen? Slim! Er zijn namelijk altijd wel maatregelen die je kan doorvoeren om je woning te verduurzamen. Met de subsidies die bij de overheid of gemeente te verkrijgen zijn maakt het verduurzamen van je woning steeds toegankelijker. Denk daarbij aan dakisolatie, vloerisolatie, warmtepomp of zonnepanelen. We leggen je graag uit hoe je erachter komt wat jouw woning al voor verduurzaamde maatregelen heeft, en hoe je verduurzamen stapsgewijs kan aanpakken. Bekijk het stappenplan voor het verduurzamen van je woning!
Ook jouw isolatie project in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?
- Zet alle werkzaamheden in de app
- Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
- Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
- Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
- Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten
8.314 woningeigenaren gingen je al voor!
Zoek andere artikelen op basis van tags…
Josha Prins
"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"
Deel deze pagina:
Hart voor je Huis
Wij staan je bij tijdens je hele reis naar heerlijk wonen! In elke stap krijg je van ons exact de juiste tips om je verbouwing tot een succes te maken!
Contact
Varrolaan 100, The Tree House
3584 BW Utrecht
E: hallo@hartvoorjehuis.nl
Bereikbaar 7 dagen per week
van 08:30 – 22:00 uur
Onze voorwaarden | Jouw privacy
Copyright © 2023 – Alle rechten voorbehouden
Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,2!