De biomassaketel: is het een optie en wat levert het op?

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Wil je zo min mogelijk gas verbruiken of zelfs gasvrij wonen? Dan is de biomassaketel een van de mogelijke oplossingen om gas te vervangen. De biomassaketel is ideaal voor grote, vrijstaande huizen en kan de hr-ketel op gas volledig vervangen. Maar hoe werkt een biomassaketel precies, welke mogelijkheden zijn er, is de biomassaketel geschikt voor jouw woning en wat zijn de kosten? Lees snel verder.

In het kort: 

  • De biomassaketel verbrandt houtproducten zoals snippers, blokken of geperste houtkorrels (ook wel biomassa genoemd) en verwarmt hiermee het water voor je radiatoren, douche en keuken. Een biomassaketel komt in allerlei soorten en maten, maar je hebt hoe dan ook altijd voldoende ruimte nodig om de biomassa (de houtproducten) op te kunnen slaan.
  • Er is veel discussie over het gebruik van de biomassaketel. Het vervangt het gas en de elektriciteit. Maar het verbranden van houtproducten produceert daarentegen ook een grote hoeveelheid fijnstof. Over het algemeen wordt de biomassaketel alleen geadviseerd voor grote, vrijstaande woningen. Wanneer de afstanden tussen de huizen groter zijn, zal de rook van de biomassaketel de buren niet zomaar storen.
  • Er zijn grofweg twee verschillende soorten biomassaketels te onderscheiden: de biomassaketel met automatisch aanvulsysteem en de ketel met handmatig aanvulsysteem. De onderscheiding spreekt voor zich. De ene ketel voorzie je handmatig van brandstof, en de andere ketel werkt automatisch.
  • De biomassaketel kan je zo’n 2.000 tot 3.000 euro per jaar besparen.
  • De totale kosten van een biomassaketel komen op zo’n 9.000 euro inclusief installatie uit. Sinds januari 2020 valt de biomassaketel niet langer onder de ISDE-subsidies.
  • Bij de installatie van een biomassaketel moet niet alleen de ketel en de boiler / het buffervat geïnstalleerd worden, maar ook het rookkanaal. Daarnaast moet de aansluiting op het cv-systeem op de juiste manier gedaan worden. Je kunt de installatie van een biomassaketel en alles wat hierbij komt kijken dan ook beter aan een gecertificeerde vakman overlaten en voor het onderhoud een onderhoudscontract aangaan.

Hoe werkt de biomassaketel?

De biomassaketel verbrandt houtproducten zoals snippers, blokken of geperste houtkorrels (ook wel biomassa genoemd) en verwarmt hiermee het water voor je radiatoren, douche en keuken. Een biomassaketel komt in allerlei soorten en maten, maar je hebt hoe dan ook altijd voldoende ruimte nodig om de biomassa (de houtproducten) op te kunnen slaan. 

 

De normale houtkachel verwarmt een enkele ruimte met de warmte die uit de kachel vrijkomt. Niet te vergelijken met de biomassaketel: deze verwarmt namelijk al het water dat in huis gebruikt wordt. De radiatoren, de douche, de keukenkraan – noem het maar op. Zolang je biomassaketel brandt, heb jij warm water en kan de verwarming zijn werk doen.

 

Is mijn woning geschikt?

Er is veel discussie over het gebruik van de biomassaketel. Het vervangt het gas en de elektriciteit. Maar het verbranden van houtproducten produceert daarentegen ook een grote hoeveelheid fijnstof. Nu is de hoeveelheid fijnstof goed te overzien wanneer je landelijk woont met weinig andere huizen om je heen. Maar stel je voor dat iedereen in de rijtjeshuizen in de wijk een biomassaketel heeft en het gehele stookseizoen hout verbrand… Genoeg hout om al het water in de woning te kunnen verwarmen en alle radiatoren de hele dag warm te houden…

 

Je kunt je voorstellen dat er dan mogelijk toch wat klachten kunnen komen door de hoeveelheid fijnstof in de lucht.

 

Dit maakt de standaard houtkachel een mooie sfeermaker voor de koude winterdagen in iedere woning. Maar over het algemeen wordt de biomassaketel alleen geadviseerd voor grote, vrijstaande woningen. Wanneer de afstanden tussen de huizen groter zijn, zal de rook van de biomassaketel de buren niet zomaar storen. Daarnaast heb je flink wat ruimte nodig om een houtvoorraad aan te leggen. Een biomassaketel verbruikt gemiddeld zo’n 3.900 pellets per jaar. Als je deze in een keer inkoopt neemt dat zo’n 6 kubieke meter ruimte in beslag! Vergeet ook niet dat je houtproducten droog moeten kunnen liggen.

 

Daarnaast heb je ook ruimte nodig voor je boiler of buffervat. Dit moet een groot opslagvat zijn zodat de ketel continu kan blijven werken en de gehele woning van warm water kan voorzien. Wil je de ketel daarentegen iedere keer opnieuw aan laten slaan, dan is er een minder groot buffervat nodig maar haal je ook minder rendement uit je biomassaketel.

Welke soorten biomassaketels zijn er?

Er zijn grofweg twee verschillende soorten biomassaketels te onderscheiden: de biomassaketel met automatisch aanvulsysteem en de ketel met handmatig aanvulsysteem. De onderscheiding spreekt voor zich. De ene ketel voorzie je handmatig van brandstof, en de andere ketel werkt automatisch.

 

Daarnaast is er nog onderscheid tussen de soort brandstof die de biomassaketels verbruiken. 

 
 

  • Je hebt biomassaketels die werken op houtsnippers en op houtblokken. Deze zijn ideaal voor grote woningen of boerderijen waar veel opslagruimte is voor het hout.

  • En je hebt biomassaketels die op houtpellets werken. Deze vraagt om minder beschikbare opslagruimte.

Hoeveel besparing levert een biomassaketel je op?

Een biomassaketel kan, wanneer je elektrisch kookt, je volledige gasaansluiting vervangen. Dit levert je natuurlijk een besparing op van zo’n 260 euro per jaar (de standaard kosten van je gasaansluiting). 

 

Mocht je nu 1.700 m³ gas per jaar met een hr-ketel (voor verwarming en warm water) verbruiken, dan bespaar je best wel wat met de biomassaketel. 

 

De kosten per jaar bij een gasprijs van 3 euro/m³ en 68 cent/kilo houtpellets liggen tussen de 5.100 euro voor een Hr-ketel, en 2.650 euro voor de biomassaketel. De biomassaketel kan je dus zo’n 2.000 tot 3.000 euro per jaar besparen (bron Milieu Centraal).

Wat kost een biomassaketel?

Als je woning geschikt is (en je buren dus geen mogelijke last van de biomassaketel ondervinden) kun je met een biomassaketel jaarlijks een flink bedrag op de gasrekening besparen. Het is daarentegen wel een fikse investering.

 

  • Je koopt een basismodel biomassaketel vanaf zo’n 6.000 euro
  • Je betaalt vervolgens zo’n 2.000 euro voor het rookkanaal (inclusief installatie)
  • En iets minder dan 1.000 euro voor een boiler van 200 liter en de aansluiting op het cv-systeem. 

 

De totale kosten van een biomassaketel komen dus op zo’n 9.000 euro inclusief installatie uit.

 

Subsidies voor biomassaketel

Sinds 1 januari 2020 is de investeringssubsidie Duurzame Energie (de bekende ISDE) afgeschaft voor biomassaketels. Er is op dit moment dus geen subsidie te verkrijgen. 

warmtepomp je woning verduurzamen

Stijging woningwaarde

Verduurzaming is over het algemeen goed voor de woningwaarde van je woning. Hoe beter het energielabel van je woning, hoe hoger de marktwaarde wordt. Een biomassaketel is daarentegen een erg persoonlijke keuze. Je woning moet namelijk groot genoeg zijn, er moet genoeg opslagruimte zijn en je buren moeten op een degelijke afstand wonen zodat ze geen last hebben van de fijnstof die vrijkomt tijdens de houtverbranding.

 

Een verduurzamingsslag is altijd goed, maar bij specifieke keuzes zoals de keuze voor een biomassaketel kan het mogelijk langer duren om de juiste koper te vinden die de biomassaketel, net als jij, een fijnere keuze vindt dan andere duurzame alternatieven.

 

Kun je een biomassaketel zelf installeren?

Bij de installatie van een biomassaketel moet niet alleen de ketel en de boiler / het buffervat geïnstalleerd worden, maar ook het rookkanaal. Daarnaast moet de aansluiting op het cv-systeem op de juiste manier gedaan worden. Je kunt de installatie van een biomassaketel en alles wat hierbij komt kijken dan ook beter aan een gecertificeerde vakman overlaten.

Welke soort vakman heb je nodig voor de installatie van een biomassaketel?

Voor de installatie van de kachel en het rookkanaal ga je op zoek naar een installateur die hier ervaring mee heeft. Om precies te zijn: een installateur die ervaring heeft met SCIOS goedgekeurde installaties of een erkende Biomassa ketel installateur voor particulieren.  

Plan alles
alvast in!

Check in je account met de VerbouwApp hoe je de werkzaamheden kunt inplannen - misschien zelfs als onderdeel van een groter verduurzamingsproject!

Tips biomassaketel onderhouden

Het onderhoud van de biomassaketel hangt deels af van de soort ketel. Bij de ene ketel moet je de brandstof handmatig aanvullen, en bij de andere ketel gaat dit automatisch. Laat je hierover informeren door de installateur en ga indien mogelijk een onderhoudscontract aan zodat je zeker weet dat jouw biomassaketel op de juiste manier onderhouden wordt.

 

Hetzelfde geldt natuurlijk voor de bijbehorende boiler en/of buffervat: ook dit heeft een jaarlijkse controle nodig. Wel zo handig als ook dit in het onderhoudscontract meegenomen is!

 

Je woning verduurzamen in stappen

Denk je er aan om naast een bioassaketel ook andere verduurzamingsmaatregelen toe te passen in je woning? Denk daarbij aan een zonneboiler, isolatie, of zonnepanelen. Hoe pak je dit stapsgewijs aan? Dit ontdek je in het stappenplan voor verduurzamen, zo weet je precies met wat je aan de slag kan gaan! 

Group 4@3x

Ook jouw verduurzamingsproject in 1x goed opgeleverd binnen tijd budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp