Regenwatersysteem, waterrecycling en WTW

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

We hebben geluk in Nederland. Het water is van goede kwaliteit, wordt vrij milieuvriendelijk schoongemaakt en kost over het algemeen niet zo heel veel. En toch zou het zomaar eens heel anders kunnen zijn. Kijk maar eens in landen in Afrika waar continue watertekorten zijn. En ook dichter bij huis in Ierland is het water lang niet altijd van goede kwaliteit en worden er veel chemische middelen gemaakt om het schoon te krijgen. Wil je jouw eigen woning deels van je ‘eigen’ water voorzien? Dan vertellen we je hier alles wat je moet weten.

In het kort: 

  1. Hoe werkt een regenwatersysteem? Laat je regenpijp loskoppelen van het riool. Hier krijg je subsidie voor! Je kunt het regenwater na het loskoppelen naar oppervlaktewater leiden (om het de bodem in te laten zakken in plaats van het riool) of in de bodem infiltreren. Vanuit hier kan het gefilterd worden met behulp van een regenwatersysteem.
  2. Soorten systemen. Er zijn verschillende manieren om je woning van ‘eigen’ water te voorzien of minder water te gebruiken; en ze komen allemaal met een eigen prijskaartje en mogelijkheden. Een regenwatersysteem is het meest bekend, maar ook de regenton wordt veel gebruikt. Hydraloop is een nieuw systeem dat gebruikt water in huis recycled zodat het nogmaals gebruikt kan worden. 
  3. Wat bespaar je? In theorie kun je met een regenwatersysteem zo’n 50% op het watergebruik per jaar besparen. Dit is daarentegen alleen het geval als de hoeveelheid regenwater die jaarlijks valt genoeg is om je wasmachine, toiletten en buitenkraan van water te voorzien.
  4. Subsidies: Subsidies worden per gemeente bepaald, en iedere gemeente heeft zijn eigen voorwaarden voor het afkoppelen van je regenpijp naar het riool en het wel of niet bieden van subsidies op de systemen.
  5. Kun je een regenwatersysteem zelf installeren? Het installeren van een regenwatersysteem of andere manieren om regenwater op te vangen gebeurt in twee stappen: het afkoppelen en het omleiden/installeren van het systeem. Het afkoppelen van je regenpijpen is niet lastig en makkelijk zelf te doen. Het systeem installeren kun je beter door een professional laten doen.
  6. Verduurzamen in stappen: Wil je meer verduurzamen dan alleen een regenwatersysteem? Dan hebben we een stappenplan om je hele woning te verduurzamen! 

Hoe werkt een regenwatersysteem?

Het regenwater is over het algemeen erg schoon: en verdwijnt toch zo het riool in. Zonde! Je kunt het regenwater namelijk ook opvangen en gebruiken om je eigen grondwatervoorraad aan te vullen en dit vervolgens voor je toilet en wasmachine gebruiken. Hoe dat werkt? Eigenlijk best simpel:

 

  1. Laat je regenpijp loskoppelen van het riool. Hier krijg je subsidie voor! Iedere gemeente hanteert een eigen beleid met eigen voorwaarden. Dat regenwater moet natuurlijk wel op een goede manier opgevangen worden. 
  2. Je kunt het regenwater na het loskoppelen naar oppervlaktewater leiden (in plaats van het riool) of in de bodem infiltreren. Een mooi stukje moestuin met groente of planten, gras of de vijver heeft genoeg ruimte om dat regenwater op te nemen!

    Wil je het regenwater zelf kunnen gebruiken, dan kun je het ondergronds opslaan/infiltreren (of dit mogelijk is, hangt wel af van je grondwaterstand). En dit is precies wat het zogeheten regenwatersysteem doet. Het zorgt ervoor dat water opgevangen via de regenpijp in een ondergrondse regenwatertank wordt gefilterd en opgeslagen. Vanuit hier kan een groot deel van het water in huis (de toiletten, de wasmachine en de buitenkraan) van water voorzien worden.
Regenwatersysteem Hergebruik regenwater - je woning verduurzamen

Heb ik een regenwatersysteem nodig?

Waarschijnlijk niet. De kosten van het watergebruik in Nederland liggen niet hoog, en er worden ook niet veel grondstoffen gebruikt om drinkwater te maken. Maar stel je gaat de tuin verbouwen en hebt de mogelijkheid om een regenwatersysteem toe te voegen, kom je wél een stapje dichterbij het zelfvoorzienend wonen.

Je weet namelijk maar nooit wat de toekomst brengt. Hoe fijn is het om je eigen wateropslag te hebben waar je een deel van de apparaten in je woning mee van water kunt voorzien? 

Bron: Gamma

Manieren van regenwater opvang voor buiten

1. Een regenton
En laten we de bekende regenton niet vergeten. De ideale manier om een (kleine) watervoorraad binnen handbereik te hebben. Je plaatst de regenton onder je regenpijp totdat deze vol is en gebruikt het water vervolgens om je auto te wassen of de planten in de tuin water te geven.

Kosten: tussen de 50 en 100 euro.

2. Een regenblok schutting

Hoe maak je dit? Je kan tegenwoordig al bij de Gamma een Rainblock kopen, deze kun je aan elkaar monteren. De afmetingen van een blok is 90 x 25 x 90 centimeter en er gaat wel 175 liter water in. Maak je een volledige schutting zoals op de afbeelding hierboven? Dan kun je met 8 blokken zo’n 1330 liter water opvangen.

Kosten: > 2000 euro voor 8 blokken en palen hout

Manieren van regenwater opvang voor binnen

1. Ondergrondse watertank

De meest bekende is het regenwatersysteem waar we het in dit artikel over hebben. Regenwater wordt geïnfiltreerd in de bodem, en vervolgens gefilterd en opgeslagen in een ondergrondse watertank. Vanuit hier voorzie je de toiletten, wasmachine en buitenkraan continu van water en gaat er geen regenwater verloren.

Kosten: gemiddeld >3000 euro

2. Waterzak
Het is ook mogelijk om je tuin aangebroken te laten als je een kruipruimte hebt.

Je kan deze waterzak plaatsen in je kruipruimte, onder een vlonder of tiny house. In de zak past verrassend veel water. Je hebt twee verschillende grootte: 2000 en 4000 liter.

Kosten: 1.818 euro voor de zak van 2000 liter / 2.467 euro voor 4000 liter, dit is exclusief montage

Welke manieren zijn er nog meer om op watergebruik te besparen?

Naast deze regenwatersysteem heb je ook twee manieren om je water te recyclen.

1. Water recycling
Het merk Hydraloop heeft een product ontwikkelt dat het gebruikte water in huis gerecycled en filtert zodat het opnieuw te gebruiken is. Op deze manier bespaar je op je watergebruik en heb je altijd water beschikbaar. Het water dat verloren gaat na een douche of het gebruiken van de wasmachine, bijvoorbeeld, wordt gefilterd en kan vervolgens opnieuw gebruikt worden voor het toilet, de wasmachine of het aanvullen van zwembaden.

Kosten: op te vragen bij Hydraloop

2. Water Terug Winning (WTW)
Een WTW systeem wordt ook wel grijswater systeem genoemd. Hoe werk dit? Een douche-wtw installeer je aan je waterafvoer. Het warme water wat weg loopt door jouw afvoer gaat eerste langs de douche-wtw. Via een warmtewisselaar warmt het koude water zich op met het warme afvalwater. Het wordt er niet mee vermengt maar stroomt langs elkaar heen. Daardoor verbruikt je cv-ketel minder gas of je warmtepomp minder stroom.

Er zijn verschillende systemen voor een douche-wtw:

  • Ingebouwd aan de afvoer.
  • Los systeem dat je in je douche kan plaatsen. 


Waar plaats je de warmtewisselaar?

  • Afvoerpijp (verticale wtw)
  • In de muur naast de douche (verticale wtw)
  • In de douchebak of goot van de inloopdouche (horizontale wtw)
  • Of los in de douchebak.

Kosten: tussen de 500 tot 1.400 euro

Wees je er van bewust dat er ook in Nederland periodes van grote droogte kunnen zijn. Dit kan wel eens meer dan 5 weken zijn. Zorg daarom altijd voor een back-up plan indien de zak leeg komt te staan.

Hoeveel besparing levert een regenwatersysteem je op?

In theorie kun je met een regenwatersysteem zo’n 50% op het watergebruik per jaar besparen. Dit is daarentegen alleen het geval als de hoeveelheid regenwater die jaarlijks valt genoeg is om je wasmachine, toiletten en buitenkraan van water te voorzien. De kosten van watergebruik in Nederland liggen (nog) laag, dus het zou je jaarlijks zo’n 50 euro kunnen besparen.


Nieuwsgierig wat verduurzamen nog meer op kan leveren? Lees het artikel over Besparen met verduurzamen: zoveel levert het je op in euro’s!

Regenwatersysteem - Regenwater opvangen minder verbruik verduurzamen stappenplan

Subsidies voor een regenwatersysteem

Voor zowel het afkoppelen als het regenwatersysteem zelf kun je subsidies aanvragen. Deze subsidies worden per gemeente bepaald, en iedere gemeente heeft zijn eigen voorwaarden voor het afkoppelen van je regenpijp naar het riool en het wel of niet bieden van subsidies op de systemen.

Over het algemeen is het subsidiebedrag gebaseerd op het aantal vierkante meter dakoppervlak dat je aan je systeem koppelt. Kijk op de website van jouw gemeente om te ontdekken of ze subsidies geven voor het afkoppelen van je regenpijp. 

Kun je een regenwatersysteem zelf installeren?

Het installeren van een regenwatersysteem of andere manieren om regenwater op te vangen gebeurt in twee stappen: het afkoppelen en het omleiden/ installeren van het regenwatersysteem.

 

Regenpijpen afkoppelen

Het afkoppelen van je regenpijpen is niet lastig en makkelijk zelf te doen. Kijk hoe de afvoer van het regenwater op dit moment geregeld is en waar je het in de toekomst naar af zou willen voeren. Let goed op: als je het regenwater direct de grond in wilt laten lopen moet de grond wel doorlatend genoeg zijn om het regenwater op te nemen.

Wil je het regenwater afvoeren naar een regenton of een stuk grond, dan is dit vrij gemakkelijk te doen. Je zaagt de regenpijp door, sluit een bladscheider aan (ideaal om opstopping te voorkomen), en vervolgens een afvoerpijp of, indien je voor een regenwatersysteem gaat, de nodige regenpijpen om de juiste locatie te bereiken. 

Het regenwatersysteem installeren

Het installeren van een regenwatersysteem is een flinke klus en vraagt om een grote hoeveelheid nieuwe leidingen in en rondom de woning. Het is dus aan te raden om dit door de leverancier van het systeem te laten doen.

Wat je wél zelf kunt doen is zorgen dat er een gat in de tuin is dat groot genoeg is om de tank in de plaatsen. Zorg dat het gat waterpas is zodat de tank of zak stabiel kan worden geplaatst.

Het regenwater komt vanaf het dak verzameld en voorgefilterd door een filters op de regenpijp of een filter die voor de schacht geplaatst is. Het gefilterde water stroomt naar de schacht die verbonden is aan de waterzak of -tank, die zich met regenwater vult. Voor een optimaal volume wordt er een aanzuigset geadviseerd. 

Budgetbewaking

Bewaak je verbouwkosten bij verschillende verduurzamingsmaatregelen voor je woning. Vul het verbouwbudget in en houd de kosten bij, zo sta je niet voor verrassingen! Bekijk ook de complete checklist over verduurzamen.

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing

Regenwatersysteem onderhouden

Een regenwatersysteem moet eens in de zoveel jaar van onderhoud worden voorzien. Dit onderhoud zal in de meeste gevallen opgepakt worden door de onderhoudsdienst van de leverancier van je regenwatersysteem. 

 

Vakman regelen

Heb je een vakman nodig voor je verbouwing of onderhoud? Boek deze dan via de VerbouwApp! Door heel Nederland staan er vakmensen voor je klaar, voor een vaste prijs!

vakmensen verbouwen hulp

Je woning verduurzamen in stappen

Denk je er aan om naast een regenwatersysteem ook andere verduurzamingsmaatregelen toe te passen in je woning? Denk daarbij aan een zonneboiler, dakisolatie, muurisolatie, warmtepomp of zonnepanelen. Hoe pak je dit stapsgewijs aan? Dit ontdek je in het stappenplan, zo weet je precies met wat je aan de slag kan gaan! 

Group 4@3x

Ook jouw verduurzamingsproject in 1x goed opgeleverd binnen tijd budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
  • Zet alle werkzaamheden in de app
  • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
  • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
  • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
  • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp