Alles over luchtventilatie

Een verbouwing kan veel of weinig werk om handen hebben. Afhankelijk van de grootte van de verbouwing is de rol van de aannemer groter, of kleiner. Maar wanneer heb je wel, en wanneer heb je geen aannemer nodig? 

Als je ons stappenplan hebt gevolgd, is je woning inmiddels geweldig goed geïsoleerd en zorgt duurzame verwarming ervoor dat de energiekosten flink gedaald zijn. Maar we zijn er nog niet: wist je dat het ventileren van je woning ontzettend belangrijk is? Wat ventileren voor je woning doet, welke mogelijkheden er zijn en hoeveel dit mag kosten, lees je hier!

In het kort:

 1. Waarom ventileren? Het ventileren van de lucht in je woning is ontzettend belangrijk, maar waarom? We leggen het je uit!
 2. Wat voor ventilatie heb je al? De meeste woningen voorzien van een ventilatiesystemen. Maar hoe kom je er achter wat je al hebt? En hoe weet je of dit voldoende schone lucht aanvoert, en vervuilde lucht afvoert, kom er alles over te weten.
 3. Soorten ventilatie: Welke mogelijkheden voor ventilatie zijn er? 
 4. Besparing met ventilatie: Met een ventilatie-unit bespaart je zo’n 150 euro per jaar op je gasverbruik! Hoe werkt dit?
 5. Subsidie bij ventilatie: Wist je dat er een vergoeding van gemiddeld 30% is: dit geldt voor zowel CO2-gestuurde ventilatie als voor balansventilatie. En waarom wil je de installatie van het nieuw luchtventilatiesysteem liever uitbesteden aan een specialiste? Je leest hier hoe het werkt.
 6. Onderhoud aan je ventilatiesysteem: Zowel een natuurlijk als een mechanisch ventilatiesysteem moet eens in de zoveel tijd gereinigd worden. We vertellen je hoe!
 7. Stappenplan verduurzamen: De juiste stappen om je woning te verduurzamen, we leggen de volgorde aan je uit.

Je woning ventileren, waarom is het belangrijk?

Het ventileren van de lucht in je woning is ontzettend belangrijk. Een goed ventilatiesysteem zorgt ervoor dat ongezonde lucht in huis wordt afgevoerd, en dit heeft een positieve invloed op je gezondheid. Iedere woning heeft namelijk wel eens last (gehad) van schimmel, huisstofmijt of andere vervelende, ongezonde stoffen in de lucht.

 

In principe heel normaal, maar dit maakt goed ventileren natuurlijk wel essentieel! Je wilt dit soort stoffen en schimmels niet dagelijks inademen. Het inademen van besmet stof of vocht kan voor bronchitis of een middenoorontsteking zorgen, en op lange termijn voor vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn en koorts. 

 

Dat wil je natuurlijk voorkomen! Hoe? Dat vertellen we je meteen!

Ventileren badkamer - woning verduurzamen

Is mijn woning voldoende geventileerd?

De meeste woningen zijn gelukkig al voorzien van ventilatiesystemen. Helaas is niet ieder ventilatiesysteem even goed, het kan zeker geen kwaad om even te kijken hoe het er met de ventilatie in jouw woning voor staat. Kijk in de technische ruimte in je woning of er een zogeheten balansventilatie box hangt. Bij deze lokale isolatie hebben een of meerdere ruimtes in huis een eigen ventilatie-unit die schone lucht aanvoert, en vervuilde lucht afvoert. 

Heb je geen balansventilatie box? Kijk dan of je ramen, deuren en gevels roosters hebben die je open kunt draaien. Met deze roosters wordt je woning continu voorzien van schone lucht!

 

Let op: bepaalde ruimten zoals bijvoorbeeld je badkamer of keuken hebben mogelijk een eigen, lokaal ventilatiesysteem. Dit betekent daarentegen niet dat de rest van de woning ook van ventilatiesystemen voorzien is.

 

Kun je geen ventilatiesystemen in je woning vinden? Controleer dan documenten zoals het taxatierapport of bouwkundig rapport. Hier zou dit als het goed is in moeten zijn aangegeven.

Welke soorten luchtventilatie zijn er?

Heb je zojuist ontdekt dat je woning onvoldoende geventileerd is? Dan is hier een inhaalslag te maken! Gelukkig zijn er mogelijkheden genoeg:

 1. Natuurlijke ventilatie
 2. Mechanische ventilatie
 3. Balansventilatie
 4. Wtw-unit ventilatie (vaak toegepast bij bestaande woningen)
 

1. Natuurlijke ventilatie
De eerste, en meest makkelijke manier om te ventileren, is de natuurlijke manier. Sterker nog: de meeste woningen die voor 1975 gebouwd zijn, zijn hier standaard van voorzien. Ventilatieroosters in de gevel, deuren en ramen werken zonder de hulp van een mechanisch ventilatiesysteem. Deze roosters dragen bij aan een gezond leefklimaat in huis wanneer ze geopend zijn. Zijn ze daarentegen dicht, dan wordt de lucht in huis ook niet langer geventileerd. Let wel op: open roosters betekent ook verminderde isolatie!

Kosten: Het plaatsen van ventilatieroosters kost tussen de €100 en €200.

2. Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie gecombineerd met natuurlijke luchttoevoer is een van de meest voorkomende vormen van ventilatie in huizen. Natuurlijke luchttoevoer wordt voorzien middels ventilatieroosters, en een centrale afzuigventilator zuigt de lucht in de woning af naar buiten. De centrale ventilatie-unit wordt vaak bovenin de woning geplaatst, en wordt met behulp van buizen naar verschillende ruimten getrokken. Op deze manier wordt de lucht in alle ruimtes afgezogen richting de centrale unit, en zorgen de ventilatieroosters continu voor de toevoer van frisse buitenlucht.

Tip: er zijn ook vraaggestuurde mechanische ventilatie-units. Deze werken met een CO2 meter, en werken alleen wanneer het CO2-gehalte zo hoog is dat het mogelijk schadelijk is voor de gezondheid. Dit scheelt je weer wat op de energierekening!

Kosten: €4.500 tot €8.500 voor het nieuw laten aanleggen van mechanische ventilatie (type C) met kanalen en CO2 sturing

Kosten vervangen: €400 – €600 kost het plaatsen van een energiezuinige variant. Het plaatsen van extra ventilatieroosters kost €100 tot €200.

3. Balansventilatie
De derde optie is de balansventilatie. In het geval van balansventilatie wordt zoals bij andere systemen vers gefilterde buitenlucht het huis ingeblazen. Het grote verschil is daarentegen dat deze verse buitenlucht, opgewarmd of afgekoeld wordt door de energie van de uitgaande lucht. Dit heet warmte terug winning (wtw). Dit betekent dat je in de zomer altijd koele lucht in huis krijgt, en in de winter juist warme lucht. De ventilatiemotor draait continu, maar je kunt zelf aangeven hoeveel lucht het systeem afzuigt. Je vindt deze vorm van ventilatie vaak in nieuwbouwwoningen.

Kosten: €4.000 tot €9.000. Dat is inclusief het aanleggen van een centraal balansventilatiesysteem met de ventilatie box en het plaatsen van kanalen van warmteterugwinning en CO2 sturing.

4. Wtw-unit ventilatie
Deze decentrale ventilatie is bij vooral geschikt bij renovatie en compacte nieuwbouwwoningen. Ga je een aanbouw plaatsen? Dan kun je daar ook een eigen ventilatie-unit plaatsen. Zo kun je zonder ventilatiebuizen in je woning te plaatsen toch je woning ventileren, dit in tegenstelling tot oplossing 2 en 3 hierboven.

 

Hoe werkt het? Deze decentrale ventilatie met warmteterugwinning (WTW) ideaal is in de koude wintermaanden. De lucht van buiten wordt eerste verwarmt met de warmte uit de verbruikte uitgaande lucht. Zo is de lucht die je huis binnenkomt ‘gratis’  voorverwarmd tot ongeveer °C 18 graden. Er gaat dus ook geen warmte verloren! Ook in de hete zomermaanden kun je genieten van de voordelen van een wtw-unit. Hoe? De wtw-unit haalt frisse lucht uit de nachtlucht, dit zorgt voor het verkoelen van je woning. Je hoeft dan geen raam open te zetten, ook praktisch voor om de vliegen en muggen buiten te houden. Een perfecte oplossing voor een koel huis op warmere dagen, handig toch? 

De wtw-unit ventilatie plaats je altijd op een buitenmuur van de leefruimte waar het nodig is. Voor de luchttoevoer van buiten maak je een gat door de gevel waar je de unit op aansluit. Zorg dat je een plek uitkiest bij een wandcontactdoos of verlang je stroom naar de plek waar je de wtw-unit ventilatie wil. 

Kosten: €600 - €1.700 euro per unit

Hoeveel bespaart luchtventilatie?

Veel woningen zijn nog voorzien van oude ventilatiesystemen. In principe heel fijn dat je woning geventileerd wordt, maar het zorgt ook voor de nodige kosten. Een nieuwe, lokale balansventilatie-unit gebruikt minder energie en voorziet de woning direct van warme (of juist koele) lucht. Zo’n ventilatie-unit bespaart je zo’n 150 euro per jaar op je gasverbruik!

Subsidie ventilatie aanvragen

Net als bij andere energiebesparende maatregelen, kan er ook voor luchtventilatie subsidie aangevraagd woorden. Gemiddeld wordt zo’n 30% van de kosten vergoed- en dit geldt voor zowel CO2-gestuurde ventilatie als voor balansventilatie. 

 

Je moet in dit geval wél aan de voorwaarden voldoen. 

 

 • De belangrijkste voorwaarde is dat je niet één, maar twee (of meer) isolatiemaatregelen neemt. De combinatie van luchtventilatie én vloerisolatie bijvoorbeeld. Of luchtventilatie gecombineerd met zonnepanelen of de installatie van een warmtepomp.

 

 • Daarnaast moeten de werkzaamheden uitgevoerd worden door een bedrijf dat voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. Je vindt deze bedrijven terug op wij-isoleren.nl.

 

 • Wil je toch echt maar één isolatiemaatregel doorvoeren? Dan krijg je zo’n 15% van de kosten gesubsidieerd. Dit geldt alleen wanneer de isolatiemaatregel op, of na 2 april 2022 is aangebracht, en de aanvraag kan pas vanaf 1 januari 2023 ingediend worden bij RVO.


Je kunt de hoogte van de subsidies terugvinden op de website van Milieu Centraal. In sommige gemeenten en provincies kunnen er extra subsidies aangevraagd worden. Kijk voor meer informatie over de subsidieregelingen in jouw gemeente op de website van je gemeente.

Stijging woningwaarde bij nieuw ventilatiesysteem

Bij een goed geïsoleerde woning hoort goede ventilatie. Dit doe je vooral voor jezelf, maar heeft ook invloed op de uiteindelijke waarde van je woning. De vuistregel is dat de waardeverhoging gemiddeld zo’n 75% tot 100% van de geïnvesteerde kosten is. Dat is een goede investering dus!

Budgetbewaking

Bewaak je verbouwkosten bij het ventileren en verbouwen van je woning. Vul het verbouwbudget in en houd de kosten bij, zo sta je niet voor verrassingen! Bekijk ook de complete checklist over verduurzamen.

zoekmachine verbouwkosten verbouwkosten budget bewaking verbouwing

Kun je een luchtventilatiesysteem zelf installeren?

Een ervaren doe-het-zelver zou een luchtventilatiesysteem in principe zelf kunnen installeren. Maar als je even naar dit stappenplan kijkt, zul je al snel ontdekken dat er ontzettend veel werk bij komt kijken. Daarnaast loop je de subsidies mis wanneer je zelf aan het werk gaat! 


Besteed het installeren van een nieuw luchtventilatiesysteem dus liever uit aan de specialist. Zo ontvang je jouw subsidies, krijg je garantie en weet je zeker dat alles naar behoren werkt!

Luchtventilatiesysteem onderhouden

Zowel een natuurlijk als een mechanisch ventilatiesysteem moet eens in de zoveel tijd gereinigd worden. 

 

 • Een mechanisch luchtventilatiesysteem moet eens in de vier jaar gereinigd worden. De filters moeten ieder jaar gereinigd en indien nodig vervangen worden. Laat dit altijd door de installateur doen – de kleinste fout tijdens het schoonmaken kan er al voor zorgen dat de ventilatiebox uit balans raakt en veel lawaai maakt!
 • Een natuurlijk luchtventilatiesysteem moet ieder half jaar goed schoongemaakt worden. Dit kun je zelf doen: de roosters moeten regelmatig afgestoft worden zodat het stof zich niet in de woning verspreid. Maak de roosters ook regelmatig schoon met een vochtige doek, om eventueel vuil of schimmels direct te verwijderen.

Vakman regelen

Heb je een vakman nodig voor je ventilatie werkzaamheden of het onderhoud? Boek deze dan via de VerbouwApp! Door heel Nederland staan er vakmensen voor je klaar, voor een vaste prijs!

vakmensen verbouwen hulp

Stappenplan: juiste volgorde om te verduurzamen

Denk je er aan om naast het ventileren van je woning ook andere verduurzamingsmaatregelen door te voeren zoals vloerisolatie, dakisolatie, muurisolatie, warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen? De gemeente en overheid maken je het je steeds makkelijker met de subsidies die je kan aanvragen. Nieuwsgierig wat er mogelijk is in of op jouw woning? Je komt erachter door het lezen van dit stappenplan verduurzamen. Zo weet je precies hoe en met welke verduurzamingsmaatregel je aan de slag kan gaan!

Group 4@3x

Ook jouw ventilatie project in 1x goed opgeleverd binnen tijd & budget?

Download de VerbouwApp, jouw toolkit voor een succesvolle verbouwing:
 • Zet alle werkzaamheden in de app
 • Voeg datum, bestanden en/of uitvoerders toe
 • Maak een professionele balkenplanning in 1 klik
 • Ontdek prijsindicaties van verbouwkosten
 • Houd je budget bij met geschatte en daadwerkelijke kosten

8.314 woningeigenaren gingen je al voor!

Group 4@3x
verbouwapp-desktop-mobile
verbouwapp-desktop-mobile

Het ideale bouwproces...

Josha-Prins-Hart-voor-je-Huis

Josha Prins

"Ik neem je graag mee door het ideale verbouwproces, zodat je niet alleen van de voorbereiding en het eindresultaat blij wordt, maar ook van het verbouwproces"

Deel deze pagina:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp